標題: 政府就快痴線喇, 連改ps機都話要犯法 [打印本頁]

作者: bodycharge    時間: 2005-6-18 12:15 AM     標題: 政府就快痴線喇, 連改ps機都話要犯法

咁不如話賣電腦犯法啦, 電腦可以玩老翻啦....
作者: 吳正言    時間: 2005-6-18 12:18 AM

但講到尾,都係偷人野,點解唔係犯法呢?
作者: vivienna    時間: 2005-6-18 12:18 AM

政府無痴線﹐我非常支持。
作者: bodycharge    時間: 2005-6-18 12:26 AM

賣老翻, 整老翻係偷人野, 就應該係犯法.  但係買老翻都唔算犯法; 改機犯法, 法理又可在呢? 可唔可以話買刀係犯法呢? 刀可以殺人喎....
作者: vivienna    時間: 2005-6-18 12:36 AM

Originally posted by bodycharge at 2005-6-18 12:26 AM:9 ~, C) N, L$ [5 i8 `
賣老翻, 整老翻係偷人野, 就應該係犯法.  但係買老翻都唔算犯法; 改機犯法, 法理又可在呢? 可唔可以話買刀係犯法呢? 刀可以殺人喎....
/ G9 |( _+ M% w7 z; |
尼條‘法律罅’D人都享受左幾年啦﹐係時候填補喇。
( D# s- L/ ~/ G1 {
* j! h' B6 A, Z. c' L% H改車可以落場飛﹐但改PS2就一定係用盜版野﹐你部機都已經改左啦﹐都唔知你嘈乜。2 ]. V  Q" d8 u' F$ ^( B
9 w! ~& Q* j& V
法理存在﹐並非人人愛。
作者: 28083003    時間: 2005-6-18 12:39 AM

我無玩ps2  P9 |$ D% t( k9 H
但我想問係咪改左機先可以睇vcd??
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-18 12:42 AM

我覺得好難。正版game好少人買既原因係因為貴,一來香港o的人唔似外國咁有米。佢就算立左法,一樣有方法玩到老番。
作者: vivienna    時間: 2005-6-18 12:46 AM

正版GAME唔係貴﹐& n6 v+ p1 ]" b2 e% H8 k7 D
不過係翻版GAME太平。% y: c3 m# _* a. Y8 [
0 P' a5 E! X0 Z2 X
講來講去﹐都係圍繞住知識產權尼個問題。
作者: gaye    時間: 2005-6-18 01:00 AM

Originally posted by vivienna at 2005-6-18 12:46 AM:
" @& ~! _$ N7 U7 n7 n0 O正版GAME唔係貴﹐4 s* Q  @5 b: R6 J
不過係翻版GAME太平。* W# Q7 Y# X7 b- Z1 u' _/ ]

3 k) n9 S2 R0 a: B. L& D: ]講來講去﹐都係圍繞住知識產權尼個問題。
( M) y6 ~, {+ f

/ x) E0 x% e' r) B, s. l, y2 i
! s5 H+ C# O2 ?1 \Game 都幾貴的 , 唔太好玩的 game 大約要 $3xx , 好 hit/好玩的要成 $4xx,- h; M5 T; R0 _
接近 $500, 買 2/3 隻 = 1 部全新既機. p0 S. w+ w) m& b) W$ f+ ?
如果正版game 控制係 $1xx 至 $2xx 價位, 我覺得會多d人買正版
作者: 28083003    時間: 2005-6-18 01:07 AM

反轉黎諗
1 Z. X# q8 S7 I, v* R4 ~4 o8 Ips2之所以o係香港咁流行就因為有翻版
- X/ q5 e6 Y! o) N4 h7 ^* N& s你睇下DC,X-box% [" v% c! v  L# G2 A
同ps2 o既機o既銷售量真係無得比
( n: v0 O  b; U8 H7 \0 I1 j你估ps2無老翻會唔會有咁多人買呢??
作者: vivienna    時間: 2005-6-18 01:12 AM

Originally posted by 28083003 at 2005-6-18 01:07 AM:. k. f6 C4 b, O
反轉黎諗1 \1 I) ]" r# L( D
ps2之所以o係香港咁流行就因為有翻版
% Q+ K$ Q2 w/ f8 b3 A7 o: h你睇下DC,X-box
4 e# |4 V; ]* t, H同ps2 o既機o既銷售量真係無得比9 |. U  ^' ?4 e. @% ], A
你估ps2無老翻會唔會有咁多人買呢??
/ U, W" G+ e, [  J( C  H  u講中曬!!!
: Q6 [8 D9 B& m1 |, U  O. j
6 E$ w, q  E" S1 E; a2 N9 D% o仲有GAME貴跟本唔係籍口﹐寫GAME果班人都要食飯。
- M( B) V. H6 C  a2 @. j- g$ b3 m* c$ I9 k5 Q
講來講去﹐又係講知識產權尼樣野。
作者: bodycharge    時間: 2005-6-18 01:12 AM

物就係囉. 改車唔犯法, 只有係條路行改車先算犯法.  同樣道理, 改機, 無錯, intension係要玩老番(但係仲未玩喎), 但係就算依家連買老番都算犯法的話, 政府大不了只可捉用改機來玩老番(如果真的立了法). 改機呢個行為, 又點可以算犯法呢?  明唔明呢??
作者: vivienna    時間: 2005-6-18 01:19 AM

Originally posted by bodycharge at 2005-6-18 01:12 AM:) Z- l+ n* O: f
物就係囉. 改車唔犯法, 只有係條路行...
' e; r6 O' U+ m/ B+ w& H( i) ho甘政府當初立法嚴禁運毒咪立錯左囉﹖話曬都未販賣﹖又未用﹖
0 X* i6 S) U" O2 I5 y
% R/ w( o4 H! b/ w2 X6 u: `要斷米路﹐政府就係要甘絕﹐條條路都要封斷曬。
作者: bodycharge    時間: 2005-6-18 02:25 AM

哩個例子, 即係: 毒品=老番.  針筒=PS機.  政府唔可以禁針筒喎.  如果係咁, 全區碼DVD機都唔可以賣啦.
作者: 細驚    時間: 2005-6-18 02:38 AM

針筒應該係等同改左機既ps2
9 r4 z  V+ F1 ~  P# |# @* g
5 K- b# H1 W) r' D/ y9 J: M& \其實政府今次立法原意係岩# W. l. B0 M/ o5 w4 n/ @
但正如bodycharge兄咁講, 改左機, 但未玩翻版, 唔算有損版權$ ^. o2 C$ ~8 B) ]% `% ^
唔可以用販毒唻比喻 而且部機係我既 我想點搞佢邊到人管0 e6 F2 o4 ~6 \! _6 `: X
; t) J+ P( f" \2 [" i
另外, 政府咁搞係好心做壞事
( C+ k+ Z6 A7 Y4 D$ @一個唔該令sony賺少左硬件既錢
# h: r. m2 I+ V7 p- b眾所周知
" a+ U# D/ s3 }7 Z0 K. F! Ups2咁好賣, 同之前ps, gb, gba一樣原因 有翻版
2 Q# D: T! a/ u4 @1 \  |佢假如真係立法成功 相信唔會再有咩人買ps21 |" ]) V1 F, N" p
到時希望真係正版軟件可以支持到佢地香港分公司既運作
作者: abc123aa    時間: 2005-6-18 04:06 AM

Originally posted by vivienna at 2005-6-18 01:12 AM:
  y8 u  q  T' F4 X1 h* U( g2 Y0 O6 \' W( O/ a/ I3 k# P0 {
講中曬!!!  l9 u' z6 }: F6 t, k( T1 g# n: }
) g. ?# [9 \$ D1 u9 d
仲有GAME貴跟本唔係籍口﹐寫GAME果班人都要食飯。
6 _7 E+ a+ a4 P5 s* |
) V* H4 }% Q% R7 J2 V) D講來講去﹐又係講知識產權尼樣野。
+ q/ u; R) C$ q. \+ f" x  Z* c  w對~我得好少 game,因為冇咩錢,但係我唔會買翻版,因為都唔知玩唔玩整既,加上正版game畫面都靚d啦~
( c; K. r( {4 E' X; k
5 z* R  d, o# W: {" P  x) I4 ]ps2要睇vcd果d野買多一條唔知咩線就得
作者: waterfire    時間: 2005-6-18 05:35 AM

唔係翻版, 點會有咁多人買...
* F# s  q' s) E' Z. j& s5 C其實最簡單一樣野
; G- L7 N! w4 p/ u, C* ?8 \6 j正版好似翻版咁平! H$ S$ a3 ]2 f  x  v2 @
或者, 香港人個個好有錢, 買正版game 好似食餐飯咁
0 m# ~! ?& E# q' l2 K咁就可以解決問題la
作者: sheraton    時間: 2005-6-18 05:51 AM

I think PS2 piracy should not be an immediate concern to HK Gov't, who cares when we're only stealing, pirating, copying Japanese/American developed products?  Japanese "adapted" many Chinese culture and called it their own, who's going to pay us back for that?6 ?4 r4 z! Y- ?0 f
$ S; g' D4 Z! P
But I agree, Copyrights should be supported if it's on HK developed products like Movies and Music.  Coz HK, we should care, I could care less about Japan
作者: bigg    時間: 2005-6-18 05:54 AM

我覺得唔可以apply毒品呢個例子
$ ], V0 S3 G( u7 W) E  t因為你本身藏有大量毒品已經犯法, 咁你運毒就一定犯法啦,
2 ^; R5 Z4 N( r6 g但ps2本身係合法既, 咁我買左番黎點改係我既事, 唔通我將部ps2放落屎坑都話我犯法0 u) u- K* ~; }& ^5 `4 `) l4 Z
我覺得政府應該係立例加重賣老翻既刑罰, 等佢地覺得冇錢賺就唔會賣
4 `& n0 f) x* c8 L5 Z$ K; f再講而家d人都用bt download game落ps2玩, 立呢條例都冇咩用
作者: Miz    時間: 2005-6-18 05:55 AM

我就覺得係關..
3 S: Q, G* B; f" i# M7 A6 S* z改機既用途
, |$ \$ O) ]9 K1 o* }如果改機既用途一定係用黎玩老番 so先要改既咁就可能會犯法囉
* O7 {5 N9 X/ E  d! G; j政府咁做都係想阻止d人玩老番啫(其實邊阻到架)...冇做錯架~ 9 M) U& Y9 V1 V9 `5 t; t
我亦同意樓上話..『部機係我既 我想點搞佢邊到人管』
作者: michaelwong71    時間: 2005-6-18 10:04 AM

唔好再玩呢d野喇. 可以慳d, 又多d時間學習, 咁就皆大歡喜咯.
作者: minghkhk    時間: 2005-6-18 10:15 AM

I hate the government...
作者: Yui.i    時間: 2005-6-18 03:39 PM

有好多新技術都係由一d地下狂熱份子用舊o既科技演化出o來,10幾年前o既internet係最佳例子;美國政府想用法律壓都壓唔住呢d人...唔係你地bin有得上網先得ga...?唔比改機一來無謂,二來阻礙科技發展...改機唔一定要玩老番,你唔比佢用o來開linux?...就好似改車唔一定係用o來街飛一樣,但係香港就對ps2o既情況就好似想對車一樣....你改就捉,唔理你係街飛定用o來落場,咁樣係冇實際作用...如果唔係o係外國模擬器點會有佢o既生存空間?!而hk又係照樣改車...??: e! n& {# G  f
所以我地"天真可愛"o既政府真係冇話錯佢.....都係算la...就咁講都唔會有人明ga la.....唯有自律d玩少隻番板.......3 L& K- {; @, l- ]2 c

5 N. X" ]% A5 m; T[ Last edited by Yui.i on 2005-6-18 at 03:48 PM ]
作者: i4826c    時間: 2005-6-18 03:58 PM

首先,
1 B  R, s( K' S4 F& [0 B+ C我唔係話買老翻係無罪.
5 X" v) `* }9 h1 I2 j$ p1 i/ ^6 g不過我覺得唔應該講到買老翻係錯哂咁,; C! b. G8 R, V- m
D Game 商都有少少責任." H" H8 s$ r! P4 W( q% C3 T
有時D正版新 Game 賣到成五百幾蚊,
1 n2 }  O. @4 S% T食水食到咁深,
% T$ P( O$ [( s& ^& ]5 E真係除非你好有錢,
1 _) |* v9 v- d7 n% J否則我相信唔會有好多人會咁捨得去買,
' R3 w' s$ @: V) Q& |( ~) z- [6 A而且大部份既玩家都係未有經濟能力既學生或細路,/ Q* o6 I9 n4 H( a1 t
身為打工仔既我都未捨得去用五百幾去買隻 Game,! [; T8 w2 h4 U
更何況係學生.
- F: X  _4 w7 k9 P7 U  l我相信如果D Game 既價錢可以減,(比如一二百蚊左右)
) F# o5 H$ s6 L6 S& Y% D  f9 H應該會多D人買正版,% m5 M4 t9 ~1 Y( T! v
至少我會去買.
, X. q2 [+ a7 [0 J$ f: Z% k講真論質素,# y1 k4 r4 ~; O; o
正版一定比老翻有保證,
& Q: t1 h! P+ h; S而且又玩得問心無愧.
4 d6 w7 g# u3 {0 s8 {# r% W$ Z- ?總好過益哂D黑社會......8 f) m* i" P: O& ]8 t

) Y' S& A5 F" T) S: U3 o不過減價都只係一個治標不治本既方法,2 _& ?6 [. F7 f9 P- u
最重要都係要D市民自律.
! d! ~) v$ q3 A- d. t+ B我覺得如果隻 Game 真係非常鐘意,
+ k3 Y3 {; r! X用少少錢去買都值得.  n& s1 Y! D& S
雖然我本身係玩老翻,+ V; @& J5 }4 k1 d/ `
不過有D好鐘意既 Game 例如 SD Gundam Generation,. m( d1 C' v( C7 R
我都係買左正版.4 e% l, Q5 g! C3 m
所以呢D野睇下你肯唔肯做o者.....
作者: vivienna    時間: 2005-6-18 05:11 PM

一句講曬﹐無錢唔好學人打機。
% G: W3 n8 H4 v; H- B- J2 W同樣道理﹐無錢唔好學人買LV。
+ b' K2 ?# U' i# C4 g4 O2 M9 _. v; u0 S- `  p  F
一個新GAME面世既MARKETING閒閒地都要洗成千萬8 [! c4 X- D" f) M+ z6 Y
一個GAME又要用幾年黎寫& r( z- U" p+ Z9 W* q
如果賣$100比你& V2 h  w  b% f- Z8 f
你估出年仲有無人出GAME呢﹖
( x4 ?$ v- d& g" b. Z5 s4 q9 Q/ x6 ~, H' n! C, `1 S
政府今次做法唔會係最有效﹐但總好過坐視不理。
作者: i4826c    時間: 2005-6-18 05:32 PM

Originally posted by vivienna at 2005-6-18 05:11 PM:- ^- P# l  _" z" B2 P* j
一句講曬﹐無錢唔好學人打機。6 @& i: q; L6 D& u& h0 {& v6 U
同樣...
- j2 a- i+ z) \& L
: k; `) P: E5 m2 F
我唔係話減價一定有效,% U7 n1 ]# `5 m5 I
不過我覺得個價格應該有下調既空間.
, h! w0 l2 j( y7 S2 I8 q2 u如果好似你咁講,7 h7 D7 N$ F! l5 {- f: U
我諗好似巴士公司一樣可以大條道理去加價,5 K3 [* g' S: K/ m# h, x4 t
無錢就唔好學人搭巴士.3 e. \! h. x$ ?4 b1 @
) \& ]3 P% Q! n4 w3 M- Q4 G& C/ v
不過我都同意你所講,
5 Y( \! C* k; I起碼總好過坐視不理.. t. n( {, Z0 A4 |
只係我覺得唔應該所責任推哂落消費者身上.......
" s' @! @7 `3 j- h5 O) W( t! X' t& x* J2 h* t
anyway,
! L2 h6 L# N$ pjust my personal opinion,
4 F% L& l! N3 G4 {take it easy.....
作者: vivienna    時間: 2005-6-18 05:50 PM

請不要誤會﹐我岩岩既回復唔係針對你既言論。
' T/ l6 k. Q2 \
Originally posted by i4826c at 2005-6-18 05:32 PM:- E8 U9 n% F  |2 ]! s; \
如果好似你咁講,
3 [4 H( i& ~5 Q1 D: t8 n& l9 L我諗好似巴士公司一樣可以大條道理去加價," S2 I& a8 K* _
無錢就唔好學人搭巴士.
2 \& f1 d; t+ v% G
日常生活有樣野叫 needs and wants﹐ 雖然好多地方都係可以行路代步﹐但合理既交通費係日常必需﹐尼個行業係服務市民大眾﹐所以先會有甘多間巴士公司出黎競爭﹐同樣亦減少壟斷。! R$ D, Z1 o8 p! Q

, G- X( R, A8 R- [, P& P遊戲機﹐好簡單﹐就係一樣奢侈品。
/ Z3 ?. N/ G9 f, R
2 K$ N7 U  |. z0 L無錢就唔好學人搭巴士 <--- 以前可能可以甘講﹐但今時今日有綜緩資助無錢既人﹐綜緩D錢就係應該甘用﹐而唔係買奢侈品。
作者: i4826c    時間: 2005-6-18 06:30 PM

Originally posted by vivienna at 2005-6-18 05:50 PM:
# {7 q  c. M6 |+ y0 m; h請不要誤會﹐我岩岩既回復唔係針對你...
% p6 R4 D* a# E6 X% S$ t' {
: }9 X) M2 Y1 B5 [
都係以事論事o者,
8 F% Q6 u$ u5 L8 V1 }  U我亦都無認為你既言論針對我.
4 X5 u. }3 u$ o0 H- m( q! g
7 L8 l% ~$ ]' V雖然遊戲機係奢侈品,
2 k) R4 G1 L* S, J' |) h" }不過亦唔代表生產商可以將個價格調高到不合理既價錢.
; G1 J+ b5 p8 l% ~  g我覺得咁樣同謀取暴利無乜分別.
+ Y1 l  j9 q( i2 J' U就好似 Microsoft 既軟件同 Photoshop 咁,
0 e$ M- J7 f& k4 E& P; g5 a1 ]佢地既身價有D足足有我成個月人工!!!7 T5 R& R4 ^4 \- k+ o9 \
如果所有既奢侈品都可以咁樣加價,
$ m5 E8 z0 G# |我相信呢個世界唔會再有購物呢種嗜好......4 f( T, ], b% V! H- G3 e
(好似有少少離題....)
作者: bodycharge    時間: 2005-6-18 06:32 PM

Game碟價錢係可以賣平啲O架.  好似泰國咁, 政府同學校因microsoft太串太貴唔用windows, 用Linux, microsoft立即在泰國降價至原價20%.  生意立刻勁好. 打返條數, 仲賺多過以前.
' Y. Z8 P1 F: A7 Q2 G) T  ?( w9 [
7 x, U; |4 U7 T$ |3 ^可唔可以同你講"無錢唔好用電腦"呀??  你私人電腦的office, corel, photoshop係唔係正版? 究竟入面有無十份一係正版?? 人地都用左幾千萬去做啦.  你部DVD機係唔係全區碼呀?6 @# x5 R# L; s9 r/ S
- i! D( _/ T- M
無人話老番係O岩, 只是我哋政府有啲官員個腦生係屎忽, 講得就講.  好似廖秀冬係汀九巴士衝落山當日話, 可能要考慮禁上巴士行屯門公路一樣.4 y0 ]9 z2 I( R, q& ]5 e1 k. ^% p
  M0 o0 i0 ], g) I! `, ?/ ^8 \
禁止老番絕對正確, 但係禁改機就無理由(官員連最基本的普通法精神都未攪清楚).
! n" a8 |( D; L) {& t) @無人要去argue或針對, 只是強調物主改機的自由.
作者: i4826c    時間: 2005-6-18 06:54 PM

Originally posted by bodycharge at 2005-6-18 06:32 PM:0 G& Y; L7 z' B# R) h) a
Game碟價錢係可以賣平啲O架.  好似泰...
" X" Z# N* r7 W; H& P/ }' {" G1 o
" ?/ S+ o. `9 Z0 M
其實智識產權係應該去維護,
2 C  Q; ?9 Q2 G% s) F9 h) K' D只不過有D人將佢當作謀取暴利既工具./ A+ }( R% p* m" ]( i* O
大家試想一下,0 f- q9 s' H( ?. U( Z/ \* J+ c) j% U3 v4 W
如果有一日你買一本書,3 c, y+ N7 e$ M6 K" X9 r5 c1 p
然後你借左俾個朋友睇.
6 x) r6 [- c  O第二日你收到出版商既律師信,7 Y, a( q& x: \# h1 _
話要收番租貸既版權費.
# w/ M# |1 i; n咁你地覺得合唔合理呢?
作者: bodycharge    時間: 2005-6-18 07:51 PM

Originally posted by i4826c at 2005-6-18 06:54 PM:5 r1 Y9 B- U# t

3 a2 V3 {9 J* i
5 U0 v) N* \3 D其實智識產權係應該去維護,: ^' H2 h$ A7 g  o" M# {
只不...
) r: d. t/ D, Z8 J8 z
% p/ {7 g6 D% d& c3 n2 {到時自然又有人會同意哩樣歛財手段o架喇.
# ^0 L3 X8 y5 v/ i; \# m) Y( T我真係怕會聽到 "無錢就唔好睇書啦....."
作者: COM.    時間: 2005-6-18 08:56 PM

唔知政府時時話參考別國做法,算唔算老翻?????????
作者: 細驚    時間: 2005-6-18 09:51 PM

所有軟件o係唔同地方都唔同價錢
" k1 @: ?) k. A1 O大陸好多軟件(正版) 電影/遊戲/電腦 都係好平# o" R4 T' v% l# X9 i
根本唔係冇下調空間
+ s% W9 [% Z6 R( P. d係班廠商要賺到最盡
! i- o, u: {2 }( K  {自己俾個位人入
) A  J( f( Z( W係冇得怨喎
作者: 替天行動    時間: 2005-6-18 09:53 PM

Hong Kong people need to be educated more on intellectual properties. It's hopeless to see young people using ignorance to prove their act right. Respect the owners!!
作者: cymok3782    時間: 2005-6-18 10:30 PM

機鋪改機是話改做直讀, 可以唔理區碼玩game
, u$ _0 L/ v; \. g9 S1 K# t雖然機鋪知你用來玩老翻, 但字眼上無不合法bor....
! n  m3 A' Y( f1 t所以改機=可以讀所有區碼的dvd機, 那有不合法呢??
- w" Y+ r4 N; [+ i. S3 n- o
! t0 q/ ~! Q% p3 P) v" f$ s6 m' \[ Last edited by cymok3782 on 2005-6-18 at 10:32 PM ]
作者: rest365days    時間: 2005-6-19 01:26 AM

政府尊重別人的知識產權, 但係香港消費者嘅私產權呢? 我改完部機用嚟墊枱腳得唔得?
作者: zackwing    時間: 2005-6-20 06:30 AM

你地明唔明ps2係香港好賣,不是因為價錢是因為多老翻,老翻出現大家都可以用好小錢玩到自己想玩的新 Game ,今時今日d正版新 Game 人冇人買我唔知,不過一個好過一個,一個快過一個點解,如果 win xp 冇老翻有冇人用呀? 你用正版 win xp是因為你自己有錢,不過香港10個9個都用老翻xp,如果冇老翻,microsoft死硬,如果冇老翻大家想想都冇今日,冇人會用5000-1,0000蚊去買個十九到十九多年都唔出新制式的cpu電腦看你尊唔知識產權....
作者: woolycat88    時間: 2005-6-20 12:28 PM

都係現今科技太先進!香港人又太喜愛新o野!!
1 s* o7 y3 c) z& ^+ a睇下外國有很多地方上綱都係用56K..+ E5 ]  l% S! m) Z
如果PS2...要立法.....所有O野要用正版......5 i2 }) }& l& _# K2 C, k
O甘不如退回386年代......冇O甘多老翻
作者: 替天行動    時間: 2005-6-20 01:58 PM

Originally posted by zackwing at 2005-6-20 06:30 AM:
. ~2 `- [1 D& D+ T你地明唔明ps2係香港好賣,不是因為價...
5 U4 j2 }" Y, P4 D8 x
I have a laptop with an XP oem.
作者: johnwu    時間: 2005-6-21 09:22 AM

改電腦犯不犯法?
作者: fatfatdragon    時間: 2005-6-21 10:41 AM

Sorry, 小弟比較笨. 我覺得改機都是翻版一種.4 h$ q: [% @2 c1 t4 J

/ v! o. V# u8 U" z5 H! Q9 p假如小弟有錢開一間叫 "小弟公司", 之後把 ps2 logo 改為 "小弟2" 但會用7 J; Y% l# f. S8 B
正版遊戲.
! u( w1 D0 T; F1 m2 `% E會不會比人告老翻呢?
作者: bodycharge    時間: 2005-6-21 10:55 AM

吹Q漲!  好似你咁講, 唉...我裝修間屋, 去整大個波, 或者去換左個腎, 唔通又係翻版咩??!!  我地換Q左個新的特首又係唔係翻版呀大佬...
作者: bodycharge    時間: 2005-6-21 11:23 AM

sorry sorry, 我一時誤會左你講乜.  如果你係話將一部真的ps2換左自己個牌子去賣, 咁, 梗係唔得啦 (如果佢個design係香港攞左patent).
作者: jackyliem    時間: 2005-6-21 03:25 PM

yea I think HK games are too expensive then. cuz PS2 game are only 19.99 to 29.99 USD here (new popular game are can get up to 49.99 to 59.99 but they will be dow to 39.99 or 29.99 in 6 months.) which mean they are only around 2xx HKD. that's much affordable
作者: iad    時間: 2005-6-21 06:23 PM

雖然我係外國有時都會買正板,例如高達dx...etc
3 q% _% _, l# z好玩既game會支持下
作者: 亨九利    時間: 2005-6-21 06:38 PM

政府為維持商界有錢人的利益無所不用其極; 這樣犯法, 那樣犯法.....最好共產主義主導香港, 人人下鄉勞動, 咁咪冇人改機囉!!!
作者: 黃頁    時間: 2005-6-22 01:06 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-6-21 06:38 PM:
3 Y* t: n4 M. {" x2 d  R* k政府為維持商界有錢人的利益無所不用其極; 這樣犯法, 那樣犯法.....最好共產主義主導香港, 人人下鄉勞動, 咁咪冇人改機囉!!!
/ K/ O/ D0 P% _$ d
& q% D1 A- Y/ ?  e) n1 S% ~. N
, ^* ^: W7 k3 {# P9 L% R- i* H* h
hahahahaahhahahahahaha

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0