標題: [23/6吹水加分題]究竟哩個世界有無報應?? [打印本頁]

作者: bodycharge    時間: 2005-6-23 01:59 AM     標題: [23/6吹水加分題]究竟哩個世界有無報應??

你地認為哩個世界有無報應 ?
( H; X, u% n& B: M( }3 R% J0 d# h  ~+ {: f
係善有善報, 惡有惡報, 抑或係 殺人於火金腰帶, 修橋補路無屍骸?
7 T$ c4 p$ G3 V: c" N; R1 ], f
' B3 T2 ?% s: a9 g[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-24 at 02:13 PM ]
作者: =[    時間: 2005-6-23 02:58 AM

both 都有`
作者: hcee    時間: 2005-6-23 03:15 AM

我覺得有.......不過可能早d黎.....可能遲d黎........或者下一世先黎.........
作者: ivan2005    時間: 2005-6-23 07:19 AM

我覺得無.........
作者: fatfatdragon    時間: 2005-6-23 08:02 AM

好相信會有報應.  作"業" (尤其自作的), 一定有報應, 如若未報, 只是時辰未到.
* d+ S! C; j# K$ {/ b3 {5 ~4 n% q# }" o0 U) [9 `3 g
個人經驗:
$ v1 ~  C0 @3 f' |: \/ C7 ^由細到大, 屋企都教, 食嘢要有衣食, 唔可以浪費, 否則"第"時會捱餓.
0 w) ~: v0 Z9 V3 i2 v$ [剛出來打工, 搵到錢, 開始浪費, 成日都買多過自己食量的食物, 食唔完, 唔放得就"口劈".
. V- \4 l2 q7 ~1 W跟住, 冇幾耐劈炮冇工做, pk到試過一次行街肚餓想買嘢食, 都唔敢買 因為買完冇錢搭車反屋企. 另外, 想食好嘢(日本菜), 驚食完以後日子冇錢唔知點過.# }$ ?- O+ W% o! n* e
捱過這段日子, 後來想起, 一定是冇耐之前浪費的報應. 自己點解咁想?* Y" }  F+ X, F2 F8 k* `
間單講, 如果之前食嘢唔浪費, 啲錢留起, 都可以冇噤pk
8 B: _) C9 L  {" j9 m現在真是唔敢啦 , B- V  h1 T1 O& Z
8 [: N- u; r) b; ^9 ]' F. a" h
[ Last edited by fatfatdragon on 2005-6-23 at 08:09 AM ]
作者: karate_pau    時間: 2005-6-23 08:17 AM

羊壽乘一日唔仆街
# ?) F& {2 f5 k! P我都唔會信報應
作者: chak852    時間: 2005-6-23 11:05 AM

時辰未到o者......
作者: 哈仔    時間: 2005-6-23 03:51 PM

Originally posted by karate_pau at 2005-6-23 08:17 AM:
  n" a3 g8 r' P6 _羊壽乘一日唔仆街
# _" @2 ?  K. B% ~; w我都唔會信報應
; [3 ?& a+ y( [; o2 ?- w# r) U0 z' x& d' v' X8 r5 b2 b# G: m# c% G
agree," ^( |# t  Z. ^' w& d
哩個世界善無善報,惡無惡報,$ ]% t) m5 H4 |0 |+ U" R
so,我唔信有報應~~~
作者: 鬼魂    時間: 2005-6-23 03:54 PM

報應<----解釋:幻想出來的, 超現實的, 現實中沒有的事物, 只存在人既心內, 只是拿來安慰人的說話, 只會出現係兒童小說, 教課書, 虛幻小說中4 N2 @4 C, C7 n( s" P) G6 s
8 D( r' K! h2 n. `$ y3 n$ c8 n+ M
[ Last edited by 鬼魂 on 2005-6-23 at 04:05 PM ]
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-23 04:15 PM

報應就一定有~
! p* |* M& ]. U' J! i2 W+ Q只係報得顯唔顯眼同大與小!!!
% N% w, E7 C/ B) B- k( B小既可以唔見左錢,行路pk,無啦啦係街俾人鬧,- ?# k$ [4 j" h( T2 t
呢d都算係報應一種,* N* g- n( {4 O" q
大則可以傾家蕩產,大病一場~~$ {( N7 d* e2 e$ [4 M' F
好多時我地講野得罪人,整親人地,
5 o+ M- Y3 M. c% W& ~自己最後都會受番,只不過係報應在你既日常生活,你唔發覺咁者~~
/ X" s1 C& x6 B; U6 U* P好似我呀婆咁,衰d講句," k! P" J7 B; s! }* S) ?
佢好多時開口及著黎,講過好多有負天理既話,
! ^/ l6 P9 t; z% \6 a5 o' P而家呢??口水線(分泌口水個舊唔知叫咩)腫脹,腳行得唔好,仲有頭癬........) W7 N  e$ v5 D1 U
唉........係唔係報應,大家自己諗啦......
作者: 老鬼X    時間: 2005-6-23 09:17 PM

有!一定有2 y  K/ B( T' M+ A' |
報唔到落你到
1 @- f+ G. H, {$ w- j: J都會報落你家人到1 W0 X* s4 ]. |1 o, m
真架!0 q$ q3 F$ O! ?
我聽返o的老屎忽講(老江湖); w; \' c& t6 {1 I6 R4 v
十個賣白粉既. ?' M- N! |# _" k
十個都有報應
& R- K' k8 X3 Q! R: ~3 X* q& I坐監就唔洗講啦!' Y' p, `4 A6 n4 ?! z7 C. {
有o的中風: 有o的就屋企人橫死.........
作者: abc123aa    時間: 2005-6-23 09:52 PM

一定有,唔係點解成龍要成日做善事ja~
作者: 魔鬼幽靈    時間: 2005-6-23 11:24 PM

報應只係有人自己安慰自己的想法; i' R0 k+ d' p0 f# K5 ~1 W
壞人有事就叫報應$ ?# O" S  _1 _; T' D
好人有事就叫天冇眼
; ^0 m, \$ f8 l& |做人只求心安理得.又何必成日口頭上掛住一句:
5 {' [! l- N% j/ T7 B善有善報.惡有惡報.若然未報, 時辰未到.
作者: hoho886    時間: 2005-6-23 11:37 PM

我未必行定有報應,但係人地自己做錯左d事,
+ e$ t& |+ G1 q& D. q你自己應該都會覺得唔岩,唔係舒服.不過可能
) Q2 Y9 m5 `- y2 X/ C0 Z! Z有d人會做好多錯事,但係做左唔會覺得有野,覺% x2 K1 D; H" \  F7 @& V
得係好普通.始終你錯事唔改,總會係有d問題既- Z6 |% z* U4 ~6 G2 t: a
可能係報應啦.  ]! I+ j* v7 `, p/ a

+ Y6 L" m  \1 Y$ T1 |. I1 F但係如果你自己做左d好事,你應該會係覺得好開0 z. a4 W- W; ~" v! Y/ m
心,因為幫到人/你自己做左d對人很好,對自己有
) v6 W1 D, {+ h! o1 L幫助同好既事.你會覺得自己好開心好舒服既' ^: E+ g  P. C3 `, X
我覺得善有善報, 惡有惡報呢句說話講得幾岩ga
6 C; ]# t5 U& p' S& f$ n做咁多好野,你一定唔會好慘啦,不過做咁多惡野
/ H3 {$ Y" @( i6 S4 z: ~8 w真係會有可能惡有惡報ga!!!
作者: 446622    時間: 2005-6-24 01:06 AM

我好相信報應,我既見解係,從小到大,我地都應該向善,
7 S# M$ F* l  I! o+ K% h: R5 y, x唔好做壞事,不要浪費,呢個係做人原則,令到社會和諧d,3 V- F' f6 G! S
有果必有因,種善因得善果.佛家道理亦希望人們,放開d,
. t( |0 U- R1 \3 _8 V7 Z$ j! i不要做壞事,但求心安理得.* @; r* ]  S4 G2 i" g
         善哉,善哉!
作者: kaigi    時間: 2005-6-24 02:42 AM

我相信是有報應
5 v# O6 @) Q" k1 r, d不過有 d  人好運 d 咁唧
作者: karate_pau    時間: 2005-6-24 03:01 AM     標題: 加d分俾我啦!!!!!!!!!

我有一個經歷,唔知算唔算係報應呢
, k! r9 L' D* Z, j4 d1 _有一日,我搭巴土,o係總站落車,見到有個男人留低左銀包係凳上,我就幫佢執返,上前同佢講! {; v4 X. G/ ?/ p, H
:先生,你跌左銀包wor~,之後俾返個銀包佢,佢唔該都冇講,就立即睇下個銀包有冇唔見錢,之後一個箭步就走左去,都唔知點解d人咁冇禮貌~~~~~~~~`
+ z( D7 }# X  h; T2 h$ f
0 {1 ?. D  ~- g, g" h大概過左兩個月之後,我咩背囊出街,行行下發現個袋打開左,發現唔見左個LV銀包(內大概有1000蚊),DC一部,電話一部,真係慘絕人環,欲哭無淚
* @$ _6 e& ~) M* b7 _0 h3 O" k" G, v, X- l/ o3 q1 q1 Q* c9 \% o

6 y0 Q. f$ c, @真人真事,這就是我的"報應賽錄"
作者: wahaha1234    時間: 2005-6-24 08:37 AM

呢個世界應該有報應啦.做人最緊要有品啦.凡事留一線呀9 q0 s* X3 j! F) e1 P
我以前間公司度有個新o黎o既主任.
1 Q: E# U3 w5 \# M; a) s" h8 L佢偏幫自己有裙帶關係o既員工去揾着數3 H2 G% H" q5 S0 P5 U
後來o的做得野o既人比佢西走晒啦.整o的佢順眼o既人上位
$ o; \! o1 m3 `+ c% Z+ r% y9 x哈..仲夠膽死立埋佢地份花紅tim2 y, ]9 s/ B7 E! e
不過最後大家都估到啦..搞到冇晒野做果陣公司第一個炒佢啦緊係
' {* J/ J" J: D6 d佢係呀head呀嗎..哈哈
7 q) K6 w& e7 a3 ]: h/ i& X從此我知道人o既關係係好密切㗎.係群體黎㗎嗎
6 v6 Q1 ^9 W' R4 v; }. j( E你今日贏得o既一切難保第日係會失去o既
. b0 n1 n/ J" ]6 }: Y# q人生總有挫折㗎啦....E o的冇得避o既...你唔掂o的人咪報仇lor.你就更加慘啦咁就./ P/ @0 h: a  W# l  s, q
所以我地唔好咁浮lor.應該識多o的friend..多o的幫助別人) |# S6 r# ~" _0 W8 ]8 j
第日有事都會幫返你o既..起碼唔會害你先啦..果陣就唔駛咁慘啦~係咪" \+ M( I/ _6 t2 g
咁樣我地真係以後好相見啦.:cool:
作者: saki    時間: 2005-6-24 01:25 PM

一定有報應 ga ....爭左幾時姐 ~~~, m( D  E: O4 c6 g( V% H) f6 i7 V. X
就 如  基 督 教 咁, 人死後定有 "審判".../ o( E* M0 {7 Y" g, p$ T
義人上 "天堂" ,作惡的人落 "地獄"....
. p! Z8 x5 }' e% z+ \! F9 E1 @  m# d- Q9 C/ m; b
在生時以為可以平安過渡一生,但死後真正的報應才 "開始"....* o7 f% m' F/ E8 }) y! {2 ?0 @
所以,寧願依家蝕底 d ....
# R! u1 \- Y: V. X" v, O做個好人 !!
3 O# ?, o" W' K, f
- B" Z0 t+ H' v, W
作者: bodycharge    時間: 2005-6-24 02:07 PM

死左之後o既事, 無人知係點, 講乜都得.5 x4 O+ p. g& B2 \! B
我寧願今世見到惡有惡報啦.
作者: abcde1918    時間: 2005-6-24 02:07 PM

我本人不信有報應   我記得有一次
) [# X3 x/ f- Q$ F4 y6 Y, v0 I我在街上突然有人將一個銀包塞紿我   " _4 o& z; ?/ H, ~+ @2 ]
當時我以為上天見我咁窮  所以派人被D錢我冼
8 K6 y9 j6 |  U  ]0 e4 [點知跟著有個警察跑過來,話我打人荷包
3 i& S0 |5 w' Q0 P! k1 [( X 我當然唔認啦!跟着,  個警察搜到我有兩個銀包   ; v6 `) Q- D7 |0 O5 a
我都唔知點算好,最後我被人拉咗去差館
( ^3 i6 }7 c8 c- w: X之後我被法官判咗我一年監& I, ]) l- j' o8 d' C
你地話啦!真正打人荷包的人卻冇事,好人卻要做替死鬼
" X* }% S" l: g# H. _9 ~/ D6 k所以本人不信有報應這回事
作者: Edison    時間: 2005-6-24 03:51 PM

No lar i think this is just a personal belive.
. ^6 M+ l* Q2 }% bIf u belive there is 報應 anything happen to a bad guy u will say that, but if u dont belive u will just say it is some natural things. Because if a person have murder someone and they got caught the person who belive it is 報應. But in the other hand the person who doesn't belive will say of coz because we got cops and police.
% b. X& Y- D/ m+ v# h5 |1 C" N+ tAnd if there is 報應 all the soilder should die because even they are fighting for their country but they are also taking away people's life think about those person who they killed think about their family they all need those people's support and because these soilders want to win for their country and take away their life they should all die first and get their 報應.
作者: wer    時間: 2005-6-25 01:08 PM

我本人信有報應  有一次" l. t2 u4 Z# S
我在街上遇見一位很久不見的朋友8 Z" j) g( a5 d: a7 b6 A
他向我哭訴以往幹了很多壞事
$ f8 k& Q1 _! f  I有幾次他還偷人錢包,最激個次還殺了人
( B' K/ a* b- e! R9 V9 A4 j/ \我問:「為甚麼你還未坐牢?」4 Y3 x' A; J6 @2 K% J. P  y1 S
他說:「最初我幹了壞事多,也沒有事,我便不相信報應.
5 N$ |) m  K& ], {怎知,有一次偷東西被人斷正,被警察起訴,最後被判兩年: l  j5 m$ g. F/ D
出獄後一直沒有人請我工作,搞到身無分文
$ V6 n; J3 @8 x# s8 S! u求你施捨一百元給我吧!」' u: b/ `; o  F4 Z5 k& r
我見他很慘,便給他.你看,有沒有報應
作者: wanmankit    時間: 2005-6-25 07:20 PM

報應呢d野~可能係咁岩得咁q! M4 D2 d5 v9 ]6 e( Q
不過你信有都係唔緊要,
' L" z& [$ _  E; t因為你會為左唔好有報應去做好事。. I. b2 u5 P: E$ a& h" D" J( l4 Z
總之呢d你信又好,唔信又好,
: O! f5 ~3 |2 h" f. }你要自己心安理得咁過日子,9 p6 N& H( _/ M
你都唔好做咁多衰野啦~
作者: yuzhiliang111    時間: 2005-6-25 10:59 PM

我相信有 ( q+ M5 j& a; o1 N! Q4 _2 Y2 \+ l
只不過每個人有每個人的視角,有的人看得到有的人看不到。. q3 v+ k  y+ ]: d
天理循環 天公地道 無時無報 時候未到 時候一到 統統報銷
作者: 細水水    時間: 2005-6-26 12:29 AM

我唔太相信有..
* J( A7 I) f" Y, z* O) @我講一樣野..不過唔知關唔關事...! P0 T4 E, M8 Y4 Q9 v" R* r
==================================2 D$ t# L9 A, ?4 F0 P
我前排聽收音機...講傷人罪..! M7 X& x6 e: z) m# k2 L
有個case..7 \9 P+ |! J7 x
a見到呀b...a言語上鬧b..; g, z! ^1 L4 N# g
繼而a打b...ab打起上黎..6 ~$ p7 J" S7 L) m) J- n. ^
b發覺唔掂...拎起支拎器打佢...咁岩橫脈門位../ U. e: U7 q9 u% N" S
見骨..最後b被判嚴重傷人..好似話坐3年..
! t8 B! H$ b; d" I
) Y8 S5 N4 u0 |4 w咁搞法..
. K2 P# y, U( o' N係咪即係呀甲 liu起呀乙把火... R, `. f  g0 `$ U+ u" T
仲打乙tim.....) K& U' \; T1 j3 [5 t3 ~' m, B
呀條甲又唔夠打...2下被乙打傷左.../ O2 f8 Y9 m+ [  d
照返個case...甲可以告乙傷人...但好難以自衛傷人脫罪
作者: aa8116a    時間: 2005-6-26 12:41 AM

我信有, 做好事有好報 , 做壞事有惡報 ........
9 c' S  {& S# S" F0 G' s0 x3 o" \) ], y0 B  Z& i
有一句大家經常聽到 : 善有善報, 惡有惡報, 若然未報, 時辰未到. 就自己來說, 特登做既壞事好似只有一件, 報應就快到. 而好事最近就有幾件, 例如幫助人, 素未謀面但只是舉手之勞, 又或能力之內, 無傷大雅, 幫助到人自己心情覺得舒暢, 跟著遇到的事情都覺得順利很多, 又或者期待中的事, 人或物隨即來臨, 這些都是我覺得的好報, 當然另一方面想可能是受心情影響, 做事覺得特別得心應手也未定.
作者: kylefan    時間: 2005-6-26 02:59 AM

我都好希望有..
4 t- T. x' \8 |3 r8 ]  r0 X1 N$ G但我覺得好少機會有好報...
+ m% R6 v. |% y; q9 Q( @/ l+ X7 v可能我比較少遇到
作者: 大波仔    時間: 2005-6-27 02:55 AM

雖然出得黎行,遲早要還~! <<但係就係尼個遲早問題囉~
. L$ i; s/ H: C- {: u/ u" e$ K0 ^  I* t- y/ t0 U' V' G7 Z/ T/ F
假如有報應~咁就唔會咁多衰人咁遲都死唔去,$ S: y. w1 K0 |# B2 o
                     好人就英年早逝,或者晚年痛苦地死喇...
作者: CHUNGYIP!    時間: 2005-6-27 02:49 PM

我都信會有報應..不過又可能係咁岩囉
! D& Q' l' f9 S7 S咁有一日..我成班FD去打波~我有1個FD[[A]]就抽筋啦打波打到..' v1 u5 L2 r) C: E: v( h
之後我第2個FD[[B]]就係咁笑佢...點知打打下冇幾耐..笑人抽筋個個[[B]]自己都抽筋..
- E5 b8 p" ]5 y; W之後[[B]]就坐埋一邊唔打住啦~之後等[[B]]抽完之後..坐左陣又打返波~# m6 l; ?/ {( M2 Z! \! I+ K
點知又抽多次..之後[[A]]就係咁串[[B]]"
0 B& C0 D! O7 E0 X4 Z7 \, ]- E; x, Y: f0 |( N- V

; R! i' L2 F- H! E6 n報應真係會有囉我覺得-0-
作者: stone86    時間: 2005-6-27 09:06 PM

我信有報應架,
' H2 F# w1 }) U' L# p$ x8 I3 ^4 F+ A2 h玄學有話
% I2 R6 |$ s8 B有因必有果,& G5 }. H7 e/ B
有時自已做錯事,唔去應錯.
& d& \2 O" b9 U4 [# V6 m個心都會唔舒服.! c0 [9 j. l) |" a8 ]& s
有時個天比一樣你,可能你不知不覺已經失去令一樣野.
) b% t2 s. o+ {2 D到你知道時可能太遲.
& ~- g4 w; x* a2 x# g" k所以大家都唔做壞事呀
作者: asashang    時間: 2005-6-27 11:14 PM

我相信有4 ]) ~8 Z1 P  ~( S% {. S% W
你做左衰野人際關係都受損) @- G1 x7 S6 }% J
乜都冇8 x' c$ ~. G( w6 X9 s, g) r! ^( B
想搵個朋友都冇9 m+ K5 n- w& P( i% f1 I
咁都已經係一個好大既報應
作者: LMQ    時間: 2005-6-28 01:08 AM

我相信點都有既; N( p6 F1 j! C0 S3 H
有d人做得多衰野
6 |  O, M7 o3 p! D9 q自己點都會心虛,唔可以理直氣壯咁行出黎
, @) n5 L: T  P' e$ @$ v成日處於驚慌狀態,真係朋友見到你都分分鐘唔想理你1 v+ S- X0 _4 u

2 a8 K- h; F1 E4 i% D5 h相反做多d好事,個人可以心安理得,見鬼都唔會驚~~5 X. d6 I, @9 E
就算有困難,你之前幫過既人分分鐘幫番你轉頭解決問題~~
作者: Little Boy    時間: 2005-6-29 12:06 AM

我相信係有的.
- v; P' [2 r, _' l6 n其實這不是迷信那種報應...
# w1 a% o  I' N( y2 p1 O而且很多事, 真的是有因就有果, 因果循環...: ~7 |/ Z+ H  v6 \. H2 N3 n
舉例來說:
1 B) n4 J& i2 x當子女對父母不好, 父母罵子女不孝時, 多數會小心你第二時d 仔女都係咁對你, 因住有報應呀!0 d* V0 G7 R% a# M/ m; j( Z  K
其實, 這並不是恐嚇, 而是真的可能會發生, 因為那子女的子女, 看到他們的父母親都是這樣對待上一代的人, 見得多了, 便潛意識地接受了這套, 這種觀念, 到日後, 便本能地認為這套是對的, 照樣對待他們的父母
作者: raymond302    時間: 2005-6-29 03:10 PM

I think it has.* e2 I# r# l# ^) R7 t
At least u can't sleep well when u do bad thing
作者: 777888    時間: 2005-7-1 08:11 AM

當然會是有的
作者: kerberos    時間: 2005-7-1 08:38 AM

信!!7 J* ?! }+ K  j) k$ X* [- _
若然未報, 時辰未到.......+ E+ \! J7 b6 ^) }( m
但佢o地點仆?幾時仆?邊道仆?+ [2 B0 |. ~9 y
你點知?有時佢仆咗你都唔知啦!2 C. H7 X% u& A, J4 h  z2 u
做事前想下呢兩個字,有益無壞!!!!!
作者: annie628    時間: 2005-7-2 11:21 AM

我就覺得係無報應啦!
& I& ]) x+ V0 w2 i) O, a# n$ ]$ x8 T1 a
好人就死得早,衰人就長命百歲,唔公平呀!!!!!!!!
5 R# T- ~4 S; v+ a
& W5 F' A/ Q; N如果話可能早d黎.....可能遲d黎........或者下一世先黎
, z4 p: Q8 s0 }1 {$ N. N# W: v如果係下一世先黎既話, 更加唔公平囉, 上一世同下一世係無關係既嘛,
3 B/ |% o) p8 m1 j3 [2 A5 f3 Q0 I點解上一世既報應要係下世先報呢?上一世或者係一個衰人,如果有報應咪( A9 p) S1 l2 \8 V2 V1 O
係上一世報囉,作為人生一個了結。上一世唔報,下世先報,或者下一世係一個好人呢?
- W* i/ g/ P, m/ c+ R7 U( y( X個陣時先黎報應既話, 咪累及下一代囉,
作者: 睇我唔到    時間: 2005-7-2 12:33 PM

因為人人都會做過壞事~所以人人都會有一定既難關係生活裡面~' J6 Q% W& G/ {0 {! g. c$ }
殺人犯<~~~~~被捉拿後會被槍斃,呢d就係人o地所講既報應,但呢d所為既報應都只係人為,所以我覺得哩個世界應該係冇報應(個人意見—_—")
作者: 冷    時間: 2005-7-2 12:55 PM

話善有善報,惡有惡報係假既。% U. ?0 R1 u5 W* {
人地講呢句話都係想人做多d好事,
- L" \& Z$ ^: e* f. v  |5 q! d嚇下d做壞事既人。
+ P! E9 h& [0 A到頭來都係講運。
# x" z) D2 t, f你有運既做幾多壞事都會發大達,
0 ~0 B; f* S) j2 d) {2 X: t& `唔好運既做幾多好事做會橫屍街頭。9 Z( u6 v$ X0 F# r2 a
其實係人都會遇上厄運,
! a* g( {" G$ }1 f如果你因為做過壞事就當呢d係報應,
, q% X; A2 z+ p8 `! I% F甘真係吹漲。
作者: i4826c    時間: 2005-7-2 05:55 PM

乜野好心好報,天有眼。
" O3 x* k; S, l8 H# {5 P% s7 f: @$ ^我覺得呢D都只係一D用來安慰人既說話。5 @- l- u. D- l: N- U
做好事真係好少會有回報,; h/ M; ^( j( J2 r; \# y
不過我都試過有。
& L+ B1 c/ L/ L4 G5 s6 P有一次我去提款既時侯,
: }2 R1 u4 G+ I* P7 O& F9 z我前面果個人掛住講電話竟然唔記得拿走錢就走左。( _* H9 m( b- f, |
跟住我就走去提醒佢。# \. B, r' B) e+ j: u
跟住過左一個星期,: a: C: D8 d! M1 \; s+ H
我起公司既春銘住中左獎(一千大元)。
- \, |! T3 d. k( ^% ^& Q0 o0 V不過呢次亦係唯一既一次........ R9 i4 ^  P4 E+ s
其他既都係好心惡報,' b/ r) M8 z* L% t
尤其係對人。。。。。
作者: 腳指o    時間: 2005-7-2 06:00 PM

好一d 人對人好好 但好早死 > <
) X. V" @( U. `* q但唔知點解有d人對人好衰咁但又好長命喎~$ K. S" p8 ^' y

; k' B2 F# D/ v, e% G但做衰人果d 好多時都可能行行下仆親架-.-~~
作者: suntan    時間: 2005-7-3 12:47 PM

我想信呢個世界有報應...睇遲定早...
' V3 ?9 ~& X' }% G4 D
8 I9 i' f  Z$ B: N1 @+ ~/ S3 H講個真實故事你知..5 k& Z4 R# ~  z- I/ R6 H% B

6 s% b0 D2 ?4 d4 O/ i我公司裏有三巨頭, 佢地的英文字母分別係D, R, M..所以我地叫佢地叫 DO , RE, ME....即係你係你地係MUSIC 堂裏面學的 DO, RE, ME, FA, SO, LA.....佢地係我公司係幾年前簡直係要風得風, 要雨得雨, 一人之, 萬人之上, 我地下面人成日俾佢地鬧, 仲要睇佢地面色....點不知, 係今年過年前, 真係過年假前一日, 佢地同時俾公司LAYOFF.....我地到下畫先知道係乜事, 仲話'今雲真係過唔到年'..HAHA..我地成間公司有8成人歡天喜地.....正所謂'有幾耐風流, 有幾耐節隋'....睇到佢地, 都要驚惕自己, 行好運時, 都不要有風駛盡利...
作者: red16    時間: 2005-7-3 01:23 PM

我都相信有,一切,冥冥之中自有主宰,别以为上天不知道
作者: 10michaelowen    時間: 2005-7-3 01:53 PM

奇實每個人都會有報應ga~4 l+ z4 j8 u$ }) b
好似你串人地點樣點樣(eg.生倉)....5 J/ h) h1 N9 Z
你就會點樣點樣(生倉)~
: K! Q/ \  `  ?3 o2 \3 J1 L. c
8 O2 ~% Z0 v' N4 h1 J& g! {gay本上~每個人都要為自己做既樹同講過既野負責~
8 @% q1 D( G" o3 D好似我咁~唔豬算唔算報應呢?* _; ~# e6 O" M1 ^' t
我以前成日串人矮~依家味得個166cm......
: H1 {( ^3 F! z3 e4 d1 T% Q
5 T* a; b$ z1 K& P: f: u! i做好樹味有好報~做壞樹就有報應lo~" {$ R) T$ j" [# T
做得charity多既人個樣都好似順眼d~相油心生?~
6 C( J( ?: I' W1 G+ U5 ?
! s3 u7 E: B8 S( W6 ~5 V就好似d殺人犯咁~一係就要坐花廳~一係就不得好死~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0