標題: [25/6吹水加分題]你地同媽媽關係好D定爸爸關係好D? [打印本頁]

作者: yanmatthew2006    時間: 2005-6-24 08:30 AM     標題: [25/6吹水加分題]你地同媽媽關係好D定爸爸關係好D?

你地同媽媽關係好D定爸爸關係好D?
; Y$ O- q* A" A* P4 E$ F
( B; s% V9 C0 Q聽說做仔的通常同媽媽關係好D,做女的通常同爸爸好D!! y- I1 {' V3 _: }' {4 a

7 }! l6 D5 w# n/ v& |What do you think?: d2 Z+ z' d) i0 \7 \

( m2 O' Q. Y1 |, c- P+ E[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-24 at 02:18 PM ]
作者: fatfatdragon    時間: 2005-6-24 12:15 PM

好似睇過書講, 年紀細時因同性相距, 所以仔就跟阿媽, 女就跟阿爸; 到大個先仔跟阿爸, 女跟阿媽 因為要學習同性的本能 (希望"細個"同"大個"冇掉轉 , 懂 human behavior請指正)  
% r' p( u5 b: z+ v3 Y" \
3 G6 t. j4 s* Z5 f7 x* _  \來自傳統中國家庭, 阿爸是唔出聲個種, 阿媽是常"哦"個種, 所以兩邊都差不多.
作者: 瑞比    時間: 2005-6-24 02:27 PM

我覺得唔關事囉!!
7 _" h, |4 s' \$ i正路應該男女都同mother關係好d,,睇書講==
# F( a7 Q8 m7 `( J/ M  S: @- Z( `可能阿媽生你出泥有d親切感掛=.=""
: z. ?( N1 Y4 F6 }1 I我就同mother好d囉,,阿爸成日要出海,一個月見得個2,3次==, i0 l( {( q- d- D) c
依家簡直有代溝,,我地兩個除左足球真係無多兩咀==
作者: Edison    時間: 2005-6-24 03:08 PM

I am a boy.
( z; `, D# q% MI am better with my dad coz i feel my mom is really anoying she likes get on my case for everything. I got stragie A's in school she still say i am dumb and not study enough. But with my dad we can talk about everything. And my mom has left me and my dad and gone to the US for 3 years I think this cause the mistrust between me and my mom. And me and my dad has develop a friendship between this few year.
作者: wahaha1234    時間: 2005-6-24 04:26 PM

我係男~
6 W. \  [4 C8 |2 d我而家同媽咪係好o的㗎4 @8 @0 B. ], z3 r6 U. P7 B. s$ J
哇佢太正la.最近我冇野做.佢唔收我家用...
! n+ g, @) l2 ], i4 {5 w仲比錢我駛tim好感動~/ ^: L7 {5 {4 O
雖然佢真係好煩..永遠得佢講冇我講果隻+ `( z- G1 C# C  k- ^) K$ ~
佢可能覺得咁就叫細心la7 _0 c, S4 D/ ]% }1 X  g+ V) d4 p
我老實講係唔受㗎...而家大個咗la; l7 F' I; u5 M
唔係細路果陣咁呀
; o  M, p- K2 `$ w$ c- _% X老逗就少o的野講
( c# y0 e! X. ]1 k  t4 ?講真男人老狗有乜野講呀~1 h* V) ^! t! T; ?$ a
而家佢咪淨係叫我返工lor...( D& h' y3 y8 w7 s% L! N, D$ S: P+ B
不過佢有樣好..佢唔多理我o既( G, R# {" U  x* P1 @' s0 |0 V% c
咁就煩少過la...
作者: hoho886    時間: 2005-6-24 05:57 PM

我覺得有時時唔同啦.有閎可能覺我同媽媽關係好
" G9 q- V. v& U但係有時爸爸關係好D,不過係細過個陣就係同媽媽/ ?1 b$ k% T  X" J
好d,爸爸有點惡,但大過左,反而好似爸爸好一小小2 K* J3 y0 H! M" [
可能爸爸冇咁多管制,但係總結黎講,兩個既關係. [, F+ ~2 T* }( H% D7 @$ b
都而家都係咁好ga!!
作者: kaigi    時間: 2005-6-24 06:41 PM

媽咪對我好d,但成日飲酒( a9 `, x( O- u; |; x' D* p
老豆好少出聲,一出聲都係我做錯野個時; E! Y0 W: f  v4 }; G, T
又會打我,但會比$$我* M0 G3 N+ t/ J+ b. ^/ `$ c
2 個都對我算係唔錯2 \7 b; o, m& R. H6 ?' @
家境雖窮  但總算過得快樂
作者: superfiona    時間: 2005-6-24 10:37 PM

我同阿媽關係好d~~~可能成日見掛~~
9 |/ N! [( ]8 e% x/ D2 a加上阿媽好傾好多~~咩都講得下~~
2 L: s' T$ r9 g) k; g  K2 f5 n而阿爸就好少講野...一講就講成半個鐘~~~好攪笑~~~
) p- m- {- G) Z, D, _3 K' @我同父母都會一齊煮野食~~個陣時係最開心既~~~
6 H4 Y; N0 W. m# y$ W# m" W而兩都會比錢我用~~so兩個都咁鍾意~~~
6 j2 |9 ?6 S9 g8 w哈哈~~(市儈的人)~~~~
作者: RahXephon    時間: 2005-6-24 11:38 PM

同阿媽關係好啲。
! X' [/ I7 P! e# t+ H" J  n* U. T! h% e6 I2 t5 T
阿爸管教好嚴,由細打到大,無論成績點好,做對幾多嘢,都唔會讚一句,反而做錯嘢就打餐死,雖然佢都係為我好,但是情感上都同佢較為遠。
5 A4 ]( P2 E$ {9 E& \1 b6 V  a& e2 r2 v2 x& Q# u' G
同阿媽就好唔同,事事有商有量,比阿爸打完又會安慰返我,又會主動問我做嘢做成點,相對嚟講湈通多好多,所以關係好啲。
作者: siuwing    時間: 2005-6-25 01:19 AM

我呢....5 B2 I+ o0 A; Y6 d
同亞媽好d
0 H5 R- b3 F, x因此老豆要出去做野
9 w5 {; _; i, F' e  m
8 n' k' j4 W) `" s6 \雖然有時亞媽有時的確係幾煩......仲要講極都唔厭果隻.....
7 t/ V4 W% `5 F- ^0 r- {2 J. }不過佢真係出自真心咁去為你好....+ |1 w; Q$ l$ H6 b) G% q7 d

# X* V$ P8 }' U5 |# p1 u* J1 w+ T4 ]4 _睇到呢個topic,望番父母,覺得佢地都開始老喇...
. k; [0 N( q0 a+ L今日唔知聽日事,係時候要對兩個好d喇...
作者: 大家樂1234    時間: 2005-6-25 01:33 AM

同阿媽會好d4 D( ?5 N- {9 n" _. v$ ^
因為阿爸成日小小事就發脾氣1 C- @" {: B1 l! d. Q# S2 x
所以有時好憎佢
作者: jasonkat    時間: 2005-6-25 10:16 AM

啊媽~好D=O=〕
) q% _% z, b: K: S6 U" |可能因為老豆成日番工*
作者: abcde1918    時間: 2005-6-25 11:06 AM

講真啦  我同阿爸關係好啲& M. B" h0 D0 P' s
我呀媽小小事就罵人  
) V8 P6 y0 V9 m( `, {! J 但係阿爸就唔同   我叫佢買咩都得* N3 H$ o4 Q- d7 S+ c% u
記得在小學時  逢親考試唔合格  阿媽一定會用「雞毛掃」來打我
' A% m- M) z2 ^. ] 而阿爸就唔同   佢會講D鼓勵我的說話4 c5 D2 u* `4 a+ s4 U: j7 ]/ u
所以  我同阿爸的關係會好D
作者: wer    時間: 2005-6-25 01:16 PM

講真啦 我同呀媽關係好啲
1 F! h7 J$ t! Q/ d+ `6 h5 o% ]我呀爸經常上班,沒有時間理會我
+ Q5 j+ B' q) i2 B/ V2 j# _# I
3 N/ h( X& @" P5 R! ^& r0 |我呀媽就唔同,佢有求必應7 B0 q) M5 X, {* m3 x7 Q3 N2 ]
記得在中學時,無論考試合唔合格,她一定說:「給你自由發展,but下次要好d」
) Z! g7 K% L6 Y而阿爸就唔同,佢一定會責罵我,說我這,說我那
* F& U4 y; L% h  v( K! U: yso我和呀媽的關係會好D
作者: wanmankit    時間: 2005-6-25 03:00 PM

我係男~% V, h" B( q+ Y- Z; N
我同阿媽既關係好D,可能係佢小鬧我掛,
! ^7 ^2 P1 N2 _8 |' B, o# n同可能係佢生我出黎掛。# ^* h9 q- m" o. ~) E# }) ^
阿爸好少同我講野,佢又夜番,所以關係都係疏遠d。7 C  R7 ^& }9 o6 x
同埋佢成日鬧我,又黎唔係又黎,好煩...
作者: yuzhiliang111    時間: 2005-6-25 04:45 PM

我和爸爸的關係好一點!
( O) N3 o( n1 t% M9 ]3 _; N9 y* }雖然我的父母對我都非常好,但是因爲我已經成年,媽媽還當我是像像孩子那樣,這個不行那個不許、應該做這應該做那有時搞到我頭都大了。她的嘮叨使我受不了!4 B. n# V- t9 H# e
而父親就不同了,他把我當成年人看待不會對我指手畫腳。有時還和我一起喝酒談心,在我遇到困難和挫折時鼓勵我,並且尊重我做出的選擇。3 _/ e' n/ ]* x
所以雖然爸爸、媽媽我都愛,但是還是覺得和爸爸的關係好些!
作者: twkwok    時間: 2005-6-25 04:54 PM

講真我同屋企人關係好好囉~
$ D! J% v, [. [: q5 \無話邊個唔好唔好架喎~" r/ J2 K) J5 M9 Z
阿媽係我細細過果時就對我唔係咁好~又打我又鬧我,但係而定又好好喎~
# C: I! k6 g! D6 V+ \* ^阿爸係我細細過既時候就好有嚴父feel 佢唔會打我話我,但係就一定會有好長篇大論既道理慢慢同我講, 果時真係o晒咀!' l6 E% e( Z8 b8 ~
anyway 佢地2個對我都好好~唔選邊個好d !
作者: dx8a    時間: 2005-6-26 12:05 AM

我覺得2個都咁好~
5 O: y$ r2 |; b5 m$ k' n* a阿媽就細細個時成日一齊出街8 Q3 G9 C% h8 `
所以關係好~
1 Q+ [7 h; x6 m而且我阿爸阿媽份人就好民主+ w3 {/ a; V! H( v2 I* \2 z4 g9 N
我由細到大好多野都我自己可以話事& y2 u# D+ _# A; v& F
而且我阿爸由細到大只係打過我1次
) r( x" B0 `$ F# l仲有以前細個我阿媽打我5 A% c3 B6 B4 F
我阿爸一定會幫手阻止佢
: E" z/ z3 n. q( t2 X* j0 {, e  X3 s4 Y3 N# k
所以我好鐘意我阿爸阿媽
作者: 細水水    時間: 2005-6-26 12:23 AM

有d人既講法話跟媽媽關係好d..+ N7 C* D7 `+ S* {# X8 k* \6 n0 `& X
因為十月懷胎../ R7 X  n! ~8 N
======================
2 J, g* p: ]2 X/ X- k8 H我自己都係同媽媽關係好d..
% m6 P5 e0 |9 @( X* _可能爸爸想有返個威嚴係度..
, ~: g, `3 z  s: T: w/ b& a+ n( o- k所以比較惡..
6 \/ \& ?! t; ?& F0 c5 j& I% o+ u$ O加上我爸佢經常係大陸...
4 |; l. D# b1 s只係以前有1年執左d生意..( n5 |2 l( o% ]$ v
做另一行...成日係度..關係好返d.....$ U6 y0 h# f3 x7 a* j$ i8 Y8 W5 c

: }5 J# _- h5 m5 b+ d8 y其實同爸爸有時都有2句..
5 P7 s, j! X6 D不過好自然有d覺得煩..) C$ D1 w) K; w  p
同自己心機打機嘛...
作者: kylefan    時間: 2005-6-26 03:03 AM

我係仔黎既~我同我呀媽好d架~
' R- e, O6 T( h  q; B; v! q但同個老豆好似有代溝咁囉~. G, f* O: c1 Q2 d* K& r
有長氣~語無倫次咁~都唔想同佢講野..
/ q- ^7 @* A/ R; e% T, X! a) b& M有多野講..真係好煩..1 m9 W7 r3 _) X2 z
不過佢其實對我好好既...
' K' p; L! d7 t/ X* H3 X* ]9 n9 \叫佢做咩都幫我..我就..3 k, q1 M' T: ?( K$ N: R
有時覺得自己對佢冷冷淡淡咁都幾衰..% F# x1 i' v, T

8 f% D; k# A& R/ B- N4 ~我呀媽可能比較update..同開放d~8 N$ P5 d  K$ g8 I- Q% n
咩都講得~就同佢比較好d啦~
作者: 讀書人    時間: 2005-6-26 11:22 AM

細個就同呀媽好d........個時呀媽唔會煩同打我,呀爸就會
; _1 Y1 E* E* k+ d6 z, _* c" o所以勁鐘意呀媽,唔鐘意老豆.......
( e0 h$ H9 C( D/ y/ y4 c1 t2 a跟住個人慢慢大......呀媽就煩左好多.....
+ T( T# b) W# B+ N+ Y* S' L- @( y唔比溝女,去夜街玩,呢樣個樣...+ {' |( s" s# w9 Z. l* M. c
老豆就其實就開通....佢覺得無問題..唔會鬧
: p3 K/ W% u1 a+ ^佢細個打我,都係想我醒目d........2 ]3 i4 F/ z; z3 r; q6 a
而家同老豆講野較有話題...4 U7 c$ g4 z) O9 A5 D
所以同老豆關係好d
作者: garycheung    時間: 2005-6-26 03:21 PM

自細在一個單親家庭長大ga我,同老豆感
, ~! y9 f# o5 h! m情不是太深,媽媽辛苦養大我們三姐弟,真
) P0 g7 E. @9 X* L; z4 y不簡單.所以同媽媽ga關係好d.人大左,成熟3 ]: j7 i  {, _7 O* B1 O
左,好多野都可以放底,就係咁我見返我老豆% w% [% ~* N" z% U/ B/ V5 U
但好奇怪,同佢ga感覺已經不像父子,似朋友
, M1 V: w. \: r" m多d!
作者: CHUNGYIP!    時間: 2005-6-27 02:53 PM

我覺得自己同牙媽好D!' o. C% M  `: x0 f" [, C  ?
第一::可老豆成日返工..唔會成日係HOME啦~又可能有時佢返左黎我都訓左-_______-"; a4 u- a7 G/ I3 X3 M" N
第二::牙媽好易心軟..哈哈""哄多2哄就會應成你做D咩..比你買D咩囉..當然..我唔會成日咁啦!9 ]. W8 N4 H! C6 U  c( ?! [5 q

) \, W2 r% k; ?, ^* N$ k不過其實,,點都好啦!都冇得比..
作者: Heymen    時間: 2005-6-27 08:35 PM

我係男, 但係同呀媽好d..因為:5 A  u5 ?+ a4 y4 n% k
1. 我成日幫呀媽去銀行入錢呀, 佢唔係香港陣比埋張card我用@@3 p% I- y) e+ [5 b! L
2. 佢有d唔想俾老豆知既野我知部都知.. ( A! r  v. p8 g% q1 z
3. 我細個個陣差唔多全部野都係呀媽比錢我買...
作者: stone86    時間: 2005-6-27 09:11 PM

我好難分喎1 Q& h8 [3 L; x  U# n0 @) @" _
其實2 個都咁好6 H& D! T' E$ v+ B
不過亞媽會多野講d,感覺會親近些.
* d+ q8 ?- _/ i: K) c& H但亞爸會講返以前佢後生的事,那時又會覺得同老豆好friend
. S  e/ {4 H: E8 n一句講晒4 j, y, Q6 U$ @3 {, i% S' ?8 a
爸媽都咁好,但又成日話我衰仔喎
作者: Asurada129    時間: 2005-6-28 10:41 AM

我都是同阿媽好d,,,,,,因細路時期阿爸要去行船.....幾年先回香港1次..記得小時尚有書信聯絡~~~~~但後阿爸回港發展.....基本上明顯冇話題有代溝.......其實都持續左幾年...但呢幾年我阿爸努力地研究波經nba, 足球...就是想同我拉近距離......漸漸有番d話題~~
作者: gundamman678    時間: 2005-6-28 07:43 PM

我幾兄弟姐妹一向都同媽媽關係好d,因為阿爸以往工時唔理屋企野,晚晚放工去打麻將,所以我地自細己經唔多同佢溝通。咁到我地大左啦,佢又退左休後成日係屋企,忽然又由以往唔理屋企野既佢變成左"常哦",成日係度哦呢樣哦個樣,一開聲就係哦人,你話我地點會鍾意同佢溝通呢? 我真係唔明,以前細既時候你又唔管唔教,我地大個晒啦先至黎管住晒,邊個會鍾意咁?? 所以而家間唔中就同佢頂頸架啦。所以我都係親阿媽多d。只不過阿媽偏心,錫我對上既家姐同阿哥多d,因為無他,我聽話d,佢地無咁聽話,所以就偏心晒佢地囉,驚佢地唔理屋企嘛! 唉,所以做乖仔都未必就對你好d。( U( d8 c! d" Z2 L- F% L

& Y+ t+ ]7 }+ x[ Last edited by gundamman678 on 2005-6-28 at 07:46 PM ]
作者: raymond302    時間: 2005-6-29 03:33 PM

I dun know it is true or not.
1 D" l% i2 z7 ?, X/ I1 [' v: cBut 我同爸爸關係好啲。/ `1 {) d1 h6 ?' c1 r
阿媽管教好嚴,細個果陣佢成日打我,But成績好,都會讚我,I know 佢係為我好,但是我覺得同佢好似有代溝。
" b  q9 W( `8 Y8 `同阿爸就好唔同,事事有商有量,At least 佢唔會打我,而且我比阿媽打完,佢又會安慰返我,所以關係好啲。
作者: 揚    時間: 2005-6-29 07:22 PM

我係男仔,我就兩個都咁好- U, P1 u  W4 T
細個個陣我唔鐘意阿媽嫁,因為佢有時會打我同話我,不過次次我阿媽打我個陣老豆都會幫我擋哂嫁,同埋老豆又會幫我簽d唔合格既默書同測試,所以細個鐘意老弄多D
" h+ T  N' H4 z4 f  i# f但係E家大左,知道阿媽原來真係好好,仲因為生我差D死,所以我覺得佢地兩個同我都咁好
作者: X-Gang    時間: 2005-7-6 12:14 AM

我就同阿媽關系好過爸爸多多聲啦...* @6 N. V9 v# F  E" G" B6 ^
我阿爸,一出聲..唔係打我就鬧我~連我細個拎全級第三,佢乜都冇比我
0 e+ q( Y7 v1 {8 z+ c1 m% A  N又冇讚我...==”~我唔知咩事呀,零用錢又唔比,又成日打我阿媽
' V5 L' c2 ]9 K- A, n' `& i+ t所以..我係唔鍾意我阿爸...
) G7 U8 X1 J7 \+ N雖然係就係,不過佢永遠都係我阿爸...( n5 z  }9 G, {$ a# U
我阿媽就對我好....加上佢唔駛返工..對得多,關系就好左好多..
( R7 G7 {% z3 H; r7 o: u不過我有時都會覺得佢煩囉..有時好嬲果陣唔小心鬧佢,我自己都唔好過架其實
作者: yp1234    時間: 2005-7-6 03:24 AM

可能異性相吸....我都係同阿媽fan d....% r7 C7 o! I$ F4 L) q1 P
細細個日日都同阿媽一齊,做功課,接我放學,睇電視..../ \1 v) A( v8 g/ O" ]. K7 g
老豆就去搵錢....基本上都冇乜機會傾計既....
  ~0 `8 ?8 y* i' C, b  U- V* b
) L- p% N: X* Y+ `  J- g4 {2 y5 r0 R而且...老豆又專制...好多野都獨裁...仲要係全家人反對佢都要堅持做
# `# a! ?) }$ c咁又點會同佢fan呀....
- b* ^( C& S. O, ~8 r$ X2 q" U" ^: |) q
不過
" T; G7 q+ G- ?0 \3 G始終我都知老豆阿媽係鍚我既...
8 |2 `7 h' W5 ?& ~+ o咁好多時...過左陣又冇乜事....
6 P* d, P4 |+ I! M" c依家大個喇...得閒咪同佢地傾下計...問下屋企依家點呀~8 S' b3 O( n. c0 U, C( W, Z
佢地有冇唔舒服呀...關心下佢地
6 P  p, ~) I! s( T; w& d咁d關係都好左既~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0