標題: 你地老左會唔會去公園捉棋玩雀?[積極回應者+] [打印本頁]

作者: spector.R    時間: 2005-6-10 05:16 PM     標題: 你地老左會唔會去公園捉棋玩雀?[積極回應者+]

每朝一出門口都會經過一個公園, d 公公婆婆已經全部霸好哂位, 男既就捉棋玩雀吹水, 女既就圍埋係d 石檯度聚賭, 日日就係咁樣度過....
0 O9 d, i' o6 s5 G1 |
4 L4 e* I, ?9 y" c3 {2 k我就係度諗, 當我地呢班年青人老左既時候會唔會好似佢地咁... 定還是照舊做返我地做開既野, 唱K ,睇戲, 打機, 上26FUN.......0 i1 K0 A- p1 `& i+ Q# X8 p
2 ?& H- U; [: S, o
我自己就唔會去公園la, 捉棋都可能會既, 玩雀?? no way.......0 V6 _0 a5 C; }' N2 q  w
; R8 w# _7 z2 a

" F( p8 q+ K3 p+ W$ G/ n, T( h1 w9 z. i3 a# {9 h
請大家係度發表下你地既意見, 等我地一齊做個預測既統計la ~~~~
# Q; H- `& I) E
+ F8 Z, |4 ~- B7 L  N[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-10 at 05:56 PM ]
作者: SEEK    時間: 2005-6-10 05:23 PM

我老左應該正係會養番一兩隻狗~
作者: leess    時間: 2005-6-10 05:37 PM

我都會捉下棋
作者: Rika    時間: 2005-6-10 05:40 PM

我估我唔會
作者: waithung    時間: 2005-6-10 06:40 PM

其實我而家都好似d阿伯咁成日捉棋~
# V( Z' _; u; a9 Q無論o係學校同同學捉~3 a3 r: |) m9 |4 G! w" B/ G
定係返黎o係sina捉~
4 `$ ^8 a  `: v  Q* j總之就一日捉到黑~
7 p5 ?) F! |  @5 W) Z0 l# D所以我好肯定我第時老左一定會去公園捉棋~
0 D; i. U6 L8 y3 ^: i* _不過玩雀就難講d~
8 @. h  v! y1 g因為我覺得d雀(noise)好煩~
作者: 大家樂1234    時間: 2005-6-10 06:51 PM

一定會捉棋
. d" m! T! Q$ o無得玩電腦就會寄情於棋
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-6-10 07:04 PM

Originally posted by 大家樂1234 at 2005-6-10 06:51 PM:% @- e/ Y* A* {6 s
一定會捉棋
, p  S, S/ l; s/ b/ H" g. v0 ~, O無得玩電腦就會寄情於棋
) [1 X4 i6 [5 C" g) U; B& S% @4 m. \
到時都唔知有冇電腦e樣野lu
作者: 奇    時間: 2005-6-10 07:38 PM

Originally posted by waithung at 2005-6-10 06:40 PM:
' I% d' |* k& m! D0 }, T* S其實我而家都好似d阿伯咁成日捉棋~3 @; r$ n  t; B; \9 x
...
6 g' H& U4 @8 r$ ]1 @  i& E8 y5 j
嗯!我又係你捉咩棋?睇下會唔會撞到你
作者: 甲狀腺    時間: 2005-6-10 07:59 PM

到我地老左ga時候,香港應該已經冇晒公園啦
作者: fmchelloauntie    時間: 2005-6-10 08:05 PM

到時我地個個都0係網上打online game(可能online 捉其)...而d細既就玩d再新d既野
作者: pokemons    時間: 2005-6-10 08:20 PM

開間機鋪,網吧!可以同D靚仔一齊打機,望下女仔。   f* x6 O1 e6 W5 T; k
又可以同佢地講下我以前後生的打機史,溝女史,總之就吹下水!' v; G) \5 e7 t+ I, d9 N
如果佢地吾信就叼佢地,番去問下你啊爺啦。
作者: aiqidejiao    時間: 2005-6-10 08:20 PM

小弟去到屋企附近既公園仔都係睇棋多  u+ P+ c7 ]) }# y. _! A
一來冇咩高手,勁少少既都好少出現,莫講話勁如我個半個師傅
+ _) K" |) P2 j2 n0 ]0 y& ~二來同0的唔勁既捉不如番家上網4 w2 M' c# L8 s) G
三來屋企附近既阿伯少捉錢
' q  L" N/ {2 Z& B4 Q
+ L. O, d$ ?$ j; Q! q2 ~牛下既公園真係頹左好多......
作者: honeyharajuku    時間: 2005-6-10 08:22 PM

其實捉唔捉棋都唔太重要.玩唔玩雀都係次要問題..) ?2 v; m! x+ t: S  D5 v
最緊要就係唔好將d"惡習"帶到老. 年輕時衰過玩過就算喇..  ^6 p$ s2 |6 m9 ]
咩叫"惡習"呢?  例如 : 病態賭博.叫雞歲月.毒海豪情等等.....
( N1 _1 `, t; r  B4 p好多阿伯除左會係公園捉棋外.仲會係樹聚賭. 賭既有咩賭呢?. _, |4 @' H3 \) D0 y4 _4 {( k9 U
有牌九.魚蝦hi.鋤dee.十三張.三公.廿一點.什至...中國象棋!!!!!1 a3 h7 Z  K/ ]1 t, O2 j
1蚊隻.5蚊隻.10蚊隻大有人在! 將公園變成佢地既賭場!
! X1 M% @" G  R有d"賭王"除左玩賭外.仲會介紹d"兄弟"去混.混下混下好多都會馬上風!!9 e3 D. ?! S0 @# l3 \: ~& D3 N
至於毒海豪情就真係夠晒毒.成幾十歲人..都仲睇唔透.# n2 a4 p* u8 F# \! d6 B
係公園度爆大麻.飲下B(咳藥水).食下4仔(海洛英)又打曲king(打可卡因針)...
( x; P5 \% v% ~/ R# j9 R/ f搞到公園烏煙瘴氣...  Q" ?1 e+ w) v5 S- f$ `
, n0 y% n$ E/ t* i6 m9 ?
有時呢種阿伯仲衰過我地d後生既!
3 E/ b1 T) i6 x- f) t9 s# p* ~# F比我老左一定唔會做以上既野囉.
" R6 }) i5 a4 h# \! t% i9 o雖然我唔知有冇老左果日xp
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 10:59 PM

>>你地老左會唔會去公園捉棋玩雀?
! L7 f7 \3 k1 d4 cd人老左可能特登走去深水步附近既公園捉棋玩雀. 8 Q& m, ]' M) W8 {$ h( o( e
大家可以去深水步睇下,d男人迫爆成間公園捉棋玩雀
) }6 c0 a4 F5 k( }$ N3 e5 g+ N, d7 o0 K$ f- p8 S
[ Last edited by happylion99 on 2005-6-13 at 11:06 PM ]
作者: 絕風    時間: 2005-6-13 11:09 PM

听粵劇企以前好in,但現在就....就像黃晶所講,現在流行曲都會衰落,我地老左都係听歌多.
作者: 老鬼X    時間: 2005-6-13 11:23 PM

我諗捉棋一定會
6 c- {! B% K- ^1 f- c( {但係我想係o的服務式安老院
. M' ~" K- y/ ]1 R因為可以想捉棋就捉棋!
4 `4 L9 e1 F) g* X3 ^( F打牌就打牌!幾好!
作者: slwong3    時間: 2005-6-17 09:26 PM

Originally posted by 老鬼X at 2005-6-13 11:23 PM:/ E7 q) B: L" Y" _% k0 M  E
我諗捉棋一定會
2 r" J8 M& @/ ^9 a) H9 ~但係我想係o的服務式安老院
+ q! |5 ~# ]7 K' d# ~因為可以想捉棋就捉棋!0 K( }: A7 m! ~0 h: F
打牌就打牌!幾好!
0 e' w$ W) Z# Q* X  y8 Q7 \9 [3 S# f( o

- g5 u3 U/ d2 _' zagree, lots of people would play with me
作者: 老鬼X    時間: 2005-6-17 10:11 PM

Originally posted by slwong3 at 19xx-6-30 21:26:
* d" j6 z( U7 N7 g
+ m; Y4 l" t- E% M6 s
! H  P  l% Z7 C& B3 p+ L  \$ U+ ^6 l2 N  o7 T/ |( e' g* g: S
agree, lots of people would play with me
7 |0 ]# n9 d% u' F6 {& Osorry
1 S, J+ K6 _4 _+ Y  G" ^睇唔明
作者: 根本俊朗    時間: 2005-6-17 10:22 PM

我不嬲捉開棋ge~~仲好鍾意tim# p7 d: _5 @+ n1 c( j
不過就唔鐘意d阿伯ge煙味law....
( b' @, h% B. j5 r% I& G所以唔會多

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0