標題: 【香港樂擅】討論坊 [打印本頁]

作者: musictsui00cn    時間: 2005-6-26 01:34 PM     標題: 【香港樂擅】討論坊

全球華語頒獎禮就開show
我覺得台灣男歌手係周杰倫
不過他開始江郎才盡
女歌手係蔡依琳
因身材,舞蹈好誘人
新加坡就一定係孫燕姿
聲音好正

[ Last edited by DrChik on 2005-7-11 at 04:57 PM ]

圖片附件: 00208108.jpg (2005-6-26 01:34 PM, 35.4 KB) / 下載次數 27
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=395542&k=d7662c86d956b62857abf9145bc54417&t=1719905299&sid=sQYdsD

圖片附件: U638P28T3D751729F326DT20050614153538.JPG (2005-6-26 01:34 PM, 34.7 KB) / 下載次數 9
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=395543&k=b3805834ed1806c34fac896dba36c9ca&t=1719905299&sid=sQYdsD

圖片附件: stefanie-cd-2.jpg (2005-6-26 01:34 PM, 47.4 KB) / 下載次數 4
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=395544&k=49c3d31bd7bd0662836f2a7c5f640c20&t=1719905299&sid=sQYdsD

作者: yan_dbof    時間: 2005-6-26 04:59 PM

香港... 我一個都唸唔到...
可能容祖兒呱?
作者: Usherho    時間: 2005-6-26 06:05 PM     標題: 劉華ar

i think劉華ar
作者: leongleong    時間: 2005-6-29 02:29 PM     標題: 本地既地下樂隊介紹

http://www.llnr.biz/

有唔少band既介紹同試聽...支持本地音樂!!!
作者: 天蠍座k仔    時間: 2005-7-1 10:16 PM

許志安
作者: 魔術師    時間: 2005-7-2 11:08 PM     標題: 對現在樂壇意見[Dr+]

其實大家都有眼睇近年香港樂壇真係無眼睇 (少部份實力派唔計啦)
好多歌手都係賣樣 一唱live就知咩事 有人聽cd話唔係喎 幾好聽呀 其實係電腦改 我唔多講啦 講下現在樂壇啦
TXXXX:真係賣樣 唱歌走音我唔係想罵戰講真係自己聽下live細心聽下就知 唱人既歌又唔記得歌詞 試問咁都做歌手?但係又唔知點解可以紅...可人貪新鮮掛(大佬成2年幾3年啦係人都厭啦)
鄭希X:又係賣樣 佢話識跳舞 但係跳得唔係好 重要一邊跳一邊唱歌走哂音
E 2個係我有最大意見既 其他:
大家覺唔覺聽黎聽去都係情情愛愛?無其他?我好記得劉華講香港既歌無哂特色 講黎講去都係話情情愛愛 我好愛你 等等  無哂以前D 喂你係邊呀  等等 E d先係香港地道歌 但係咁寫一定俾人話俗.......   
對於新手我睇好JANICE 但係唱live我無乜聽過唔知 係收音機真係唔錯 有網友話佢唔係好好 我諗佢新人唔夠定先係咁 過多1,2個月先睇到真正實力

係歌手我只係認為Eason,李克勤 基仔就未係得 但係都唔錯
Eason:唱live 唔係好定 但係都有返咁上下同埋音域資夠放有新鮮感
李克勤:唱歌真係好勁就係太勁成部CD機 無新鮮感 唔夠放同成日震音係人都悶啦
基仔:都幾好 但係未夠上面2位勁 希望慢慢會再好~~

至於老鼠好同梁漢文 老鼠好我極唔認同佢 唱歌唔係好得 重要無品勁唔like佢 梁漢文就未成氣候 唱歌唔係好得...過一排可能好D 以上係我既意見 我唔憬想罵戰 歡迎大家捉出意見~

[ Last edited by DrChik on 2005-7-4 at 02:58 PM ]
作者: mikemike2004    時間: 2005-7-2 11:11 PM

HK Male Artist: Eason(definitely!!! no other male singer beta)
HK female Artist: Joey(singing wise)
Taiwan Male: Jay.....
taiwan female: F.I.R
作者: kwokyin1009    時間: 2005-7-2 11:15 PM

家駒話過
香港只有娛樂圈 沒有樂壇
作者: dnf002000    時間: 2005-7-3 01:34 AM

依家造唱片冇錢賺,唱片公司當然知道點解。所以咪要靠做其它野賺錢囉。

包裝一個歌手出碟,只系前戲,戲肉系為出SHOW、拍廣告、拍劇、拍電影、開演唱會。

而開演唱會主要亦唔系演唱,而系搞花臣,入場觀眾都系想睇歌手搞花臣,大家都知D歌唔掂。

因為前戲只系投資,賣碟根本不可能平衡到成本,所以依家越來越忽略前戲,求其揾D識作野的後生仔女寫歌,將前戲的成本降到最低,歌的質素根本唔重要,重要的是歌手個形象,因為賺錢要靠個樣。

香港樂壇的運作情況就是這樣。

[ Last edited by dnf002000 on 2005-7-3 at 01:38 AM ]
作者: 魔術師    時間: 2005-7-3 05:16 AM

Originally posted by dnf002000 at 2005-7-3 01:34 AM:
依家造唱片冇錢賺,唱片公司當然知道...
我絕對認同E點 一個歌手都無時間唱好D歌 一時又拍戲一時又活動 我覺得香港大部份歌手 只可以係用藝員黎形容 唔可以話係歌手 因為佢主職唔係出歌 係其他同埋唱歌都唔掂啦
作者: bitban    時間: 2005-7-3 03:25 PM

Originally posted by kwokyin1009 at 2005-7-2 11:15 PM:
家駒話過
香港只有娛樂圈 沒有樂壇
I agree with you
同埋在香港d唱片公司同歌手都知道一個歌手唔出show,唔拍戲,淨唱歌是很難生存倒
因為一個唱作人起碼要一年先出倒一張唱片,同埋香港地方細唔能夠好似外國歌手
出院一張唱片就開一次巡迴演唱會來賺錢生存
除非可以沖出香港在台灣等亞洲地區紅起先得,但要在台灣等亞洲地區紅起起碼都
要一段時間重要計埋成功率,在這段時間要生存的話真的要看唱片公司肯唔肯博....
作者: 魔術師    時間: 2005-7-3 05:48 PM

Originally posted by bitban at 2005-7-3 03:25 PM:

I agree with you
同埋在香港d唱片...
紅得起咩?台灣人無香港人咁傻 以前GIGI好快就進攻台灣你睇下t字垃圾姐 E家都真係進攻到啦 要有實力先得既.... 大家睇下克勤佢有幾何拍戲?做活動? 最多咪做下叮叮 真正歌手有樣睇既~
作者: bitban    時間: 2005-7-3 08:16 PM

冇錯現在d新人根本就冇可能在台灣紅得起,依家d唱片公司都唔肯搵d有音樂才能的人
淨係搵d靠個樣既人,根本成個樂壇都差唔多比英x公司控制,現在香港好多d年青人就用眼聽歌潮流興咩就做咩,聽咩,著咩,唔跟住潮流的人他們就話你out,我try過一次我聽緊d 外國BAND歌時我個同學就話out,話都唔知唱咩之後右cookixx,twinx d歌仲好聽
香港現在樂壇搞成唔可以完全怪唱片公司
作者: 魔術師    時間: 2005-7-4 02:33 PM

Originally posted by bitban at 2005-7-3 08:16 PM:
冇錯現在d新人根本就冇可能在台灣紅得...
香港有好多唱歌好既人可惜有時個樣唔得紅唔起....唉..
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-4 10:06 PM     標題: 大家有冇覺得邊個歌手出道幾年都係唱得好廢

我個人覺得係TWINS
拒出道果陣我都曾經好鐘意拒地
但係到左舊年開始對拒失望
拒CD係唔錯但係聽LIVE就即刻現晒形
依家簡直聽到個名都僧
唱歌咁差都可以成日裸獎
作者: abde    時間: 2005-7-4 11:50 PM

twins!
作者: ciger    時間: 2005-7-5 12:00 AM

勁歌金曲自從改唱lLive之後我真係唔敢睇,尤其是Twins上去唱果集
作者: coolyiceman    時間: 2005-7-5 12:03 AM

人地都係賺錢食飯姐
你唔喜歡就算la~~~
何必呢
人地有努力過
你又知唔知
人地又無迫你比錢聽佢地0的歌
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-5 12:08 AM

Originally posted by coolyiceman at 2005-7-5 12:03 AM:
人地都係賺錢食飯姐
你唔喜歡就算la~~~
何必呢
人地有努力過
你又知唔知
只為賺錢食飯而唱歌
不如唔好唱算了
努力 ?? 唔係努力大哂ga
牛夠努力la ?? d老闆會唔會請佢返去打字 ?? @@
作者: goshgod    時間: 2005-7-5 01:27 AM

她們的努力全都是在拍戲,廣告
真正投資在唱歌方面可說是少之又少...
再過多幾年,當twins没有那么青春,她們將會步cookies後塵。
作者: 艾榮    時間: 2005-7-5 01:29 AM

佢努力 =/= 唔可以被批評

講返題目, 其實唔單止Twins, 大把歌星都係, e.g. 楊千嬅, 陳慧琳......
作者: zz1988    時間: 2005-7-5 10:28 AM

陳慧琳 nth sing live

千嬅 have a few good songs
作者: humphreyf    時間: 2005-7-6 03:27 PM

Originally posted by sysykiller01 at 2005-7-4 10:06 PM:
我個人覺得係TWINS
拒出道果陣我都曾...
感覺同我完全一樣~好!
作者: bob64    時間: 2005-7-6 04:19 PM

Originally posted by coolyiceman at 2005-7-5 12:03 AM:
人地都係賺錢食飯姐
你唔喜歡就算la~~~
何必呢
人地有努力過
你又知唔知
有努力過????真係唔知, 乜有咩???唔係只係掛住做其他野咩???
作者: bbqbbq83    時間: 2005-7-6 08:20 PM

阿sa都好d,阿嬌就唔得
作者: clivewong49    時間: 2005-7-7 12:39 AM

世界唔係話你努力就要受你。
唔得就係唔得,唔得就要out啦。
香港現在班所謂歌手,好話唔好聽,
就算幾努力,我夠胆講句,點都無機會去到專業歌手嘅水準。
早啲轉行把啦,樂壇太多廢物啦!
作者: TIGANA    時間: 2005-7-7 01:09 AM

周杰倫,王力宏
作者: bBo    時間: 2005-7-8 04:48 AM     標題: wt did u think hk hip hop?

誰有留意?
作者: rroocckk    時間: 2005-7-8 04:50 AM

I like kz:cool:
作者: xcjjxsss    時間: 2005-7-8 10:11 PM

thx very much
作者: bBo    時間: 2005-7-9 02:30 AM

kz is very cool~
but 香港無人留意。
作者: IT14    時間: 2005-7-9 10:31 AM     標題: 香港靚聲歌手

我所講靚聲係天生聲底,即係把聲既音域,高低有序,唔係講歌唱技巧
低音要沉厚雄壯,高音要高亢清亮
例如:好似汪明荃,許志安咁,音域窄,汪明荃唱高音劏雞咁聲,許志安唱高音有好重鼻音,一係要唱假音就

我認為現在靚聲男既有張學友,李克勤,鄭中基,陳奕迅
張學友既"愛是永恆",李克勤既"希望",鄭中基既"時間人物地點" ,陳奕迅既近作"葡萄成熟時","阿牛"
隻歌由低音頭唱到高音尾,每個音都好到好清,好有層次

古巨基把聲都好好,不過佢d歌多數係用特顯佢唱高音既技巧,其實佢可以唱多d唔同類型既歌
吳浩康低音紥實,但係高音麻麻,初初係電台聽吳浩康隻"兒戲",仲意為係伊健唱歌進步左咁多

女既得王菲,容祖兒算OK
其他KELLY,楊千嬅音域好平個類,都係唱高音去唔到,KELLY唱LIVE"最愛演唱會"要較低一兩個KEY黎唱,楊千嬅唱高音一係喊,一係走音,唉!

新人王菀之把聲底有d似彭羚,不過唔知佢唱dPOWERFUL既歌掂唔掂,希望佢有好成績啦!
作者: kwokyin1009    時間: 2005-7-9 10:51 AM

學友
家駒
彭玲
eason
王菲
作者: xcjjxsss    時間: 2005-7-9 11:28 AM

have any this website ma...?Love Music
作者: 小虫    時間: 2005-7-9 11:35 AM

唔使講,一定係TWINS,唱LIVE仲衰過D新人,冇氣,甩嘴樣樣齊,簡直係極品中既極品,真係唔明
佢地出道咁耐唱LIVE仍然可以唱成咁,真係要寫個服字比佢地,開頭都有買佢地D碟,E家諗返都
覺得0徙錢
作者: IT14    時間: 2005-7-9 11:43 AM

楊千嬅唱LIVE唱高音一係喊,一係走音
作者: 周衡    時間: 2005-7-9 02:32 PM

JOEY唱完一句之後回氣果下太明顯(有d似扯哮既聲)
twins仲係有d走音

p.s沒有貶義,意見only
作者: coke930    時間: 2005-7-9 03:00 PM

學友
家駒
彭玲
eason
王菲

好掂呀!!!!!!!!!
作者: 雷公    時間: 2005-7-9 03:23 PM

唱歌勁嗰d
你睇佢唱一句開始咪要吸啖氣先ge ? Right?
一係勁架人d投氣聲你無乜架..
王菲,學友,克勤
唔係太聽到好氣架投氣聲
因為人地真係用緊丹田呼吸
識做氣
你睇吓楊千樺講歌幾大呼吸聲 ...
一入咪吸氣嗰吓你會聽到"索一聲"
每句都係敢
其實係好核突...
勁嗰d係有投氣..但你從個咪聲聽唔到架

作者: kwokyin1009    時間: 2005-7-9 04:16 PM

可惜無機會聽家駒唱live了
好懷念他唱
情人的悲哀
我是憤怒的狂野
海闊天空的無奈
amani的訴球..........

他真的投入去唱好每首歌
作者: inpennhouse    時間: 2005-7-10 01:40 AM     標題: 入來討論一下香港的音樂吧

大家對香港的音樂點睇

我對音樂的認識很少,但係我覺得香港大部份歌手都係冇料到,冇料到既意思係唔唱得,唔作得,唔識樂器,d歌手成日都話要做好d音樂,聽到呢句就好反感,做咩音樂呢...佢地唔識作曲,唔唱得,乜都唔識...宜家當紅既歌手好多都係得個樣,太商業化,全部都係k歌,k歌當道,重要全部都係情歌,果d所謂頒獎禮就一晚頒百幾個獎,人人有份,永不落空,一個二個歌星上到去又交足戲又喊又笑,又d見都未見過又有獎攞,真係睇到燥,我覺得香港樂壇已經玩完,將來都會係咁,直到永遠
唔知你地又點睇呢?
作者: 塚    時間: 2005-7-10 10:54 AM     標題: 其實倒不是

好像本地出的<<他約我去迪士尼>>都唔錯阿!個女歌手又幾好樣,歌又唱得好.
如果你多d聽本地歌,可能有驚喜的發現
作者: Usherho    時間: 2005-7-10 04:04 PM     標題: hk 個d 唔係好識

點都唔夠jay-z 個d 泥!
作者: bird-chai    時間: 2005-7-10 10:39 PM

Hong kong music very bad !!! something like twins
作者: rroocckk    時間: 2005-7-11 12:51 AM

Originally posted by at 2005-7-10 10:54 AM:
好像本地出的<<他約我去迪士尼>>都唔錯阿!個女歌手又幾好樣,歌又唱得好.
如果你多d聽本地歌,可能有驚喜的發現
老實講我覺得首歌好普通...只不過食正迪士尼條水
作者: rroocckk    時間: 2005-7-11 12:55 AM

Originally posted by Usherho at 2005-7-10 04:04 PM:
點都唔夠jay-z 個d 泥!
以前我都會咁比....早幾年o既我都會話點夠2pac個d 黎...
作者: jasonlaw1234    時間: 2005-7-11 02:59 AM

我想問點樣Search呢d歌Download,,,有幾首幾正,,,,
邊到有得Download,我想要Grin個d Songs~
作者: funnygay    時間: 2005-7-11 05:19 AM

講真,而家d歌手(識唱如eason, joey,唔識唱個d唔講喇)
唱歌都有d透氣聲聽到,有d仲好大聲添
反觀以前個d歌手,出名唔出名個渣都好,唱歌真係無透氣聲
(出名如巨肺個渣,唔夠出名如朱咪咪,呂珊,etc)

[ Last edited by funnygay on 2005-7-11 at 05:21 AM ]
作者: red16    時間: 2005-7-11 08:51 AM

其实,这样的人真是好多...现在尤其不敢听LIVE...
因为所处位置和在网上认识人多的关系,所以我常常中港两地的LIVE都有的看,当然看国内的更多一些....
每一次,一众HK歌手的LIVE是我关注的重点,基本上主要的都听过。
Twins比较差,大概是因为毕竟不是唱歌专业的出身,其他不少人,至少也是新秀出来的。
千嬅、安仔都不行,在红馆几乎听不出来,劲歌还麻麻,一般般。
不过,你让他们去北京的天安门广场和工体试试,CCTV不是没搞过这样的活动哈
立刻现形了...
kelly和刘德华,对付工体的场面都够呛的
Hacken和Edmond,倒是比以上提到的都好。
至于sammi,最近确实很少出来么,没什么机会。
真正OK的,只有学友和他的Super fans,Eason哈,完全没问题。
TW方面,不少人也不OK,其中包括Jeff chang(我是说在工体的场地情况下),倒是小刚和周华健,都好像OK。
总结一下就是,一般已成名的现役歌手,只要不是太烂的话,对付劲歌那种场地(大约1300平方,CCTV的一号演播室,大体面积相等),还是没有问题的。
但是如果上到北京的工体或者更大的场地,我上面说了,kelly等不少人,都已经很吃力了。
因为这种场地,有非常严重的回声问题(就是容易形成回音,这个大家理解吧)。
至于千嬅,她的唱功比kelly差,kelly都够吃力了...(连续听了两次千嬅的LIVE,不敢听了,现在有些人已经属于只能听CD的级别了)
PS:以上提到的诸位,我都是他们的Fans,听他们的歌,也不是一天两天了。所以,我也没有什么必要去恶意中伤他们的唱功如何如何,只是结合自己已经听过的部分,谈一下真实的看法而已
作者: red16    時間: 2005-7-11 08:54 AM

补充一点,就是以前的老歌手,如17搂所说,真的是那样。就算不是非常出名的,哪怕是完全不出名的,唱功方面都好厉害...也许真是现在这个世界改变了...
作者: red16    時間: 2005-7-11 09:06 AM

Originally posted by inpennhouse at 2005-7-10 01:40 AM:
大家對香港的音樂點睇
我對音樂的...
当然是这样了,颁奖典礼,就是所谓的分猪肉么,看的多了。
你想想,诸如黃霑叔这样的老前辈在不断的离去,又有诸如EEG的Boss杨(大家都知道是边个吧)这样的人存在,还会有什么希望么?
真正要欣赏音乐的话,主攻欧美好了,兼听JP那边,最近听了几首日文歌,虽然我现在很不喜欢JP的人(真正的日本人),但是真的不得不佩服他们的实力
作者: SEEK    時間: 2005-7-11 04:43 PM

香港樂壇已經定左形啦.....一定要唱K歌先可以生存.........唔屬於K歌就叫另類音樂(樣貌,形象先係最重要,歌曲只係附屬品).............簡直係白痴.....

[ Last edited by SEEK on 2005-7-11 at 04:48 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0