標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨[+] [打印本頁]

作者: qweqweqwe    時間: 2005-6-16 09:58 AM     標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨[+]

朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕,原文如下:* D" Z# w5 P" Z0 H+ d

- P  _8 {3 P. G* b" k可以話我蠢啦!但好采今天損失的不是什麼大~~
  ~1 u; j4 S+ T: c+ O$ z7 ^3 U/ ^7 z3 q- S; v( P6 E8 K& s" x4 i
今日下午4:00左右在四坡坊附近經過,7 t( R# `, W2 d) [0 Y1 l7 r; J; g
被一名男人問有沒有兩元散子(換兩個一元)?" S' p: d0 Q5 ^2 w& w1 j+ B8 c1 m
我就換比佢,見他又炒褲袋準備拎錢給我的樣子,
+ \& c3 j6 t1 k8 w+ m# r- P我就給了兩元給他,但他又問我有沒有多兩元?
4 h! R: U9 M7 e; H1 D/ ~, O我又再給他,後尾他說:明天還回給你,問我幾時得閒?0 `- q3 ]& v* X0 i
我心想有點唔對路, 4蚊算數比佢呃左,即轉頭走唔理佢啦 ......6 L9 {, B+ c' J9 R
但後尾發現我側咩後袋個拉鍊開了一半,
. f; N( |+ ~! \3 _% u心想一定是剛才那男人肯定有同檔,唸住引開我注意,
) {. y4 N& E# L7 S* l. T) J偷我銀包 好采我銀包放左好低,同我走得快,' H% r5 w8 v. f5 r; P' o
唔係損失就一定唔止4蚊!打篇野可能會給大家說我蠢咖啦!
5 \) n/ p/ U3 _+ I  k2 V但我唔想再有人會被同樣給人行騙,所以打篇野出黎希望大家小心d
% x5 i7 I, _# ^, @, Z' L同話比你身邊住係荃灣既人知道啦!, D- N! I. o7 j8 Y( D2 t* {: R# {
+ M' b6 l; P- K( D6 m# K0 m
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-16 at 12:50 PM ]
作者: 阿細    時間: 2005-6-16 10:05 AM

咁驚...我只係係街比人問過拎幾蚊...佢地一個鐘問咁多個...一小時可以搵好多=.=!!!
作者: 800    時間: 2005-6-16 11:02 AM

Originally posted by qweqweqwe at 2005-6-16 09:58 AM:
: Q, U3 X+ v) t! S- J& c4 b1 o朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕...
0 j9 b* n' m' r. C! c* r& u
好人難做,好心都唔好做,下次小心D
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-16 12:24 PM

Originally posted by qweqweqwe at 2005-6-16 09:58 AM:8 P3 [7 ~  q8 f1 }1 G/ M: Y, v
朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕...
" s/ q$ ]7 q* f! W, S捉到呢o的人...要打獲金。
作者: sfxc0000    時間: 2005-6-16 12:46 PM

希望各位bro.多多留意^^"
作者: pkdonald    時間: 2005-6-16 01:39 PM     標題: re

四坡坊是一處鬼地方
作者: yiphbmail    時間: 2005-6-16 02:58 PM

絶對同意樓上所說

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0