標題: [28/6吹水加分題]會唔會有以德報怨呢 [打印本頁]

作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-6-29 11:18 AM     標題: [28/6吹水加分題]會唔會有以德報怨呢

你地覺得係咪真係人點對你.你點對人 係必然咖呢??
2 T4 U, |/ A+ ?/ \" k! T% A9 r; ^5 h
咁其實會唔會有以德報怨呢樣野??3 P' r( E7 g# r& i

8 C9 P2 w: s  y$ Y, }我個人就認為有就有既..但係真係少之有少"
" {6 T0 P4 S( n3 i, ]9 V% _: |) f8 c) U# ^
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-29 at 11:28 AM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-6-29 11:21 AM

我係既,不過好多時你自己對人好,對方唔知點解會唔鍾意你,呢個係好多人會遇到既事~~~
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-29 11:27 AM

不應該:
0 V+ I& C: Z) @# D[1] 以德報怨2 V7 A5 Q7 ^+ R4 S
[2] 以怨報怨2 J: o  I8 L! y% D
[3] 以怨報德" a8 w* @  ^& j+ ^
9 X1 S. g3 o* [% @
) {  y+ y; f" J3 Z
* }1 `- w& V! {5 I' \6 [
應該:
# b5 k5 H+ u  l) O/ S! |6 `[1] 以德報德0 B5 D3 X! s9 o2 A- g. g  E
[2] 以直報怨
作者: kakeidevil    時間: 2005-6-29 11:46 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-29 11:27 AM:
" H/ {8 j" A; w) d0 }8 Q不應該:! i% @: r9 }% p3 i  C
[1] 以德報怨
! c+ I/ j7 t& `: B. H4 d, u& T[2] 以怨報怨
8 q* X* N  Q) w' P3 ]8 G0 C[3] 以怨報德
( k3 g1 B& M6 t* w
8 m+ O. ]6 j8 G3 @+ S' n/ o8 ~3 t! N# }' C( f( Y

d; q. O& O! q% @7 ^/ a應該:& d% C9 x# d$ U2 O/ d# w/ X% z! ]
[1] 以德報德3 E, Q+ _0 K" o" H. U  @! ~
[2] 以直報怨
; `# s& f; _8 \: ], J
3 [1 e4 W6 r* S$ \2 M9 |) f! r5 W: g$ t

7 d: T3 j, T4 ]- M8 dwt is以直報怨??
作者: 清揚    時間: 2005-6-29 12:15 PM

Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-29 11:18:" N4 c5 g- O1 ]8 b
你地覺得係咪真係人點對你.你點對人 係必然咖呢??( l6 X. J6 a! x0 H( A
咁其實會唔會有以德報怨呢樣野??
# o+ p3 C* n9 E3 x$ s我個人就認為有就有既..但係真係少之有少"
" E" p, A. H5 ~* L$ s7 K$ F
3 d  }) H* q9 o+ t: w5 t4 V以德報怨???而家咩野年代ar,唔通人地迫你埋牆角屈你$$$你仲同佢講道理咩,人地迫你埋牆角屈你$$$梗系同佢死過la,你唔反抗人地咪以為你削law,跟住咪佮到上你心口,第一次你比$100佢,咁第二次條友就屈你雙倍架la,之後就越屈越多,下下以德報怨會死架,所以我堅持以彼之道還施彼身呢個道理!!!
作者: Edison    時間: 2005-6-29 12:20 PM

Very little chance. Now day people only think of themselve, 以德報怨 d ppl most likely all die before they get old coz they are the one who always got pick on by the ganster because people think they are soft. 以德報怨 can't live in this day just too hard for them to live in a world like this.
作者: wer    時間: 2005-6-29 12:38 PM

我以前對人都幾好,但人地對我很差
' \% A- I3 q- p$ {人點對你你點對人不係必然
作者: singdotcom    時間: 2005-6-29 02:10 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-6-29 12:15 PM:; r$ @% R8 i% |# a* U& v! S1 L
( J! f0 a' W1 o3 t. g- K$ Q# ^! A: d
以德報怨???而家咩野年代ar,唔通人...
0 T) n+ Q' Q" U3 A" l# P+ G

# Z! O3 @, E) M! |  `& l呢d唔係叫以德報怨喎, 呢d只係呢個人軟弱, 唔敢反抗. 保住自己d野係正常反應, 事後報警都係正常動作. 以德報怨係之前有個人對你做左d衰野, 你唔會諗住報復, 你仲會幫佢改過.
9 n# q% |# z# a9 O
# V4 \" X0 l' x. Y# |4 W呢個年頭都係利字行頭, 以得報怨就好少啦, 最多都係反左面, 以後唔見果個人算數. 點都怕會被佢再玩一次. 睇埋<創世紀>, 見到葉榮添以德報怨, 最後比人害, 真係心都寒埋(雖然宜家劇情有d搵戲做的感覺).) C8 t. l; @+ o1 ^& G/ J( y7 ?

! v3 Y) L# {  ?/ h  A& {7 l6 k1 L[ Last edited by singdotcom on 2005-6-29 at 02:20 PM ]
作者: abcde1918    時間: 2005-6-29 03:23 PM

我個人就認為係冇以德報怨呢樣野
  w9 O% H9 ?6 V" j7 l2 o1 _你對人好時,人地末必對你好" M9 ]( G. T+ z
所以人地點對我  我就點對佢6 U- F7 }% K1 j7 @" R/ o
如果有個人殺你全家   你明知係佢做    唔通你唔報警拉佢呀
作者: hello1234    時間: 2005-6-29 04:22 PM

以德報怨可能係最毒既報復法.
6 v$ z6 I" b& o! \& n+ H! J! J% `; HO個O的咁既賤格虛偽陰險.
% C* ?: d% W: U0 P* p) q! w3 p真係想死 =口=
作者: 月月鳥    時間: 2005-6-29 05:33 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-6-29 11:46 AM:
5 h8 V$ c$ G/ J, \8 i( G9 D8 {! _2 D8 P: r" v# t
  B9 }+ {+ U5 }) E: ^; D

. i8 W, [0 \8 d
# D4 a& s% w+ }. v+ O* \wt is以直報怨??
/ _& M) [  R0 l7 M* Y1 V=.=您真係問起我~我都唔記得左
作者: raymond302    時間: 2005-6-29 06:45 PM

總之一句"你敬我一尺,我敬你一丈"9 `8 g  V/ z% [
& O* [6 I! [/ X. Y5 O
[ Last edited by raymond302 on 2005-6-29 at 06:48 PM ]
作者: 清揚    時間: 2005-6-29 07:13 PM

Originally posted by singdotcom at 2005-6-29 14:10:& e) l+ }! {$ S! ?
0 E7 t+ {- [: K% G/ j! n
* Q6 W6 d, [2 F! _0 F5 ~0 L
呢d唔係叫以德報怨喎, 呢d只係呢...
2 b8 M- l) s$ A7 [總知我就唔會更不鼓勵別人以德報怨la,我剩系識以彼之道還施彼身同埋有仇不報非君子.# N- u; M3 E' C7 S/ d- j
以德報怨呢種如此看破紅麈的事唔啱現代都市人架,留番比D得道高僧去、與世無爭的人去做la......
作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-6-29 11:34 PM

可能係我地未到個個境界XD??
作者: RahXephon    時間: 2005-6-30 12:08 AM

仇恨只會帶來仇恨。 我需然無咁偉大以德報怨,但都唔想以怨報怨,我相信人在做,天在看,善惡到頭終有報。
% p% N) g! W/ a3 v; |: Z- `5 o, ]4 d+ y$ H" W' Z* @! G
有時恨一個人是很痛苦的,點解唔選擇睇開啲,放開懷抱?
作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-6-30 12:50 AM

Originally posted by RahXephon at 2005-6-30 12:08 AM:
! g1 Q& X2 U7 O" H! H: |' i4 n仇恨只會帶來仇恨。 我需然無咁偉大以...
* Q& L1 d/ M- o) O0 X' ?: B$ u

8 f$ d) [  X! ]* v: Z! G* `  ~; o6 R  n( @" B. |8 {
唔錯~~
作者: Little Boy    時間: 2005-6-30 01:38 AM

我自問小氣, 真係做唔出以德報怨
( |- @: I7 ]0 ^9 G1 W; p最多我都只可做到忘記仇怨, 但肯定就做唔到朋友, 只會當對方是陌路人
作者: fatfatdragon    時間: 2005-6-30 02:06 AM

Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-29 11:18 AM:: w$ _, G- X$ P
你地覺得係咪真係人點對你.你點對人 係必然咖呢??
0 \; |, ?0 k6 U! F0 o; N7 y$ ~% M: R  U
咁其實會唔會有以德報怨呢樣野??
) d9 p" `6 M5 ^
# ?$ i6 G2 m* I我個人就認為有就有既..但係真係少之有少"# g7 G/ L& b& }( r" j: V, j, V
# M5 X5 v8 r2 T% f2 C
. W8 G! W' l" J% c  J
我覺得人點對你.你點對人, 絕對唔喺必然的. & H9 W  y% W; y  w
人對我好, 我對人好, 就應該要必然. 這個是做人的品格問題, 唔想比人話冇品, 就一定要做嘢.0 [7 Y% x3 [8 g9 n; ^$ G
至於會唔會以德報怨, 我覺得要睇人而定, 或者清楚啲講, 有冇其他因素要你以德報怨.
. f: m0 ?, l! J* G比方你女朋友, 仔女對你地唔好, 我地就會以怨報怨. 好多時我地都會無條件對他們做一些以德報怨的事. 另外, 有些你重視的朋友, 一開始時, 你都會以德報怨, 無他, 因為我們重視這些人.$ r6 q2 T. K1 T. Q
至於對些三唔識七的人, 我覺得睇自己的條件各底線. 不竟, 現今社會唔會好似古人咁會學聖人之道, 相對上名節(聖人)現代人會放底些或唔會考慮.   
5 ~1 W- b" E0 Q$ N( w整體上我覺得會有以德報怨, 但是出發點未必是因為德行之心.
0 a+ p7 O0 M/ C9 \  B6 u2 c2 Q4 t1 l; L0 W0 T: H8 n* t
(唔知大家有冇睇過, 中山狼傳 (以前中學課文) 都喺講類似topic.
作者: hayatokasami    時間: 2005-6-30 08:54 PM

基本上我係屬於"人地比咩我,我就比咩人"種,但係我相信有以德報怨呢樣野.但我同時亦相信以德報怨人出發點都未必係一樣.有d人係真心咁以德報怨,但有d就可能另有目的(e.g.收買人心),就好似笑傲江湖入面d名門正派,表面上仁義道德,實際上就壞事做盡.這些偽君子比真小人更可怕,所以如果個人係另有目的而以德報怨,咁就比以怨報怨人更可怕
作者: gundamman678    時間: 2005-6-30 11:15 PM

好睇在你對件事看唔看得開。你對件事看唔開既話,就好難做得到以德報怨。就好似我前女友有第三者,我當時無鬧過佢,而家都無嬲佢,咁都算以德報怨掛? 但咁都係因為我放得開先做得到。6 _# ^! V) u5 L

9 }) S! S& r3 B' f8 q: `7 O, o其次就係你既胸有幾寬宏大量。有d人真係可以大量到唔同人計較恩恩怨怨。
8 A& b9 I8 n8 P* U6 H) o" m6 X' l$ u- p7 r
其實有人覺得以德報怨係蠢,但一些看得開和通透的人能夠做到以德報怨,其實即係佢對個件事己經掌握在心中手中。以前我有個好麻煩既同事,個個都討厭佢,但到佢需要幫助時,我都會幫佢手,因為始終係同事,同埋我既良心俾我知道如果唔幫佢既話,我自己都係個自私自利既人。所以我都會幫佢。' G+ H* H; M; p% |2 ]! m

/ u, M$ u9 N/ P  U3 H以德報怨未必只係落得對方繼續以惡相待既,咁諗未免太過悲觀消極。人總要有希望,人本善良嘛~~
作者: rmzidane    時間: 2005-6-30 11:25 PM

以德報怨 is never in my dictionary...................unless i am using the dictionary that is specially designed for facing boss=.="
作者: 冷    時間: 2005-7-1 05:15 PM

生物學家指出,
( M+ U$ j% f$ w平時對人好,1 T& e" ~* }% ]; C( f* z
受損害時以牙還牙但間中以德報怨係最好既生存策略。
; O! z+ q3 n$ Y/ [5 {$ U  z- b  t5 s1 |- V; E% E0 t* U
平時對人好,人地多數都對你好,長遠有著數。
5 f+ j4 b8 C: m. d以牙還牙可以減少損失同阻嚇其他人損害你。
+ D% e1 b% j6 ]' z1 \! w+ }間中以德報怨係因為人地損害到你可係無心之失,
) \% k! _& l% w0 o7 e( o; x: E- u或者損害你既人已經改過,
1 b( N4 x* d# Z/ y7 X4 [2 a對佢地以德報怨人地可能會報答你,又係有著數。
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-1 09:41 PM

我通常都會咁
! S$ ]' w9 X4 J( t/ V因為人地對我既怨都係串下我6 J, ~8 @% D2 {9 J) O& V6 }
或者上堂果陣搞下我
; x- j  p3 q. Y+ ]但我唔會還擊( o% j/ L+ ^4 Z
因為我本身唔多鐘意搞人或打交
; C' A. H; }( M! r) _! [( y7 {1 L所以我都係叫拒唔好搞) X/ U: S  O1 J7 b' `) w2 X
不過有陣火都黎埋果陣我會打人
作者: suntan    時間: 2005-7-2 01:49 AM

我會, 因為我相信'做野要對得天地良心', '寧我負天下人, 莫天下人負我'..
作者: tenmadio    時間: 2005-7-2 10:22 AM

其實你想相信甚麼就甚麼, 何須介懷"以德報怨"這四個字。
& A% P/ c8 d6 M1 k" k0 Q世上那有"以德報怨", "以德報怨" 至是自信的根原,若你對自已做的事沒自信
2 B$ g" t; y* f! `那你怎對人"以德報怨",  也不會有用。. C1 O" \; U% k& ]
example,:  人地串你 dumb, 你古唔出 聲, 人地就會収聲meh, 這不是以德報怨。& X/ s  O7 M9 h& X
若你對自已做的事有自信, 就問佢有幾smart, smart德個einstien, smart德個有名的scientists?
# f% c: X8 @+ o- i8 M1 R如果佢有gum smart, 就唔sai 係到串人la。係唔係 sin...- {8 w+ I* a0 B. g2 N& Y& |# L
大家聽聽十仔一言,( Y( K2 G9 ~: L7 r; L  b
若你對自已做的事有自信, 何須介懷"以德報怨"這四個字leh?$ E( ^) u+ \" K9 p: R
以下這一句, i stole it from a 版主
1 s0 ^) G2 d  b  g) i! B: `; U6 P/ {LOL
& p+ f* ~* J  E( @; X"只要有point
! ~+ ]$ T- U) j& B何須介懷他人既目光
# D- E' Z7 [% y% Z+ y4 A$ U) R您要先相信自己 先可以令人相信您~"
作者: wahaha1234    時間: 2005-7-2 02:08 PM

哇..e樣野真係好難講喎~其實好多野都有兩面lor.
3 Z8 @) y- h% B8 S有時人地幫咗我.我地都會幫返人,因為我地會感激人.好應該la.
# ~- Q9 x3 Y/ {) p7 c$ i$ `但係我地應該點樣幫返人先係最好呢?
' k' P8 x, s& l  o如果我幫得唔夠好..果個人又會覺得你"夫顯"佢7 O/ M0 d. @1 r$ T* _5 M
埋怨你...又會當你以德報怨過喎..., M! |) Z5 r4 r( v3 d" n+ p" u7 `( O
我早前有個case士.而家分享吓啦
3 D; B/ B" M1 |  Q, o$ J9 g. P) f" e1 _7 n$ }5 f3 w/ q6 `
話說我之前好有個friend 佢打算買set hi-fi喎7 @, T. O. p" W. J
我見佢咁有心...但係又冇乜錢..所以就割愛把我其中一對深愛o既speaker讓比佢la
/ ^6 S6 R; Y2 s我果陣真係冇私心ga..真係friend同埋唔想佢買d貴但係低級o既貨...9 o6 y6 O: j4 s$ X
我好詳細同佢講...玩人聲.玩classic乜都得咁.佢好buy我la~於是交易成功; |1 @. U" s, u  j  L  x
跟住同佢去搞掂晒所有野..水腳e o的唔講la...friend黎( a2 t& I, ?0 x( D0 W" I
咁佢好開心la...仲話叫我多d上黎tim~
- W1 S" ]6 }4 E3 p& \; }之後過咗一排佢唔知聽邊個講...話我昆佢水..仲要我回水去攞返對speaker喎!# V$ X! {9 i& ?- N  l  S: l8 n
...我無言.我尊重佢o既決定!!去攞返走.因為已經冇得再講ga la~~% \. R9 ?  f  X7 U
以後佢冇再揾我啦...咁大家都知乜事啦:cool:
% Q5 r; S* D3 J( ^( A1 K' w2 t, b我從e件事睇倒好多野lor..學咗咩叫多做多錯....
9 g7 j- v: \0 c' ?7 c4 S# s7 y) B2 u+ [6 I( |
因怨o既野真係兩面ga..佢話我昆佢.
0 O; M2 b5 K1 e8 K, A1 [: ^但係之前我幫佢好多..係冇回報ga
8 f% k5 o% h. I8 g4 b我會覺得而家佢過橋抽板lor..以德報怨咁
( \. F8 n* d) u# f! H. g, E0 W佢掉返轉會諗我唔熟唔食咁..被我呃咗咁lor..唉& z2 B: S# l$ B8 [$ f6 P
7 q0 M% m# |2 R0 D+ \# G
所以世上好多野可能原本係好ga..冇話邊個唔啱先ga( |8 w: r" r' x' B
不過咁啱搞亂咗個timing...成件事又唔同晒la...好似我咁5 k$ n) D- W. t, g/ z- ^4 o+ @
我認為如果大家約有一個堅定o既信念..對人同埋事情有信心先. t& o8 G& S0 C$ k2 t
就一定少好多無謂o既爭執la~
2 f+ m: r# s' a  D/ |6 C4 ?4 L0 m6 F" J+ v; N% ]( S. E0 ^- ]
[ Last edited by wahaha1234 on 2005-7-2 at 02:13 PM ]
作者: i4826c    時間: 2005-7-2 06:02 PM

一定唔會。! [( F0 W+ C" d! z
我只相信放虎歸山,後患無窮。% @4 J' g' z  s& }+ A
人地得罪我,9 x1 \6 T2 C" A* j
我唔會即時發作,) C0 w: ~0 k! R
不過他日我一定會十倍奉還咁解。/ K) ^8 k% w% D3 ~$ O% J8 j  a8 i2 s
以德報怨,0 B& g9 t1 L4 Z- j* c: r% q! i
只係小說裏面既情景而已。。。。
作者: nicholasxboy999    時間: 2005-7-3 09:36 AM     標題: have

only bad guy will do it
作者: red16    時間: 2005-7-3 01:17 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-29 11:27 AM:% Z% g1 V& a+ g% E
不應該:
- ~4 D1 W: {: s! A3 f/ [8 ^7 [5 u[1] 以德報怨: ^, }  g2 D. Q5 ?" t, x. j* ?
[2] 以怨報怨
2 ?. f, y2 b3 W: Q7 v  z8 @7 A[3] 以怨報德8 J# R% x; ?* _" t# }

m# r  p* l  |5 p* K4 o* `: |' W& W2 n/ g
% Q0 S$ t* n: V* I! m
應該:9 d6 {3 S+ h& x9 I# M" K
[1] 以德報德
, D7 ]& M! F& O5 z  Y1 {, N[2] 以直報怨
% g: {5 J/ m' K5 H  j) Y! T
我觉得赞同,以德报怨非常的不好
作者: srfqt1    時間: 2005-7-3 07:13 PM

絕對不會,因為我相信對敵人仁慈
& g+ i0 B! i3 W* u只是對自己殘忍* P2 u6 N2 j2 C9 i
但是我亦不會以怨報怨咁衰1 }2 k* C* Q; p4 n7 A$ O
始終怨怨相報可時了8 j1 }, v5 _& {# F. o/ l

! l" N- k+ z& \, p0 b% C' i% o對住呢D害我既人,或者平常心係最好的
/ B2 D( c/ C" \1 ~& l4 ^8 c. \/ r8 h最好都係當佢隱形
* d/ q- p. ]9 q& f, F2 |6 l始終冇理由因為人地既錯而令自己唔開心9 F, p( `* a( f: J; T
只好當呢D事係人生既考驗,EQ既磨練
作者: pcframily    時間: 2005-7-4 09:32 AM

睇下係咩人先la~0 i# o3 d% m4 N- w
敵人的多半不會,佢地少有會受你的德
& o2 e, J- _$ X* Z1 ~; }+ M) d' Z要是你愛的人就會,雖然被拋棄,但只要佢幸福就好
作者: singgeihot    時間: 2005-7-5 02:04 AM

Originally posted by tenmadio at 2005-7-2 10:22 AM:/ j5 S6 \. y4 a3 O
其實你想相信甚麼就甚麼, 何須介懷&qu...
" P. C" q1 Z+ U# V" ?" c* \2 ]& d  Q6 B' O, R% q
你仲好意思講.... 你對姐姐就 "以怨報德" 啦..... 仲有六日
作者: tenmadio    時間: 2005-7-5 02:15 AM

Originally posted by singgeihot at 2005-02-01 13:04:
. j8 h7 }4 A/ l, I5 s# C( }. d. s6 l' L, J- w  q
) h3 l8 R0 I( W( O
你仲好意思講.... 你對姐姐就 "以怨報德" 啦..... 仲有六日
, e9 \( s) V: v0 w) p
. J7 e, |8 q% w" s5 S2 c  u7 U
/ P( {( ~7 F& X- F1 T" k
   姐姐唔好生氣la  ,
作者: singgeihot    時間: 2005-7-5 02:19 AM

Originally posted by tenmadio at 2005-7-5 02:15 AM:6 N5 {& e/ u2 J7 z8 D
+ j6 k8 y$ w- V7 U7 ^
* F* }+ U9 _) q  G, @

( k' @/ u0 G1 H. }   姐姐唔好生氣la  ,
5 L! T: a* _2 h( F; T; P3 Q+ }- p: @
我頭七返嚟你就知味道....
作者: mmm0000    時間: 2005-7-5 02:35 AM     標題: 好正~好正~好正~好正~

I donot think this world has any people will 以德報怨,only have 以牙還牙,以怨報德.
: w/ G6 Y6 g& C8 v& cThose good thing is only in the story books.
- S  j' ]- n1 @. N, {9 C2 qThe real world is 現實的,havenot any good man....
* L& x. F! @& N7 T; f6 @( ZXDDDDDDDDDDDDDD
作者: tenmadio    時間: 2005-7-5 03:36 AM

Originally posted by mmm0000 at 2005-02-01 13:35:" S3 T3 \( B3 q% O
I donot think this world has any pe...
; w+ a. {6 k8 P
i totally agree with you  : look at my post
作者: tenmadio    時間: 2005-7-5 03:38 AM

Originally posted by singgeihot at 2005-02-01 13:19:8 _3 w6 t0 g. C* @1 h

7 G/ Z3 q! d: d" h5 M
  M. E7 H! \0 H! K我頭七返嚟你就知味道....
/ f# r0 Z% x7 S# m# q
+ o. [4 {" E) X2 M) U0 {( A; n: t  @
* j( g' W5 n; ?% u  頭七十仔會死la
" D1 {) b# O5 m' v1 z$ ?6 L5 _( J6 g2 U! h) C
月月鳥 is right....
; O9 a( a. }- a$ K5 ^( ^應該:4 B8 |9 w% N* D& A( [
[1] 以德報德( T- D0 J+ v+ W/ e0 I$ v. D
[2] 以直報怨% o- L/ k/ U* s5 u7 J: v: a
7 t3 m" A5 T% Q
[ Last edited by tenmadio on 2005-7-4 at 02:44 PM ]
作者: lauhinman2001    時間: 2005-7-5 04:05 AM

我同樣都係以德報怨多
作者: kk4683    時間: 2005-7-16 12:21 PM

盡量幫到人咪幫
; t/ K8 z/ A: Q) J4 [1 ~# k人地點對我冇所謂
1 T1 A9 x4 c- R" b) z& n淨係知道對人好自己就開心
作者: hold_find    時間: 2006-1-1 01:52 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-6-29 11:27 AM:
7 }* t7 B* S; r2 G不應該:
2 L( x/ ?6 t+ j+ w[1] 以德報怨0 k. _- x7 S6 \# n% t9 r5 `
[2] 以怨報怨- Q  U6 ?' w0 ~" O; Z
[3] 以怨報德7 O( i; l! F  _) N6 [

4 `9 m1 \7 k  Y* W' W' i- H% `5 p- K4 }; e: ]) p3 G/ ^

" M. ~" s6 t" q' u$ ]1 R應該:
) T4 r5 t7 H/ S& U8 q0 J[1] 以德報德  i# V* ]* ~! V6 P
[2] 以直報怨
2 D9 m2 p7 Q' _3 ]  O: N# k1 e5 F  g" {7 C7 P$ E+ m
同意,以德報怨可能會讓別人變本加厲,以直報怨可以給該人一次改過的機會,冇理事長人地一次怨就以怨報怨,令別人又以怨報怨,造成惡性循環
作者: henrywing    時間: 2006-1-3 03:55 AM

我都以為你對人好,人對你好,不必強求便是了,1 L8 A) u# D5 l8 p3 j% s% ?
但人性醜惡,人為了錢,就算是自已的恩人父母也可出賣呢!
' A4 `( m5 W8 n" ]( J4 ]* t我就曾經救了一對夫妻,等他們免受牢獄之苦,2 G  s3 g4 h% E  X. m4 f0 M6 ]
最後,他們竟然將罪名加於我身,
; p  S  M2 j9 Z- \- w+ d雖然現在還不至於坐牢,1 K7 i1 ~/ ?4 C! O# r' v* u! z( C; @
但全部身家已經花光了,
" a" w0 e$ R- X: P! o# B9 E幫人?是為了什麼呢?# x' u. N9 Q% ?& _, F4 g
害人反而冠冕堂煌,* T. _6 U+ G2 C
如果再一次,我情願做害人那個了!
作者: lko    時間: 2006-1-17 05:54 PM

我都是覺得害人之心不可有......
! L+ G& U6 j0 E$ _) n5 v) \2 I防人之心不可無...........
# p# e( G9 `6 m* X, ~$ v以此作為切自身準則應該比較合理啦^^

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0