標題: [30/6吹水加分題]您有無【大志/坎坷】人生 [打印本頁]

作者: justtocc    時間: 2005-6-28 03:10 AM     標題: [30/6吹水加分題]您有無【大志/坎坷】人生

而家o既生活開唔開心?係咪你心目中最完美?
. i3 L; [1 D* G0 j2 _8 U$ Y) s* k入黎發一瘋下啦..有咩雄心壯志/極度坎坷 爆哂出黎!一放解千愁!' z( R7 D6 x- g

: a/ {) z2 S: S2 K我而家生活不愉快!無朋無物(工,收入)
, V" {/ z9 i: @& N  E; M, I. w只有兩種病纏擾..頸肩+何b..
: g  \" n6 F  L5 x$ ]就是憤世嫉俗
2 H. }; i7 Q6 H. P- Z* O, _就是憤憤不平
# |6 c- Q6 G  @9 V3 t7 b果d假人假面o既溝女返工過日辰~從未計劃將來!就健康
' R0 j& n* a3 _1 S我呢d有長遠目標~但就有病..又無緣遇到!
1 d* W( z0 w) F. [5 T會考同科舉一樣茶毒書人! 讀o既野多但爭o既人都多..咪又係講分數!. ]+ ?* X: R6 c; B- \- H. p6 b$ t
9 Z* S, E* e8 P6 ^3 ]  r( \6 u' q2 J
大志:電影界一份子.........一次機緣巧合都未遇過.../ @( v" ~' |7 A3 f! ?, @

# ^! g' M, z! Y  u( b9 \: j[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-29 at 11:33 AM ]
作者: 12d3    時間: 2005-6-28 03:31 AM

我既座右銘 -"偉人既路係崎嶇既"
* P2 Z* ^9 S8 N6 g/ a/ q) g" f- N每個人都遇到對環境不滿既問題
1 A. l* z2 w3 K/ N睇你點面對
2 D3 H8 {: |: }四肢健全,餓唔死已經幸福
7 J5 x" s! J. a" o5 \5 V另外,機會唔單只係要黎把握,係需要發掘...
* s5 S4 K7 t. i+ b; f7 J8 |6 P) l3 g8 G2 H  A/ G8 n$ ^0 Z! ~

* ]$ O- k# J/ e0 m9 F1 `- l1 U4 Y+ x% C

9 r( c! R* d$ B+ h( G+ ?
8 a5 A2 Y; \; G其實咁講都係安慰下自己...
作者: rongol    時間: 2005-6-28 03:48 AM

我都有試過係屋企四角櫃底床下底搵毫子買麵包, 一筒生命麵包食兩日, 日日睇報紙搵工無人請, 過海見工都係坐船行路行到出晒汗, 一日唔死得一日都要行落去, 今日我咪仲未死得
作者: 死仔飽    時間: 2005-6-29 02:48 AM

我諗我咁大個仔最坎坷都係前幾年......
+ l" `) f; W" D% _  ~
1 g) Y4 W: e! m) x岩岩畢業, 又左年半工都搵唔到, 之後仲要香港有SARS
9 ~* @( `1 r; t$ Q; }# f7 d" p3 L8 r) |3 L0 V0 W, H
搵工變左難上加難) k3 ~7 Z8 g9 i* ~1 ^9 C
, }! i9 T) r4 u$ V" I
個時仲要係自己一個人住, ; c  C$ T4 P) x/ ^  A1 N8 C( |
) C# y" N5 A5 n& Q
雖然唔洗交租, 但係燈油火蠟, 樣樣都係錢
6 |. S& B; M% j! h* z( j! f8 _8 @* R: r0 V; H
因為失業左好耐, 之前讀書時草落幾錢, 已經洗得7788
) _) b/ o- k7 e& v$ m$ B1 e' a; T) Q" u! T
夏天時唔咁開凍氣, 日日係屋企食即食米粉......
% j! P! `$ L# ^  f, f$ H; N/ ?0 v. x' d" w! H* I' s9 N5 I; u
最後要女朋友介紹先可以搵到一份temp既工
$ G2 b( G; f: r" d- H0 w6 c
) Z: l" r1 P2 Y0 S/ `. J男人老狗要女朋友幫手先搵到工, 自信心真係大大受創8 S  r- |7 R) y  G1 q6 U

! V" s7 L8 V. u) K& h份工番沙田, 我住元朗
$ n: q, f1 e5 t9 q+ h) c
5 \* U( O- Z2 |; F3 D: ^來回一日要成30蚊.......
/ B% [5 R/ `5 S' V  U* B. V# a, e8 }. X. Q7 O7 W; |* s
因為果時冇錢, 唯有日日去食d 八蚊既飯盒......  p( s' @, H5 X% y' f5 c: B! z
) A5 y  a1 R  l4 p' H
試過搵哂成身既 coins, 左計右計, 先咁去買個死人八蚊飯........% f; \0 V  ]# X  H3 D1 p
: r5 S8 T$ B  h( W7 Q! Z- X- s
有一次仲pk, 個死人飯盒, 食食下發覺d 豆腐變左.......; K% ?6 P: M, E; L! X$ x
1 a7 Z# l2 o* Z) g2 R8 y+ n" p
因為冇錢又餓, 唯有食埋佢........3 u0 E9 [" s8 h' W4 ]! d/ ]

: @+ V5 `( A+ N& \9 t/ |經過果幾個月既生活之後) |$ w, [3 F9 C! J" K5 k

1 L4 K$ X7 B8 ^" L/ I8 h6 y0 g我發現.....
5 E/ y- Q/ I% K% q/ E
% D  j* }9 X2 z, ]( d, |. A- G香港真係餓唔死人, ( y& A/ c% n* O4 j

: c, _& i+ t! W' ^仲有就係,
; Q9 \4 z4 t' d0 _. d, W0 o  i. Q4 F; A# Q
坎坷只係一時, 只要努力, 生活就會變得更好......
作者: kwokyin1009    時間: 2005-6-29 07:42 AM

我試過有一年" J3 x  `, _) b% Y- f6 s  r
搵唔到野做- {1 R8 ]( {2 K6 B
搵到又無錢返工
' W1 e) t. C2 q' T7 e我死黨仲 out 二嫂 搶走我女朋友
" |; n- d, l0 N) X% ~  F之後我仲生cancer
4 i/ I+ B2 W/ E5 R好在發現時仲係早期 如果唔係我一早死左啦
2 t3 \1 \4 u( G$ D. u) Y
3 N7 F9 R7 P  M' Q+ }& C: F1 X不過我而家咩事都無啦
. R2 A5 r% [6 A" S" J醫返好 我好珍惜我既生命(好老套呀)9 ?  V( d; e1 x& A, _# ]

. }8 o8 o  ]; Z* x" |) G8 e2 @* m! ^我仲知道左佢地兩個係點既人
3 l; n6 X9 y! W3 N8 h0 Q! r) l: r' \/ D7 y+ v8 i
對我黎講係無蝕到......
作者: gundamman678    時間: 2005-6-29 09:42 AM

見到你地咁堅強,真係好配服! 原來香港都仲係有咁多咁"硬淨"的人,所以大家都要為自己而自豪!!
作者: Edison    時間: 2005-6-29 03:24 PM

I wish I become my second Bill Gate it still my goal now, a person rich like that can really do anything lar. And if i one day became rich i will send my money to the poor people all over the world. Give money to support NASA and scientist to invente and move human to live in space. And make a lot of contribution to the world. Once got enough money for myself retired then enjoy the rest of my life.
作者: gaye    時間: 2005-6-29 03:38 PM

舊年簡直係霉過梅菜啦,書又冇得讀,& Z1 c3 s/ V1 ~3 c, P% T& |( T
真係差少少丁都唔收,冇人情可言
% r. {1 |& x5 u; A% k" b咁咪搵工攞, 點知搵左幾個月,4 w! e% y5 h3 [* ]/ z6 l
都係搵唔到工開,見完份份都係冇回音,+ C* M& A( [/ K8 n" F& d  M% b$ _
我自問份份都好有誠意去見...
) O, f4 x8 T- a1 L# q3 ^8 l眼見某人,佢成績又唔好,平日不學無術,2 t: Q+ O  `3 l6 Z8 |. k' z  h
冇乜努力過,讀書個時就功課全抄,project 叫人做哂,
8 @; Q$ x6 R& |. S  S+ }2 C但識得人,見都唔駛見就有工返,人工仲幾高,
0 |$ h* h- \' W  ]2 m食飯個陣仲要哂命,再望下自己,
6 ^& J) j- _: {# f. u當時好比心機讀書,但盡哂力都係冇公司收容,
8 u- E3 s' x6 n. Y( [個時真係好興又好down, 心又諗 : 邊個話勤力就有收穫架?) H1 c1 f9 B6 M  g7 H- P' P: K
個時心情真係超灰(而家都係)
' T4 y# H! B7 ]; H- Y好彩最後都搵到,但人工就...
作者: abcde1918    時間: 2005-6-29 03:40 PM

記得有一年- j$ d6 K( I* P
我D生活過得很慘
/ I  e4 I: ?5 L, M( J$ q3 t$ A我呀爸搵唔到野做   
; l4 l5 ~% B3 ~  D) h我呀媽又入咗醫院  _. m  U. I  C  F3 q
我在學校因為成績太差被人踢咗出校9 p; v- M0 _# {7 r. a
好彩  依家我呀爸搵到野做
9 M# ]* K6 |1 p我呀媽又岀咗醫院7 @9 u. S/ q  \7 B: k$ e
而我依家又讀返書" i1 J0 j$ Z7 A! C. i- U% f- D. t5 u
生活逐漸變得更好了
作者: hello1234    時間: 2005-6-29 04:20 PM

好難講開唔開心 一時時啦~
4 c3 ?# }% C# W# _好難量化都好難compare
3 p9 [; P( ]/ v% K0 l) d% Y% u7 k8 @2 x. e8 H1 w6 C0 L
O岩O岩過完個exam 幾好feel既..
* r% b8 R% f' t& X0 `不過又幾無目標.) [; W5 b) J, L( j; w8 c

8 Z$ e0 A& u8 u其實我想做老闆.
作者: woolycat88    時間: 2005-6-29 05:25 PM     標題: 希望各位再冇坎坷日子!!!!!

曾经hk bank有個廣告,佢話香港地揾唔揾到食,都係睇你自己!大肚能容容世間難容之事,慈顏常笑笑天下可笑之人!香港人,振作,努力,向前,寧願咸濕,never give up!
作者: raymond302    時間: 2005-6-29 06:41 PM

I am bored to my school life. Every day I go home. I have to do homework and studying. I do the same thing every day. These take me a hole days. Sometime, I have even no time to take rest and shop. Everyday I just sleep about 5 hours because of the stupid homework and studying. I HATE IT VERY MUCH. I AM SO DAMN TIRED. GIVE ME A BREAK!!!!!!!!!!!
作者: joycejo    時間: 2005-6-29 08:11 PM

天將降大任於斯人也,必先餓其體膚,勞其筋骨+ f( [$ X9 N2 q# ], o! h
所以坎坷一定就有,有大有小6 v3 P* O. q. l6 T4 K+ s, i) x
大志都有,雖然未成功,不過一定會努力,一定會做到,因為心中擁有信念,一切迎刃而解
4 {; l& i& ]2 r8 G" g係到希望所有會員忘記坎坷,努力面對人生,因為面前既路係自己既,自己一定要積極面對
/ X8 O- _4 B* ]" F+ L- k, [% R講左咁耐,希望大家唔會介意
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-29 10:54 PM

#2,#13 可以再詳盡解釋
作者: joycejo    時間: 2005-6-29 11:07 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-29 10:54 PM:
3 [3 V+ [; h* ^; `- P; L#2,#13 可以再詳盡解釋
$ R' v2 [+ \. z  x  X

v$ x8 K9 G: J7 k, Y2 I- m
+ G( s! y0 \/ g; z# S" V哦哦...
作者: joycejo    時間: 2005-6-29 11:12 PM

即係話人生大志係有囉,好似發達呀!做有錢佬咁呀,不過呢d係志願je,做唔到唔一定要down
$ o) R+ ~7 P5 x; C相反,做人好簡單,一家人開心,健康,快樂就好啦,唔駛要求咁高,最緊要就係開心囉7 g: C. ~5 m7 w" d1 q
好多人一生追求呢樣,戈樣,到最後就因為追求某樣事而疏忽其他事
- z/ o$ h) G* n; \所以做人冇話咩大志同坎坷,仲知做人有大志係好,不過唔好盲目囉,坎坷係人都有,總之相信雨過天晴就得!唔好成日諗過去,計劃未來好呀!
作者: RahXephon    時間: 2005-6-29 11:57 PM

人生是否成功/坎坷,我諗是取決於你是否堅持自己的理想信念,相信自己是一個有用的人。
6 T( I  _0 I& f6 j- S& f4 g  G9 u7 l0 @5 M5 `
我初出嚟工作都幾順利,短時間內升到一個較高的職位,有幾個下屬,收入都唔錯,但是再無發展的空間,於是便決定轉工,轉行做銷售的行業。 雖然這幾年的工作並不十分如意,收入亦無以往的多,並且時常受人白眼,有時都會諗自己點解要攞苦嚟辛...但我沒有後悔,因為表面上工作好似沒甚成就,但其實當中體會了很多寶貴的經驗,學懂在逆境中不會看輕自己,學懂如何謙遜。 我深信現在的逆境只是未來成勁一個鍛鍊,我唔會放棄自己,還會不斷裝備自己。 人生的事業生命有三至四十年,一兩年的低潮,只會令未來成功的日子加添美好的回憶。) e9 }! x& o) j  ~# C# ^$ q2 n

- ?. S4 I! `: ^+ a" R1 V: b/ M林肯總統當選前,事業一事無成,家庭生活失敗,選議員多些落選,最終都能成為美國著名的總統。
% N  l0 t5 R8 Y) ]
$ d) U: |/ ?  M5 Z: h3 _* b/ _  F李克勤未番身之前,都要講波,做綜藝節目,冇碟出,只能在主持勁歌金曲時為那些不懂唱歌的偶像派歌手伴唱...... 如果佢唔堅持相信自己是得的,又哪有今日的成就?
  b- _+ L' M' x. Z
2 K, u! U5 e" |7 K6 o# h船王董浩雲在發達之前亦差點破產,努力數十年才有驕人的成就。
0 b3 n$ j+ @( _2 ^9 q6 q6 M3 ^+ I  n
所以,無論而家幾咁坎坷,只要堅持信念,不斷改進自己,終有光輝的一日。
" L6 F- y; A- K- q, }- g
+ {  l6 }7 a+ W6 {! w3 [
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-30 12:03 AM

#16解釋一下呢句野:天將降大任於斯人也,必先餓其體膚,勞其筋骨,
; U0 [  ]3 Q" L' C: g' Q再點出多dd,其實你用得幾好
' P- y" N. M/ }( g1 h# {6 b
1 \# ?& ]0 S* h正確的是:天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚
* R3 [4 |; }  i+ p
( T9 H. \4 S6 Y. D% I5 s: N9 p0 d[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-30 at 12:06 AM ]
作者: 丹山    時間: 2005-6-30 12:14 AM

作為一個人 尚未經歷過認為很坎坷的事情
1 `" @8 H- r  e  Q3 G最大不了都係父母離異 但離得早 6歲: s! E* n( [+ v$ d6 ^
懂事以來 合則來不合則去 無諗過都覺得好正常
8 d9 q5 J' H6 v; T8 K( ~4 B所以又唔覺得會係咩一回事# Z0 t: ?. W. A
即係 無坎坷; N  h3 \, G  L  w9 t0 C; g

! ]& {9 X# |, d7 ~做人 無諗過而家讀書為乜
/ H4 Z; m5 F# q, V' f. i第時做乜 條路點行 有諗 不過無頭緒
' @! ~6 V, w. u因為無樣特別叻 又唔係乜都唔識
! D# U$ {9 q9 q" R' Z% }1 @都可以話係 無大志5 l6 P8 M9 p6 c  A" N& V. _0 A
8 K( a  h8 ?1 O; B* Y, i1 Q
我都唔知咁既人生....會點....
作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:19 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-30 12:03 AM:: {/ v% v6 p" E! ^6 F" v4 n+ u6 U
#16解釋一下呢句野:天將降大任於斯人...
8 v6 d7 O( o0 ~6 t9 n( D' ?! _

% S$ Z  p" A8 E0 r! A5 q; y4 l
1 B! U8 V* Q# q% h3 r# y好呀...等我解釋下啦$ o& {, m  o6 p$ Q: `! w& }
天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚全句係天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行弗亂其所為。. v( S% _& j9 X
即係話只 有 具 備 不 畏 挫 折 , 堅 韌 不 拔 的 信 心 和 毅 力 的 人 , 才 有 希 望 實 現 理 想 。
作者: xman2    時間: 2005-6-30 12:20 AM

人生大志............永遠都有現實呢個死敵: v8 }: ~9 a: S( P/ i9 ~

/ S* \5 J1 L- ^  s我想做球員,偏偏係個肥佬+ M( R$ Q  z% m
我想做藝人,偏偏唔夠口才5 |& h5 b' e5 Y* N3 w
我想...........
) p( F4 m. n- B5 h: n
( c, V, D1 q' A' X9 h# f$ f其實最大gea 大志
" k8 z0 }' n1 G7 b都係做個好人,安穩面對現實
* ~8 C# }$ \- t4 J4 |  B4 L0 w# V2 @) A5 b  L6 d8 x
人人都有自己大志/理想( w: G, X. e5 O% G
但係有幾多可以實現
' T$ y  j+ R  j  }) r所以要有大志,應先有小志,. O- ~7 c) ~+ f% e6 ~) Y
逐步逐步去做; \/ X6 j6 O# S

1 [- r$ k& f5 |8 V' ^如果乜都唔做就話自己坎坷
  F+ `+ w- R" Q* q- ]只值一句:抵死9 }; d8 ~7 \# y/ T* c; a6 q* L8 ~
" h- L) g  z3 q( m8 F3 X# z: K6 z
我自己入世未深,但都好希望有一番事業
" F( r. k8 j0 B2 U遠gea,想做世界冠軍
8 s" i! g$ y! x# X7 j/ w, u近gea,想畢業有份好工
* p" M" [6 [  c% q! s5 T+ f, [呢個就係夢想同現實gea分別
) t- s) Q) a+ z9 F$ O! g) s$ s& L9 {* l3 b5 U- K! a8 b
不過另一方面,有好多人gea大(小)志都可能係"做人地另一半,安定生活"  }8 P+ \: D8 L. T: z# |3 O9 c3 ~
我都一樣,可惜..........往往小志都係好難達到........
作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:22 AM

總之做人就要堅持....你要經得起考驗...要有意志....要捱得苦....天係會比好多考驗一個有才幹既人...亦只有才幹既人先可以經得起考驗
* J+ A; G0 n; b9 F呢句係我以前高中畢業戈年讀既...而家都仲記得...哈哈...希望大家明啦...我都係溫故知新
作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:23 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-30 12:03 AM:6 [7 s8 u5 ~7 L5 }- ]2 E4 [
+ D3 y( ?7 k( ?& |6 ]
9 D6 w7 ]( J* {# G, h% F% k* I, `6 L8 I' l
thx master提醒....我已補充正確全句
作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:27 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-30 12:03 AM:( R# j# t8 \$ f: ^/ C
6 ~8 w( E6 @# W/ z& |. O3 P
. ?2 [( i* S8 R- |! u再補充
; Z. ~6 z! V& M. Z0 p5 W# c. I( T呢句係出自舜發於畎畝之中章...孟子架
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-30 12:35 AM

好,引得好
作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:37 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-30 12:35 AM:/ R' [/ B3 f& n9 ^) }
好,引得好
1 ^2 x& O% {! D

+ I% B" d+ U5 J9 Z$ i
1 N  F) U, S3 e0 ^3 q- m  G哈哈....過獎
作者: joycejo    時間: 2005-6-30 12:40 AM

master你都有加我分啦...thx
作者: wahaha1234    時間: 2005-6-30 07:02 PM

我最近成日想返以前的日子.想到如果以前勤力d6 G$ V8 m% g5 j$ i
會唔會好似而家咁霉.d friend 好多而家都上晒位la~4 Z/ `+ Z6 B+ h; M
有d自卑tim..猶豫過一陣.
9 j! e# O$ P0 _不過而家已經諗通咗la...
* `/ `6 T% ~4 ^5 @3 C  n/ O" y! ?每個人都有佢地o既故事..佢地可能叻過你...有錢過你1 {8 ~0 ]* ^$ E6 d
不過同樣地....我有好多野係佢地冇o既
8 E' z9 d* t; ]* O7 o! ~3 t) ?例如我唔掂果陣...我有好好o既家人係我背後支持我!!我好幸運~
7 q0 a* x% J: Y而佢地而家個個都風生水起~仲未遇到困難4 M- G6 w6 S4 h1 n5 z* M; e' ?1 ~7 x
當困難o黎到o既時候...佢地會點呢??而家仲係一個疑問~
# C6 _# F7 V% v. `. ^4 c: y3 Q+ }: u; s" ~* k
所以做人最好唔好隨波逐流~~人地係點...唔關我地事..
! o* a9 p  P; Y凡事都做好自己先先至係啱o既!/ V  G( S' p, Y& h/ ~
我冇諗過咁樣改變自己o既生活態度..., n3 p) H* ?  E) A4 f- _2 _+ l
雖然好多時候我都因此感到孤獨..但係哪些人不會孤獨過呢??5 c' L! g0 p) V9 v* |% A
我相信世上失意o既人..大家都唔應該就此放棄自己的~# v" _% Y0 f% c
來日方長..明日又係新o既開始..時間真係去得好快ga
# O  E, Y% `/ Q+ c9 M( }9 l都係快點收拾心情la...第日再黎過., X3 D- @# n; i; r, }1 l
留得青山在...又點會冇柴燒呢..5 C) Q, o: i7 N& ]. v4 v
我仲係e度..又點會冇野去做..點知聽日會唔會發咗達ga' v$ X" ?# n% P$ B- B

6 C1 H5 G7 X% B! D* V點至算成功我真係唔知...係唔想知....9 _+ g$ [9 n4 |) ]9 t& t9 ]4 N
佢地o既成功....唔同我心目中o既成功..7 D# S0 c1 N9 }1 z& a7 _  b9 Y
我淨係知我而家好快樂..我希望人人都快樂..因為人生最緊要快樂~
作者: yuzhiliang111    時間: 2005-6-30 07:42 PM

97年7~8月,在這一個月的時間里在我發生了很多身上發生了許多不開心的事。我父親因交通意外進了醫院同時我又與相戀了2年的女朋友分了手,後來又因爲心情不好辭去了工作。在短短的30天内我經歷了失業、失戀、家庭災難三大不幸,我曾一度低落。經過了近一年的調養才從痛苦中解脫出來。
* E4 h5 a+ v! D1 d經過這一次我總結出的人生經驗:人身總有起落只要敞開心扉淡忘痛苦,開心是過一天不開心也是一天。做人就要開開心心地去擁抱明天美好的未來!
作者: siuwing    時間: 2005-6-30 07:53 PM

睇左咁多位0既經歷,同自己0既比較,我好明顯遜色得多
4 m+ i, L5 o+ ?* x  m  \% h. ^& r8 X8 j7 K4 f# b- a) x7 d
宜家仲係讀緊書0既我,無咩大煩惱,生活都過得幾愉快0 H8 `% O: h( v% I
不過呢就係做人成日都好似無咩目標咁,好多時好立定意志咁為自己去計劃,點知到適當時間又懶得去做,令自己錯過好多野,就連舊女朋友都係因為我0既決而不行,間接咁離開左我....
6 m- g6 y( W2 E1 T# n6 ]- R
% ?) A5 t: A% W2 \4 T不過,事從兩面睇,如果唔係因為佢0既離開,我都唔會學識點去珍惜
0 `8 c! z! p: K' D3 a總言之,前事不忘,後事之師la
+ {+ x4 Z# w6 G% B巴打們,其勉之
作者: rmzidane    時間: 2005-6-30 09:34 PM

wht i can only think of is being an engineer^^ but sometimes i find working in a charity shop is quite good...........but $$........0=/="..........i think i need to balance up a bit.......
作者: zz1988    時間: 2005-6-30 10:37 PM

oh i am still small, still haven't taste the bad site  W  f- U# h+ E7 u3 Z: y* L( \$ x- K

9 v! e1 d1 }' h2 M3 R8 a6 R3 ]I want to do better than other, get into good university2 b! B" r' ]; o5 L$ W. [/ m
be famous, earn a lot of money& [0 `. q1 a& V- a- V8 f
: Z, V/ F  q1 _/ l, q  _
it that the dream of many people?
; w: [& n* k0 \' Z3 Z9 P: ^3 {  U1 q  f" \" l- P
I believe try hard , you can worth it in one day
作者: ronychan    時間: 2005-7-1 01:25 PM

故仔大致上都係一樣
7 u/ j6 E" K6 i9 U5 K' w" L8 l% U7 o" ?- B7 N; G
搵唔到工, 無晒自信心
作者: suntan    時間: 2005-7-2 01:47 AM

我有大志.......; h. [. l" S0 C, r4 o
& F7 w* l7 S  M9 i, e2 s
初初出黎做野時, 算入到間大公司, 以為會好掂, 初初做野時都幾'傲慢'...相比我的同屆同學, 我算係賺錢比他們多.....但係....
3 l% {% x8 t" G- `4 r/ m+ w4 R9 p0 i" m7 a- @% Y% M; E( C6 R4 v& ]
越做得耐越知道自己知道的越少, 所謂天外有天, 人外有人, 有好人慘過你, 但係亦有好多人勁過你...而家比以前謙虛得多....
) j7 H- s5 d& j8 \; _  B, `/ t# }/ T4 z: ^1 z
而係我公司又裁員, 我而家都幾驚下, 其實我之前都有找工, 但都係找不到....有點驚...但係, 係呢個時侯, 更令我知道自己的長處和短處....所以我對自己還有信心.....不過要際遇配合...
: d1 d1 h  k! C- O/ K, o
" w3 j9 g6 `7 b# Q/ h. K9 j6 C正所謂, 天時地利人和...如時機來臨, 自己沒有實力, 機會便會白白溜走..我自己而家就係充實自己, 等待機會來臨....
' J& l, k1 k/ m2 M) R
1 _+ M  P. j% S4 }仲有, 做野咁耐, 發覺'人事'會好影響一個人的CAREER, 所以, 奉勸各位: 做野莫得罪人, 今日你得罪的, 明天可能係你的老闆....我在我而家的公司裏, 8 年 換了 14 個 老闆....
作者: nickey0228    時間: 2005-7-2 03:16 PM

Originally posted by 死仔飽 at 2005-6-29 02:48 AM:- C- w0 ]/ f0 ^. j4 c+ g( I
我諗我咁大個仔最坎坷都係前幾年........
8 v9 q2 I3 W- v* r! B& \

; a1 S( {5 m2 U' o$ I8 P0 K
: _; b7 s: Q* j/ r( e: `hope u can be a luckey people forever: d0 g/ a, V( I$ Z; L* @
曾特首,do something la!!!!
作者: red16    時間: 2005-7-3 01:20 PM

我目前的一个愿望(算是大志吧),先到HK旅行一次再说,可能对很多人来说很容易
- [( C8 [5 S& p不过我还需要大大的努力哈
/ Q6 N4 ]9 U& n4 F0 }! s8 m! U  F* b9.12迪斯尼开幕了吧?
作者: penp319    時間: 2005-7-3 03:19 PM

坎坷? 97年, 兄長於聖誕節前突然因急性肺炎, 走到一個很遠的地方, 好難受. 短短20日間, 一個健康的人都可以變成一縷青煙, 人生幾何!!
作者: wanmankit    時間: 2005-7-4 10:00 PM

我既大志呀...# s0 O! R* r9 l+ ]/ j7 T2 {
我依家仲讀緊書,成綪都算好既...4 U0 P0 c. z2 R8 ]3 s- d
我最想就係係間學校考番次第一,真係十分難呀~但係我都係會努力苦讀的% O* V4 u8 ?: V: P. L! j0 {: t
我希望係依家讀書時期學多d野,出到黎做野都要樣野旁身~' Y0 K# o: S" ?( O! g5 x% y
大志就冇咩,只係想好好地過住開心既日子~
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-4 10:35 PM

Originally posted by 12d3 at 2005-6-28 03:31:) b' v5 O/ I: [) D% G, n
我既座右銘 -"偉人既路係崎嶇既...
; X% u) J) o! m& N1 u7 _1 ]" L; q你好似我一個同學咁樣 = =+
作者: sunny505    時間: 2005-7-5 11:19 PM

我坎坷就未試過咩大件事........
: U+ q7 o4 y' J' S4 C6 F/ `講我有冇大志啦....其實我都冇大志~只係想搵份工~穩定既收入就得~9 G8 Q7 O) M/ v" x* m! k- P" F
得閒儲下錢~遲d用黎結婚~生bb~安安定定就得啦~最起馬唔洗驚訓街就ok....
( g- x, a( D" ~- J& V6 _5 U而家既我又未搵到工.....都算幾坎坷啦...唉~
作者: 吉b    時間: 2005-7-7 11:50 AM

我的大志想做一個音樂家~--
( h* }, G, o& D/ @) K我坎坷的事係~冇心機讀書~) f8 ?' T4 c% [
想努力d都唔得~唔知點好
  {1 @% k" O5 _% y0 r3 m又一次可以去日本~但係我有事去唔到真係好黑仔~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0