標題: [5/7吹水加分題]有無遇見d神經質細路? [打印本頁]

作者: justtocc    時間: 2005-7-4 10:48 PM     標題: [5/7吹水加分題]有無遇見d神經質細路?

仆街!岩岩係藍球場遇到! 我拎足球落去踢..擺埋一面去打藍球..有個細路問我拎黎踢.我話ok
: {" [  K0 M- j$ n..隔左陣我又同佢踢..跟住話玩傳波..我踢比佢..傳得核突我知(我初學)..但佢傳過黎果陣唔係傳比我..相差甚遠..最攪笑佢猛話自己踢左9年..佢而家12歲~叫佢表演黎睇下..佢控個波唔多過兩下..下下掂地..踢到同細路仔玩泥沙無分別..又無型..之後我話射the wall..佢就射啦..無力地波..look過去咁.之後到我踢..大力過佢點都..之後佢話"我而家12歲,我15歲果陣一定好撚勁"(哇..講粗口?傻左?個樣成個毛都未出齊既小學生咁)..之後佢見到隔離有d同佢差唔多矮既黑鬼係度玩木球..之後聽到佢細細聲講 屌你老味..之後我忍唔住..我坐低..你自己玩飽佢la..之後睇住佢望住我幾秒..之後射過波埋黎..好近兩米左右..我一手檔開話"你傻撚左呀!"之後佢又射個波好遠..自己又唔執..係度企係樹叫果d牛高馬大打緊藍球既人執..無講唔該..一味講"波呀!波呀!屌...執啦"細聲到爆...佢地應該聽唔到..之後我咪話"你on9嫁!自己執啦!咁你落黎乜!呢度藍球場!"你乜都唔帶!" 之後佢話諗住有人踢(個場係藍球場!就算有都係約埋一班牛高馬大果d人踢!點會有細路仔係度傻!)之後我keep住個波..佢自覺走左... v! H5 N% o* w4 o1 G
$ M& O8 ?- A# V! A! n4 `" U
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-7-4 at 10:53 PM ]
作者: wanmankit    時間: 2005-7-4 11:09 PM

有一次我出街買野,落到樓下,有個細路問我點去某店鋪。我本住助人為快樂之本,話佢知點去~講到一半,個細路同我講:粗口~你識唔識去呀,講咁耐!我同佢講:小朋友,比d耐性啦!細路又話:粗口~不如你帶我去啦,咁q煩...我帶到佢去間野門口,我諗住佢會講唔該,點知佢講:車~原來咁近ja,我都識去啦,你又講到好似咁q遠咁,你去啦~我見到呢條友short下short下咁,我就走左~
作者: saki    時間: 2005-7-4 11:25 PM

有 呀 ~~~5 |; f* i- j, K+ N
果次入屯門 BBQ , 我地成班 friend 走左落沙灘倒打沙灘波...
: w. C7 F0 Q3 P! Y" q! }) H* K突然之間,殺出個三唔識七 , 大概 3-4 歲靚妹仔.....9 Y: Y* r" `! ~2 A- V
佢係咁追住個波...- E  p) J. @7 v' b6 A/ K
死攬個波又唔放~~無佢乎~~~3 [  a* v$ @7 Z' e% k
我地無理佢, 佢就開始走過黎攬住我隻腳...
- X" i! w  p4 w& U9 k0 d又唔放手.... 跟住我地去燒野食, 佢又黎.....* C6 \; y. k4 E  M
係咁攪呢樣,攪果樣 ~~~(過度活躍); o  Z$ d3 k3 N# Y3 h$ X4 I
最後, 佢 mother 硬將佢拖走 ~~~ 先至告一段落
作者: siuwing    時間: 2005-7-5 12:31 AM

A9 S6 u2 T4 ]9 t- ~0 w2 ]
有次去踢波
: V9 E) |" \3 S5 h1 _有個0靚仔話想踢
: ~6 z) I- W% H但係我地夠人,唔受佢
; k0 J5 M% i8 C
2 ~1 L5 U3 W0 Z  {1 }之後我同FD 開始踢波LA...
' W/ F9 x" s* @( L. v開頭都無咩野,佢自己一個0係場邊控0下波咁' B) }4 y3 P  I8 t0 t/ c+ o- S/ O
點知之後愈泥愈離譜,大大力咁射個波入埸,好似想射人咁.....
* _; ?  J7 ^" N. _/ v仲要射左3 ,4 次...
$ }, i) h9 I) E7 d+ R" ^6 Q% T又講曬粗口咁....=.=""
( a( a% W0 c: T* s: Q/ _7 L  H9 |+ @) {5 m% w7 x6 z1 p$ C# q5 m
講開又講,宜家D 0靚仔好似越泥越不知所謂
0 u, h( e, W# `. J$ z, G6 d我試過0係街聽到個8,9歲0既0靚仔同個亞媽話:學校有個仆X 借錢唔還咁
% W+ Y& Y* F+ K# {: J唉...香港0既新一代.......
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-5 01:06 AM

樓主所講細路唔只神經質,直頭係傻.話說小弟仲係小學生時候成日走去d平台石製乒乓球打波.有次我同朋友去平台打乒乓球,打冇耐有個細路走埋話想打,咁我見打黎打去都係得我地兩個好悶,又唔好意思拒絕,於是借塊拍比佢打,打幾球我已經知道佢完全唔識打,不過都無計啦,唔通比人打幾球之後趕人走咩.點知後來仲衰,唔知邊到飛隻野埋來,降落左係張到,個細路一見到好似癲左,不停地用塊乒乓球拍拍落隻野度(其實即係拍落張度),仲一邊拍一邊話"阻X住曬,X仆啦!"我即刻阻止佢,但為時已晚,我塊拍上面已經留下一條長長的疤痕,和一團昆蟲屍體(我記得塊拍係紅雙喜).一刻我個心在流血,我即刻拉埋個朋友走人,返屋企洗拍
作者: kawing01    時間: 2005-7-5 05:48 AM

而家d細佬唔只神經質同傻,直頭係冇家教啦,我開工果時,d細佬成日攪我d野,話佢又唔聽喎,咁我又唔理由罵佢架,攪到次次都係等d細佬之後自己汁餐死
& x+ l; P8 |9 [4 U. A. \3 Y3 ?& Y8 p: M
[ Last edited by kawing01 on 2005-7-5 at 05:49 AM ]
作者: red16    時間: 2005-7-5 07:07 AM

我就暂时没有......如果被我遇到,相信会设法送往HK的青山医院接受治疗
作者: abcde1918    時間: 2005-7-5 08:39 AM

我記得小時侯,我遇到一個神經質的細路,我記得那個細路經常在公園流連,有一次我落到公園
  D# i- T3 B6 a2 i% ]# I同D細路玩捉迷藏,跟住那個細路問我地尋唔尋佢玩(我地同佢唔咪好熟),我地唔知點拒絕佢好,
6 L( |& B0 y. y1 ~只好尋埋佢玩,點知佢玩吓玩吓無端端講起粗口,於是我地話唔尋佢玩,接着,佢竟然話如果唔尋
& Q0 M/ R5 M7 J: m, T: }0 G佢就打我地,赫得我立即跑返屋企,自此以後,我都唔敢落去公園玩啦!
作者: ronychan    時間: 2005-7-5 11:56 AM

有呀 張如誠囉 -0-
作者: joycejo    時間: 2005-7-5 02:37 PM

好多d咁既野,有次去茶樓飲茶,好早就去到擺位,咁通常都係一個去擺位啦...then等屋企人黎,冇啦啦有個11,12歲既o靚仔行過黎,問都唔問就坐低...咁我梗係話有人架,個o靚仔話唔見你張枱有人喎!,,,,我梗係話黎緊啦,佢又話黎到先話我聽啦,....嘩,超嬲,即刻話佢傻,叫佢走
: D7 n$ p: H' z) \佢即喊....d人走黎話咩事,我咪話唔知呀,佢冇啦啦喊....個o靚仔同人講話個哥哥話我傻呀!又想打我呀....嘩,我嚇到呆左......最後屋企人到左...個o靚仔行埋黎同我講,你好野!then走左$ o" g1 S+ o7 }$ u" P
我之後同返屋企人講,佢地都話個o靚仔真係傻既
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-5 03:29 PM

我發覺完來好多大大都比呢d外表可愛但行為極有問題神經質細路呃左.所以話細路先係最厲害騙子
作者: joycejo    時間: 2005-7-5 04:39 PM

總之而家d教育冇咩問題,係d大人或者佢地d大佬家姐教壞晒啦....9 r5 U" O2 Q# ^  i6 o3 M5 Q- f
仲有呀,d電視節目呀!
- [+ z" Q) U7 W' n6 D麻煩啦,d o靚仔醒過頭呀!
; Q6 l. N! S1 O  a: H希望d教育措施可以幫到啦,不過最緊要都係佢地自己唔好咁易學壞
作者: joycejo    時間: 2005-7-5 04:42 PM

仲有呀,試過有次去球場踢波....我地叫跟隊,佢地班野個個食晒煙...話跟咩呀?冇呀,呢個場我地架...走啦!' ^8 T1 z2 r% \0 t2 V0 Q
嘩,超惡....我地梗係唔理佢,叫食蕉出黎....個食蕉之後都有叫佢地走.....  L! W2 t" v4 C# W
佢地走左之後,係出邊大叫...講晒粗口....好得人驚呀佢地...3 d: y# t2 G$ J; D( {, m! e% g
我諗佢地都係初一....總要細細粒粒...唉
作者: 畢球人    時間: 2005-7-5 04:47 PM

我家樓下有一個,成日都要鬥快~
- D; a# ~) G4 J6 x( @5 y每次搭電梯見到佢的時候,每到要快過家人入電梯~
4 V% j4 ^+ R5 k8 n9 J4 ~當別人想按關門時,佢就要快過別人按,還要大大聲講「我快過你!」~3 L4 P4 Y2 J3 G* @! f* j6 C
到出電梯時要第一個出電梯,又要第一個出大廈~
4 V4 ]3 ]& Z, B* ?, v$ A出大廈後有一段樓梯,到我要落樓梯時,佢就立刻從我後面走到我正前方,然後衝下去,跟住站在樓梯下大大聲同我講話快過我,我又吾識佢,於是就自顧自走,理佢都傻~
作者: 20001160    時間: 2005-7-5 04:55 PM

係lor   我覺得而家d細路愈喱愈冇家教  M$ S+ L6 L8 @  _- A; [# X$ O
雖然我自已都唔係好好
; \  j( s- D- j9 j# I6 j2 ?但自問都係問心無槐 唔覺得對唔住人
: Z6 Q( h+ p2 F' q' ?1 V有次都係踢波  個大場比人book左   我地係旁邊踢la
' _( D4 W. Y- j# N係道玩玩下三人足球   有個細路走過喱  仲同佢阿爸媽3 P+ S/ N4 q7 Q# N9 ?
跟住同我地講   我要踢波     走開   跟住我班fd係咁話佢la<---我按都按唔住
& i' _9 [: S1 h跟住佢阿爸媽 到    個細路立刻喊   幾醒呀2 I% `% t  b7 T
跟住我地係咁比人話=_=
作者: wahaha1234    時間: 2005-7-5 05:26 PM

唉~e家o的出面乜野人都有啦
3 X8 V/ f( C8 l9 J! ~- B" [' m) a3 Q; h2 `  ^; y6 ^
上次係seven諗住買d野飲la..係入面攞野飲果陣有兩個mk o靚妹.佢地係度攞緊野飲
3 s7 A2 n; {% f8 d5 h- T& E我係佢地後面伸隻手去攞野飲la諗住...哇..佢地見到我隻手就嗌.唔知做乜~5 P5 a" q! c' @' ]5 R2 Q
仲話我係佢後面野喎...佢有一個著背心~佢話我
) Z0 \; \% I/ ^/ L: `# S唉..大佬ar..係你後面就你野咩!!而家d女仔真係! p4 t% G" C/ ]
我當時話我冇la...佢地唔順,話會報警喎
7 Z% Q* I; K9 o8 ^' L我同佢講你報警都冇人信la..佢個friend好大聲係咁罵我..d人係度睇住都冇人幫我
/ T& r! `+ E- k! Q4 j* Z& _  l, W( j我後來見唔對路..所以冇再理佢地la.拿拿聲攞盒野飲之後比錢走lor...
* s  d3 ?+ a, S# s/ \9 Bhaha 果次走得luck諗返真係好好彩lor..如果報咗警就有排搞la.佢地chi sin 㗎
. l8 [# q' h2 a! g5 \& _# p4 ^以後都唔去seven 買野
作者: 丹山    時間: 2005-7-5 10:10 PM

有啊 有次個遇到個朋友個細路 佢有躁狂 成日打架 個啊哥就局住成日勾佢=.=
  z" a$ e/ K4 H$ F/ K有次唔知發生咩事啦 同佢玩緊 玩玩下佢黎真發火打我=.=雖然唔痛咁我又無理由真係醒番拳比佢 咁o米捉住佢兩隻手唔比佢郁 但係佢真係好似唔比人打到訓低都唔知自己唔夠打
( o0 U/ u+ Q% O+ z5 g明明捉到佢郁唔到 放左佢轉頭又黎過=.=真係好無奈 結果要佢啊哥見到真係勾佢先心息-口-"
作者: sunny505    時間: 2005-7-5 11:22 PM

有呀~but唔係好癲姐~~~9 B0 C, y0 ]% K- w
我之前有個同學好癲架...佢拿8達通買野食...就負果時呢~佢會買一大堆既野食-.-""話 一次過負多d底d wor-.-""""""呆子咁樣~
作者: X-Gang    時間: 2005-7-6 12:29 AM

有一次~同3個朋友去海傍踢波--& S8 C/ U4 j9 W5 t$ M# Q# y2 M" n# L
根住有個唔知幾多歲...8-10歲左右啦..應該
- q4 [: A; j, f7 q- S" c$ l2 p行埋黎,拎走我個波..之後係度行...我慢慢跟住佢啦..之後佢唔小心仆親~) p5 U$ F. w9 q
根住我地當冇事,拎返個波黎踢,踢踢下,個細路行埋去我個fd度係咁問佢野
4 V3 f& [7 x" x8 |9 Y點知,個細路冇啦啦鬧我fd...我諗住扮踢到佢, 一腳車埋去...踢錯人~~" y! q  b2 A6 L
我fd仆左,波就飛出海,搞到我地4個去執..根住我成隻腳..因為石頭滑~碌左落去
# E% x# K' |9 w個細路係上面係咁串我地...最後我有個fd好憎人串佢...走去郁個細路
作者: 大波仔    時間: 2005-7-6 02:26 AM

梗係有喇,無就呃你既; C$ |- O: A3 ^3 o" L4 e1 j
尋日定前日,我去某商場搵工,D死0靚Ken響電梯口到係咁玩4 ]1 r- d* N0 a4 z
係咁玩,追黎追去,真係想整人仆梯既,懶係快咁跑係咁跑
) Z$ s7 m5 |: v6 K: d: x唔知有乜好玩囉...響電梯口,阻Q住晒...
" o' J+ A6 m, C  i* T好彩我身手好,無仆梯,真係想問候佢娘親點解俾佢地咁玩...
1 c7 G* c5 Y8 B% _/ H4 k) l
. S* }( ]( M, T' i0 H- b3 R今日淨係響網上,EF入面都有幾條細佬,乳臭未乾
6 W6 V4 y1 v9 f' y/ \% a  M7 _' E係咁搞興Aio個場啦~- ^- |. N! K- w, j0 d  f
當然,佢地駁得咀,講野又係無咩Point,我梗係駁返佢轉頭啦. _. h) Y9 p# e. ~4 I

/ w( ]1 b, g1 Z8 y# I之後,又係搵工..又有D死0靚KEN係咁玩..." _& K9 r  f# J2 f& X0 }' l7 f9 _
真係媽媽佢娘親呀真係想...
; R$ d/ @) Y  [9 u- w諗住推門入商場,又係響度通街跑= ="
作者: justtocc    時間: 2005-7-6 02:32 AM

Originally posted by 畢球人 at 2005-7-5 04:47 PM:
6 R% t" p1 }8 {) G% O2 c我家樓下有一個,成日都要鬥快~7 b! d9 ?7 T) G
每次...
6 v: b) [" n$ s
諗起我棟樓都有個...but唔係鬥快..係佢係"車立"入面唔著衫有次..之後捉住d扶手杆.舉起兩隻腳..扮大力..之後無lala同我講"做殘酷一丁啦!你睇唔睇呀" 我無奈答:哦...= =
作者: evolution2    時間: 2005-7-6 02:50 AM

上次搭地鐵/....有條癲化望住我唱"哈姆太郎"主題曲....
7 x4 Y0 u+ Z$ q5 S1 _" V; W& i
3 t" Z7 O6 n2 w! }- I& m我幾辛苦忍到下個站....頂唔順
作者: Edison    時間: 2005-7-6 04:57 AM

I remember one time i was playing basketball with my friend, and then a jeg come and ask for a 2 v 1 with him, so me and my friend was like "no", then he keep staying at the court and saying we suck and keep cursing, then i ask him ok can u go away, he say fine play me 2v1 ar , then ok fine then me and my friend beat him like 21-0 then he took my ball and throw it far away then run away like a girl.
作者: tvben    時間: 2005-7-6 02:36 PM     標題: !!!!!!!!!!

更有遇過喇.......重相當難忘呀.....# l( d. P" A+ i: o9 F) x/ u
曾經遇過一個細路.....係街扮超人向我發射死光(可能我既身型寵大, 當我係怪獸)+ r# U! h) r6 r& S8 i
我已經唔理佢...走人架喇.....點知佢重由7-11入面跟住我出去...
: o# h& C) w4 c, U8 u, P重係門口大叫怪獸咪走呀....等我收拾你....
' E& a4 c# y( G8 R  [搞到我都唔知點好...咁我咪更加加快我的腳步離開.......7 h. i; a+ y6 I5 {
點知個細路好似樹熊咁夾住我隻腳.....
  G8 s0 e9 U6 h* J大力拉開佢又唔係.....打佢又唔係.....最後要佢亞媽動手打佢.....1 Y% H! ]8 ^2 w9 c0 l/ y1 s
佢先放手........真係令到我哭笑不得呀.......
4 ~' L+ \# k( z' {可能佢係神經........唔係神經質.......
作者: ilovelll    時間: 2005-7-7 07:26 AM

上去搭地鐵
* k3 v/ R' D5 m, h, `- ?個細路由東埇唱大長今唱到青衣9 R! v. e" s0 p
最傻o既係全車拍手打拍子
' z2 B4 Q2 h! B9 K% X+ V我第一個走左..
作者: 吉b    時間: 2005-7-7 12:02 PM

上次我去上水~係火車到好悶冇野做~之後打機
6 l3 F7 X. ?  r: Z" p4 i9 L有細路係到同我講~玩咩Xyz出左成半年啦~# ^1 w6 V# R) i8 c7 y3 j6 U( f
我答佢”咩呀~係唔係你玩”
* `( ^: A+ i- B" Z  g3 _佢回我”玩隻咁舊的game成個x仔咁~”
2 N  D  d+ ~! c4 @. s, v/ G我同佢講”你有得玩咩~”
0 [8 T, k4 Q/ }4 N$ h( y9 T/ Q6 \9 q佢回我”佢都唔玩隻咁舊啦~玩d新d咩x仔$ D4 S! l5 j8 A8 w
我同佢講”咁你又點~玩咩d咩野”
4 }8 G: L2 D& v# C% {4 c5 l佢同我講”收x”
3 Z& f3 E; u1 d3 |我同佢講”你在唔走打x仔呀啦”
3 m' F: T3 F9 |$ {) v7 X. }之後佢走左..
作者: 丹山    時間: 2005-7-7 11:46 PM

今日又遇到個啊大佬-口-
' d$ m% S7 c5 x果陣我係到街到同個fd行緊街
1 K3 q# k, a- v$ }) f, k, @吹下勁歌金曲咁-口-點知個細個無啦啦係則邊行埋黎唱埋一份-口-
: P7 f) f: v/ d2 Z我同個fd即刻o左咀然之後佢唱埋之後果句-口-真係唔知想點
作者: 安心    時間: 2005-7-8 06:55 PM

我上次踩單車~有個三十幾歲的男人踩住單車同個11,12歲踩單車的細路相撞【係細路撞男人的】,跟住2個係度嘈,嘈左幾句,個細路走左~男人都走埋啦~男人走左好遠,個細路帶左5,6個fd話有條友撞到佢~仲好串。跟住成班人飛車去追個男人囉~跟住就唔知啦~本來想去睇嫁~但d fd話唔好~咁算囉
作者: 腳指o    時間: 2005-7-9 10:17 AM

我有一次晚上去打波....同埋個fd.諗住 路吹水一路打波架ma...[個場好少人去o架]$ f! F1 A- I4 s; t6 G
無啦無啦..有一個細佬大約10歲到啦..佢話想同我玩鬥波喎..咁我咪....同佢鬥囉..心諗[恰細路]* p+ l0 s! o& r$ A# y/ z6 q/ w! l
佢身高唔夠我高..射波又唔係準=.="! c: x6 r- y/ h) D  r0 u
玩左一陣10比0 我話唔玩啦~.~
7 Q8 Z2 N* \7 j. r. a我同我個fd吹水啦..俾左個波佢玩wo
1 i6 l: ^( U& P3 `5 [then...吹到興起..佢無啦啦搵個波車埋黎...仲要笑騎騎..扮q-.-!0 p+ L8 s) `$ y6 u7 |# N: T/ n" [
wa...佢個x樣丫.我一個箭步行到佢身邊 問佢做乜春搵個波車我@@?
! q# R! b. R* \佢話唔掟得咩?...佢咁串緊係打獲佢啦-.-; b) N8 `% Q: r5 [8 H9 B
無啦啦..佢老豆又出現..又問我咩事打佢個仔- L8 L8 Z2 R' @" R0 r; {2 e
我叫佢問下你個仆街仔啦~.~
3 }+ S: `' {$ g2 W0 @咁我就冇事...返屋企啦
作者: i4826c    時間: 2005-7-9 08:08 PM

大家下午搭地鐵唔知有無遇過呢?9 \* S+ B* c' U0 q# `
通常太約三點至四點呢段放學時間,% c# @9 k' p& P: J
起美孚站有好多應該係尼泊爾藉既學生上車,7 I& k2 F; `0 ?* b
尤其係最尾果卡。
1 i7 q* o# Q% W呢班友仔真係好鬼嘈,  `8 q3 x+ K1 [3 [2 x. P$ Y( b- K$ D
成架車即刻嘈到折天。. h  Q% e# ]8 h0 T2 ^1 z) `
將部 MP3 校到最大聲都仲可以聽到佢地嘈,
" \' U6 ?4 j) R: c. j0 V5 B仲要成日周圍跑,真係俾呢班友煩死!
( z0 Q3 r" g' @- `3 b, ?4 {我每次都係由佢地上車啤到佢地落車。
作者: justtocc    時間: 2005-7-10 03:08 AM

Originally posted by 腳指o at 2005-7-9 10:17 AM:1 @$ B! l1 }5 U# t5 n
我有一次晚上去打波....同埋個fd.諗住...
9 k1 a1 K! q( N) l7 o& N, \/ K* j
點打法?& f. v/ ^- k( K/ \% d
and真係同佢阿爸講話佢個仔係"仆街"仔? =0=咁佢有咩反應
作者: 腳指o    時間: 2005-7-10 12:24 PM

Originally posted by justtocc at 2005-7-10 03:08 AM:
' D7 f7 j; a" z1 C
- P! `7 X- C( N( ?6 f; L$ U點打法?
/ d5 \6 B8 ?: m, O) oand真係同佢阿爸講話佢個仔係"仆街"仔? =0=咁佢有咩反應
/ G6 O; F1 x- F. _3 O$ C. j7 U! U
佢老豆好矮咋嘛....
' P) H5 a! E0 a% O/ R佢都唔敢打我-.-
作者: long winer    時間: 2005-7-10 02:58 PM

有d細佬一個人冇啦啦喺條街度大嗌幾廿秒之後狂喊,攞自己d嘢嚟"掟",睇得出佢唔係"扭計",, b* f. W: q. ?7 s- U
係嗌得好辛苦咁....可能有情緒病。
作者: conversekita    時間: 2005-7-10 03:50 PM

有呀~~有次去行街~唔係* o0 s& v9 }+ [2 R6 [
係好多次行街~% U; b2 V' A( |9 y' \3 Z
都有個甩甩地hair既細佬
, R0 v4 @) f* ^2 |8 q追住我~' B) @- w- y3 p5 l$ P
問我羅錢架~仲一路笑架...fufu地架..好可怕

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0