標題: 無線的唯一競爭對手----->亞視[00+][積極+] [打印本頁]

作者: redstick    時間: 2005-6-25 12:43 AM     標題: 無線的唯一競爭對手----->亞視[00+][積極+]

無線同亞視的"良性競爭"基本上到而家可以話係無疾而終...
, E2 [) L6 d* I+ o, g9 [唔係話演變成惡性競爭,而係根本多年黎亞視都比人打到體無完膚...% @/ d; q) T( M) u) |
簡直就係"港隊"對"巴西",唔係人地贏面高,係直頭"食滑"你亞視....
" u$ {. p3 J4 a% P  d3 n4 r人地比面你一句"弱台",唔比面嗌你"垃圾台"...9 s: \6 l& s3 W2 F" V; C* c$ `0 R* I
出黎既片集一係就係"買返黎",一係就"人地投資"落你度...仲要係蝕o個隻...
5 p) C# Z! g- v9 Q) W$ r3 q; x0 {* o5 R
亦到係因為咁既原因,! t/ w$ U+ d$ {
我糸26FUN到聽到唔少人糸到 X 無記d劇集一套比一套垃圾,
2 C: K  G2 E4 I唔係人地個偏劇有問題,
3 ~) F5 ^7 O; c$ L( H係人地覺得"根本無對手,我鐘意拍d垃圾出黎,你地縑笨七咪唔睇囉"
& U8 b  P! f1 ]係呀,咩"秀才"咩"姦夫殺夫"係無聊架喇,慘得過收視一樣高企廿幾三十點...
/ ~" U4 O5 ^5 n' w" @, P咩功夫足球,無錯劣評如潮不過一樣收視高.../ h2 Z$ m" x2 ~3 X! {

' d( K! _# [, o% a' s! |: [相反,人地亞視真係開台以黎,fight得贏隔離台既,1 |  K9 o) n6 _( T8 Q
得幾套囉,<<還珠格格>>,<<縱橫四海>>,<<疆屍糸列>>,<<肥貓>>; e9 e: ]' @9 C9 C/ G. Y* t# `
仲要唔係以上真係套套都贏到隔離台,可能只係收視維持十一,二點,叫做輸個馬鼻,7 z( E# L: O# Q7 |) {( y4 A
算好高架喇..全台因為咁加人工架喇..." e" _1 B& c9 J, L

- `# @3 P! T8 ?7 x. Y( ?我咁講唔係串亞視,問心...亞視既原創劇集質素唔差,
1 \1 L& t' H% E& P7 X0 R9 S佢地每次出既劇集其實題材都好新穎,
. s+ }, p+ P1 V6 i就講"彊屍糸列",無記都無做過啦..: ?- q  x  k) Z5 b4 X+ J
人地偏劇主要唔係focus只糸彊屍既恐怖,/ G3 l) f! p% f% u. G( V6 n* E
反而玩時空科幻,玩電腦特技,玩感情交錯,加少少鬼神學說..., c" k  H# t" v. z3 z+ V- @; w% Y& X
佢地自知自己台唔夠明星,都特登出錢搵多d外緩返黎,淨係"誠意"都贏哂無記啦..
( C$ D3 [6 D% }9 V: u無記就係無做到呢一點.....( c+ s! T1 k8 ?, S" G! P
  D/ \) ?+ P/ |$ r
"大時代","創世紀"的確係無線既超級代表作,評價高,收視好.
/ X0 ]. F7 ~# s0 V0 p人地亞視既"縱橫四海","影城大亨",其實評價唔差得過人地..
  A3 e. \/ z" S5 b1 U, Z: D) s只不過因為係"亞視出品",所以收視偏低...
% Q* r  a. _4 P/ A- z% Y
/ T, x* h. `8 t/ J" D6 z希望亞視真係可以"爭氣",比到無記有威脅...( u: f4 m; W7 S, q; g
而無記亦希望糸出劇時,加多一點誠意同創意
9 `  C# M+ Q8 h$ `1 R( D
$ t. n. W; Z/ Z+ p4 K; u咁樣樣,我地作為"觀眾"先至叫真正既得益.; R: E4 H4 X( h- \
* d! O. T# }! _. m" b# Z& A) d8 g
[ Last edited by sfxc0000 on 2005-6-25 at 01:20 PM ]
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-25 01:05 AM

毛線係唔爭氣,黎黎去都都只係識拍劇。可惜亞記都唔好得幾多,成日買埋o的大陸爛片返黎。一唔係就專拍埋o的喊苦喊忽既劇(大佬呀!!黃金時間,好多人都食緊飯,鬼睇你mer)。不過亞視有時又會播返o的有質素既節目。不過欠缺持久力,所以成日被無線食住。我覺得近聽亞視既"開心大發現"都唔錯嫁。
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-25 01:33 AM

我又唔同你既睇法~~~% G) i! I( x; X; t2 v1 J9 v
每台都有佢好睇既地方~~
% F  w9 x% i. V! m, N$ B我又唔覺得tvb係真係勁過人地成條街lo~~
4 Q! H) U/ P9 z0 T好似<<中國八大名菜>> , <<一舉成名>> , <<香港風華>>
9 `& m" \( e; z呢3樣野不知幾好睇!!!) J6 g( a; x9 B3 Y* o
雖然佢地既劇集係有失水準,  x2 g& c9 j& R1 b# H
不過論資訊節目就一定唔會輸俾tvb~~
! \7 W# h1 D1 e" M1 ~. ~平日我雖然多數睇番無線(除左咩命真夫,簡宜係bullshit中既bullshit!!!),
4 {4 ]1 t9 @7 G# y到左禮拜六,日,我一定會去睇亞視law~
9 u/ f) v8 m' e$ ~我覺得<<一舉成名>>真係幾唔錯,' L- o& X& u+ V4 X# n1 Y: {
見到d參賽者d錢狂跌真係超爽!!!!
. q) B& T/ O) Y" n) j, _! P有d參賽者又好鬼搞野wo~~+ A$ P+ ^+ ^7 w$ r
如果大家有睇, 應該記得以下幾位:
  ^% o3 `  U5 ]2 ~: x' O5 O) I3 U1.青衣大長今
- `$ y) ?1 X8 b$ n2.北角毛澤東: A( k$ H& ?7 H( z* W
3.筲箕灣陳慧琳
& s' ?5 I- A8 X+ n8 D- X/ F4.Q版郭富城
# n' I# d$ c4 ~' s7 Z* i呢幾個人真係笑到我仆曬街~~~
0 a2 h- Z* w1 O  ^1 x  j- k好正!!!!!!4 b0 Y3 L( K$ r3 p: t
雖然個3個主持廢係廢左d~ 不過我地志在睇人表演0者~
) w# a$ n  o0 c# \' H9 D我主力支持<<一舉成名>>:cool:
作者: twh1110    時間: 2005-6-25 01:36 AM

<<中國八大名菜>> , <<一舉成名>>我都有睇過$ M1 T0 L, m8 q' f% `3 S$ v
<<中國八大名菜>> 果然係佢地既鎮台之寶,話哂都有10幾點收視) N. z" {& b  \: ?6 {
至於<<一舉成名>>d參賽者又的確幾搞野,好過super,玩到冇野好玩,玩懷舊) f9 ], m6 ~6 \' u6 c
佢地可能江郎才盡lu~!!
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-6-25 01:38 AM

Originally posted by twh1110 at 2005-6-25 01:36 AM:
5 w1 z% `1 x) a$ s% @; ]<<中國八大名菜>> , <...
$ A6 X, }, t2 |; b; x; D% g, y9 N& u好開心有人同我同一諗法~~
作者: charlie007    時間: 2005-6-25 01:56 AM

亞視開心大發現好過東張西望好多
作者: redstick    時間: 2005-6-25 02:55 AM

或者大家的確誤會左我對亞視的見解,$ z& F' t% K% x6 d" p; r
我本人是絕對同意亞視的創意和誠意...
/ C$ q: z! o$ L. O- p' U如果唔計"收視"同埋"晝面質素",無記同亞視絕對有一決雌雄的機會.
+ ~! o% |- c; t) V( R% O(ps.唔知點解睇親亞視,硬係覺得佢地電視上晝面既顏色怪怪)$ U5 B# k  A2 V& i8 W/ w

' T2 `) s+ N3 C或者我糸到講得"白"一點...) x& N! B. f7 B* i, b
我篇文章係慨嘆,有誠意有創意既亞視,其實潛力不下於無記,) ?  _' D1 z: x6 Z. L8 W) D2 H2 g
但無記偏偏只需播一些"垃圾劇",或"倉底貨"就win人地成條街兼多幾個街口.
; `) b8 v! Q, `9 [7 t亦因為呢個"惡性循環",無記既劇集質素每況越下.....1 I2 g* E8 p0 I1 p
1 J8 s0 w  M  n. _8 m+ Y% _( n
終有一日,可能會亞視唔再留戰香港,全力轉戰大陸,& X1 G% ^( r3 X1 M. r
而到時我地就只可以接受無記既亂o黎式劇集,到時電視節目再不是享受,變成了忍受." P$ V- [3 c& H) h4 e. j  v

& t3 P( k8 s2 s; b8 ]! d唔知大家知唔知,我聽講過亞視其實係大陸既其中既法定電視台,佢地既生意有超過8成都係糸內地,但無記既劇集只會"售賣"形式比內地,跟亞視不同.亦因為咁佢地糸香港輸比無記輸得咁甘仍然有存在空間就係咁解.(呢個樣都係聽講)其實亞視個實際市場價值不下於無線,所以如果咁樣"推算"下去,我以上假設個可能性(香港的亞視執笠)絕對有機會發生.在商言商,無人願意去做蝕本生意,正等於點解咁多香港人唔糸香港做生意,而北上轉戰大陸市場一樣.
: J3 E+ x- ?6 p2 m8 F" E+ E# w
1 n! O7 }% |# P. M! Z或者可能我講既野無根無據,我唔係咩著名學者,更加唔係咩預言家,; I. q2 _8 J! ~3 V" o
只不過以我所得的少少information,同埋碩果僅存既少少大學智識去推理出黎./ U; ~4 \# r/ X2 [* q
大家可能會覺得認同,或者覺得我發up風.
& i( n3 [8 S. U, x+ F5 [0 p* w, T: \5 ^: O# Z* E% V! \7 e
如果大家有咩意見,我都好希望大家26fun兄弟姊妹大家一齊share..  [1 c6 h  l4 o

/ u  V* ?+ l+ f3 k1 L' D0 m& A2 G6 @話到底呢到係"吹水區",比我地亂吹架嘛~~~係咪?
作者: william303    時間: 2005-6-25 11:34 AM

其實唔知咁多位有冇聽過"慣性收視"呢個詞語呢,
5 a1 i% ^$ F: t$ U: r! i% M就似一個人去酒吧咁,會去返一間自已相熟既地方,
2 m2 U* ?* W$ f- f$ G/ g: l) D無線就係處於呢個情況,7 E5 {3 ~7 U+ d; d8 ]
我亦唔否認亞視既節目可能有一定既質數,0 y  C2 {: ^! @" H
但係香港人大部份以無線為主台,
+ R7 e* W, ]6 ]/ g) F# A. n" l; c' V其實好簡單,各位合起雙眼數一數D藝員名,
) K! g- H" e" V. l你會記得無線大部份既全名,但係亞視就寥寥可數,
- j% G0 |$ I) D/ P, b8 {8 L. c; Q我相信呢個係大部份香港人既反應,
9 ]' a4 u/ B2 U: W) R6 K: @0 l* ?8 ^9 R無論無線既劇集幾差都好,都一定會人有睇,
0 a) G% S9 |0 }) v, {最多咪一路睇一路鬧,但好小去轉台,
' H9 i0 n( d/ Q7 u6 S之但係亞視劇集差的話第一時間立即轉台,
- x, K6 {2 \$ k- h- C其實亞視最好收視應該係呢個賽馬日,
( S4 u- N( q, s" W1 f當初無線肯俾返個賽馬播放權亞視,: Z% `9 T1 S# X; o9 R
就知道無線唔播賽馬都仍然可以贏到果段時間既收視率,
; F. j. ]# I8 u所以我覺得亞視唔可以稱為無線既競爭對手,* l. E+ a+ W- f/ o( {# ]1 e
就算開放個播放權我相信無線收視率上都唔會有太大影響!
作者: 亨九利    時間: 2005-6-25 01:05 PM

Originally posted by twh1110 at 2005-6-25 01:36:3 E0 S* }( U( E- N. v( Y
<<中國八大名菜>> , <...
. f- p8 F0 }, z: w' y- z) H1 I"中國八大名菜"十分好睇, 不過主持黃麗梅講黎講去都係:"好鮮呀", "好清呀", "好鮮甜呀"......冇其他形容詞!!!
作者: adamas    時間: 2005-6-25 09:38 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-6-25 01:05 PM:% F  j! ^" O$ X5 x. G1 W* e" ]; p" f

) N* `( \' y, {6 o+ g( T" i/ U$ F"中國八大名菜&quo...
- ?+ ^  Q! g1 W2 F% ]
  {% b- [- @* n4 H哈哈哈係呀) M0 t; y4 ]4 s& y. C3 m5 C
佢可能食到無哂味覺
作者: wanmankit    時間: 2005-6-25 11:34 PM

我覺得亞視有創意都冇用,d人睇慣左毛記,而亞記又買埋d大陸片番黎頂,仲要係人地食飯時間,睇到都唔開胃,咁毛記拍果d幾垃圾幾惡評如潮都要睇。除左你冇眼睇,熄左部tv ja。咁都可以話亞記排版都有d問題。不過亞記唯一可取既係有香港風華,中國八大名菜呢d咁有知識既節目,我睇呢d節目都學到唔少野,正~不過一舉成名有d抄毛記個殘x一丁,不過係扣錢咁玩。# J4 K7 S+ D% M( s6 a* h0 e7 \

! u' l% s' `0 G5 b/ G) R仲有一樣最緊要既係當亞記有新idea去撼毛記,毛記又會照辦煮碗送番比亞記,例如香港先生,亞記想用佢撼香港小姐(其實mhk都每況愈下,毛記都已經冇心搞),但係又比毛記抄左。亞記同毛記一齊搞一樣既野肯定對毛記有利,話晒毛記多人睇,又有錢。希望有個台可以同毛記鬥過,再係咁,個個屋企睇毛記個d垃x片都睇到傻。
作者: wanmankit    時間: 2005-6-25 11:50 PM

頭先吹唔夠,依家再吹,大家唔介意呀wa?
% A0 u. t3 D/ X. ]9 K- d亞記除左d知識性節好之外,我又諗到佢到仲有d咩係好既。& r: V) I1 C+ f4 O
呢個就係體育節目啦,毛記對於搞呢d好似有d抗拒咁,十分之唔重視。
. u! |5 m' q/ R' y9 U就算搞都係一鑊泡,好似04奧運,簡直惡評如潮。
. |( I0 a8 n2 A0 k2 X; r, e主持又唔專業,見到d運動員又好似失控咁,只係搵d算pro既人做講比賽果個,自己台果d只係識比意見,佢一講又要講錯,都唔知有冇訓練過既。足球比賽都算好,阿叔講波都過得去,呢個都已經係最好啦% V" w& p& j1 K/ X
% ~0 ~$ t& C3 [: E3 k8 a$ ]" Y
亞記做sport比毛記好,好似最近nba,個兩個主持講波會用一d易比既話語去解釋場波比觀眾,等我地唔識都可以感受到,仲有我地有d意見比佢,例如話佢唔夠客觀,佢地都有改到,呢種精神毛記要學啦。講開又講番04奧運,佢地冇d花巧,真係比心機去做好佢,主持都可以講下,好過毛記。& P$ e) P) v% I' n: N+ N! g

1 U) X% |- i# v如果毛記學到亞記8成呢種務實精神,出黎d節目都好過依家。(好希望呢個post可以比毛記睇到啦,對佢地好有益)
作者: D_Boy    時間: 2005-6-26 12:25 AM

可惜~班友係唔會改o家...大佬亞記D畫面又真係好鬼差!D人面色好似彊屍o甘...轉o左台都轉番3 ?1 Y! R- c" e0 z4 ]
轉頭la!
作者: hoho886    時間: 2005-6-26 11:30 AM

我其都係鐘意無線多d啦.
) A. Y/ Y0 \3 `0 |因為亞視佢做既戲好多都係係大陸買黎
$ i1 {" K9 [- u8 f3 N9 f播,都冇咩自己既戲,有係有不過都係普通
( P0 q9 h; C. L啦.雖然無線唔係好多好好,不過好似好過亞
7 F% q3 R  A( ^/ ?2 W; s視.同埋我覺得亞視d晝面質素好似差左小小.0 e( r( m# f8 F1 n+ L
! N6 I0 X* d5 V
不過有時亞視播d節目都幾好,好似有
/ v5 {) M) H( i* m2 q  S中國八大名菜,開心大發現呢幾個.我覺得都
3 A# w* M( g5 `8 A! L  P0 `6 `唔錯,中國八大名菜又講唔小好食既野,不過
; p* l" V& q4 F6 {2 z9 i; b係d主持冇咩野講,講野差d,而開心大發現真
/ c6 C$ N0 S( s$ `8 _1 L係有好多野講,仲幾好睇,我覺得幾好6 ^9 ^: U: v: C' R. w' y
8 F2 z3 ^) o3 ^  c3 ^/ @) r
而家無線d戲講真係有d下滑,以前d戲都好似
4 ]" j( D. t% H好過而家d戲呀,不過有d都幾好,同幾好笑既
, H$ w% A! z' z8 Y8 |5 `! j$ `4 K' B7 U6 p3 k8 h. r: X6 G
咁你地覺得亞視既 一舉成名 好睇d,定係無線
7 J7 b$ P6 A3 y& Y9 [d 殘酷一丁  有招出招 ,其實兩台都係播緊d( c% y# _* W- y9 A( ^. I8 B
參賽者玩,不過我都係睇多無線既.
作者: wahaha1234    時間: 2005-6-26 12:30 PM

如果我係觀眾都唔睇亞視啦
3 Z* E! ?* d& A佢地冇錢買器材呀..點呀都算啦...最慘就係製造唔到果d有人氣o既藝人呀' x# H7 b, f0 V) t. m" y6 }2 `4 y
佢地d人真係冇乜可以吸引倒d觀眾注意㗎老實講.....6 `/ o& g) s, X, H7 ]
而家香港d觀眾只會鐘意d多人講...多人睇o既野㗎咋/ n0 z' ^+ i; F, m- h# E6 v
真係貼錢都冇人睇如果咁!
% h; Z; D  @! ~其實亞視應該一早執啦.佢d節目實在太脫離觀眾...
# O5 n" o$ A) p你有彊屍有格格又點...一拍d現實題材o既戲...即刻死晒la3 }" u# ~7 H/ B5 |( P! T
因為永遠都冇人講...對大眾冇影響力啦..1 C# l4 e' j1 P8 O4 b
咁點keep d長期觀眾呀..果o的師奶fans喎..
1 ]8 l: K4 T8 S8 Q6 o3 y; H" x而家仲學人咁左tim...做共奴.
* ~9 `2 v# R- z" {& D, d5 m: G$ O: R  a8 Dai...咁擦鞋呀大陸d同胞都唔睇你啦而家..
  [- P2 X" b0 [- |) V! P# B" x大佬..你而家做大陸電視台都未夠班呀
- H/ y  |* h  z" B4 {, n. ^0 Kd"大碗"要潮!!....e+你係香港冇人睇.仲要走返大陸喎.咪講笑啦+ x9 |/ v+ m/ D) B; t
無線e度點都好過你...佢起碼唔會成日接d乜鬼大陸廣告先...
% ^7 D" W' Q1 ]2 h" w仲係以香港為中心既...啱channle o的先la...咁先有fans 呀嗎
! a. J; @9 C+ X: M* @% Z# l1 u, h! T你亞視咁o既路線只會同觀眾越走越遠....咁經營落去執咗去對香港對觀眾仲有好處la...) o5 b4 O5 P& w3 n4 f/ o; D7 o
我雖然唔多睇電視都期待e一日....
作者: lv123    時間: 2005-6-26 01:34 PM

亞洲久了觀眾縁,風水差是奇一,無記最正時是五台山年代,在清水年代都ok ﹐但一入tko 就出垃圾了。無怪風水不是問題。
作者: ooooooooooo    時間: 2005-6-26 01:41 PM

Originally posted by D_Boy at 2005-6-26 12:25 AM:
% l; Y+ |7 B3 |7 C- M可惜~班友係唔會改o家...大佬亞記D畫面又真係好鬼差!D人面色好似彊屍o甘...轉o左台都轉番$ @: e+ X2 [& `0 g# e
轉頭la!
4 E3 d) b; v6 {$ _i agree~~
" t$ F+ F, H  Q4 j可能佢本身都差d啦,收都無無記咁好...
2 I9 L5 J. x6 u7 ~4 Y4 s希望第日用數碼會好d啦
作者: yorker    時間: 2005-6-26 04:25 PM

亞視之前冇咁頹果陣(7、8年前到 la),已經好興d節目做做下就cut左佢,本身追緊套劇集ge,忽然間變左有頭無尾,咁仲邊有mood睇亞視ar........鬼知佢幾時又cut過咩.........無線唔係冇,但好少lor~, {8 N5 F8 q) h8 `4 _  Q8 C
, ~, f, k+ p! T: d1 z9 A4 C/ h2 t
不過我覺得而家d人睇劇集已經好少睇劇情 ga la,都係睇有咩卡士,有邊d明星做先係最緊要ge.........
作者: 細驚    時間: 2005-6-26 09:28 PM

其實都要諗下老細(出錢果個)既心理( F5 Y2 E' L+ y6 p; y
林伯肯泵本出唻拍5 B8 F/ `# C8 W5 _
但效果一樣唔好5 \+ F% b1 X6 \( L7 Z
依家果班我諗已經唔係有心撼無記
, _7 J% r; D2 O1 Q' x3 w. j不過係買個台返唻做d野唧
! i  j. R) ~; ?仲有d你地覺得好睇既節目真係感謝上帝啦
4 t* l4 @  ^( g" d7 {6 m, `* g, r) D2 I; ]
而且睇佢地廣告既方向
' }7 \& E  ]. A0 J都見係華南地區客路% I8 j# ~4 j' `- W. n1 H9 M
播大陸劇都冇可口非
/ |) `  \  ?: m' S% F$ t7 K4 \5 D" \& P8 x$ I; z0 p$ c) e
[ Last edited by 細驚 on 2005-6-26 at 09:30 PM ]
作者: APPLE0099    時間: 2005-6-26 10:35 PM

我覺得好多時無線d 劇 "好頭""火闌 尾"
& E& j% c% D/ U1 n依家連"好頭"都冇...
, R% E/ C% c1 L3 T3 t; od 橋完全唔掂...) U4 B1 l+ |* t, p2 e$ K9 z1 }

& M9 g, U/ Y/ V" D8 M$ ?9 L. l值得一讚既係 亞記既 星願..
# L" I+ o, s* k1 H; Z1 ^1 b1 }% J可惜好似冇錢拍咁..
: m, L# r# E7 Q( C: y& W* V" d個 ENDING =.=...
作者: lv123    時間: 2005-6-27 10:35 AM

但兒童節目來說,亞洲好看好多。自從至net小人類始開始幼稚化,現在的icu仲劣評如潮。那個東也很垃圾。其實現在的細佬思想以經不小,仲做幼稚化東西,小學生都不看。我估仲使重播元祖430一樣都話low b
2 V9 G: b0 G6 A; T; z6 K0 n大家記得亞洲的完全電腦手冊嗎,個時無記做閃電,(中學年代)都對閃電吃不消的感覺。大家又如何。
作者: IMTIM    時間: 2005-6-27 06:09 PM

我記得亞洲當年果出"少年英雄方世玉"我都有日日追架!
作者: asashang    時間: 2005-6-27 11:11 PM

亞視都冇咩錢- s) H& I1 n& a1 k2 }& O, j
睇個畫面都知" l7 `* c  d# D& z8 ?+ n" T1 \8 x# {
同無線冇得撼6 ]' i7 y! z5 M  ~/ v
亞視做黎做去得果幾個ideas# n( S! I  s! j- t
好悶=_=

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0