標題: [6/7吹水加分題]人生真的被樣貌支配..????? [打印本頁]

作者: redstick    時間: 2005-7-6 01:11 PM     標題: [6/7吹水加分題]人生真的被樣貌支配..?????

上年年尾,我的icq無啦啦被一個女仔胡亂add了~
" L$ r5 }9 T$ D3 c% [/ c  ^9 b5 c6 k! G* u' o6 K! h
本來icq都係你傾我傾既玩意,本來我都唔係好在意...
% {5 U8 x4 g, K0 [後來佢開始同我傾計..但傾都傾唔夠兩句,真係唔夠兩句,
3 E3 n. Z  E( _. S) r' E- G淨係say hi,hi完就問我做野定讀書,跟手佢就問我拎電話..+ d( ^- L/ c0 i6 W
無啦啦咁問我我梗係唔比啦...咁就敷衍佢話唔方便比啦,: W: c9 \- |' D* K( x0 J1 v
佢住佢可以一秒唔駛既時間比返佢個英文名同電話我,唔止手提,仲有屋企電話,
# Y0 e. [( o, l3 o5 ^同埋佢房既電話...同埋睇得出佢呢段野係copyand plaste出黎既...% r. i0 i" ?$ ~" g* ?, p
的確我無乜興趣同佢傾計~~但我就有興趣睇下佢係咩人.+ @) U3 k( {9 D0 Q% B
好自然就睇佢INFO啦...無乜寫野...淨係知佢19歲,讀緊長沙灣中五
( s- S' z" E; c# h% H3 y(即係今年05既會考生).....
1 w+ I4 I$ F/ U  ?, D) f/ E/ t) o9 K. G+ s! b' G) D
OK...如是者過左幾日,我無乜點同佢講過野.....
. t4 B- _8 o8 E/ T. K有一DAY,佢無啦啦嗌我....跟住又係問我幾多號電話,讀緊書定做緊野...
( N/ L: o% R" l9 e5 \R哂頭...好似add我咁...跟住開始真係好好奇...
5 o0 S8 X+ W/ r6 N% q佢無啦啦叫我打比佢..咁我就膽粗粗打去...
+ I- Q% Z+ ~# @聽到佢把聲好鬼唔知點...o靚妹聲又唔係,沙沙地但又唔係老牛聲..
5 M* w* `/ t8 _( n我打去但真係唔知講乜,但佢可以不停講佢自己d野...# R2 j: h0 K! M' Y% L
又話自己糸學校好悶,無乜朋友,又話自己鐘意左同班一個男同學,
1 [4 `& e4 T# l又話好妒忌個女同學成日同佢暗戀個男同學玩...
( K8 ^' U8 @9 A0 w4 x; A講下東又講下西...跟住到佢入戲肉..佢突然間又問我讀書定做野,
% ?- I$ D; {, k) `( C- Q我話我讀緊書,佢就問我糸邊到讀..讀d咩咁...4 q/ y- G3 W7 a( z  a! n
跟住突然彈左一句話不如搵日出黎唱k食飯..
* J1 \9 k) v. u" z6 X4 m" J  c+ I咁本來friend搭friend出下街就好平常...但我又覺得佢比我一個唔對路既印象...
: ~! b+ Q; H. B) u+ H5 ?& K跟住我就多口問佢係咪好鐘意同icq friend出街.....
, A8 P" e2 ^5 a佢話係呀~~~不過就成日比icq d仔呃....6 E2 ~- h( ?: N/ u( z' ^
(待續...放心,之後的內容真係同題目有關的)
, k& N# d! n6 H3 I+ L$ `5 y
- q, T: n9 @" X4 x# ^5 G[ Last edited by 月月鳥 on 2005-7-7 at 02:33 PM ]
作者: redstick    時間: 2005-7-6 01:33 PM

佢話成日比人"騙",佢真係用個"騙"字...- m" m0 v% u6 v4 p: c( p3 ^
咁我即刻好鬼八卦咁問點"騙"法啦..(要明白女仔話自己被騙真係令人好多聯想)4 z- C9 j1 Z3 A) C1 \3 H. L2 M
! }  c( A4 E2 N" t) ?6 J
佢話佢成日(佢話好多次)同男網友約左出街之後,黎到約會地點之後都係無左件事,7 Y* B" l" m5 _( ^& d" V
比人放飛機....電話又會咁岩唔通.../ |4 Y! E8 _* i% J5 O& t
咁我心諗,唔通你唔靚女,人地遠距離見到你即將頭走,(咁我覺得人地都唔會咁衰o者)) W& d( q) N# W, l! B# d# F+ G5 W0 ~- ?2 x
定還是你d性格咁過份主動攪到人地驚左你呢..5 n/ @6 F" D7 ~# t! g, w* A

8 a* }7 m! w. E5 j9 m/ N咁我又多口問,你點既樣呀?肥唔肥既呢..(當然問得好有技巧啦)
+ _" w1 w) ?7 a6 G0 e. o( y佢話自己唔肥,又無乜暗瘡,身材適中咁上下% G8 U9 P; f. n- x! _
(咁我suppose佢無講大話,咁我諗一個香港女仔,
9 G2 s# ?' B! i. ~8 q5 Q19歲,皮膚好,又唔係肥婆,段估都唔會點差,唔駛好糸icq係咁不停搵仔溝o者)
  c4 h4 r" J" ]  V9 z# r. F& p: k0 X
如事者..又過左幾日...佢有一day既下晝佢打我手提電話
6 x# y0 s+ ^, q- S(當時佢已經有我電話,但好攪笑,佢係唔知我係叫咩名,亦唔知我糸佢icq係邊個,..), L' `* s# l7 `5 V8 x& I
佢好似好down咁同我講話比人呃,我又問點呃呀咁啦...
7 X) `3 B$ ~0 C* w佢話佢返緊屋企,仲話以後唔約d icq仔出街呀..
6 R' n5 g  L. ?' s咁我問點解啦,佢話明明約左o個個男仔出街行會展(會展都好行既咩?可能有function啦),
/ I1 @) q8 s8 j0 w點知一出到黎,個男仔帶多左一個男仔friend,6 ^$ _2 R$ ~) p/ |) j
佢地相方見到面之後,明明就話夠鐘買票入場架喇,
  m, j/ R' f( q, C' ^" A點知其中一個男仔話肚餓...就去左附近既"哈迪斯"o也野喇...
$ ]( A) l: z  \! L6 _! Z3 J(待續....對唔住..係咪悶親大家呢..)
作者: redstick    時間: 2005-7-6 01:43 PM

大家知唔知灣仔有間哈迪斯,係兩層既,
4 m/ Y0 a7 T& H下面o個層就買野食,上面o個層就食既..
' }# [+ _3 F( p1 I咁當時個女仔就話有有幾多人排緊隊,咁個男仔就話叫個女仔上面等,
" E9 d# a/ ~. H佢地留返糸呢到排隊買野食...." ^, U7 l/ I/ o# G; e5 a# T4 O
咁點知過左成幾個字差唔多半個鐘,佢見唔對路周圍望,; }0 H4 x' ^; b9 A" a
佢見到明明排o個兩個男仔後面個男人已經坐糸佢附近食緊野,
, K: W6 m0 t/ c# p' g0 x咁佢梗係行落去睇..咁行到落去睇,當然o個兩個男仔已經走左啦../ A* C! o( Y9 k% P
仲話電話又係打唔通o個隻../ A2 j1 x- f% t1 R+ d2 \
咁我聽完呢段故事之後,咁覺得佢好慘啦,咁樣比人整古,4 a; N6 v& k: X1 s+ X
咁我話下次你唔好再約人出街喇...佢居然同我講話成日發生d咁既事....
+ D. C0 V4 u* B- {( e: g我R哂頭之後終於明白,原來佢話之前成日比icq仔放飛機就係咁既意思...3 }' Q' X, H1 q1 V5 [( P4 c; H
但我又唔明點解佢仲係要約出街呢?
' g' z  T: ]& i. B  t6 J
0 M1 [  m3 K$ k9 c8 m/ Y. g咁我又多口問佢,其實你想出街點解唔搵學校d同學仔呀,+ z. U& s8 g: h( e" K
佢話d同學仔好衰,成日唔理佢,唔同佢玩..又成日整古佢咁....
% r5 L% m# J, ~照計人緣幾差既既人糸學校到總會有一兩個同學仔卦...0 Z5 Y7 i( C! }7 v
; c0 e3 F/ P! S/ [6 a+ p& P( n
佢同我講話,之前明明幾好感情既同學仔同佢講叫佢唔好再糸icq溝仔,$ b8 _1 [( o+ r. m
又直指話佢個樣又唔係
作者: junob04    時間: 2005-7-6 01:58 PM

仲未到戲肉?!..........等......
作者: Twincy    時間: 2005-7-6 02:06 PM

佢身體表面一定有o的令人一眼望落去就嘔o既缺點.咁熱情自動送上門都無人要.
作者: dawrf    時間: 2005-7-6 02:23 PM

我好想知咩人 如果有相 介唔介比小弟看一眼=.="& [- Y8 `6 t. X9 U
硬隸衰ge人都有朋友啦
) J0 e2 w8 ^+ v7 q4 o# ^0 p有冇真係咁慘
作者: redstick    時間: 2005-7-6 02:52 PM

sorry哂€~~原本打好哂,無啦啦hand左機~4 c. h. T4 d' {; m* q
1 r- U3 ~0 R6 `/ F
佢話佢d friend直指佢樣又唔係靚(其實當中包括左一d好難聽既形容詞),
1 Y/ K, P/ U7 n3 E8 R' J身材又唔係好,就唔好上網溝仔啦,d仔都只係呃你架咋咁
. z' |# z# E) @7 M$ t  |( \就係因為因為佢地d friend既忠言令到佢唔同佢地玩...4 l5 H: z, h4 n  o4 o, P

2 B: q7 b' O% g! j如事者好多個月之後,佢都無成日打黎搵我,但一個月總有一至兩次,) }  V) n+ e( d) ]
3 ]. D* g7 h1 M0 Y7 U4 u
後來無啦啦有次佢打黎問我可唔可以做佢男朋友,話我好好人,肯聽佢電話,所以想我做佢男朋友,不過我梗係唔制啦,
: ^. q% y1 L3 P0 ^) n  `: |) H: @我仲將呢件事講比我女朋友聽,反而我女朋友勁想見到佢,其實我都好想見下佢點樣,- l) s- Z4 W2 |5 ?6 V
但我真係怕去date佢出街...呢個時候我女朋友提醒左我有個friend,6 B! R* R9 l  w7 m" l% N& a1 K
成日"以為自己"溝死女...呀~~~
* n! v' @( c! ]% Z* {1 f- I諗諗下,既然佢咁恨溝仔,我個friend又咁"溝女王"...咁我就做個順水人情比介紹佢地相識啦,
! e7 w; D+ X# s% N  _, J3 \只係一晚既時間,佢地糸icq交換左電話,但o個晚好夜我個friend打黎同我講話條女好唔掂,
6 b+ Z4 {( w( s1 q又多野講又好似好低B咁..咁我就話人地可能好純情架~~~你唔好亂玩就真.  w$ u. s0 |8 l
佢當時就答我一句一定唔會去馬o個條女.... P3 }- r* {' a0 E3 `- v+ U
8 d2 C- b; s) V. N5 _, `
呀~~點知第二日,個女仔打比我話我個friend約左佢今晚出街,  T* v; I6 e+ o  ^
仲話因為佢今日會考英文oral,咁我個放工去約佢食飯,4 \1 _% L/ |) g) I, _0 M
我當時差d笑左出黎,( x( j7 s+ v+ {+ D" T7 k% i' Y
我收線之後即刻打去串我個friend...我個friend即刻兜話,, Z7 ?  Q! x+ Y* f# b. j
"呀~~不如一齊出黎玩啦,熱鬧d呀"
% F" v9 v, c2 |- }我本身就極到唔想出去,但我女朋友係咁話一定要一齊去... [4 J- H% G1 F5 G2 p5 v* ?# T
結果o個晚我地終於見到面了0 |9 n: o8 {. M
我見個女仔佢真係無呃我,無暗瘡,身材中等,的確唔係肥婆...
/ l7 s/ P/ m% K: `1 H不過個樣就...
4 v- z) j! p% Y* Z. a
' |% O6 r; Y0 v8 d* t; H0 U) J6 nok..入正題~: p- M4 M, X& Y1 I5 [6 z
當我見到o個個女仔之後,我明白一個道理.....
5 L0 S1 M+ X: u6 _d人成日話我地做人唔可以以貌取人,因為好醜無standard,因人而議..
4 n5 S$ N8 ^. s但人一個如果去到生得"極端"既地步,佢地既人生確實會有一定既影響3 x8 q% {9 P8 _- O4 a' E+ m& G: {! b
如果一個女仔,佢係好靚好靚好靚o個隻,基本上佢既性格,# l  H5 D4 y- z3 u0 u- C+ S
一定會有返咁上下眼角高,對自己身邊既女性朋友可能都要有自己咁靚.
! k! A4 V% [  p# M" f' C* D揀男朋友都要有一定既條件兼靚仔,
9 m; A9 F  b4 G- Z. f- q1 t$ b+ a而且一個人生得靚,其實佢地都會有咁上下”優勢”,. U9 B: `- g/ h2 O9 p, A2 [
例如:搵工,識新朋友...
" s0 N! b3 O/ ^' c8 o6 R2 b舉個例子.糸學校到,一個好靚既女同學,通常無論小息或者lunch都唔愁無人陪,
" l; r5 ^0 f' ed miss 阿sir都會prefer選佢地做女班長,人緣通常都會好好..
/ p! a$ b& _6 h但如果一個女仔,生得十分十分十分之"唔靚",% ^: n) X& n" ^6 z$ P2 v
對佢地其實會有一定既影響,佢地既人緣一定比唔上靚女咁好,
7 `# {4 {8 {1 i7 z5 e3 R; K" }2 |亦唔糸任何一方面突出(成績好好就另計),無異性緣...
5 d( ]  O8 W+ ]1 _6 y- G什至妒忌心會因自卑而產生,佢地會妒忌點解d女同學會有男朋友照顧,2 |1 F+ r! H5 F' S  n, k
佢地恨拍拖,佢地會盡量用任何方法去得到佢地認為自己應該得到既野,) L' Y! y. v8 q& h: T. C3 ~
但付出同收獲不能成正比...什至無辦法得到.; Z0 A# H+ M. x: w2 @) e( T

8 K, r: d* ^) m/ d8 |其實我地既人生,係咪真係多多少少都比我地既樣貌支配呢..
) Y# t- h' R* N8 l希望大家26fun兄弟姊妹們一齊share下啦.
9 O+ L+ T3 f& T9 b; e; R4 L: c0 I4 S! g, f
如果覺得以上提及既一段往事又長又無聊,悶親你地既..sorry先...% ~7 m$ Q5 q( H) Z2 y
同時亦多謝你地耐心既欣賞, _, o/ Z  D/ Y

: F0 e7 M. ]) y. d' G! T# L[ Last edited by redstick on 2005-7-6 at 02:56 PM ]
作者: telephone    時間: 2005-7-6 03:19 PM

呢個問題,我都見過,我F.3時有個女同學,個樣"唔靚",經常俾人玩,學期尾成個月都無返學,(好似)仲退埋學
  ?+ a6 I9 g& R6 m. r, j男仔問題唔會太大,男仔有自信就得
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-7-6 10:59 PM

男仔靚唔靚一d都唔成問題~~4 X, O% Y! P& _# P- P" j
不過女仔就唔同law!!!
5 T, w$ A! q0 q你好用心寫wo!!!' V) ?" S, w* l9 k
多謝~~
作者: gundamman678    時間: 2005-7-7 12:03 AM

當然係以貌取人,尤其是係香港人就更加添啦。靚既女仔就乜都得,性格幾差都大把人追;但生得唔好睇既就性格幾好都無人要......呢個世界係咁唔公平的......
作者: 代仔    時間: 2005-7-7 12:27 AM

朋友.睇開d嗱
( ^* a* _4 ~& p0 R" h+ I) I世界就係咁架嗱...邊有書上邊寫得咁美好
, }! v: i! P: w唔好講我地e d 無乜見過世面既人..就算教書既呀sir,一樣係以face去取人
8 i9 ]+ r1 \6 |1 H" J& T) U# O8 H% z( y  r
鬼叫自己生得無人地咁好咩,,無辦法
9 K- |5 |  I: t2 v: g6 z9 q都係叫佢keep住.做返自己啦--一定同人比
9 s! |2 J/ C6 q只會自己辛苦
作者: roykenroy    時間: 2005-7-7 01:08 AM

人生真的被樣貌支配..?????- a1 S$ _7 `% Z6 K3 ^% e
叫佢比心機儲錢.....儲夠錢整容啦  (我認真o架),叫佢得閒睇睇整容救兵啦!
: d% O* W3 V) k真係自信返晒o黎.....
* n6 h3 A( s6 n5 h! T! G
7 H1 ?! B' V) z: K! \$ f; Y* K/ F好簡單一個例子:  你想保護志玲多d 定 夏x姨多d呢????. L# s- |. N+ ]1 z; R

9 V6 W5 S! G6 U. A如果你描述得佢咁"精奇",整左佢..係一條出路(個人認為o者)9 g& q: K9 i0 |; ]$ J. u
( Z- ?/ i  s  {) Z
而家佢最緊要接受左自己個樣唔得先,面對現實,咪打埋d咁概略既野自欺欺人!: q4 s/ E1 b; S! z

) P# C  Z$ r. L6 f3 h千其唔好一黎就叫佢整容呀...ok!(如果你有諗過幫佢諗尾果三行既野啦!)
作者: aia_k    時間: 2005-7-7 01:21 AM

總之& n6 M% l, A/ @" U. u  C+ q9 X
點都好
& Z! l8 K( h- L+ \講比大家知,: L- P' T0 K' E& R9 y
千其唔好去歧視任何人,& h2 C. R. f5 x4 p% C
尤其係身邊ge人& ^- e3 |( U. }
我有少少經歷,
. L: i# M# ~) Q" r& s5 B2 v什至牽涉到一條生命) j7 l* v1 I( `7 E
會後悔一世..
作者: escalation    時間: 2005-7-7 11:37 AM

呢個 post 好正, 好寫實 (唔單止故事正, redstick兄D睇法都寫得好), 2 U8 p* V. K0 J6 ^9 K* \% r; r5 V, [
4 j- \% S6 r/ b! M( x
個人推薦板主加分
作者: arMan    時間: 2005-7-7 02:21 PM     標題:

我諗大部份會睇樣囉. u0 V8 k: |2 o# ?* v
但都有唔少係睇性格既# Z- N2 t1 J- C' r$ Z9 N7 M
我有唔少靚女朋友...但佢地有d "持靚" , 格衰..我真係反晒感
" R4 n7 V* C1 k  K9 Y  w- K我最好個幾個fd , 都唔係太正..但勁舒服..
1 m7 x9 a/ J0 X% `4 U樂觀d 各位!!
作者: 遊戲    時間: 2005-7-7 02:47 PM

其實我揀朋友就唔會睇樣既,我諗大家都係架la, _4 q9 ]( V) _  n- m" W
但個D onon地又白痴(性格),就唔想太熟囉
" d) _+ u, h9 t( h8 A1 S; t* p5 ^8 C我以前有D 同學個樣冇咩野,但時常講野好無聊,又冷搞笑既- Y& w+ [& k6 i
我都唔想同佢做朋友
# x3 b* z4 s% |, d+ D所以交朋友個樣都唔係大問題
, L9 L3 F' {% N0 d( U6 t但係樣貌都真係支配左我地大部份的人生.......(唔使講大家都知架la)
作者: wanmankit    時間: 2005-7-7 02:49 PM

人生真的被樣貌支配?
8 p0 E9 n& C6 Y; F8 O我覺得某程度上係,因為你去搵工,你比較冇咁靚
* P' t4 Z2 X  h" `# q- D8 F" x個老細如非必要都唔會請番去日日睇住
6 A& z, [1 F0 d, z" q# ?3 `$ ?( ?睇到眼都冤~
  m0 c# @! Q1 N/ e有呢個程況,一係靠內在美囉,2 X% V' {9 c0 T+ j
有d人會鐘意內在多過外在$ z# p: @& ?# \& s! t
; A9 V- D' P# S1 P+ D
或者你真係要去整容...
- z& h7 I6 M$ x冇人請你唔緊要,自己做老細,唔驚冇野做/ |1 u" G6 C* {7 F
所以人生真的被樣貌支配?有時係,但係都有方法去解決到既~
4 }% U; i7 g- }% L' U/ A: `. oNothing is impossible
作者: RahXephon    時間: 2005-7-7 04:44 PM

無何否認,樣貌好壞對給人第一個印像是有絕對性的影響。 我諗所有人在認識新朋友時都會選擇認識樣貌娟好的新朋友,始終這是動物的本能 - 尋找強壯而漂亮的伴侶。
9 W8 ^" ]  T2 @/ i( M
8 z. w+ I0 u( t% E) D1 J但是,人生是否真的被樣貌支配? 我不敢苟同。 諾貝爾物理獎獲得者楊振寧教授,年過八十,又老又醜,還不是有一位年輕貎美的太太? 樣貌好醜,只會影響別人對你的第一印象,但之後能否吸引人做你的朋友,取決於你的性格,你的修養,還有你的自信 --- 即所謂的內在美。 外表終有過去的一日,黃夏蕙後生時其實樣貌都不錯的,但是現在卻是人人敬而遠之,而黃夏蕙亦好像不能接受自己年華老去,結果每次現身時都是濃妝艷抹,反而被人笑為老妖怪。自信建立在自己的外表真是一件可悲的事......
3 Y) {6 o0 C) y4 n% k. o
: L5 f, b9 a: e! E  \! D所以無論樣貌如何,最重要的是有一個正確的價值觀,有自己努力的方向。外表好的是一種恩賜,外表不好亦沒甚麼大不了。 最被人欣賞的是有魅力的人,而魅力是發自內心,發自對自己的自信。 娛樂圈內有很多樣貌十分好的人,但佢地最多只能成為我地性幻想的對象,他們的人生真的很好嗎? 不見得!反而有很多的人紫醉金迷,完全沒有自己的方向,沉迷於聲色犬馬當中。 試問樣貌又怎可能支配人生!6 O8 [8 z( R' p' P' i: P

作者: tvben    時間: 2005-7-7 05:41 PM

我覺得係事實.....永遠都係靚仔靚女著數架喇.......: b3 R* R/ g$ ?" o
剩係講追女仔都知喇.......
7 f! f% g& X6 }! @( [有時候你幾好都係無用.....因為個樣子唔得...已經被人佢於門外...
; w, @0 X" E8 [6 I& z7 q跟本無機會表達你有多好喇........3 N5 C& i; a4 E. _) \1 U
5 {9 W+ v7 ~8 c; v  ~* @$ E
出來社會工作..靚仔靚女搵工都易d喇....尤其o個d要與人接觸既行業...4 N8 ]7 H4 \  @0 ~6 L& b
有時候見工人地一見到你個樣古古怪怪已經唔會考盧你....實在無奈....
& i' @8 m4 q1 L& u( T, \就算真係有份工作既時候....靚仔靚女想搵人幫下手都易d喇.....
- t  b8 T5 j0 H+ b講真其實自已有時都會只看別人既外貌而判斷別人的好壞喇
# p! E0 ]0 \- O  t1 M所以有時候唯有接受別人只重外表.....
3 i$ ?7 q+ H. V: h: ?- T7 M3 \9 L) ~) X& r
不過咁.....唔駛太灰心既....% {, C1 M0 K* n
到你年長d既時候....見多左人同事...總會發現有d人係會注重內在美或你的其他優點...' n* d% m) S2 E
包括你的伴侶喇....上司喇...朋友喇.........可能係未遇到o者....
; q5 Z  t8 F. }& U2 I" O如果只是注重外貌而睇唔到你其他優點既人....其實失去了都不是真的很可惜...對嗎???
! |7 b* [- Q5 S7 h9 ^' `4 j8 P( E& j, v. C, s! l" ~6 X- A6 U
[ Last edited by tvben on 2005-7-7 at 05:48 PM ]
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-7 10:04 PM

唉,自小我就知道"美女與野獸"呢個故事係假啦,十個有九個都係靠睇樣la.
6 U" N: z* a+ C如果識你d就唔會,唔識你d就一定ga la.無計,因為佢最先接觸到就係你個樣,就好似考oral咁,個examiner見到d靚仔靚女個印象分都高d la.
2 X! Q* g; N# w, ~; G出到黎個樣重要性就梗有番咁上下ga la.其實分係根據個樣黎比,才能就要黎拉分,要令到人地對你改觀就要show下d才能la~~所以話現實係殘酷,不過唔緊要,希望在明天呀嘛!
作者: 細水水    時間: 2005-7-7 11:54 PM

往往背景好...成積好呢d多數係靚仔...
1 O" v. {' z, I: K' W) z好似我學校有個人..., E* g: N3 d# I/ D' J; o
老豆老母係tvb做監製...家底好好..  y- W! a0 Q1 Z! @9 m
佢又靚仔...一黎到d女暈哂咁仔...0 U. {) [5 i! I3 O3 Y" z
羽毛球又勁...學界冠軍...成積又勁...
; S6 x" t. f5 z3 Ya-level 3個a....5 \1 _5 d2 _, I; R
8 [# K# S. |2 ^( z1 ?
但相對一d出身無咁好既人...個樣往往都係唔掂..
7 H% w- y8 w! @* `& F1 P正如小弟咁..成積差...樣又唔好.... }1 u- V  h$ `
自然小一開始年年俾人玩...係班入面無朋友...
, D% W" h9 n& A8 c7 T! g( E=====================================
0 |, j5 N$ ^$ W9 Z" y入正題..
' W: f+ `: f7 f% A2 _% _! ?如果你唔係有過人之處..吸引到異性...
2 c$ s5 F$ [2 x/ |4 Z: p( f樣醜既人...係好難找到個好伴侶...
- I& @$ c8 g6 D' N5 \0 l# }. z. F! B/ h
如果你樣唔係好...際遇自然無咁好...
0 c: w7 o* c( O* U6 zinterview分會比人低...
6 `; x' W$ x6 k7 n一個靚女同一個肥婆去interview...
8 @0 e# d5 o4 W3 V, C就算能力相等..都係靚女高分d..
/ p3 ~) m* |# Y# i6 V8 h* Z呢d叫印象分..
7 s+ C) [& x  {2 T5 |0 Y7 w=========================2 h6 z1 b- f6 r/ n) C. h4 _
不過我覺得做人最緊要有自信者..7 D" |) g! \* r( C5 @! G
自信可以令一個人行出黎成個人唔同...' {: x, @8 K' U; s% h
或者呢d叫一個人既素質..氣質...同內在美...
# J& y7 u6 f6 p+ n' F- `
& }+ m- [8 w  \! v1 I5 p最後多謝睇我呢篇野既人...
作者: 丹山    時間: 2005-7-8 12:28 AM

嗯嗯"係會比架...- l! V+ G% F# R8 x1 `0 L2 M
但睇下多定少既O者
0 I$ p6 j9 `! {" {& [# t0 V  g9 [少則可能無咁好人緣 搵工難D
, P! C: f' g/ k6 q3 F/ O6 c但係自己可以睇開D 開朗D 唔好諗埋一面 仲有最緊要就係 認衰!
7 \$ ?5 U6 l5 }) j. [8 {7 L呢樣好緊要啊 最驚遇到D明明係衰但係唔認自己衰既人 好驚識到D咁既人: c5 p, M$ h: Y1 e9 k) I- v3 S, v( q
+ R- r) E- D$ F9 G' H( _
多就真係唔認衰 搞到自己神憎鬼厭
作者: redstick    時間: 2005-7-8 02:19 AM

多謝大家咁棒場我寫段故仔,我開頭仲驚悶親大家添...thx哂
$ r8 S5 m! M# P$ Z/ v# M: A9 S亦好開心,因為睇得出大家係有心咁去reply我段post.../ s9 j7 V$ \* s+ }; P6 Q# g
加左少少既分係其次~感覺係有人去認同自己既見解...真係發至內心既恩惠.
+ }, e6 W  h1 z% a% ]* A其實好多時我都有好多"感性"既野想去表達..
( S( }" V" ^" b$ m0 D! b我地生活糸呢個現實世界...面對既野好多,感慨同感受亦好多,
4 f$ W) x4 V+ p$ U但我地唔可以好似以前既詩人,李白,杜甫咁作d詩經黎表達自己心情,' i: E; b" \) G: w& d1 i
因為作出o黎唔慌有人認同不特止...分分鐘比人笑你傻仔
! H9 K5 [% D2 i0 ^" K8 v% A5 }所以forum真係好有佢既價值....26fun就固之然添啦(擦下鞋先...哈哈)
" e1 Y4 e! S8 B' \3 H! O  o
1 ~# R" l8 k* D$ e/ H% @. s# _特別多謝網友仔RahXephon既comment reply(寫得好好呀)同埋escalation既讚賞~" h! g$ ]  L- ?. W1 @2 s. e& E
/ F  J" m2 d% ?" L( B8 T# {
[ Last edited by redstick on 2005-7-8 at 02:24 AM ]
作者: pignose    時間: 2005-7-8 03:45 AM

我覺得無論乜事都好,都有好多種睇法。靚樣有佢既好,亦都有佢既壞。其實睇你篇文我諗個女仔係真係幾醜下,對於女仔愛美既天性,對佢係一個好大既打擊。我自己覺得人一生最重要麻又係要過得快樂無憾,呢一點好睇個女仔既諗法。若果佢真係咁需要朋友或者係男朋友,即是佢係好怕寂寞既人啦。但當佢認清佢既樣貌係真係令佢人際關係有障礙既時候,其實佢都會比其他人多好多選擇啫,起碼佢會比靚過佢既人多d時間可以做自己野﹛靚人既交際時間會比佢多﹚。若果佢可以拋開無謂既尊嚴,佢可能可以做新一代如花,闖盪娛樂圈,創一番事業呢?當然係假設,但其實我想講既就係"人生真的被樣貌支配"既講法太絕對性啦,應該話人生當然會被樣貌影響啦,就算你既身高都可以影響你既人生﹛蝴蝶效應麻﹚,但其實最重要都係個人既心態,凡事無絕對架麻~~
作者: pignose    時間: 2005-7-8 03:48 AM

仲有就係人要識得去開解自己,呢個亦都好重要的﹗
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-8 08:24 AM

我覺得樣貌只會影響第一刻的接觸 (注意我不是指第一次接觸).  無可否認人的天性都想睇或者接觸美好的事物, 外貌討好一定會有優勢. 就算昆蟲和動植物都有些類似追求美的東西的本能 (蜘蛛, 孔雀...)
! M; u3 M/ H4 q, Q" @但在人的世界是否支配了很多東西. 我覺得唔喺好認同. 我始終覺得人和人之間最重要的是心靈溝通. 簡單說, 除了外在美, 內在美都很重要. 而這些都是決定人和人之間長時間交往的基礎.* W: H# g. w( D1 {" S1 T
樓主所引的例子, 我有一倨強烈的感覺, 就是如果那女孩能收歛一些 (可能被還境迫成), 可能會好過一些. 有時, 當第一刻人有反感時, 其實下一刻人是可以自我調整(自我保護)去適應. 但是如果人還未調節好, 就強加要求接受, 最後合理的情況就是逃避.  可以的話, 那女孩應建立自己的內在美多於積極追求男孩./ B, \2 c& s, L
這裡我引用一個聽來的遠房親戚的故事去分享內在美如何改變人生. 我講的女孩在中學時候(他們說那年代, 這年紀還算是細) 就知道自己外表很... 可以說是三尖八角, 就算睇相都時常搖頭. 她冇什麼好, 就是樂觀(可能被迫接受), 不當這是一回事, 一直安守本份. 最後畢業後做了護士去照顧有需要的人(講是因為同病相憐). 一直都付出很多愛心去照顧別人. 多年後, 在她身邊有了一大班擁護和支持者, 後來還結了婚好幸福. 有一次回去看相, 相士講, 她像變了另一個人一樣(當年太過印象深刻...). 我緊信, 相由心生, 改變內心會慢慢改變外表.
作者: annie628    時間: 2005-7-8 12:59 PM

我絕對贊同!!!
5 l- S5 ^) j9 y! C$ S1 e/ q$ W
* n) V1 o/ I" B/ ]6 Q5 |人係中意美好的事物,樣靚絕對有jack so架!2 r: e7 p8 a* g2 ]
; O6 W+ j0 f4 y6 ~
好似D明星甘,個個都靚仔靚女,
" A* n8 D, E7 Z唔靚既,要比靚既努力多10倍至20倍, 先至有機會上位或受人追捧,
8 \" A. B5 r8 {* ?, D而靚既可以一夜成名,順風順水,受萬人愛戴, 機會接踵而來
" S9 H  N: Q$ _8 j; P& s% J" H$ D$ K7 ~5 d7 ]
就算係日常生活中,亦成日發生既啦
8 \4 Q* y  {' |大家識朋友, 對對方完全唔了解, 第一個主觀因素一定係個樣囉
( _/ p; Y; y$ c2 f如果個樣靚D, 你先會有興趣進一步去了解佢,及成為朋友,
% h! l4 J" t2 ]. q; B相對如果個樣唔靚, 你根本無興趣去進一步了解佢既內在美,更何況成為朋友% w- [6 M8 s6 s3 x1 s* x) O% Y9 w

c$ i$ O) g! O* a8 r所以依家點解D人甘貪靚?無論男或女都係, 係有原因既!!!!
作者: red16    時間: 2005-7-8 02:09 PM

我觉得都是,至少靓女不怕没人要...大家不是也都喜欢看靓女么?7 U% z' a, u! V
难道有人喜欢看恐龙?
+ r) O* a3 U4 }1 G6 _  T7 W现在好多工作,之所以求职不成功,往往不是因为你能力不够。而是样貌实在一般(但这份工作不是对样貌要求较高的工作,诸如model或者空姐等等)。
9 F+ ], H7 e$ s& C, P, A9 J我相信,无论是在世界的哪儿,都还有这样的事情。因为始终有人带有这种思想。
: z8 p/ u. F! c4 |# Q3 Y但靓女可能也会有额外的麻烦,比如性骚扰等等(如果是一只恐龙,肯定没有这种问题)。
7 x3 Z( D, m" Q1 E7 g0 S而且我发觉,现在靓女的标准...真是搞不明白,变化太快了。
作者: gundamman678    時間: 2005-7-8 04:02 PM

真係,講起靚仔靚女就易d俾人請,我覺得係好明顯既例子!
6 o; e, T- f6 e" Z4 q大家睇下d中環尖沙咀區,點解特別多靚人返工,其實都係因為好多老細都睇人個樣黎請人! 好膚淺呵,不過呢個係好現實既現實!
9 r- m4 V: k* X4 H3 P- c$ t: Z4 m) x' x7 k* n& h* |* p9 T. g
最普通既,請個sales都要個靚d啦!
: [2 A* ]) {7 v
( b( z! w0 U8 g+ @! s: k$ x: P有d人話靚仔靚女其實都叻,但點解佢地叻? 因為佢地條路一般點都會比唔靚既人好行好多。人地對住佢,都會俾多d機會佢,多d體諒佢,多d留意佢......有咁多"特別對待",佢地叻d都無可厚非。
9 ^% o" @: s/ e5 F
3 D4 Q6 u, e* g3 D" o誰叫香港是個這樣計較別人外貌的地方? 看看d減肥公司,將肥人描述成怪獸一樣,佢地都冇人性架! 咁樣踩低人! 但咁又點,d香港人咪又係俾佢地催眠晒! 1 w% k) S- ?/ f. c& |; q2 i! R5 e

2 D# \$ r3 v2 Y4 o8 c) O所以始終都係,世界就係咁唔公平的了!
+ C& J7 o  ]) o3 Y6 F" Y) x: T! ]2 Q* A; B0 A, B, z+ g, L1 C* Z2 Y3 J
[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-8 at 04:10 PM ]
作者: ronychan    時間: 2005-7-8 04:38 PM

我個人認為 女仔靚就一定有著數架啦 無得傾 男仔就.......我反而唔鐘意同靚仔做朋友-0-
2 ~1 ]: y0 y4 d: c' }. G( R7 o8 }1 w* g6 r0 N
靚0既男仔 有一定特點....唔衰得, 會拘僅d, 做事 拖泥帶水 , 會小朋友d... 最憎靚仔 ><
作者: 安心    時間: 2005-7-8 06:50 PM

其實多多少少都有關o既~# ^) v' `7 u6 J% v  `9 t

7 E/ h- U0 L8 `6 E. l) h' I+ o但係我就係睇人品~睇笑容嫁囉~
5 c) u  I: d, i  E7 P3 j笑得多個d咪痴多d囉/ z; Z; |, ~6 S' w7 k
同埋無話佢豬就唔同佢講野個d人0 i" W( @" f  V* `4 ^! N
但人品同樣都差~就免了
$ g- c- U% |' p8 c8 {- B' `7 [; m' {% B; e  O1 P0 u  N( {; a6 R+ N+ E
我個同學係就幾令仔
4 S# B/ T( I  c) I但係好無品~踩到人又唔講sorry~成日串77
7 x/ A; w, {# V  Y3 Q8 Y& Y2 ^咪搞到成班個個憎囉
作者: joycejo    時間: 2005-7-8 09:08 PM

我就覺得唔係啦,好樣既人只係某d事上面有好處...唔一定係全部....4 V2 D+ h5 i) a0 X' l$ m& e! e$ M
樣只係一個優勢,唔係一個絕對優勢
作者: will213    時間: 2005-7-8 11:36 PM

一直以來,女人都以爲只有樣貌才是吸引男人的根本所在,甚至很多男人自己也這麽認爲。所以但凡看到俊美或富有的男性身邊跟著一位其貌不揚的女性,不管是男是女,第一反應都是感到驚奇。 所以, 妳/你看美容院,健身院到處都是。
; u4 t+ o, _( H, P6 V  J$ z+ j由你在母親肚內時, 父母已經貼了幾張漂亮bb相在牀頭, 目的當然你生出來漂亮啦. 當到你一出世後, 父母已經希望為你扮靚.. 到你成長時, 你又為著自己的身體變化而緊張.. 當你生了一粒豆豆在臉上, 你已經覺得無臉見人, 當你進入青年期, 你便會非常注意自己的儀容, 希望吸引異性朋友注意… 到你開始第一些天做事, 你又要注重外表 必須著得非常靚, 目的是吸引異性上司注意或加強自信心.. 到你有另一半時, 你又要keep住自己的外表, 希望你另一半不會因為自己變醜而離開你………. 最後當你dead 後, 你又會被化妝司幫你化最後一個.. 靚妝…$ T$ q( M" n% a5 y2 w) d2 a+ D

/ q- `9 C3 q. |: h4 @) m
作者: way_ee    時間: 2005-7-9 12:15 AM

靚既人當然係著數d,呢個唔洗多講,相信大家都經歷過,或以旁觀者身份見過唔少例子。但唔靚既都唔係死路一條既。/ R. Q8 S; ]8 w; g
係心理學既角度有"日久生情"呢個理論,呢個唔係講乜乜個d情,而係話你見得多一個人多左奈左,佢幾醜都會順眼左。打比方你係公司有幾個醜樣既同事,你初初見到佢地係唔想望多兩眼架,但奈左合作過、幫過你、你發現佢又幾肯幫人,個人又隨和,你係會覺得佢"靚"左架,可以話係由唔接受到接受個隻。又正如人地睇你老婆都唔靚,都唔知你點啃佢,但你自己睇左十年會覺得佢好靚。但呢個又唔係話醜小鴨變天鵝咁誇張,但時間係可以減輕個negative effect。
" R# C4 z2 r& x0 ]9 L" u' U+ S0 E! q# T4 ]! O5 `  P2 H
不過講開又講,靚既通常都好串好高傲,有時會見在靚女份上唔多還擊。而醜既可能由細到大都比人過得冇咁好,自信心同自我形象底,個人比較內向同隨和,好相處好多,通常都會係好幫手。
作者: michael86    時間: 2005-7-9 12:02 PM

終於睇哂~~!
  N$ F* o1 g" X
( ^+ Y  e; K/ K  C其實雖然我地成日都會話最緊要有內在美..
! W9 l* Y9 h+ P0 m+ }. E但係其實o係呢個世界有時真係好現實2 K+ f1 p% Q3 D  E
我以前有一個同事就係因為個樣太唔掂(塊面好多粒粒): O  D* W! }$ B
老細睇得耐唔順眼就炒左.... ^' R* x- S/ M3 v* u9 V5 [
! p1 C" X9 s1 ?5 q* S
不過有時呢d野真係唔到自己話事
* U# m7 x& X1 C) ?. o- A! w生得靚唔靚真係有時係睇阿爸阿媽...- m1 I) O+ R1 T( }, D
生得靚既有時真係做咩都有d優勢law...但有時又可能會帶來好多麻煩(例如成日俾男仔"燎"
! m8 Y  Y% v! D  x0 H3 O生得唔靚既就真係自己要好努力去做好自己la...
3 w5 w3 B4 {: L: a其實有時計我話最好就係唔係靚又唔係唔靚...即係普通o個d...% w( @2 q1 e- M  h8 y( H: _
反而我覺得條路會仲好行...4 i: @& W& N2 Y  o# k
起碼有時知道自己係唔係咪真料實料去得到一d野...
作者: stone86    時間: 2005-7-9 12:25 PM

這世界好現實,樣子好永遠是有優勢,
) Z+ a1 }& n" y- s) p( a無論做什麼事比較著數.
1 T% F, u# j7 Y5 C1 Z& e但醜的人最緊有自信,加倍努力.那樣的話可能會拉近差距.; m* M( ^  x- B# w5 P
有時上天是很公平的,
. i) K* b, K' v8 p例如:睇下香港歌星,唱得好,聲線好多數唔係好靚.靚聲線有好多都唔係好靚.( Z* S& R, W. U/ O8 K7 Q
總知,您可能唔靚,但總會找到知音人的.. Q* P6 d' q1 q+ @5 Q9 \: u$ r) b) m$ V0 a
不要放棄就得了.
作者: johnwu    時間: 2005-7-9 03:26 PM

外貌的好壞的影響力是一定有, 但不會持久
6 B" V, B" i6 [* T9 _: b最美的看多了也就不覺什麼, 醜的習慣了也不是什麼一回事
) Q8 W: J4 I( n5 q' a8 g我信 "相尤心生"
: H+ k3 \8 d. k9 G5 _+ O4 B如有最好的外貌但邪惡的心,很快便原形畢露
作者: kaigi    時間: 2005-7-9 06:37 PM

人生唔一定比樣貌支配既......
1 e  b. x/ v; q2 |有樣既人可能都會冇自信,令佢吸引力大減
. p% h. Z5 ~! l- O3 _, ^" V' [2 Z2 C又或者佢地冇d 人咁叻,人品,性格,好多方面有一d比人差
8 g8 f* `" @# J2 K; `4 c3 S+ ^# ?1 Y1 o- R) M* H
的確樣貌係好重要,大部份人都會睇樣來品評一個人" Y* h7 V- M) J4 E
但只要你有自信,起馬自己心好過 d 先1 Z/ x& T0 [0 j, t6 t2 c- B
就算人點睇你, 你都要抬起頭做人7 j9 E. T) @  V% i3 F: C9 ^' s
0 x6 l/ {. X+ ?: `: y2 B9 d
如果因為比人話2句,之後係 icq 亂識人6 L" _% f8 r% b8 [) ]7 b4 g0 \
有咩後果可大可小

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0