標題: 如果有隻蟑螂,突然係你面前出現,嚇親你,你會點對付佢? [打印本頁]

作者: kuru    時間: 2005-6-12 07:43 PM     標題: 如果有隻蟑螂,突然係你面前出現,嚇親你,你會點對付佢?

有咩方法係最乾淨?
作者: 甲狀腺    時間: 2005-6-12 07:57 PM

EAT IT
作者: singgeihot    時間: 2005-6-12 08:06 PM

同佢著六隻 Roller Blade (一隻腳一售), 因為佢未學過, 所以嚇到佢唔敢着陸, 結果不停站飛行, 燃料耗盡, 虛脫而死6 x' W4 X, l9 K7 k, p) _! ?
, x+ w) @  E' s2 e
In summary, 佢嚇你一吓, 你嚇番死佢
作者: happylion99    時間: 2005-6-12 11:30 PM

拿一個唔要的玻璃杯笠住佢,然後設法找一隻蜘蛛俠陪佢係杯內玩下,從杯外睇下係誰姦誰,然後寫個詳細report,將個whole fighting process 記錄下來. 睇下邊個剋邊個, 有機會的話寫個game: age of insects.
) t) }# v, s1 {, \將負方給予勝方作為美食作award,之後再把勝方留起來,留待下一次挑戰者的出現~
作者: 446622    時間: 2005-6-13 02:32 AM

Originally posted by happylion99 at 12/6/05 23:30:
4 U1 a% R& g/ v; B拿一個唔要的玻璃杯笠住佢,然後設法找...
* \/ ~5 t+ x$ W
0 g# v6 B5 X4 m8 _9 \5 d
你個方法,好專業呀,要搵蜘蛛,我屋企成日見,我一定幫到你手.
- ~% O. q* U1 R/ W5 b5 n5 ~對付曱由,我只會用報紙,打能死佢.
作者: vivienna    時間: 2005-6-13 02:39 AM

淋熱水
作者: singgeihot    時間: 2005-6-13 03:16 AM

Originally posted by 446622 at 2005-6-13 02:32 AM:- g* N6 M1 n. C- y, Q
! c$ s6 c5 G7 Q8 [4 A8 g

7 s7 [. j- n5 ~( p8 e7 _4 M你個方法,好專業呀,要搵蜘蛛,我屋企成日見,我一定幫到你手.
* p' i3 k1 ?' K! b/ f  b" K7 ^對付曱由,我只會用報紙,打能死佢.
: m" b5 {- v% g* n1 @7 h

# @! l. _9 _9 N$ V9 d1 {....從生物學角度嚟講, 無論隻蜘蛛幾大隻, 隻曱甴都唔会 attack 隻蜘蛛, 因為曱甴唔同螳螂, 唔会捕食其他例如昆蟲既小生物, 相反, 如果隻蜘蛛好細隻, 隻曱甴行埋嚟佢会避開, 但當隻曱甴被蜘蛛網纏實, 動彈不得, 隻蜘蛛仔就自然会嚟開餐, # q; M  p% w! |1 h. f/ O7 L
0 O# T' f8 J, C' z
如果隻蜘蛛係大隻, 隻曱甴嘅下場都係差唔多, 只不過佢会死得快 d 咁啫
% K5 |9 B, l8 L- x
' k% f& Y% X4 g用報紙打係好痛快, 不過出晒汁, 清理唔方便0 S2 r9 m* l" D) i8 K

+ Y' [  m9 `# v0 f8 W  n想乾淨, 殺虫水会比較方便, 追住佢噴一噴, 然後入房關埋房門做自己嘢, 轉頭收屍  R4 j! n8 \  N  E0 o- z2 H0 \
3 i' o% R7 t5 @# R
[ Last edited by singgeihot on 2005-6-13 at 03:39 AM ]
作者: singgeihot    時間: 2005-6-13 03:18 AM

Originally posted by vivienna at 2005-6-13 02:39 AM:- M: K+ I# o. ~( |
淋熱水
1 i1 Q# c. c: ]

* f. {+ [6 t. Q8 e; i# I+ W因住整親自己呀
作者: 入晒    時間: 2005-6-13 03:40 AM

用白花油淋落去..... 喇撚死隻曱由, 等佢爭扎一陣..... 死左D野唔會又唔會出汁.... 之後仲有清新既香味忝
作者: lliu    時間: 2005-6-13 06:48 AM

I will use my hair spray to kill it
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 12:51 PM

Originally posted by 入晒 at 2005-6-13 03:40 AM:
5 i0 Y6 T% {6 c' Y3 L1 @用白花油淋落去..... 喇撚死隻曱由, 等佢爭扎一陣..... 死左D野唔會又唔會出汁.... 之後仲有清新既香味忝
6 u* r- Z8 K, `& P* _, Y# ~; G2 C5 y
我試過,追住個小強淋,超掂,比殺蟲水仲有用:
# T9 _. l5 z/ |用白花油好處:6 H$ P+ Q( W- _, m4 D7 U2 S
小強會好痛,亂走,走得超快但隨機,你會見到佢隻腳的移動頻率是超高的,因為牠掙扎中(感覺和行動就像一個被燃燒中的活人),死亡速度會好快,最後死時個身體會變深色,而且可以追蹤到小強死亡的位置,放便處理,連肚中的仔女都會死7 N* l' m& c3 \+ A. r8 ?2 C& Y# P  H
用白花油壞處: 可能會滴唔中小強,而且要追住佢來滴,直至牠臨近死亡
- R' C; L& F. a' t0 k) e4 `0 g3 x- n/ ]9 Q6 v8 t
用殺蟲水好處:
$ ?7 m; b  X' `$ {; {% G噴幾野,然後走人,方便2 M+ q" F+ a6 _" @
用殺蟲水壞處:$ ]1 a( B6 h6 f" f  N
有毒,臭,小強唔易死,死亡速度慢,唔知佢死係邊(可能在你張床),可能dna變了,有殺蟲水的抵抗力,可能死前會回巢生仔生女
作者: singgeihot    時間: 2005-6-13 01:51 PM

Originally posted by happylion99 at 2005-6-13 12:51 PM:7 }5 I& n+ A3 D  A$ K) w/ ]+ z' z

! l/ a1 V- J5 O# u0 x# Y
, ?5 [* R" J7 Q! T6 s我試過,追住個小強淋,超掂,比殺蟲... 有毒,臭,小強唔易死,死亡速度慢,唔知佢死係邊(可能在你張床),可能dna變了,有殺蟲水的抵抗力,可能死前會回巢生仔生女
: R( X3 }% o" C5 p$ Q+ Y% b, M% Q+ I# u- K7 U+ L# E) i  H' N, O, |
Agree to some extent, 3 S: n4 ?& i( L  c; |& |% H7 B% P% o
抗藥性問題, 生產商間唔中有新配方2 S5 O6 G" I: q
唔知佢死响邊係問題, 不過一般女仔会寧願咁都唔会願意搵報紙打. F, }6 y, b8 g( Z/ N2 ]
可能死前會生仔生女, 如果藥性有效, 机会較微
" ?$ t$ z- I7 F, k+ Y2 ^3 w1 x; C回巢??? 曱甴??
作者: vivienna    時間: 2005-6-13 01:52 PM

所以都係淋熱水最有效
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-6-13 01:54 PM

噴碧潔珠(因為攞錯左==)
作者: 奇    時間: 2005-6-13 01:57 PM

Originally posted by happylion99 at 2005-6-12 11:30 PM:8 d) `2 n5 Q7 U- _, P# f
拿一個唔要的玻璃杯笠住佢,然後設法找...
( c. X1 B5 [$ f3 L
你搵得蜘蛛黎都局鬼死佢....
作者: 良友    時間: 2005-6-13 01:58 PM

敬而遠之
作者: 小虫    時間: 2005-6-13 02:08 PM

0羅人字拖拍Q死佢
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 02:11 PM

諗方法捉住佢,拿膠紙來,然後帶佢在風扇上玩摩天輪,速度任擇,應該是人類有史以來第一隻可以玩機動遊戲的小強
作者: singgeihot    時間: 2005-6-13 02:12 PM

可以嘅話, 活捉, 放入密實袋, 局死
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 02:15 PM

Originally posted by singgeihot at 2005-6-13 02:12 PM:
4 S5 U  h& s( ?: v; f可以嘅話, 活捉, 放入密實袋, 局死
7 h- Q7 h+ Q* J; U
; v( Y+ m/ c, j- C- c" ~唔好局死,俾佢知道咩死做宇宙大爆炸~
作者: singgeihot    時間: 2005-6-13 02:16 PM

Originally posted by happylion99 at 2005-6-13 02:15 PM:
& s+ Y; O5 T$ n# }# V# c9 p9 i) x% V* J6 J/ d, t5 h7 |3 t4 G" {

" H' w3 t) c- U7 T4 V% Z/ P3 d9 W唔好局死,俾佢知道咩死做宇宙大爆炸~
+ O( D  Q: V2 C: O, B# F9 |

% e" n& q9 W) {; z& x) ~8 [
作者: happylion99    時間: 2005-6-13 07:20 PM

CORRECTION:
" a( K. J. J/ d: A" m+ ~: ]) k唔好局死,俾佢知道咩叫做宇宙大爆炸~
作者: kuru    時間: 2005-6-14 12:35 AM

Originally posted by happylion99 at 2005-6-12 11:30 PM:+ q. d* Q- X* }$ b% ^: K! J' }
拿一個唔要的玻璃杯笠住佢,然後設法找...
& @+ a- @/ r) ]" S3 H5 @. @, O8 m  q4 b% l3 W- c2 A
哈, 好攪笑
作者: xthmkn    時間: 2005-6-15 01:01 PM

用手捉住佢 搵支牙籤篤實  入廚房  開煤氣爐 ! 之後可以約齊人玩BBQ喇
作者: 白楓    時間: 2005-12-17 09:31 AM

我都只是在家用"空氣清新劑"的
, B2 I$ @8 ]( O" K7 P
7 F2 |9 ?/ M$ w( H看到任何昆蟲的時候也可以用~
3 x9 u3 p% z# C) s5 F, j) @5 K* _; w
噴完後只要對方停了一陣子的時候~: o( V! R% w: M0 E/ v

) I' g& V5 F; c這時候立刻點火便燒著的了~3 h8 D9 a9 y3 S: T2 d  f) t. }1 s
% y, P7 h6 Z  [8 z. S" Y$ A* L
這種BBQ方法不錯~還蠻好玩的說呢~
& z5 C7 U2 A( Q! O' ?; C
& q0 ^; V7 \7 A' H  v1 t0 e對於飛行系的更好玩~
0 n# v3 {( o6 G! n
! U3 ~( Z9 d( P# o; v* E0 V噴濕了牠的翼後飛不了時~可以用不同方法燒死牠們
# {8 o) E; b1 |1 l% u3 q9 L& M8 v  `8 V; A3 b  w
例如在牠身旁放火~不是直接燒~3 S2 c- g1 B# Y2 {% V: e  n
: ~' w/ H/ |4 m/ k& [- ?" l
燒完後只要拿紙巾抹一抹順道把屍體拿走便好了
作者: dawrf    時間: 2005-12-18 11:40 AM

生禽 起佢 慢慢節磨佢
: V3 }/ d3 d8 w得閒噴d火機gas入去   又或者 淋d塗改腋" r  m2 S4 O4 o/ s; V" N' _
又放下佢休d水到游下水..... 浸下溫泉咁呀..1 I& T8 ?: G) P6 U5 ~9 j
最後cut左佢個頭或者尾部  據說 佢 仲可以有7日命 8 L/ ^; |6 G9 U
要佢求生不得求死不能

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0