標題: 九龍公園泳池漂糞,大家有何感想?[樂:請勿齋轉貼新聞] [打印本頁]

作者: 本篤十六世    時間: 2005-6-9 04:33 AM     標題: 九龍公園泳池漂糞,大家有何感想?[樂:請勿齋轉貼新聞]

九龍公園室內游泳池被揭發曾出現糞便隨波逐流的「奇景」後,康樂文化事務署人員昨日陪同油尖旺區議員巡視泳池的清潔情況。康文署署理助理署長張耀江證實曾在泳池發現糞便,但強調當局會有既定清潔程序,一旦發現池中有污物,會馬上封池進行消毒。但有救生員「踢爆」在發現糞便後已立即向上級報告,但管理層未有妥善處理。
/ \* O& q" w: K( Z' N0 ~: L( }
! s" k# Y- i/ p$ ~' l( `2 ?' }4 h- L3 }在九龍公園泳池工作的救生員姚偉明表示,數日前曾經在嬉水池發現糞便漂浮,但告訴有關主管後,對方並無特別處理:「我們的同事叫主管下來,不知道(糞便)是否已沖散不見,主管看過後甚麼也沒有做。下午我問主管要不要做(清理)工作,他都沒有出聲。」 3 c) K2 m( Y  _8 n' p
# Y" `: O  ?0 ~  u" _% h: t+ |
高層強調清場處理
# E0 L! c7 C: J+ O; x% O* }
" M  r& M* U! V1 |張耀江昨早陪同多名油尖旺區議員,巡視九龍公園泳池的例行泳池大清洗的情況。他證實,自四月以來收到兩宗有關九龍公園泳池發現糞便的投訴,並不常見,相信只是個別事件。他強調,泳池管理層不會「明知有糞便都不清理」,而會按照指引辦事,加強有關泳池的氯氣,然後關閉幾小時。即使糞便被沖散,只要泳池的氯氣含量達1ppm或以上的標準,就足以消毒。4 z, t  o" p: M0 c2 h. d+ n
" X( c) L3 B( l" n  Z( i4 v
另外,油尖旺區議會主席陳文佑巡視後認為康文署應增加救生員的人手編制,協助監察泳池的生。康文署昨日已於九龍公園泳池貼出告示,呼籲泳客「人有三急」時就要到泳池更衣室的洗手間解決,不要隨意在泳池內便溺。, g" [+ u& M+ i" C6 [

7 Q  m7 W( ?( |. ~3 `為了加強泳池生,康文署已增加新的清潔安排,包括在每日關閉泳池後,及風雨後會額外加強氯氣含量。 該署月中亦會設立電話熱線,聽取市民對池水水質的意見。
0 Y3 N" Z7 A* }' e4 g
/ {- K  K$ ?2 t; Q6 w2 W/ i8 w
九龍公園泳池漂糞, 大家有何感想?
+ e- w# A6 W  U* C; \3 Y$ ^- G& N  }* t$ f4 t; `

* a# f2 j& b2 S2 a1 R8 O9 X; S, N. _, l0 v. H" ^- m1 z8 g) ^

( [2 x6 u. o) O2 m3 h6 E阿本, 唔好再齋轉貼新聞
  e0 l8 _$ V6 s我睇新聞可以去新聞網站2 ]- C3 c4 b- o/ U+ i2 ~, n7 q
又快又齊
" w8 f! Z" W' [! J1 k) N) }呢處係吹水板
+ j' t% P8 v0 d" z用來討論 / 分享有用資訊既地方. S* R% }9 _9 h2 d& C8 F
唔好次次要我幫您轉個標題
4 k+ g% b6 h/ q/ a' P: p6 n) ], S如果下次再無個人感想
3 z2 R- ]1 ^0 P( c: S個topic就直接掉去「堆填區」
~" ?) @2 F( Z/ K8 g0 S

* @5 X) u- p/ J7 F& `# }[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-9 at 10:05 AM ]
作者: 阿細    時間: 2005-6-9 06:06 AM

一定唔係香港人做既
作者: Freak    時間: 2005-6-9 08:36 AM

難講... 而家d o靚仔... 尤其係讀小學果d...
. s6 L( ^5 @- N; y7 @8 h) o(不過考試將近... 的確係小d機會) ^____^
作者: 阿細    時間: 2005-6-9 09:15 AM

Originally posted by Freak at 2005-6-9 08:36 AM:; d( [: L) Z; X+ b8 T: @
難講... 而家d o靚仔... 尤其係讀小學果d...
6 V6 L! f1 v" b3 ](不過考試將近... 的確係小d機會) ^____^
% h" g/ M  r' M6 H$ q( z0 ~新聞~有講過唔係香港人做嫁....求生員話d內地人all=.="
作者: eraser    時間: 2005-6-9 09:50 AM

以前都見過, 投訴完後只見個救生員攞個網撈起掉到池邊坑渠便了事...
: U* \4 N) }( J  W8 e( V0 l: g" h$ X, X4 T# |
無見過封池消毒這回事.....
作者: adamas    時間: 2005-6-9 10:16 AM

4 X0 d' t( W' x" R+ [0 B1 K4 ?邊個屙都知?3 @/ z9 D  r4 r! h
唔係掛
作者: 阿細    時間: 2005-6-9 02:28 PM

Originally posted by adamas at 2005-6-9 10:16 AM:
" i' r) |& L% L: L+ h7 N
/ k; M6 `$ H; ~3 G邊個屙都知?
# X$ m2 N6 j' F/ X; X- F4 f- j唔係掛
  W' ]. o5 ?. ^: P0 H- _邊個知??只係講d救生員見到=.=
作者: yeahchan    時間: 2005-6-9 08:30 PM

我有d fd 做救生員 ga~$ e- [  A" Y. n) X/ l# w. `$ }" y
佢地話呢d北姑好鍾意穿底3褲落水~上水o個陣下面黑色一塊, d北姑好賤~
# F) |  x0 C7 G9 u* n' W仲有九龍公園不嬲都污糟ga la~* F: R/ g* {% g: u: I9 ~7 }5 M
我又聽過一d大陸人講香港d泳池好乾淨~因為佢地o個d望唔到池底~~~
作者: qweqweqwe    時間: 2005-6-9 08:42 PM

大陸人................sigh
作者: pkdonald    時間: 2005-6-10 04:33 AM     標題: re

有屎有幾奇,我中學去上游水堂時,見到成個bb池有幾篤,有d仲散開哂
) ]' ^$ k  k5 ^% A0 W/ g* f
$ V- G7 e  e2 O0 ~( q泳池地點,屯門
作者: adamas    時間: 2005-6-10 12:04 PM

Originally posted by yeahchan at 2005-6-9 08:30 PM:
2 L1 {, ]+ V/ g* \) d我有d fd 做救生員 ga~$ \+ t) N& _$ K; Q0 v1 B4 Q
佢地話呢d北...
& I4 t0 ?+ y0 }
, q- g9 x" E. F+ O; `唔係掛  y5 ~7 X4 e# M# r1 n
我好鍾意九龍公園個池7 `( l0 \/ n! X& F1 {' l& U/ w; D
細個成日去
+ f: O  k: u2 n3 A: y; @貪佢間唔中有鬼妹
. U8 v8 l# Y3 x) W/ `  y1 S又近太空館可以睇埋天象廳
作者: pkdonald    時間: 2005-6-11 03:23 AM     標題: RE

去九龍仔好過
作者: honeyharajuku    時間: 2005-6-11 07:10 AM

哎呀呀...我真係早餐都噴埋出黎!
' V; K+ U, q, N# @難得係網吧上網  介紹緊比個fd知呢個網..
; u6 Y5 U& i  y8 I7 I3 j0 V7 d見到大大隻字"九龍公園漂屎"就入黎啦.; K' s9 g) q- c2 b8 P. n0 }: {
作者係篤篤教宗
( w. G1 @% C& A. Y& e
5 z3 c$ W# V. m5 y+ P( N0 u篤篤教宗~
) J' E: N) b( N8 E3 J樂壇渣~講得岩嫁!+ c- ^! D4 f. ?3 Q# N) d' `
剩貼新聞真係冇咩值得去睇.5 \* ]+ C8 d7 Z5 Z9 v; u7 o4 q
你下次試下加多幾句評語啦.
  y3 m' H7 P& z. n  f唔好求求期隨便up幾句就算啵...* W+ k1 f7 d- T" v
如果唔係凸出唔到你板主既風格!!7 ]) F  J: i/ }+ ]5 ?

作者: 本篤十六世    時間: 2005-6-11 07:12 AM

Originally posted by honeyharajuku at 2005-6-11 07:10 AM:! S2 U9 N: w$ }+ h6 s3 d* N
哎呀呀...我真係早餐都噴埋出黎!
% a- C3 v5 K7 J# H& a0 C6 _難...
; i( Z2 Z. F! T" S1 e4 `! ahi,do you want to chat?
作者: honeyharajuku    時間: 2005-6-11 07:17 AM

我都想同你傾嫁
: P4 y: y/ P0 b' z) A; b但係我網吧時間夠喇
; T* ]# q/ E& W4 ]- {3 X
% I  E( `; j0 Y篤篤教宗% D" W4 D* V; X
搵日夜晚撞到再同你吹吹水啦
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 10:54 PM

以後咁樣問d friend: 去唔去屎池游水?好多屎個間呢
作者: robertchai    時間: 2005-6-16 01:38 AM

妖仲有邊度遊水乾淨架...我又冇錢整個私家池...
作者: 睇我唔到    時間: 2005-6-16 11:57 PM

未落水見到都好d.....4 U" U5 w' y* i3 h: C
如果游游o下見到真係....s......h.....i.....!......
作者: seph    時間: 2005-6-17 03:20 PM

好驚.....咁核突
作者: Miz    時間: 2005-6-18 07:39 AM

Originally posted by pkdonald at 2005-6-10 04:33 AM:
  \! r8 x; Q: n$ g% S" p5 |3 a有屎有幾奇,我中學去上游水堂時,見到成個bb池有幾篤,有d仲散開哂) l! |  B! U. r3 d
* r2 i: ]* A8 q0 _- R3 X
泳池地點,屯門
: r0 a# G, e6 \1 }1 @- M! g$ [- D- c
& p- d# }' K4 \1 ~! l: Goh my god...我以前in粉嶺游成日都去BB池到 訓同曬= ="...
: _+ i5 C/ {- X2 L# z. c" R我都成年幾冇游 泳池lu
8 z* s% q2 K( Z# w3 M' D又驚皮膚變黑..又唔想游尿池...& {0 O, U2 F. d6 k1 |- Y
d 戲水池勁咸...勁多細佬BB放尿~
8 j- R0 \+ ^' ?8 h* U& Z1 ]( X( ?: S由其是sheungshui 果個..個場超細~3個池仲要連埋一齊
8 u- s  P0 @- }' X+ b( Yso就算游都游標準池啦(游去為左玩,昅女除外..)..
作者: advvda    時間: 2005-6-19 09:21 AM

gum都有得賴阿?睇下D回帖,真係覺得,賴屎都唔出奇咯

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0