標題: 急症室要等4~8個鐘你話離唔離譜 [打印本頁]

作者: justtocc    時間: 2005-6-26 02:47 AM     標題: 急症室要等4~8個鐘你話離唔離譜

有無人去過~我去過幾次...
0 a  C- B0 ~' w香港醫管食屎? or 應該歸咎曾任權
作者: kylefan    時間: 2005-6-26 02:51 AM

我去過啦..等左我成5個幾鐘
1 S8 {8 B, |) S2 C' W果次仲咁岩唔知邊度撞船..有大獲野..即時停止服務@@”& w" ^9 ?: C+ S5 @6 q& S
好彩咁岩到我入去睇~先唔洗繼續等..如果唔係真係10個鐘都有份-.-”
作者: 【車仁】    時間: 2005-6-26 03:20 AM

係因為d人為左慳果幾十蚊至幾百蚊去醫院睇,
7 v# R! R0 r: ?: P* {8 {  \搞到D真係急用既人要等咁耐..
作者: 死仔飽    時間: 2005-6-26 03:21 AM

要睇下咩野事要去急症室.......* f* a1 [4 s- ]3 y/ G/ @4 g6 B5 z9 @
+ P! @, I+ }- r* q# K4 S# i4 S
如果係岩岩撞車流血不止都要等4~8個鐘....我會覺得好有問題....$ c5 J# k0 T5 F2 f/ ~
3 J3 K) t' Q( j8 n
如果係普通傷風感冒去急症室...我覺得等4~8個鐘係好正常既事.....
- P4 K' e- p1 C( F
9 L* {! _. K% E( l  U& C因為去錯左地方......等.....係應該的....
作者: rongol    時間: 2005-6-26 03:46 AM

有人牙痛, 老人腳痛, 作嘔, 老人無大小便, 經痛都去
作者: justtocc    時間: 2005-6-26 04:23 AM

佢出面有好多座位就預左比人等候~但佢唔同普通門診..不停咁睇~佢係睇一個..隔成個字至3個字先睇第2個..最常發生就係d人 去哂救另一d緊急人..
' U) T5 l' u) T4 R人手上好需要增多d..\_/
作者: 短毛    時間: 2005-6-26 07:40 AM

無辨法, 要快d就睇私家醫生~9 x) a' k! `1 r5 |- P

, \) o0 F. X: C3 V3 e6 |你等十分鐘就可以睇到醫生, 私家醫生都唔駛搵食.
作者: bodycharge    時間: 2005-6-26 12:07 PM

真係要睇下你係有乜事喎.
* H0 A, D6 e- d3 O# S+ _3 Y' p3 n  l- m1 U
; U( |0 J% {9 e3 z" r* h[撞到個頭]  我試過等粒半鐘, 個護士睇完我, 再等3個鐘.
" U( b. A4 Z; d[炒完車, 無外傷]  但係有一次, 我登記完唔洗半分鐘, 有人推埋輪椅等我.4 }0 N0 v1 ?. e( g

+ u6 I" {$ M% i1 u% \& b5 i政府其實可以搵返一兩個醫生仔專做通宵普通料來分流, 俾埋地方, 同佢地分賬, 我唸大把醫生仔肯做, 成本效益好, 又唔洗攪到急症室咁樣.
作者: 張仔    時間: 2005-6-26 12:22 PM

其實又唔洗咁忟既, 等咁耐真係好正常....
0 K% r) V+ r" L" ?佢個到會睇返你既情況, 去睇下你幾時有得睇...
' M; X( u4 V$ {( v9 P, v9 ~緊係比左D緊急既人先喇....& d5 v5 E9 o2 o) [6 Q. z
/ C- a0 X9 j2 x8 \; }
我老豆係急症室返工既, 佢話過有時見到有人係到嘈等左好耐....
% k3 I  `9 B& Q9 a但係衰D講句, 咁有精神係到大聲嘈, 即係個人都唔係真係好唔舒服....) Y& k& _8 Q* P7 b* I8 _

5 W4 n9 X4 K5 A. F' i# n0 p真係冇咩野既, 私家睇算喇, "急症室"個名點黎, 大家都知掛??
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-26 01:02 PM

一來人手嚴重不足啦。
5 z/ J" S. |- M- a" w" J* H$ R二來,真係好多人濫用急症室。有次我係醫院,見到有個呀叔癡左線咁抱住佢個女係度大叫,原來佢個女只不個係流鼻血。但個呀叔仲拉住o的護士叫o的醫生睇左佢個女先。之後又周圍走黎走去係度阻住人地o的醫生做野。最後攪到係醫院o的差人出黎叫唔好嘈。4 y. B6 g. U  P
香港應該加強下o的公民教育,等o的人唔好郁o的就叫車。咁急症室既輪候時間應該會短好多。
作者: wahaha1234    時間: 2005-6-26 01:22 PM

無計...佢地唔夠人呀
# A5 I  \2 G5 N1 \- C2 l又要救d枱入o黎個d先..
% i' L$ B+ g7 c% Q: r' C! c我上次夜晚4點幾去都要等2,3個鐘la...
4 c2 @& a, v( e( K( Y" E! m仲要收一舊....=.=; j+ ?+ F" U4 J$ G" S  h" w; t; ]% D
係....佢地成日話冇資源...
' ~4 z' V* H) {+ f4 F9 d冇事緊係睇私家la% U8 C/ \- S( ?) a& s
不過入得o黎o既...都係有需要㗎啦
/ a! n& q6 u0 F唔駛趕客咁o既...唔理人咁lor..咁耐喎!
- c% Y! g) f% U7 N  ^- S; Q我話佢地o既服務簡直唔合格la.係醫局失誤!!
作者: singleung    時間: 2005-6-26 01:25 PM

唔關公民教育問題,係錢的問題,因為政府醫生被那些甚麼關注XX團體及人仕不停的嘈,又話追究責任----等,所以當你進入急証室告訴醫生不舒服的地方越多,所做的測試便越多,基本上有些是不需要的,但怕被人投訴,所以甚麼X光,掃描----,做!做!做!,這便拖慢了看病速度,
作者: singleung    時間: 2005-6-26 01:35 PM

夜晚不夠醫生這點我讚同,這便是資源問題,如政府加放資源於醫局,其它部門又嘈,所有部門都加,政府又冇錢,抽多些稅,政客又多講,所以問題不是單一的,責任亦不是單一部門或人需負的,
作者: kaigi    時間: 2005-6-26 01:58 PM

唔出奇,我亞媽整親個頭都要等9粒鐘+ @% C$ T/ p7 m7 \0 r8 R# ^$ t  z- J8 w+ t
不過我見佢地班醫生唔係好忙~~~~
$ W2 r) J' y- K' }. h如果我有 $$, 一定唔會去公立醫院睇
作者: justtocc    時間: 2005-6-26 04:35 PM

Originally posted by kaigi at 2005-6-26 01:58 PM:
( B2 Y/ c% {3 }' Z唔出奇,我亞媽整親個頭都要等9粒鐘
  k3 Z+ a" B& g' n  @( D  Q# |不過我見佢地班醫生唔係好忙~~~~
0 D9 r( q) [! K1 x$ [( H如果我有 $$, 一定唔會去公立醫院睇
( P* \) M! i& P; q+ {6 E有錢緊係唔去急症室la..等到人都癲..仲慘過釣魚..+ q8 D4 A& V3 Z, U
我之前有次係隻手打碎玻璃鏡then爆光..見到骨..去到佢比張果d紗布襟住..我襟左成4粒鐘先到我 諗要好激氣! 有血點都嚴重過d坐係度乜事都無呀!? 發炎可大可小!
作者: gundamman678    時間: 2005-6-26 05:23 PM

香港個醫療架講係有問題的。其實問題來源係香港人對急症室服務有濫用情況。而家好大比例既急症室病人既症狀係一d都唔急既! 佢地有能力付費去私家診所看症,但他們貪平(始終現時急症室都仲係平過一般既私家診所),而且開葯數量多,市民計起上來覺得較著數,所以便去急症室。; H- x, j* p( V1 q1 A! [# j
6 D$ I5 v9 v, a8 i
一個正常而合理的急症服務應該會好快處理危急病症的。香港既急救服務其實做得到呢一點,唔會有生命尤關既病人要等救的情況。但因為急症室太多人濫用,所以非急症既病人就輪候好耐。不過咁樣輪候係合理的! 你有錢既,病症唔危急既話係應該看私家診所。你要慳錢要著數,付出既代價就係時間! 經濟學角度來看,時間不值錢的人才會花時間去輪候。你覺得時間寶貴既話,就要花點錢,不要濫用急症室啦。: ~# c9 k; R$ J6 h1 f: D. f( o1 e

3 A. F; [$ r8 _: \這為何又說醫療制度的問題? 因為醫管局是有責任去完善地設定急症室既服務機制,有效的話是可以將原本是濫用的人分流往其他門診或私家診所。現在急症室被濫用嚴重,局方當然責無旁貸。
8 l: D6 z7 Y+ B* ]* j7 D4 ]& ^) [7 c- o4 _. X- X
說得更遠的,是健康的醫療制度是病人要負擔醫療成本的部份,不是像香港那樣病人是付極少的成本便可以有高質素的服務(相對世界各地來說)。
1 h) q' P5 G& r) \2 C5 m( a* W* n2 ]1 A: f1 m7 O7 `5 ?
醫療制度方面的改革,香港要走的路還遠。
. o: j. K  ^, C& x7 p. y: x6 ~: R8 y. \- k# W
[ Last edited by gundamman678 on 2005-6-26 at 05:33 PM ]
作者: hoho886    時間: 2005-6-27 12:14 AM

咁其實好多人有好小野都去急症室: g$ u$ l% a$ h: t( p
急症室又唔係唔使錢,如果你係小野,
3 K9 d$ o2 h3 ^0 Z' e# h分分鐘等幾個鐘,咁樣不如去睇私家仲
( ^. v5 h2 a2 Z- p3 q6 q* r  A# N好啦,又快.不過如果係有d較為大野個
0 m: |4 I. v( ~+ m. rd野,就會好快有得睇,等一兩個字到啦+ ~" r8 f& x) s" C  H

: c% |9 W# h' e/ L/ X3 ~1 W: p最好就應該唔好有咁多人去睇急症啦. u  s1 x4 V% O! d
除非真係好大樣野啦,唔係既話,真係) N) p4 z. `1 e" h1 ?% T8 U
...講唔出呀
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-6-27 12:19 AM

其實急症$100,同私家差唔多
作者: kerberos    時間: 2005-6-28 01:19 AM

一句講哂------濫用!!% y* B: D  q7 K  |0 a
另外,急症室又不能掃把人走...5 D% q% R7 [5 @' l2 x" `7 g
加費,有人抗議...& V, ^5 Z& _- R( J! G
這不是制度可輕易改變的...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0