標題: [影評] 再論頭文字D(1000字以上) [月+比貢獻者] [打印本頁]

作者: 乞丐教宗    時間: 2005-6-27 11:53 PM     標題: [影評] 再論頭文字D(1000字以上) [月+比貢獻者]

再論頭文字D(1000字以上)
1 z+ k8 @* g! L  L* k" p% B' y* @( y, E) r' h6 p/ M, b# K
我唔係見到港產片都會踩的人, 我都覺得功夫好睇
9 R( R1 @# ]" Q7 q# J% p' G! Y但呢次真係太令人失望!  1 X' |2 @, H" \- B% g& r2 b% y9 n

0 o: ^, J4 l: z# C我不會以動/漫畫版頭D去討論, 如果要比動漫版, 無意思; 我入去之前都係預左當新戲睇) k, U& V, b+ z; {
之前我都講過, 角式/故事次序大兜亂同埋選角其實係無問題! b5 z  }- y, }4 ?
問題係佢根本拍唔出原著神髓- C. [* Z+ r  F; t- [3 s! e" I

/ K) `+ J' T7 l' n9 Z* l, g首先, 最大賣點係飛車場面, 剩係呢個都絕不合格! 8 ~- ^- X( n8 G" f
路邊太多"假燈", 成條馬路都係一支支綠色/紅色柱燈, 攪到成個秋名山似正式場多過街;
/ Y7 G$ ~4 I& L9 x3 F# {- n6 fD觀眾擺位極之求其, 唔密集(其實呢點可以用鏡頭補位, 但有關方面無感做)
( {3 {' ^+ n3 r( V& m; _) q/ o2 q完全無黑夜飛車的感覺! 好失敗!
" j1 k" `0 @' b% g( H, F背景音樂求其得來又極難聽; 之前動漫版的高水準音樂/歌曲係無晒架! ' U+ N( a# E! v
果D飛車時的音效就以旁白代替!! 不過好似講馬感, 仲全程講足晒喎! 內容講得極求其, 好煩!  
$ V% R8 D/ k. T, Z5 k; |3 F
) l) l. M! T, A/ f6 t以識車既人黎講, 死罪仲多:
% z) b. t5 T7 B1 g$ Z9 y7 p2 k全無音效可言, TURBO車連BOV聲都無! 原著中EVO3個MISFIRING SYSTEM無左, 感覺爭好遠;; N0 n" F! s# J" O
踩BRAKE時間, HEEL&TOE時間完全錯誤! 鬥大直線點解要用爭趾?
+ `- [; Q8 e% z- h2 _有關方面唔係當觀眾低能既, 不過係佢自己都唔明白爭趾係出黎仲咩姐, 由不了解基本技術的人來處理賽車場面, 真的太好笑了!
, I% X* K" R" R: G& }: W9 s# L; M另外最簡單的一個例子: 3 m# d- c4 Z. S/ t! [
3車鬥時FC墮後, 涼介為左要墮後要踩大BRAKE!!??
; ?$ v$ Y; [. g3 G+ G+ d( `; a車速禁快時要特登墮後, 其實只要縮油門便可以, 呢點唔好話渣過車啦, 真係打過機都知; H  t8 t0 r' P4 x4 |, J
只可以說, 佢地根本就無做到資料搜集! 可以話真的求其整D飛車鏡頭抄埋一舊就算!* G4 p1 T5 r* h, e8 K% }" t
日本人真係認真好多, 人家真係找專業賽車手做顧問
8 `7 X# |- f1 h( g1 B其實上述D野對唔識車既人黎講可能唔明, 但稍為識車既人都知道呢D係好基本;2 _: _$ h- c  S+ e/ p
即係好似踢波踢出界就會有界外球感, 連基本知識都犯下嚴重失誤, 實在不可接受, \' m2 d: f+ p" a
香港電影工業真的不可怪衰落, 不認真不自強又點會抵幫? , D3 M( V! _. v0 z9 `2 W6 P

7 l$ `+ V6 S+ `. d3 {再說, 以電影論電影, 剪接, 分鏡都極之低手
  L/ c/ i' P6 {唔知大家有無睇過百份百感覺TV版?4 h- K# d+ t! C' ?0 _7 p$ P
佢就係成日用上果類急停/慢動作/同一畫面以漫畫式分格- Q8 A' W- a' B0 ?% z$ P
講真呢D效果只係D初學攝影先會用, 自已用DV貪過癮整下就好玩姐!!
& y* d  k" M- L6 W6 b- `; e動畫版都唔用呢D手法啦! 以我所知真係台灣/大陸劇集先會用架咋!
9 X4 T$ j: i( g, M但呢D手法根本同個故事格格不入, 而且過份用, 效果極其惡劣!! , m! C6 p0 k) z1 c7 Z7 ?- U& t

) [  J, \( a/ Q; S! c  ]2 k3 M3 _電影手法的不足亦影響到賽車時的觀感
6 p( H0 X: F9 R- Y4 }* Y好似R32對86呢一段, 其實就係動漫中FD對86的一段& O9 d& y/ W1 ~- t1 t* e" l
動畫中啟介慢慢見到後尾燈, 唔知咩車, 再在彎中見到86之影, 感覺驚嚇, 再走極都走唔甩, 成頭大汗, 再比86過; " d) C/ ~. K, J" J& F
成段的描寫真的用了好多心思去攪到觀眾熱血沸騰, 人地真係用過腦架!6 _% S8 P# T$ w: U3 f+ c$ V/ T
電影嘛, 一開始時都知係86啦~成條街禁鬼光; 余文樂見到, 笑; 之後比佢過, 無野個喎! 見住86走, 又係得個傻笑!
8 T0 H+ F6 t' u7 H' I2 K& I真係好鬼低能囉  
9 z! e5 D" |: G4 F但呢段已經係最好睇架啦, 因為無旁白.....
: j8 `, v* C' c7 O$ `. k7 w: F
- _- j" q& y, P) ?' y; Y3 k6 M! n6 j香港都有本土漫畫講鬥車, 車又形又有歐洲車添!  ~. b& F. P, b# ]  c
但點解香港類似的競技漫畫無一套得? 因為當中內容無核心價值0 k/ V. q4 D0 T4 V5 f9 i, D

& ?$ ~9 Y5 S1 s6 `1 f1 D成功的日本競技式動漫其實有一個共通點: 都以自強不息, 遇強愈強為原則
  D1 [. {3 V3 R2 Q! m無論競技形式如何, 就算個敵人幾黑人憎, 但到比賽時都係強調大家在公平的平台上分高下
# F7 Z$ Y* [. R7 r5 v比賽完後大家都會欣賞敵手的存在對自己實力的提升, 唔會串來串咀/ J* E  Q/ p1 Z; _" q; m3 y
好似棋魂感, 我膽敢說根本99%既FANS都唔識捉圍旗! 但棋魂就係好睇在個主角不斷奮鬥既過程0 F5 I9 ~  i4 v
足球小將亦然, 頭文字D亦然! 只求觀感上的刺激, 但內容空泛, 無用的!
( _' ^  |: V/ {( G( }& X3 M
1 A" u, R2 Z) {9 }$ R( h導演/編劇就係連呢D禁基本既道理都唔察覺得到,! K6 m/ D! N1 A: s( Z1 p! C
後來好多場鍊車只為令對手無FACE, 車手們為表現自己而玩命
" ^  f8 D; o- d2 M  s$ t6 y1 h帝皇隊就係慘被描寫成感, 完全係"港式黑社會鬥氣劇情"!
7 _8 k- o7 A" e0 M2 L實在將原著的精神完全破壞! 令人氣憤!!  % G$ R$ ^5 v. C  a8 L0 h5 [6 i
去到日本上映香港人真係顏面無存
7 r0 Z# [) F% [2 V5 z& V! ?3 b2 |
仲有太多想講, 但已經好長;
- _/ U6 `" M+ \* W) r  y4 G在此我忠告各位(尤其係車迷/頭文字D迷)千萬不要入場睇/ C( Y( x; L) f% f; H. d
呢套野真係BT好了, 去買老翻我都覺得晒錢!, y7 u% d5 z  w  P  Q* U! F1 ~
0 d  S4 _) y# E/ @' P
係感7 W7 }- |6 l% b; g! N
. v: l/ }) m4 P% K7 |
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-30 at 02:40 PM ]
作者: KKBoy    時間: 2005-6-28 12:46 AM

雖然係咁我都會睇一睇~0 j; W7 b" T9 s
其實d人物方面都好差~# ?; x" W' ~1 j9 _
睇完再比評語~
, J6 z$ C# V5 W+ x" u8 {8 @6 ^完本o個d好好多~# j. l2 f4 x7 P1 v3 O
方中信做文太仲似~0 ]$ |6 f# ~, N2 L1 ^$ e
我個friend扮京一唔知你地有咩評語呢~??

圖片附件: 頭文字D的人物設定.jpg (2005-6-28 12:46 AM, 50.5 KB) / 下載次數 145
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=398985&k=a326e7418bbae8c95904b63941c745e1&t=1726923235&sid=TAOBoC

圖片附件: IMAGE0001.JPG.JPG (2005-6-28 12:46 AM, 168.9 KB) / 下載次數 70
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=398986&k=5188e0806b6b40b09133b5df50b4b883&t=1726923235&sid=TAOBoC

作者: vivienna    時間: 2005-6-28 12:58 AM

Originally posted by 乞丐教宗 at 2005-6-27 11:53 PM:8 K; ^+ ?% l9 u* a( A
再論頭文字D(1000字以上)
1 N+ B% L, |7 M+ R/ T( F; B) k8 a  U, i3 b" O) b. p9 U( P3 T
我唔係見...
& e4 z: J9 J$ Q" o8 |  \3 A篤篤﹐篤篤﹐你做咩唔POST埋響另一個頭文字D既THREAD度呢﹖有得加下分都好呀麻。。。話曬你甘認真寫尼篇野。0 }" L% v. S. \$ u
9 w8 y$ D8 p; A
我都未睇套戲﹐但自己睇過既BEST MOTORING仲堅料﹐全無NG﹐係甘飄﹐所以我都知道就算入場睇都唔會滿意得去邊。睇黎今次套戲都唔洗翻本囉。。。。
) N6 A, M/ W4 o
4 Y0 K0 S. K( g你講起BOV聲﹐係咪講GTR呀﹖聽講好似係裝假狗架咋﹐可能係殼加面罩扮GTR都未定。不過聽你甘講﹐如果連音都唔配既話就真係媽夫左D播﹐仲好似侮辱左戰神添。4 W6 X1 N3 e( r- k
4 B/ m) ~; ?. ~: e+ F: L' p& Q
我響另一個THREAD都講過﹐尼班所謂既演員響現實生活淨係識得撇狗仔隊﹐點會操兩下就識得飄呢﹖講來講去最勁都係D promotions 同 trailer﹐雖然我未睇﹐但我都覺得睇Keiichi Tsuchiya 仲頂隱。
) g' l; t  B( P% W  N7 \& F
0 U, }/ c8 h' W0 {, o0 ?而家真係唔知好無去睇好。。。
作者: per    時間: 2005-6-28 01:26 AM

Originally posted by KKBoy at 2005-6-28 12:46 AM:
: m" a& ^$ ?0 E. h. v( y& X6 i雖然係咁我都會睇一睇~
4 t( f$ V3 l5 j4 [4 L其實d人物...
( A# b, ?9 w1 R3 R9 V, v; ?1 m: ^# \# I  u5 M
白沙ge校友...????
作者: crap    時間: 2005-6-28 01:28 AM

篤爺, 原創嫁?
作者: pillgreen    時間: 2005-6-28 02:20 AM

之前聽左個講電影既電台節目,4 j7 g8 o( e+ F1 N" p
果兩個主持狂讚呢套戲,攪到我爭D想去睇。
4 {) a  x1 P9 `' x$ c而家睇完你篇野,覺得你有說服力D,1 N- t9 r3 [8 q6 r
其實香港D導演,個個都淨係識拍黑社會題材,
6 b2 `# f8 ~7 ]% F邊會理解到日本動漫既真正賣點。
0 N: q' t1 I" ^) ^$ s) @所以我都係決定慳返幾十蚊。
作者: vivienna    時間: 2005-6-28 02:49 AM

Originally posted by pillgreen at 2005-6-28 02:20 AM:) L& v( D- \, ]3 x
之前聽左個講電影既電台節目,
. ]0 W6 M* n; j, {; z果兩個主持狂讚呢套戲,攪到我爭D想去睇。
4 q6 [0 N- {5 K4 W; {! F5 C1 c大家互照姐我諗。。。電臺要話題﹐電影要宣傳。
9 W3 h/ V: g* u' N, F+ v1 {) T  [5 Q
篤篤寫影評好客觀架﹐多多支持。
作者: 乞丐教宗    時間: 2005-6-28 07:52 AM

100%原創
作者: 乞丐教宗    時間: 2005-6-28 07:59 AM

Originally posted by vivienna at 2005-6-28 12:58 AM:
7 @# T- h2 q4 P7 \) b' {, g& Y. E5 {; V
篤篤﹐篤篤﹐你做咩唔POST埋響另一...
0 p7 I) @: N# O) p
是的,我也這樣想 
: |2 L2 K' e4 {" P# f但每個人對事既標準都唔同有人認為搞笑就係一部好既戲 有人認為要跟足車既野先叫好戲
. a# _  d8 R' J! B; i/ I3 T部戲真係拍得唔係幾好 不過我都幾鐘意睇 至少我都未訓% n3 A; p3 x$ A4 e9 V, s
咁我分析睇戲就係用原因同結果黎分析& |' b2 s  W) Y' W, [- I4 E
睇既動機係乜 為解悶或想笑定只係約女朋友去睇* {. Z$ [# l# L$ `2 [* Q
結果係 成唔成功解到悶或套戲搞唔搞笑 只要成功做到我自己的目的,我就認為係一部好既戲嫁啦~
" \4 m3 w$ P5 x5 t0 K% L, C2 c人各有志 ,顯然我地既目的都唔同 我諗你都唔洗說服我地~
作者: crap    時間: 2005-6-28 10:05 AM

Originally posted by 乞丐教宗 at 2005-6-28 09:52 AM:
% S1 o$ {+ K# M& ~' r; d2 w4 E& ^100%原創
8 m* J; U. Y. b* R: \& I/ j& c- ~2 M  k/ D) R; l. r9 U' P6 [
信你+ Q1 v; D, o6 X% P" _1 C" A. H
/ L; T+ A# B7 y
btw, 下次可以註明係原創
作者: william303    時間: 2005-6-28 10:40 AM

Originally posted by 乞丐教宗 at 2005-6-27 11:53 PM:
9 Y. x0 l$ @4 g* v+ P再論頭文字D(1000字以上)
6 h9 R5 d9 _; k% U
; u$ M3 [# u- k5 X$ h- J5 r5 Z9 E我唔係見...
- T0 P3 r# L; j6 V! R
篤篤,咁即係睇唔睇好呀?我又想支持香港藝術,但係你講到咁差,唉~~~~(煩惱中)
作者: iato    時間: 2005-6-28 11:45 AM

我都睇左既 不過我又唔覺係太差 雖然你講好多都係中既=.=v6 E/ n2 O* w* |$ [$ m3 q: f( N
但係我地幾個fd睇完都幾開心 覺得幾好笑 仲立刻走去玩頭d添...
( B8 B) M6 m9 M" X. d9 [1 |! q' S) o$ w1 T/ q2 D. I
不過講得京一真係差左少少 miss fireing system(唔識串) 無左真係有d問題 京一呢個好出名嫁ma
* E# g8 F4 T3 @: L4 S3 A* n
! o7 D7 i, I9 n可能我要求低啦 我又覺得唔錯. 不過有一個鏡頭激死左我, 未到灣時就drift但又drift唔到 之後到灣就又正常咁入 好心做唔到就剪鬼左去啦. ) p8 [- s' ]* N+ H" I
$ ^/ F, P6 D8 Z9 p! _
至於漫畫大粒大粒汗咁流出來 look大隻眼嚇死果d無左真係... 唔識講, p/ A' p, \" e$ k/ d
% ?# ~5 R- T' M8 Q4 U: d. C
總結都係幾好睇既.
作者: ooooooooooo    時間: 2005-6-28 11:46 AM

張如城做阿樹.....haha...
作者: My heart will g    時間: 2005-6-28 01:26 PM

omg!!!篤篤!! why u can type chinese ge...teach me oY!?
作者: Yui.i    時間: 2005-6-28 01:55 PM

真係有d離譜......BNR32竟然用o來甩尾....不如用番HCR32(RB20DET,FR佈局)都冇咁麻煩......e3又冇PCCS.....媽的....lol
作者: vivienna    時間: 2005-6-28 01:57 PM

Originally posted by Yui.i at 2005-6-28 01:55 PM:( m. {0 A4 S, ^1 B; P
真係有d離譜......BNR32竟然用o來甩尾....不如用番HCR32(RB20DET,FR佈局)都冇咁麻煩......e3又冇PCCS.....媽的....lol
  M9 `* G& U, p" ~! w) [9 p/ c請問BN同HC有咩分別﹖
作者: vivienna    時間: 2005-6-28 01:58 PM

Originally posted by My heart will g at 2005-6-28 01:26 PM:/ Y! K, Y  B2 Q1 n+ X" ~
omg!!!篤篤!! why u can type chinese ge...teach me oY!?
' m! r* P; k/ k/ R( x6 h$ W+ Y
喂﹐篤篤真係識得打中文架禍。。。。我以前都唔信﹐後尾原來距真係識架。
作者: singdotcom    時間: 2005-6-28 02:12 PM

Originally posted by 乞丐教宗 at 2005-6-27 11:53 PM:$ ~6 \$ \  i4 {  N% E: e
成功的日本競技式動漫其實有一個共通點: 都以自強不息, 遇強愈強為原則0 k8 i( _& M! e4 r4 F
無論競技形式如何, 就算個敵人幾黑人憎, 但到比賽時都係強調大家在公平的平台上分高下
$ V, p. x8 s* G; s$ w/ ?/ P比賽完後大家都會欣賞敵手的存在對自己實力的提升, 唔會串來串咀
8 ]& G% f" `) L  s  ?) p0 K. b, X- U; z; r8 J# r% |
導演/編劇就係連呢D禁基本既道理都唔察覺得到,
$ \7 s# L4 F- b後來好多場鍊車只為令對手無FACE, 車手們為表現自己而玩命1 h8 w+ |: M  d7 c. ^
帝皇隊就係慘被描寫成感, 完全係"港式黑社會鬥氣劇情"! . e7 j% L. }4 ^" c4 G9 \: ]' A
實在將原著的精神完全破壞! 令人氣憤!!  
9 S9 ~' n+ d+ n  p1 G# t, g2 q去到日本上映香港人真係顏面無存9 h' f0 C8 ^, U. I% K

}8 t4 x1 ]) |0 `
: w8 ^& a. @& z) ?0 e- C

" z- ?6 C4 O) ]( y- J哈哈, 星期六晚睇左無線做果套 "烈火戰車2 極速傳說"真係把鬼火, 教壞人, 用你呢幾句真係最貼切.
2 o$ V* k" R# ?* ^, S" G& Y$ N0 \3 R+ M, u# i4 P5 X7 f0 D/ A3 }, t
睇你咁講完頭文字d, 我都會去睇睇(唔好叫人bt啦), 但係去睇早場算啦. (百老匯暑假開始日日有早場, 只係 $25 )
作者: Yui.i    時間: 2005-6-28 02:21 PM

Originally posted by vivienna at 2005-6-28 01:57 PM:0 }0 j# u: N. N' B0 ~, l! h
6 N, |2 n: N9 l' J# v7 t. k  _
請問BN同HC有咩分別﹖
BNR32係skyline GTR,馬力280,採用RB26DETT2600cc直六TWIN TURBO engine,電子四輪驅動+四輪轉向;山路上冇可能drift,但係公路極強.
. u# K) |  S6 Q0 ]$ J. V2 }% `' u1 X1 J* `

; u& I2 G- J/ ]/ Z9 Z) g/ ~HCR32係skyline gts-T,馬力210,engine係RB20DET2000cc直六單turbo,尾輪驅動+四輪轉向;講馬力係細d,但係反應一定快過GTR,係甩尾熱門車種., k: `7 y7 T1 p9 A5 @

8 E2 v' u+ O( c. g* B
* G( E! c% |" i$ N  j; S% b- U; N0 P9 V2 P% N3 B
比你用32做drift,你會用一部cut左前輪動力o既GTR R32,定係一部反應奇快,而且可以改用RB26車頭既HCR32??) L6 t* @* X/ }. Q, n8 t9 W
$ g6 N* z# A: V; a: d
家陣唔係叫你拍灣岸,但係而家部電影用左前者,但比係我就會係後者,用BNR32甩尾既破壞原著,仲有d浪費左部車......HCR32平好多,現存數目上仲多過BNR32好多......唔知佢地諗緊D咩ga真係.....
作者: singdotcom    時間: 2005-6-28 02:42 PM

死啦死啦, 教宗篇野又出現啦
4 F1 m$ ]& F) d) K+ Qhttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=59463&fpage=1 #44
作者: crap    時間: 2005-6-28 06:56 PM

Originally posted by singdotcom at 2005-6-28 04:42 PM:
6 n$ h3 m+ G: h) }) ]$ _死啦死啦, 教宗篇野又出現啦! Z1 r- u" D2 T: f9 K4 Y' ]
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=59463&fpage=1 #44
8 g$ \4 Z- L- Z7 y) r9 }3 G  j4 C
哦.... 有人扮原創
/ Z4 y+ N  q3 Q  y俾一日時間你解釋
作者: sfxc0000    時間: 2005-6-28 07:14 PM

Originally posted by crap at 2005-6-28 06:56 PM:
9 L+ P. r& {5 e  X1 _
  X" G0 r, c0 d8 F1 R3 \3 i$ H, l- K/ }2 V2 N# S% s3 n* A/ o
哦.... 有人扮原創( F+ v; M9 \6 Y) ~
俾一日時間你解釋
+ Y# i  O; }; T4 h+ c
唉.....* H: I% ?: ?8 f( m/ b. D) }) b& B
咁又何苦呢
作者: KKBoy    時間: 2005-6-28 11:44 PM

今日睇完~- e: }* L8 s. g
對於一個頭d迷黎講~
# i9 R5 Y9 @+ S& J呢出電影可以講係影衰晒~!2 t& X0 z' V, _/ c* z
睇到我火都黎埋~8 J/ W. [3 D( O" H0 Q' W2 S9 r
講到文太成個醉酒佬同淫虫咁~
; T7 ~1 ?- o5 P6 ?2 E而阿樹部85又變左86個樣~
% n; x4 P, s' N* v京一ge無燃點火不在講~
8 `$ m$ k5 r% Q  y漫畫中里渣bnr32明明唔會飄移~(以前渣s13會)
- _5 K' P. H) W9 X* t* a; a好灰~
作者: HansChan    時間: 2005-6-29 01:11 AM

我就唔講太多喇!
8 q2 r4 ?$ M" S" M/ N" G兩個字...."失望"
  j0 Z+ m9 R2 v1 `& @劉偉強啲戲一樓作風"散修修"唔多講喇....$ l( b% u8 M. q/ S3 y0 B
飄移黎黎去去都係得三個彎左右...(我估仲係影一至兩次repeat嗰隻....其餘啲彎好似失晒踪甘)....連秋名最經典既五連彎居然冇詳細影出黎(最後一場算影得最多)......
$ D& G/ L3 G9 T" g根本就只係想睇飛車同飄移......佢就用剪接將啲過彎搞到一節節......睇到發火!! 根本都唔覺係砌緊車...(心目中係想佢由頭到尾影成條秋名山飛車過程.....佢就一味剪接草草了事!!)' D% @' i8 b7 }/ ]/ r: N
成套戲冇砌直路甘...... 過彎就影部車啦....影影下剪接個人頭落去.....破壞晒場車....! L- M! C: ?9 \( c% ]  a
結論係: 唔到喉更唔到肺.....想睇既嘢睇唔到! 仲有我死唔信佢冇用特技....根本好多鏡頭都好假! 生果日報居然俾四粒提子......以後都唔會信哩啲影批!!
作者: KANGMENG    時間: 2005-6-29 04:27 AM

你懂做motion graphic,animation的难处吗??  w* H, H! \3 D8 u% g; ?7 R/ E! g
香港电影的buddget比荷里活来的少,但能做出如头文字d的电影已好无错啦
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-29 11:23 AM

有認真回答者+
作者: HansChan    時間: 2005-6-29 03:34 PM

或許真係祈望過高......2 a" n! y  ?3 K( I6 P9 V  @
但我相信入場既人都係大多想睇我講啲嘢........但睇唔睇到呢??
$ D6 O; R( \  s$ Q! z砌車唔係影砌車甘....大佬! 唔好剪到甘吖!
/ n7 x# Y7 R$ X( O有一度仲谷鬼氣!黃秋生教佢個仔楂車嗰度, 佢老闆係甘影住啲樹...一味只係有聲......唔通要人入場想像一番?8 ^2 C) Q, B0 T
我想講既係......浪費咗秋名山條路....哩套始終係戲...唔係漫畫.....睇戲係真係想睇到砌車,甩尾成個過程........剪到甘....睇返漫畫啦不如!
8 E% m$ [0 g, n( _# {  k4 A故事己經係薄....仲好多劉生既作風----->交代得草草了事!(如86套'計'燒咗嗰幕!).......一味淨係靠黃秋生啲戲答救, 同傻強啲冇里頭......如果甘就叫好睇既話....就唔係睇緊砌車囉!
作者: 清揚    時間: 2005-6-29 06:06 PM

我覺得套戲ok law,最衰系條感情線law
作者: crap    時間: 2005-6-30 02:38 PM

Originally posted by crap at 2005-6-28 08:56 PM:2 T  y! s4 b9 j- B) h  ^+ P

1 a# p/ D! ^1 m" F. E. F  Z3 @& S9 w5 o
哦.... 有人扮原創, }& b2 ^( U" C$ C% w5 _! o0 [
俾一日時間你解釋
- o) W6 V8 ~+ E' B( f

1 e* z7 n. M" x  @- b6 ^9 t無人答, 做野
作者: 【車仁】    時間: 2005-6-30 06:43 PM

我覺得套戲叫唔悶lor,) }: J5 x  d, F% ~9 U9 M% E2 R
又未到唔好睇既程度既,3 F% j! x9 g- ~, S
都值得一睇架本人認為!
作者: sfxc0000    時間: 2005-6-30 07:31 PM

Originally posted by 【車仁】 at 2005-6-30 06:43 PM:; z$ B8 |4 S6 T* k/ F) o
我覺得套戲叫唔悶lor,1 n. n  b2 {7 e* A
又未到唔好睇既程度既
,
3 h' G& g5 l+ j1 l& f  p2 k- ~) I& B都值得一睇架本人認為!
- Z, ^* Z# l8 D  u5 @我都覺得係....

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0