標題: 如果命運一定要你盲或聾或啞, 你會點揀?[樂:講埋原因] [打印本頁]

作者: karate_pau    時間: 2005-6-9 02:09 AM     標題: 如果命運一定要你盲或聾或啞, 你會點揀?[樂:講埋原因]

如果命運要你盲或聾或啞
9 J; P8 S6 z2 U! D# F一定要選擇一樣,你會點揀??1 r5 p  A; U; P( F; \# W) b+ v
6 S: o, ]8 {6 T
3 w* d$ p2 Z- R! y& z
我揀啞!0 B6 g5 [1 ], d& F5 S* s8 ]
. {# R  P0 [! T6 W) @
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-9 at 09:51 AM ]
作者: karate_pau    時間: 2005-6-9 10:24 AM

聾左會啞埋,唔底
% s- R- |9 p0 L7 n' K! ]$ {' a! p  O# ^5 x3 A  l" R
揀盲以後冇得睇女仔,冇得上enfun,icq,msn,最慘係盲+ Q* e1 n1 D$ t  Q3 ~9 w
3 M2 N9 w, Y5 Q; B
揀啞最多講唔同野,聽到人講都好過冇,人地講你都知呀嘛
作者: 良友    時間: 2005-6-9 10:27 AM

好似[初哥哥]咁,
/ ?0 s; w3 D) F2 G: N啞左都溝都女
作者: adamas    時間: 2005-6-9 10:28 AM

啞啦都係! b% M6 l) p0 `( ~+ t- H# N
盲真係最慘
$ w8 B( g! N5 f2 {( _. O0 L% C聾都唔好得去邊
* \! ~7 p$ X; r. R3 u7 n1 a2 P會看會聽起碼都算接收能力齊全
+ |/ e& {  i" f* V同埋覺得啞好似帶點型格
作者: don    時間: 2005-6-9 10:39 AM

啞!!
+ P0 ]2 o$ P8 P0 i起碼唔使學凹凸字先啦
0 F9 r& @' A4 d, o' m7 g6 }( ?5 {同埋又可以睇野wor(女,路,3仔,書,玩電腦,玩視像電話.....)( `) M/ r3 M8 I# ~
一樣啦: s0 O- X! N/ V& ]
聾左會啞埋!有咩分別
8 @; G! O4 C3 w' u) c  v有人叫會都唔知!!過馬路都危險d啦!!
3 z9 z. E) ]1 v0 ~' v8 b走鬼又唔知!!總之好慘啦
! L( ]  d6 _6 B( F$ k7 y/ T1 V4 P/ p: z" G
同埋啞比起呢2樣最好ge就係
: B7 |' X6 w; |) |5 x( P- g% g你唔出聲邊到有人知你係啞呢^^
作者: 阿細    時間: 2005-6-9 02:32 PM

盲...要人照顧...到到去唔到...  Q  l6 F4 o7 L: M) J5 K
啞好d...
作者: ming8964    時間: 2005-6-9 02:53 PM     標題: 寧啞也不要聾和盲!!!

本人最大的嗜好是看電影,看書,玩電腦, 在IT界工作, 如盲和聾等於廢了武功, 反而啞了最多轉做後勤, 反而免卻禍從口出的危險.
8 q3 @) a* ], G% @; u啞了不能說話對日常生活影響最小, 但失明失聰是最恐怖, 生活在冇聲黑暗世界是悲慘,了無生趣, 到時我一定會自行了斷的.
作者: 奇    時間: 2005-6-9 03:35 PM

聾/盲
9 t1 T; R* ?" H' r) d7 I5 [因為聾/盲左一隻,仲有另一隻:cool:XDDDDDDD: x4 _, f/ s' h* B3 Y6 j
而且現在又有助聽器,啞好似無得醫....
作者: william303    時間: 2005-6-9 03:47 PM

Originally posted by karate_pau at 2005-6-9 02:09 AM:
  I2 D6 z% t6 B- C% d3 s2 y如果命運要你盲或聾或啞
5 Q% E3 l* m+ r: i8 a一定要選擇一樣,你會點揀??
2 l0 C/ O2 V# k/ z
! T7 h  d1 W8 }
$ r% N- ]' f2 C# X! h$ e8 x我揀啞!$ U/ w; F, m5 P* }
- n2 P. |+ n& ?( O; q2 ^: q+ ?; A
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-9 at 09:51 AM ]
* s0 w2 A% k  [8 k: W" A9 i好老實,應該得盲或者係啞喎,因為聾係一定會連啞,咁我當然會選擇淨啞!
作者: 甲狀腺    時間: 2005-6-9 04:15 PM

我揀啞,; {. l: M2 O2 q+ s8 E# z
因為可以體驗下有理說不清ga感覺,正呀
作者: joebar    時間: 2005-6-10 01:54 AM

我揀盲,8 Y/ h5 M! J- w/ |2 g% C+ c
因為我感依個世界大多假象,盲左反而"睇"得到更多真實。
作者: singgeihot    時間: 2005-6-10 02:23 AM

原本想連中三元, 盲, 聾, 啞都要齊, 對呢個殘酷嘅世界不聞不問, 然後等死2 M9 n8 B" k6 X
但係要我坐以待斃, 我又唔憤氣, 所以我揀盲同啞 (盲精啞毒) 嚟對付 d 對我唔住嘅人
作者: markmk    時間: 2005-6-10 02:51 AM

我揀盲.因為唔會再以貌取人.
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 11:30 PM

一定唔可以盲,其他兩樣無所謂3 }) ~- j4 B5 W5 {; D
因為盲左就睇唔到26fun吹水區d topic,跟住又投唔到票,跟住又唔以回覆
作者: adamas    時間: 2005-6-14 06:24 AM

Originally posted by singgeihot at 2005-6-10 02:23 AM:
1 f9 w- O% t4 O3 t* [8 i$ q9 I原本想連中三元, 盲, 聾, 啞都要齊, ...
+ e6 T6 k0 z$ H+ k: a6 ]( Y

: U/ R3 U' U  K令我唸起沙加既天舞寶輪
作者: honeyharajuku    時間: 2005-6-14 08:14 AM

或者我會選擇 盲
7 D+ M5 ]4 e: V2 t
( C/ T5 a2 I7 V9 W" W$ Z人好多時都會被表面的.虛假的所欺騙- N6 q9 t! V7 |' n
只有用心眼去看 才能看透最赤裸的真相.
! \4 f) a4 d: F. z+ J6 H就算是最好最好的兄弟. 最值得信任的手足. ) S6 S3 ^) V: T1 @& S# n( w$ A
都可以背叛你.什至出賣你.
+ \) h: n9 k8 x6 _在你面前扮作關心你.支持你.$ z. G  S8 b. C! i  O( C
在你背後時.偷偷插你幾刀 你也不知...+ a% J& b3 A% e1 {. `2 S

( S0 f. [+ K- P我寧願用心去看.也不願再用眼看.7 n' I) I* L) K& G1 V* ~( H
我寧願用心去想.再不願用腦所想.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0