標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨! [打印本頁]

作者: yanmatthew2006    時間: 2005-6-22 08:27 AM     標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨!

真人真事 — 慎防「換零錢」黨!
' @7 d; K: h" W' v. B% K. |" }
' e: y2 g" T/ g+ V  A) U朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕,原文如下:7 p' P# L: h% ~9 h% a3 R7 s

2 f, G7 i5 x2 \2 D* t( ?可以話我蠢啦!但好采今天損失的不是什麼大~~
: {: O: K6 x7 }6 K8 l2 M% t
1 t$ ], h5 s" d: ?1 I今日下午4:00左右在四坡坊附近經過,
2 [( G& C- o2 s6 c% u, x被一名男人問有沒有兩元散子(換兩個一元)?
, C& O8 E) X* c1 L, F我就換比佢,見他又炒褲袋準備拎錢給我的樣子,
  P; \% {- S) J9 B% t+ @我就給了兩元給他,但他又問我有沒有多兩元?
% c* H( ^/ v5 q: @/ q! h我又再給他,後尾他說:明天還回給你,問我幾時得閒?
/ ^# [2 _" ?! u5 q  e( @' ?+ F我心想有點唔對路, 4蚊算數比佢呃左,即轉頭走唔理佢啦 ......: Y! g! g/ D- }
但後尾發現我側咩後袋個拉鍊開了一半,0 G+ w5 I) I3 P7 P! @% Q
心想一定是剛才那男人肯定有同檔,唸住引開我注意,7 `! Q- j5 q2 [
偷我銀包 好采我銀包放左好低,同我走得快,
% T" O' V# W; n7 }唔係損失就一定唔止4蚊!打篇野可能會給大家說我蠢咖啦!2 K; G- K5 S! n" X" z8 X$ O
但我唔想再有人會被同樣給人行騙,所以打篇野出黎希望大家小心d
2 A4 I  N# L: t* G3 @同話比你身邊既人知道啦!
作者: neitly    時間: 2005-6-22 11:06 AM

你好lucky喎....咁都冇俾佢打劫,下次小心啲啦~
作者: william303    時間: 2005-6-22 11:19 AM

post b4 la 其實你可以用搜索,check check有冇人post過,咁咪唔使咁辛苦囉,post完又無分加,係唔係?
7 E, l( |, U% e* y" h5 Qhttp://www.26fun.com/bbs/viewthr ... B%E9%9B%B6%E9%8C%A2
作者: abcde1918    時間: 2005-6-22 11:39 AM

Originally posted by neitly at 2005-6-22 11:06 AM:
  K: k1 b% |5 F, ]9 D你好lucky喎....咁都冇俾佢打劫,下次小心啲啦~
' e  `! d. g  d% c# g1 S# {8 X: [
係呀!你好lucky呀!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0