標題: 大家認為咩國籍o既人最有禮貌???[積極+] [打印本頁]

作者: stephen851214    時間: 2005-6-8 12:01 PM     標題: 大家認為咩國籍o既人最有禮貌???[積極+]

我係aeon sell card sell左成個幾月,見過唔少客,有d好有禮貌,有d就當我透明(特別係別係d冇家教既香港人.唔申請咪話唔申請lor,唔駛咁臭串呀,望都唔望.真係谷下谷下,遲早爆血管....- B: E: \; s( i& J# J( M% I" _
相反~~日本人雖然係雞同鴨講,但係都有耐性又禮貌......, S! t7 k' R+ v3 p7 r/ O6 n! q& T  r
我唔係以偏概全既~~~我都唔否定有d好有禮貌既香港人~~不過少之有少lor
) t' r" T2 s6 _: g5 X; V" @" o% y1 |; F; K2 H3 M
[ Last edited by sfxc0000 on 2005-6-8 at 03:41 PM ]
作者: 良友    時間: 2005-6-8 12:07 PM

日本人
作者: leeyanta    時間: 2005-6-8 12:09 PM

最有禮貌:* m" @% @; E4 y) `' r" k2 F8 ^
日本+韓國
作者: taipotse    時間: 2005-6-8 12:25 PM

我以前都遇過呢D情型呀/ K4 F$ j5 C4 p1 T0 k% x/ O
中一果陣幫人派傳單
4 r0 e0 x, U! A7 n有D阿嬸好主動咁走黎拿傳單
0 T; i( J* w! C- e% p6 {9 Y, I! [: z+ V之後拿起我張傳單就講左句: 妖!都無用既
2 S' n' {) [7 x7 m3 |4 G8 l佢以為我派coupon姐
. n2 ~& e8 ^9 R+ z+ r1 O( ^都唔駛咁妖我下嘩& ], w) C5 W2 E0 E
過左咁耐我都重記得; j! O* R6 p0 m/ A, I- F! m+ _
香港d人真係好無品
) J8 r' ~& e" ~5 ]" l+ z2 p2 g7 Z但係日本d人又太有禮貌( m$ f, Y4 G1 }& Q
過份到覺得佢地好機械
9 }1 V# d# Z2 \9 e- A* t4 y5 v8 F! B" |我覺得鬼佬比較好, o( [" W8 R: ?! t4 l
我有個阿sir澳洲人# @% b- _2 E0 R3 O) F& V7 J+ s- i# f1 G
講乜都會講番句o~ thx
# J" k  N  P  A, U做錯野講番句sorry
+ w# P' O3 ?" v. ^; T( N; |但係又會扮番個鬼面伸一伸脷
( b: O( V$ p  g1 B2 A% @0 y# m感覺無咁嚴肅
作者: michael86    時間: 2005-6-8 01:36 PM

我剩係知最冇禮貌既一定係中國人
作者: william303    時間: 2005-6-8 01:53 PM

其實我都見好多國家既人好有禮貌,可能我做旅遊啦,我接觸唔少人種,有法國、意大利、日本、澳洲、古巴、波蘭(好易相處D女重好索)、菲律賓(可能係奴性)呢幾個國家既人都幾有禮貌,如果數冇禮貌首選大陸、韓國、英國、巴基斯坦、重有香港人呢幾個地方我覺得最冇禮貌!
作者: michael86    時間: 2005-6-8 01:54 PM

Originally posted by william303 at 2005-6-8 01:53 PM:8 l, k/ l! Y6 P' h
其實我都見好多國家既人好有禮貌,可...
, |9 v2 i) e1 A  m
& a0 G, i0 b( Q& ^) }/ a0 J我都覺得香港人真係要改善改善....
作者: eraser    時間: 2005-6-8 02:43 PM

其實好多國籍的人都有禮貌, 在這個問題上,我們是否不應該以國籍去區分行為分佈比率.....??
作者: michaelwong71    時間: 2005-6-8 02:48 PM

Originally posted by michael86 at 2005-6-8 01:36 PM:
1 V' C" S2 T+ I4 ?* f我剩係知最冇禮貌既一定係中國人
9 i! M4 w* e3 T0 Y3 W  x5 f8 R) p
+ ]' V+ c' m% U8 p! U" t香港人最現實, 有禮貌又無獎. 佢地會想: 我得罪你唔起咩, 你咬我食呀? 最慘係佢地自己都日日被d仆街無禮貌咁對佢, 尤其是個d大陸佬老闆. 所以心理係有d不平衡. 要對陌生人發下惡, 咁至平衡番d心理. 唔好怪呀.
作者: vivienna    時間: 2005-6-8 03:07 PM

Originally posted by stephen851214 at 2005-6-8 12:01 PM:
9 e0 S' V* w# O( [! o, T# x3 o- f我係aeon sell card sell左成個幾月,...
9 x5 @. N! j- g: N$ \$ s% A你自己SELL CARD都唔知道自己幾煩﹐成條街都係SELL屎佬﹐行到邊都有人SELL野﹐你叫我邊有甘好氣同個個SELL屎應酬呀﹖我要伸請CARD既話會就會自動行埋黎﹐你狂SELL D CARD比D未大得透既細路仔咪即係害左距地。全香港都知道SELL屎係成日比人地投訴既行列﹐基乎個個SELL屎講野都好浮誇既﹐你好難怪我地果禍。你覺得D外國人有善係因為距地唔知你o係度做乜﹐距地少接觸本地既八卦新聞﹐所以唔會知道你地係SELL咩同埋有咩pitfalls。我好明白你地都係找餐飯食姐﹐我唔會怪你地﹐但我唔明點解你要投訴我地話我地無禮貌囉﹐你地行埋黎痴主曬咪仲無禮貌﹐好似想博蒙甘。。。。好喇﹐到我采你既時候﹐聽完你講之後跟主我拒絕伸請﹐你地就成個包大人甘口黑面黑﹐無D專業精神﹐所以你講得好岩架﹐香港人真係好無禮貌架﹐有利益就當你神甘拜﹐無利益既就即刻踢你走。* f0 }8 m& \2 ]" c8 n# B: k
6 j+ w% O' A9 q- I6 L; H5 M" m
你要怪既就應該係怪自己個industry﹐因為尼行D人做衰左個名﹐令到大眾好僧你地。我想澄清再講既就係﹐我唔係針對SELL屎﹐而係成個直銷行列。
0 g) A: q1 p! T9 v/ z7 D/ H$ F, Y0 A' b" r2 s) ]. M% f! p
我o係外國長大﹐亦係做過SELL屎既﹐我原全見唔到話邊D地方既人係有禮貌D。當你遇到無禮貌既外國人﹐你就會覺得香港人其實仲有禮貌架喇。
- F( ^6 Q1 L: }1 x2 F/ w2 i1 i1 u( P( n: X6 e
[ Last edited by vivienna on 2005-6-8 at 03:19 PM ]
作者: coolyiceman    時間: 2005-6-8 03:28 PM

一向都覺得hk人好串5 i8 W+ r" x6 e( S5 r
雖然我都係hk人
+ U7 [" K7 m. s: c, i由其0的女人& H8 A7 V9 Z# E2 N1 _' @
以為男人一定要就佢地( [8 A0 |& W2 J. G# Y3 c: K1 x( c: |
有時見到會睇多眼都比佢小
作者: siubb    時間: 2005-6-8 03:31 PM

我覺得係日本人!" K0 O8 a+ N1 w
雖然中國被為禮儀之邦,不過已經係以前既事!
5 `* F- C- Q# J8 T: v( I! `9 `/ b但係要數最差都唔算係中國人!
作者: vivienna    時間: 2005-6-8 03:31 PM

Originally posted by coolyiceman at 2005-6-8 03:28 PM:
3 [, H. D0 j- B3 K一向都覺得hk人好串
3 a/ L" `7 Y5 X3 i雖然我都係hk人
1 j  ~6 D" p% s. _& D0 h# ~7 I由其0的女人7 w& g( `$ K7 Y: l0 T$ F2 D( H) l6 S
以為男人一定要就佢地
8 d4 K! K* ]: G  |有時見到會睇多眼都比佢小
( H( e* d# v! U4 v4 a香港人既問題就係對互相對大家既不信任﹐大家都覺得大家唔係好人﹐因為好多都係以自己利益為大前題。尼樣野o係政治區到已經DISCUSS過好多次。
作者: yutik    時間: 2005-6-8 03:58 PM

Originally posted by eraser at 2005-6-8 02:43 PM:
2 U) z2 v6 d) R7 u* W( n: d0 Z其實好多國籍的人都有禮貌, 在這個問題上,我們是否不應該以國籍去區分行為分佈比率.....??
, O) [4 b! Q2 e9 C& O  \

6 {9 L3 J0 O, A2 ^8 F好同意你講ge野, 任何國藉的人都有有禮貌同冇禮貌的人, 若然以國籍去區分邊d國藉的人有禮, 這正是以偏蓋全.
作者: 吉b    時間: 2005-6-8 05:07 PM

日本LO~~~~~
作者: nitrogen1119    時間: 2005-6-8 05:14 PM

英國人很有禮貌呢!!
. t0 r  ^8 p6 y大家認唔認同??
作者: Miz    時間: 2005-6-8 06:59 PM

聽講係 韓國. Q8 }. r3 Z: z" v
本人也認為是 韓國 & 日本
+ }  d0 {/ h5 R# Z% z上次睇便利有人話過日本過於虛假9 i- ~! e) P" K6 X  ~+ s! ^
1 u* \# Q6 R0 H5 r* @2 y
d鬼我覺得好多都睇唔起人~d大至上好多都有禮貌 ~相對於中國 ......=_="
作者: hkcitywong    時間: 2005-6-8 07:22 PM

英國:有禮但好假,好表面
8 [: r8 ]4 `$ E, `/ y! b! k法國:冇禮而野蠻
) R6 T" o9 @* C* A: V& U德國:有禮有規律,但對你是否有禮depend你有冇做錯
; n9 t( K, ~, v' p2 c+ b美國:不拘小節
: X; e- ^; F: h7 _! D日本:同德國差不多0 K+ c0 Z; ~- m6 U
中國:同英國差不多,但冇英國人d戲咁好
2 K0 Z! j7 ^( U+ D0 ]" J' }東南亞:好狗,狗到出汁
作者: secretfj    時間: 2005-6-8 10:44 PM

"法國:冇禮而野蠻"
' P3 b) \2 b; Y% u: W我暫時未見過你講0既呢種法國人, 反而唔係咁0既就見得多...
# B8 u5 ~& ]  T
! z, V, V) d  k大家唔好忘記, 其他人對我地0既態度同我地(同埋我地0既種族)有莫大關係
1 Z, Q- F4 g: A! C4 M/ v8 W所以唔好齋鬧呢個無禮果個粗魯, 先做好自己, 用自己去感化人..
. g- w; X( H, S# D面對sales/派傳單, 我會加快腳步, 到佢地想走埋來就一句"唔駛啦, 唔該"即刻逃之夭夭" c' _" _4 v& o) R  H5 N
99% work(如果你行得夠快, 通常D sales 一聽到你講就會走開/窒一下)

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0