標題: [轉貼]一 單 非 常 值 得 留 意 既 大 陸 新 聞~~ [打印本頁]

作者: so1874    時間: 2005-7-1 12:39 AM     標題: [轉貼]一 單 非 常 值 得 留 意 既 大 陸 新 聞~~

中國銀監將嚴查四大資產管理公司賤賣國有銀行不良資產,由信達持有30.96%股權的銀建國際(0171)(0171.HK - 新聞 - 公司資料)股價昨日一度急挫42%至十個月低位1.96元。市場人士指出,向信達收購不良資產為銀建主要收入來源之一,銀監加緊調查有關資產轉讓,其盈利前景難免受影響。
2 Z9 Y. b2 @. k$ z9 f) |: T" _
市值蒸發達23.3億
" e( T6 O/ @5 q  l
; r& ~1 R2 B" N7 I銀建昨收市稍回升至2.075元,跌38.97%,成交量2.27億股,成交額6.06億元,單日市值蒸發達23.3億元。市場人士指出,由於今日為基金半年結,而銀建正值於此前夕傳出負面消息,故昨日不乏基金經理大手出貨,導致其成交量激增。而銀建昨晚發通告表示,昨於市場購回約2,700萬股。此外,並不知悉股價下跌及成交量增加的原因。
" v2 Z4 r$ Y6 A# g% a: X# r  I1 X8 }% o) T) Y( b5 \. z8 @& e& Y
中國銀監會主席劉明康較早前表示,已於兩個月前開始,針對中國華融、長城、東方及信達四大資產管理公司已接收的國有銀行不良資產,展開全面性調查工作,重點查處剝離及接收資產過程中的違法違規行為。: l+ q: ~% j- m( t

- L+ L) L0 r) A; r4 g國家審計署署長李金華日前表示,去年對四家資產管理公司的抽查中,合共查出各類違規、管理不規範問題及案件線索金額達715.4億元人民幣,佔審計抽查金額的13%,而且四家公司都不同程度地存在違規剝離及收購不良資產等行為。
1 r7 g2 }* I  C0 C) s! f  w% T5 R5 n) m( \+ G
東泰證券研究部聯席董事鄧聲興表示,向信達收購不良資產為銀建主要收入來源之一,銀監加緊調查有關資產轉讓,其盈利前景難免受影響。
5 T1 W! Q0 [- y6 z: v" {$ t# {; R+ U6 I' h( S
0 O9 Y4 K3 F4 @+ c0 J0 O. j5 E
由呢單野開始,慢慢睇落去,你就會明白點解通街大陸大豪客.....
+ I9 i. Q# K: l% d0 K
" T2 q7 H9 Z2 X; _, u解下話先,其實係咁既:
4 A+ k  t+ ]' I$ C# w- J1 |9 \. [. |6 z' K
中國既四大國有銀行一向係幹部或有關係人士既私人提款機,呢D人提親都幾十M幾百M,當然佢地唔會(亦唔需要)還啦,不經不覺,呢幾間銀行既不良貸款已經累積到萬幾億,仲多過香港外儲+財儲,咁阿公要同世界接軌,又要為將來入WTO預備,就不停倒錢落去填"乙水",妄圖改善銀行体系財政狀況,中國幾乎每年都會將10-30%不等既貿易盈餘,都成幾百BN美金倒落去填數 。( q8 j  x0 f0 a( }

- L# X# B' A9 O& f5 f( j到99年,阿公覺得咁都唔係辦法,於是成立左四間資產管理公司,幫手收數,點知數收不到不特止 (成立以來收得返20%左右),銀行仲同四個收數佬食夾棍,有銀行竟以應收資產價值1%將債權賣俾四個收數佬,收數佬轉個頭又將條數賣俾人食差價。1 T/ Y4 `5 C" T5 u& d
8 r6 V! S" }2 C2 H2 P0 S
阿公不停bail out,無耐前又打左三百個BN美金落四間銀行,經過一輪trickle down同食夾棍,中國銀行体系當然無好到啦,D錢咪俾自己圍內insider同有關人士食左囉,一年幾百個BN美金,幾萬圍內人分,肥仔囉。而家俾你cap左六年,你班友明星玩過啦,美國綠卡買左啦,豪華莊園置左啦,大爺做過啦,阿公唔順要關水喉,即刻雞飛狗走~~~1 t1 Z1 T1 _) A% Q* s7 z6 n5 t+ D

% s6 s4 U2 {# j& W: @+ |" RP.S.唔知有無人明我講緊乜呢??

作者: 丹山    時間: 2005-7-1 01:37 AM

我明-口-
5 T0 J( P$ @# u! c6 ?大陸遇左啦
1 r: n! Y) `2 {) m) e; V剩係識貪架炸麻十個富貴九個搶
作者: Edison    時間: 2005-7-1 06:56 AM

Originally posted by 丹山 at 2005-7-1 01:37 AM:( k4 X, D' s! i  D
我明-口-
% a& M$ Z- ]* y5 E3 w大陸遇左啦
9 Z4 q- b& S( H9 Z  J  P0 y剩係識貪架炸麻十個富貴九個搶
* R5 v8 ^0 L# c

6 p8 w2 W8 c' B% W8 X! g$ B8 @( W$ b, x1 x
I agree man all they know is 貪 no matter the amount of money they just 貪. But that is in Chinese history all the people just want to 貪 as much as they can.
作者: 大家樂1234    時間: 2005-7-1 02:15 PM

呢d大陸柒頭拎去槍幣
作者: so1874    時間: 2005-7-1 02:46 PM

Originally posted by 大家樂1234 at 2005-7-1 02:15 PM:# M6 O. u* X/ S
呢d大陸柒頭拎去槍幣
& W0 r0 u5 `& _+ p; p' _
: f/ G4 _3 e8 A( O! @
0 \" ^8 f8 G" C. C! Z- j& M# ~& {
槍斃??我估全部打瓜佢地都要用番幾億子彈費~~
( h* O! ?/ o4 K; [5 X9 u: \+ e不過好彩上面斃完仲會同家屬claim番子彈錢~~8 [9 O3 \4 m9 S' n
唔係條數入番阿公度個陣都唔知好嬲定好笑囉

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0