標題: 有冇試過裸睡?[積極回應+] [打印本頁]

作者: hkcitywong    時間: 2005-6-6 12:28 PM     標題: 有冇試過裸睡?[積極回應+]

..??
: ~4 J8 @' a; Z- |# m8 _, ]
" \% a) {, ^8 ~" A4 {6 F( g[ Last edited by sfxc0000 on 2005-6-6 at 03:00 PM ]
作者: neoplan03132003    時間: 2005-6-6 01:24 PM

我想呀
9 I0 S, K0 |1 N0 i但我同我家姐一間room
/ X, f) ?) P8 l' `驚佢發現
作者: 奇    時間: 2005-6-6 01:42 PM

試過?比阿媽話變態
作者: 良友    時間: 2005-6-6 01:43 PM

我都想試,
  K$ B) K+ K! f7 U7 D! x3 Y4 g但過唔到自己果關
作者: hohohohahaha    時間: 2005-6-6 01:47 PM

試過但係凍醒左! 最後都係著番衫~~~~
8 R) p4 z9 |0 O& [hahahahahha
作者: william303    時間: 2005-6-6 02:13 PM

依~~我係一個裸睡主義者,可能我只係我同女友住,不過裸睡係好鬼死舒服,有次係日本住酒店,幾鬼死唔好意思,因為我習慣裸睡,當日訓訓下突然警鐘響,扑街啦,果時又唔知發生咩事喎,擒擒青著住件日本袍走出門口,出到去成條巷都係人,好彩點知係誤嗚,跟住D人唔知發生咩事對眼望黎我呢邊,小,原來我唔記得將件袍包好,等我成支野係度fing下fing下,頂!
作者: sun041623    時間: 2005-6-6 02:28 PM

好舒服架~
3 V- y. ]7 J* J) ^; M6 Z. F大家試下喇~
作者: szetoafk    時間: 2005-6-6 03:21 PM

攪完野, 之後就會裸睡
作者: leolyk    時間: 2005-6-6 03:24 PM

我未呀! T/ \- R8 j+ K' F0 G
我覺得好woo糟* e9 z7 W( i1 b8 h
所以冇try 過  I9 F; T5 x( W; d6 s& p
但係d人話好正下
- R0 d" I8 ]. j9 d3 A, h4 v好想試...
作者: hkcitywong    時間: 2005-6-6 03:26 PM

i also tried it, but be careful, it will be easy to get fever or cold. make sure you wear enough clothing. one more problem, when u go to toilet, you need to make sure you clean your brother, otherwise, it is very dirty and poute to your bed !!!
作者: haman_tt    時間: 2005-6-6 03:28 PM

我自己一個人住...一定裸睡
0 }. U( X' t/ Q& w+ \4 U一黎舒服,而且我將被好滑,感覺好正
# f1 u: ~: z9 S; G+ h; T& u0 m4 l4 S而且係春夏秋三天都係唔駛開風線/ s" H* k$ A: @- Z) g' _
電都慳唔少
作者: 史艷文2    時間: 2005-6-6 04:09 PM

我史艷文都係一個裸睡主義者,有成10年了!
作者: 托迪仔T    時間: 2005-6-6 04:13 PM

試過一次咁大把.... = =
作者: 星天    時間: 2005-6-6 04:51 PM

Originally posted by 星天 at 2005-6-6 16:51:
1 l, a# K! l- m5 w0 G8 H/ Jneoplan03132003 XXXX
5 s- X' H" x4 W/ b& ~8 ?& j7 u2 o
警告
) O0 f# c  s; b
% g* U; F5 p& ~( c2 k[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-6 at 06:17 PM ]
作者: waithung    時間: 2005-6-6 06:04 PM

我冇試過~因為平時開冷氣,第二日朝早我未訓醒,冷氣又熄左,我阿媽就會入我房幫我開風扇,又拎開張被,驚死我會熱死咁...........所以我唔敢..............
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-6 06:26 PM

裸睡的好處多
9 M! F- ^8 h; Z1 V. K- i根據醫學報導,60%的婦女疾病如腰痛、經痛,都是因睡覺時穿著過緊的內褲引 0 h3 m( F3 C- Q' Q
起,裸睡可以促進全身肌肉伸展,輕鬆無壓力,身體更健康。今天要來介紹由讀 3 t3 [( F5 X4 F
者所提供〝裸睡的好處〞的相關資訊,作者蔡政楒為台北市立療養院醫檢師、美
  S1 c5 W7 c1 M國睡眠技師學會會員。走,到處亂走! . ]! e, z* @/ n" F

7 b( W/ g5 V& i5 i【裸睡的好處】   x$ z" r. e( Y2 O
悶熱的夜晚還滿適合裸睡的調解一下體表溫度,相信對身體 * {' e" d% V' Y& o" X$ Q# |: f9 X
是有益的。 ( J: V1 }- |9 u2 h5 k2 S
而且我們整天24小時被衣服裹著,實在有愧對自己的皮膚,且皮膚也透氣,需要呼
1 L7 |  d7 V# h+ G1 v7 u5 w吸,偶爾來個裸睡,應該是滿符合自然健康美。 & j' m7 o: ?% r$ b5 P+ t
# z" y3 D0 a: Z0 b+ P" x
成年人到夏天,整晚睡覺大約會流200cc至300cc的汗,皮膚最易在攝氏37度左右, . c4 S4 F! `, {4 o" v. Z- M9 Y/ a  P
滋生細菌、黴菌,引起皮膚病等。若是男性穿著緊身的內褲,尤其是三角褲,很容
3 p0 x; |0 B+ w易將自己的小蝌蚪悶死;倘若是女性,更容易為病媒鋪製一個溫床。筆者檢查病友睡眠情況,有的病友有裸睡習慣,但由於整晚錄影,因此不好意思裸睡。
* @$ N* t9 H7 K. P5 [& I5 Y! N" y6 o; Z- E3 e
據一項調查,美國「裸睡」人口以男性占多數。約為百分之廿一,年齡層是二十五
0 I( d1 \7 E! k) R$ S/ o至五十一歲最流行。
7 T- u9 ]/ g5 }台灣目前缺乏這方面的研究數據,諒必也佔有相當比率。
' X2 ?" o4 p# q4 ]+ c5 I
1 I% I, Q8 C$ ?- B# {媒體報導,基隆地區有個教師家庭,一家夫妻兒子三口時常共同洗澡,利用機會就便指導兩性差異。 - E; I) S2 V" G( a5 C: N8 j6 ^

' a4 f5 g7 J) P- V- Z$ V7 S' T依「男性睡相大調查」,共有272位,選擇裸睡的男性朋友竟然是最多的,依票數
" E/ V1 f- K  Z8 ~  w: q# h: ~5 P9 p6 l> > 高低排序為:
5 T' C8 x1 {% H' G$ V! B7 b> > 習慣裸睡:77票 占28.10%
6 a" s: b; e' F4 e) B" ?> > T-shirt+內褲:73票 占25.86% 9 e7 d( O  `$ M8 w$ Y3 f
> > 只穿內褲睡:66票 24.09% * Q% w7 B$ Z% _* X) W1 c+ r
> > 視情況而定:42票 占15.33% ' X  i) C8 @: W$ E6 t) D
> > 標準睡衣或睡袍:16票 占5.84% : u# y4 {% z) v0 w; \

( t1 Z6 v, Q& J1 S" n' n/ u不知你是否有裸睡的習慣?據醫學報導,60%的婦女疾病,像腰痛、經痛都是因為 , e: G* m" T4 D. q; Y$ s* Q( }9 C6 n9 x
# ^, l7 _* v4 n; R! \
睡眠時穿著過緊的內褲所引發而來。所以當你寬衣解帶上床的時候,可以促進全身 " Y" x3 a* }- H, I
的肌肉伸展,輕鬆無壓力。好的裸睡,效果可以媲美SPA,想試一下嗎? 0 D+ L3 A8 q# G4 F/ ]) T5 P$ s
日本醫生也曾經指出:日本婦女穿內褲睡覺的比率高達90%,其實所有的婦科疾病 * q- U: e* ~5 ~6 O8 r8 H5 z
60%是穿內衣褲造成;不僅收緊腹肌壓縮腹部神經,還會引起便秘、腹瀉、花粉熱
. d: v5 k# H- o! r% F和頭痛。所以,不管男女,睡覺時應該取下所有束縛,包括手錶、項鍊、戒指...
4 v) F( N+ H; O9 u5 X1 B國外的婦產科醫師曾建議:婦女在夏天最好選擇寬鬆透氣純棉內衣褲,預防濕疹。 + `5 B2 n$ H$ x6 M
男士若穿太緊衣褲,會降低產生精蟲數量和品質,導致女方不孕症。英國有位專門
+ M9 l4 p/ z7 r  ]  ?0 s1 {照顧脊髓受傷、下肢麻痺病患的神經科專家,發現長期坐輪椅,陰囊溫度高於正常
( Q, l6 t: Q$ }0 _人,足以破壞睪丸造精機能。他為病人設計一種「生育褲」,竟然是我們古早孩童 8 ]. p& w# R! H% q
時穿的「開襠褲」。可惜大人穿「開襠褲」有礙觀瞻;目前年輕男性、女性穿牛仔
4 C9 b# y6 z8 Z2 k) }+ J  F褲的比較多所以建議最好少穿牛仔褲似的緊繃褲子。
! e3 h& B# B+ Z# f, |9 e, y& n9 n8 n$ @( ]/ n
為什麼裸睡有益健康,它有六點好處:
1 @. n( v: D9 l: G4 E1 |( t一、使血液循環更有效的通暢。 ! z, o' [2 }, R: s+ {+ p
二、皮膚更能增加吸收氧氣,增強皮脂腺和汗腺的分泌,使新陳代謝速度加速。 * z7 b: t. ]+ g% u" h* T3 b% [
三、避免內衣褲成為黴菌和細菌孳生的溫床。 ! C/ \6 C) Y) D+ {6 O
四、有利神經化學傳導的調節,增加適應和免疫能力。
3 C( d- w; n5 U* f! \% X* }五、消除疲勞,鬆弛肌肉緊繃。 ! `- ?( f9 j' C) {8 Y6 {
六、身心更加舒暢。
4 ~8 k1 p" E" |' A& [3 b6 [% b$ u* c
「裸睡」好處多,但似乎有點尷尬;可是有益身心,不說出去總可以吧!至於大部
+ \( R; P4 A0 u0 O9 _; u4 N  Y" p  w分東方人比較保守,許多不「裸睡」的人,所穿的睡衣材質最好以能透氣、吸汗的
1 G2 q. n$ s3 G' H天然纖維為主,使皮膚永遠保持清爽健美。

作者: 老鬼X    時間: 2005-6-6 09:24 PM

我只會係屋企先至會
( o& w8 |: o9 F' E1 h係出面我驚o的床單唔乾淨! E! N" W6 }# F" D/ ~4 y
因為我有朋友試過係o的酒店5 S7 N7 F. f/ X( f0 l
裸睡而(懶)野....性病8 g* W( Z5 ^# l2 T; |
佢仲講明o個排無去過叫雞
5 E. u( }3 E8 t3 W: p# i4 Z仲有呀!搥骨都有機會中招
# W, n: V5 Y# e! u( E各位小心唯上
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-6 10:56 PM

我不裸睡...會不能入睡。
作者: keikoman    時間: 2005-6-6 11:06 PM

每天都裸睡
作者: pkdonald    時間: 2005-6-7 12:58 AM     標題: re

Originally posted by at 2005-6-6 01:42 PM:5 o: p+ c- n4 W9 N2 |) Z* i& p" {
試過?比阿媽話變態
' m, f2 p" Y; B7 ]/ @
: t- y9 B0 l' a5 m0 c7 @

) @0 a& y" S2 A- M1 C佢斬有咁講,不過冇理,照裸可也

圖片附件: 3074233-%A4U%A6%B8%C9A%B3%A3%AD%F8%B5%DB.jpg (2005-6-7 12:58 AM, 14.9 KB) / 下載次數 5
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=357066&k=1bc0181828b38852ae407cbdb5152f62&t=1726916701&sid=N2eWHP

圖片附件: 3314751-3274657-0505134284-63485.jpg (2005-6-7 12:58 AM, 39.8 KB) / 下載次數 22
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=357067&k=7394a8136a41aa4955ff62141ef9d967&t=1726916701&sid=N2eWHP

作者: 446622    時間: 2005-6-7 03:11 AM

我覺得無咩安全感,不過飲醉酒時,會不自覺地裸睡,好奇怪.!
作者: johnwu    時間: 2005-6-7 03:39 AM

每天都裸睡...3 L3 _$ H8 s$ n7 C& y- S
Very comfortable... but don't do it in hotel... the sheet is not clean.
作者: will213    時間: 2005-6-8 05:38 PM

當然like la... 好舒服, 無阻隔... 尤其同女朋友一齊裸睡, 嘩好溫馨
作者: LANCHAKWANG    時間: 2005-6-8 06:18 PM

裸睡~~好正架﹑~我晚晚都系拉﹑
作者: Miz    時間: 2005-6-8 07:04 PM

Originally posted by william303 at 2005-6-6 02:13 PM:# G! X6 E& W4 x1 a
依~~我係一個裸睡主義者,可能我只係...
$ \2 N3 e; |4 U2 |% v2 G# N: ~
% ~1 @4 {5 Q7 d+ M唔係...呀ma~
$ E, ?% x* r0 s% V0 U; B咁咪都幾....* |0 g7 K/ e' F0 j) R) H
我唔like裸睡...就連只著底訓我都唔like~
9 @1 n) F; z2 u- E" _+ q6 r' P唔知點解我覺得就算係剛剛沖完涼都好...我都會認為下面仲好"嗚租"~
; b4 v/ j$ b+ B2 J9 Y我諗係心理問題掛...
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-9 12:16 AM

唔知點解...唔除衫褲訓覺得特別熱...會訓唔到
作者: 賤人    時間: 2005-6-9 12:27 AM

我裸睡已十多年喇 , 同女友同居亦係裸睡 , 就算同老豆老母住 , 一入自己房就除晒~~~~~~~  G! x" x1 L2 \& L6 V
如果住酒店的話 , 就一定著番條孖煙筒!!!!!!!!
作者: yuenlicheng    時間: 2005-6-9 12:53 AM

成日都係...全屋得我一個同3個工人...
作者: joebar    時間: 2005-6-11 12:31 AM

全裸未試過........半裸就成日都係!!!!  c" A1 M0 W" ?! }
夏天會淨係著孖煙筒訓囉........將冷氣調到24~25度,再加張冷氣被包住個身,之後一教訓到大天光.......正呀~~~. W2 W" o7 y- M
不過冬天就一定孖煙筒+衫,因為驚凍病
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-11 01:30 AM

最正係沖完涼,身都唔抹...就咁上床訓覺
作者: Christy~呀華    時間: 2005-6-11 01:48 AM

Originally posted by leolyk at 2005-6-6 03:24 PM:
' k2 _+ M+ Q4 S7 `我未呀
% S6 x5 g9 \/ v* {我覺得好woo糟5 G% Y8 h' g: u) b) ]
所以冇try 過
3 Z' ?" K0 o! J6 K' ?. r& k* @# Q* J8 R但係d人話好正下/ O  U1 m% o& X0 \, R0 _3 Q/ |; X- _
好想試...
$ O  \' F  _6 {- E  L" P我又係覺得好污糟,. K+ u7 c9 g: ~5 x, i: E
但係我條仔話好正喎!8 x6 j, c  d* S  n. z4 B& n
不過都係唔想試!
作者: Christy~呀華    時間: 2005-6-11 01:49 AM

Originally posted by Dr.anger at 2005-6-11 01:30 AM:. X# V+ e  D# w! B5 W
( [6 _5 g" k0 Q& j: s1 k: X小心風濕呀你!
作者: 奇    時間: 2005-6-11 01:50 AM

Originally posted by Dr.anger at 2005-6-11 01:30 AM:. W& v. A  O7 j5 c9 s) y+ M0 O
  O, G% b; @( O1 f3 l2 u+ z會唔會風濕架?我成日都唔抹身
作者: Christy~呀華    時間: 2005-6-11 01:56 AM

Originally posted by at 2005-6-11 01:50 AM:$ ~$ J$ `; I( \' E" u
6 k* J* Y* C1 ]6 V+ ~; X
會唔會風濕架?我成日都唔抹身
) ^3 G" K3 n  ~# s/ P0 i) ~
會架!!
作者: johnwu    時間: 2005-6-11 05:44 AM

Originally posted by yuenlicheng at 2005-6-9 12:53 AM:/ n% {. u; Q2 p, _% V3 w
成日都係...全屋得我一個同3個工人...
. p+ ?. ^- l( j! _$ h% M: S4 R6 k% D- J3 I& V/ d. ~" [& S8 l( b
; B9 T: z8 ^$ v; K
Are you Lee Ga Shing???
作者: 膠佬    時間: 2005-6-11 06:23 PM

梗係有啦 ,
- Q, p! i" Y. D7 X6 U6 D; @9 h成日唔著衫訓 ,5 r: P9 V2 L* E6 L
我成日都 [條條fing] ,, e0 T! F3 i) w8 o, Q9 u- e8 _( l
好 high ga ,
7 ?/ C4 O( @$ U, C8 I3 }. z! \7 A不過一夢遺就射到D床單被舖濕唒 .
作者: kaixinren    時間: 2005-6-11 10:11 PM

Originally posted by 膠佬 at 2005-6-11 08:23 PM:0 q; A: T1 Q. V

& X7 m0 f3 [( [# u不過一夢遺就射到D床單被舖濕唒 .
% e' W2 S- P: T" J3 d0 }, t2 d- k6 j  i  X' t. w

, r3 H- \! g, n# \" P8 p) a這個就繫我唔裸睡的最大理由,我總覺得好容易把被整邋遢!
作者: mtvcmh    時間: 2005-6-11 10:35 PM

我都試過下
' L1 K; F8 p" b因為我當時細個發高燒) o- p: {1 c/ E1 [) E/ H
所以便除晒所有既3
. n! V) [8 [! E) c  b' u我重記得好自在既感覺
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-12 01:15 AM

Originally posted by Christy~呀華 at 2005-6-11 01:49 AM:
3 G+ i4 I8 x. J& T# N$ b; e; g& A( w8 G$ i1 _7 U% N
小心風濕呀你!
) x7 N) K, j; N5 U3 W
仲試過連頭都唔抹添=.=...不過個feel真係好唔同

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0