標題: 轉載:乜個mon咁大咁厚架? [打印本頁]

作者: 凸^\(00)/^凸    時間: 2005-7-6 07:42 PM     標題: 轉載:乜個mon咁大咁厚架?

咁o既人都有...$ }# S' v# m) K2 M- U( C
送埋部電腦比佢仲要嫌心嫌四...
7 J  P# U3 M" E/ Q! a唉...人心不足蛇吞象* G  }; g0 Q8 U+ _" P# |' i
所以有時有d窮人係唔抵幫,
' t( f8 x1 c4 M# Y- g1 i$ C  H) o唔知足,以為人地幫佢係老奉,唉...# l1 v  c6 k( \$ H5 }: ]$ h0 z7 P

4 {8 u) z' t+ J+ Y% c5 d-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- z$ G, o. c: c* Q& \0 T
有件事真係令我好鬼唔happy.2 v3 e: e! A$ S6 v5 Y- K3 T
$ a. e$ t) I5 _: k2 _, {- r% N
早排有個朋友(做義工的)話秀茂坪有個綜援家庭想搵部電腦比細路仔用,
+ H9 z. P( q$ y- x" s% G咁我又有部舊機仲work的
5 i( f. H$ C0 ?, ~/ f; W: t(pentium3,256MB RAM,40G HDD,32MB display card,lan card,仲有個DVD/CDRW combo添)+ G. _5 S- \* |. \! P% N( n7 b

4 j* P. I6 b/ y0 u! T我個朋友話佢搵到人捐個mon,咁加埋keyboard mouse就得." J: V1 w+ Q2 g& e2 c2 b" ~
諗番真笨七,幫人幫到底我仲走去買個keyboard同mouse.
& F( G; W! a" w* U# y7 P% e
* G% e) ~, A! v% [0 ~4 V呢部機本來諗住賣,但反正唔等錢駛,
3 `+ h+ m9 V" z有需要幫助的人想要,比佢佢同我講聲多謝都好.1 l/ G8 c/ }. O% s0 T: |3 o
. U$ R% Y! ~% r0 t- D  [
好,上去幫佢搞埋,佢一家5口,3個細路由小五至中一直落,. X6 ?; f4 x. v6 s4 y/ e: T9 Y
我同我朋友一入屋,第一句唔係聽到唔該,
, `4 F/ I( x* P- k) G最大個細路話:乜個mon咁大咁厚架(17"crt托到我地X街),7 P. ]+ L) b8 u
個阿媽仲問有冇d好薄果d,佢話屋企細,要慳位喎.$ F& L- }3 R5 I

6 D$ ^; B) Z: p% {( _: p* U我即場已想走人,但我個friend可能係佛轉世,咁都忍到,9 V- [7 R' ?* }" P/ ]
仲同佢解釋話果d叫LCD貴少少8 C& H0 }9 r6 s! t: G2 l& \
亦冇咁多人捐出黎,我比面個friend就算.1 |0 x" C: E* {. |8 X
3 k5 e# j# `$ i& e
到試機果陣,細路拿左d遊戲碟出黎,我又想出聲,我friend打眼色叫我算數,6 T" P- |4 M$ V1 A! f* Z( U3 a
喂大佬,比部機你打機? 唔係下話.
0 D5 N8 L# Y4 s& n" A唔出得聲,拿番部機走又太小家兼拎黎拎去麻煩,唯有走先費事眼火爆.
1 w6 T2 Y2 l3 {8 T8 n5 R* G4 g2 k2 {
& u6 g1 _) D( p最火係今朝朋友打黎話個屋企詐晒型,8 ]' t* c  L8 [' S, G
個細路話打機唔掂太窒,個阿媽仲話點解比咁舊款) \1 a3 w. s4 w; S, J# \( U& u
佢係咪歧視佢地窮人,我忍唔住X左句,: ~. J" [. J. f* ~0 e! \1 A! E
我friend仲話"佢地好慘,社工都幫唔得太多"; ~4 i, C5 @3 N1 S0 a
唉,咁你幫埋我份啦.- u+ X- a9 ~4 f, C$ }" o
6 f# L! L" |( L6 v+ f; }
可能我小氣啦,不過多謝都冇句,/ c6 W* g( Z! d2 j; k# A4 P3 Y6 F
部機當年都要錢買架,真大支野,我自己都未有咁多要求.
作者: redstick    時間: 2005-7-6 07:51 PM

絕對過份呀下..有陣時幫人都係想你開心時我開心o者~~€6 a# Y( n) X0 O" q1 T: f
真係咁既人都有既....
7 q7 U% O1 o+ i7 u- m$ D唔駛錢都仲要有d咁既要求~~~我部都係15 lcd mon咋....
3 a7 p3 }' c8 R' z' y, c17吋都不知幾大啦...再講....如果係要黎做功課上既野,256mb ram我覺得夠有突啦...
0 [7 E) w  N) M基本上網打機都stable啦...: v8 b( [: `+ {( D( Y2 q1 s
如果妳話買左好耐係舊機~~~咁我睇妳買o個陣都唔平啦...
! T  F: `8 Q1 D6 {* M% d真係聞者惡之....最興係last o個句..係咪玩歧視...+ n, \8 j1 A  L0 P& J
+ p; o3 B2 n7 l" m
[ Last edited by redstick on 2005-7-6 at 07:52 PM ]
作者: 老鬼X    時間: 2005-7-6 07:57 PM

人心不足蛇吞象; F. _( T; B8 Z7 J* U# t" s
算把啦!朋友
5 d- K  [$ K, T好人真係唔易做' `( P; k1 v" L4 `5 Y
所以我多數捐錢就算
- @" r& V! A2 C呢o的野比o的有愛心既人做啦!4 _' q  N+ W; Y: i# |1 ]4 j/ i3 d$ t
p.s唔好嬲啦!無用架5 v' g3 J  m1 e
只有自己唔開心# @) {% G) T& ?, Y5 [1 ~
唔好同自己過唔去ok
作者: slwong3    時間: 2005-7-6 10:01 PM

..........# `# E1 f5 [, P4 V6 O0 \
pentium3,256MB RAM,40G HDD,32MB display card,lan card,仲有個DVD/CDRW combo添
8 F% w6 q: r( F- s% T2 e0 I* ?: Z6 g" {1 w, t! t
I'm currently using this at home too.....# a( p0 T- w1 x$ {5 Q
just --- that family....
作者: Maxson85    時間: 2005-7-6 10:07 PM

Originally posted by 凸^\(00)/^凸 at 2005-7-6 07:42 PM:
' i) m4 D9 _- L; X) p$ {; `8 d咁o既人都有...
& G- d7 F5 Y( `1 l( G7 x送埋部電腦比佢仲要...
% h: O/ U$ C. a
7 \  f0 ^  G8 j9 l
所以你這個古仔教訓我地...
4 A% X" S: A- E+ f2 x要幫就幫d殘廢,老人院d老人,孤兒或者d智障人士,+ l# B9 d' `; l% h
點都唔好隨隨便便幫d三唔識七既窮人.....
5 i, W- o5 \' f8 x% o, l# h. f0 _0 m; E就係因為有你以上所講既果種人,# h+ t& N- W+ g5 F! H
所以令到好多人都唔肯主動去幫d窮人,* F7 a& o7 U/ I4 }. w8 F4 L
所以有d人係唔底得幫既!!
1 l/ s' f8 `7 `% ~" [1 F所以話喈,唔係我地無同情心同愛心,
+ _4 a7 M' |; m1 s  Y" A幫你仲要俾你晊,睇你面色?你以為幫你係奉旨o架?
1 _5 a0 I$ {( g+ _6 c5 H如果俾著係我,我聽到他講:"乜個mon咁大咁厚架"
( R2 O* A; b1 N  f, n' o同埋個阿媽問有冇d好薄果d既...
2 h  [4 L  Z' \2 R9 X0 b我一定同他講:有!!我先搬番走部電腦,叫他慢慢等部薄d既電腦!!* s  ~2 O! p  f# n. h, J! X
至於個阿媽問我地係咪歧視佢地窮人,
- Z- H% C! T7 U' d8 L* L* p, _我會答她:"我不僂都唔會歧視窮人既,除左果d貪得無饜兼得寸進尺既人喈!!"
" L8 N! v/ ~% T問多她一句係咪好唔滿意部電腦,係就特登即刻上去囉番部電腦,
( a4 _5 l- B* H! I/ A0 W$ K5 w你話我小家都係要囉番架喇!!: Z* o" ?4 b- G. ?- ]5 Z7 r- {
唔係她地以為我地幫她地係天經地義既事啊!!' ?( v) E, Q; Z$ K& A4 s/ z
件事唔係發生o係我身上,我齋睇你這篇文章都已經興晒喇,
1 s1 {7 D3 ]% {" d$ ~bro,1 G" M" A2 y/ k
如果再有d甘既事絕對唔使俾面他架,一於落他面.....!!!!
作者: singleung    時間: 2005-7-6 10:13 PM

係呀,而家的人真係老馮咁,領綜緩金,叫佢做番小小義工都話你歧視佢,最慘重有D所謂社工支持佢地的言論,我地的辛苦搵錢,熱心助人的人都唔知為乜
作者: lionheart    時間: 2005-7-6 10:15 PM

老兄,唔好咁勞氣啦! 依家果幾條細路唔識性姐,你又怎知他日不懂感恩圖報呢?0 @; V, m, d+ e
我以前靚仔時家貧,亦不知受過多少有緣人恩惠,當時戇居居,不懂言謝。現在唯有記存在心,默默祝福感謝啦!!
* H) ?5 }. L; v. w. }- o7 U8 [, J
施比受有福!
作者: 丹山    時間: 2005-7-6 10:33 PM

所以我覺得香港減綜援係岩既!!- `9 v  I+ N0 ]7 d: J
電視播啊 話d人拎綜援啊又話慘又話無飯食9 O$ Z% ]+ ^" k3 _3 t0 M$ f. b
但係見親果d唔係大陸落黎就係7.8十歲既啊公啊婆!. ]$ ^% g) u/ I9 x
大陸落黎果d我覺得抵死唔抵幫既!0 m. L4 W3 Z8 s" C. l
又要落黎生 又要係到食 又話政府幫得少!
& `! y; V0 R2 ]你咁叻番大陸啦 餓q死左你啦8 L1 Y5 ^9 _" e
" W, U+ M7 j" O$ d( Y' C9 l
上面個個案我唔知係唔係大陸落黎
8 {( w7 f+ \9 e; b" q但係我諗有九成 一生生三個仲要拎綜援 香港人邊有咁笨
6 u- \: v! J, g( S! y, y人地送野比佢仲要唔知足貪得就貪!! d/ r% m7 j5 e+ D1 C
大陸人就係咁啦 所以見到d節目成日講呢d人拎綜援真係好鬼嬲
- x6 n/ V( e- A; N/ F& w7 h' K
- ^% p4 N" G! g0 h, L4 jd啊公啊婆 係應該幫下佢地既! 佢地點都係為香港貢獻過!
作者: 大家樂1234    時間: 2005-7-6 10:41 PM

都白痴有256ram仲有40gb仲想點
3 V% J; i5 Y' I3 S. s$ f6 A我果部都係128ram同28.62gb炸) {0 {9 a7 k8 d6 R( [: l) _: _% E
我都心滿意足
/ [" ?' |3 Q) i! g/ R- w5 V* N比我實唔忍
作者: mememe    時間: 2005-7-6 10:51 PM

哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈。。。你真係慘。不過最慘既都係你個friend﹐都唔知重有幾耐俾人揾笨。
" E1 S  R0 b+ ~- h8 U3 r& y
4 R' L% A8 ~) g; A- n: I. I以下內容唔啱聽當冇講過:
( U# y' ~4 E7 A
# V' Q8 y- o2 D/ o9 C你可以好容易教精你個friend: 你好誠懇0甘同0個家人講話你重有一部勁0個部十倍既機諗住唔要﹐遲0的諗住拎埋過嚟﹐叫佢哋同你個friend聯絡。你個friend問起你既時候就好興0甘話你邊有可能0甘樣講﹐因為你上次已經興過火屎(你個friend冇理由唔信你)。佢哋0甘貪得無厭﹐一定會勁煩你個friend(可能重會用粗口問候佢﹐話佢冇鬼用﹐連部好0的既機都攞唔到)。到時候激興你個friend搞到佢唔再幫佢哋既時候咪睇0下邊個自己攞嚟賤咯!
作者: RyuII    時間: 2005-7-6 11:04 PM

你唔明白小朋友要部電腦黎托咩, 佢地一心諗住打機5 i% z1 p: c$ A# q$ X" C
要幫就幫 d 大少少, 真係生性做功課但冇錢買機o個 d , 可能第時佢發左會記起你
作者: 老鬼X    時間: 2005-7-6 11:14 PM

即係自己o羅o黎勞氣!!!) ?9 [9 `6 K. k) ?* E4 J
有乜謂o者???
( b9 s! U0 D/ r6 C平常心
, e( n+ l" N' i  ?8 {好似阿lionheart兄咁( i  R  {6 p& N( B, `3 X
起碼話左比人聽佢有品,先至記住幫過佢既人4 L) U- M- g# l# D
(小弟行年29 細個都好窮; n/ ~3 P, m) h, d8 H9 l
而且細個又唔識諗
6 E9 i" g# v) n所以15歲就無讀書
% ?% \' E! ^! M. y" c) F( k2 S出左黎做野)0 @  P$ A+ b# W( t4 P; S, V+ Q) H1 S
好多野係得個嬲架炸
2 l# [2 \9 M6 k. m無用亦哂自己時間; \% c9 k1 W$ c& S
係咪?
作者: netharmon    時間: 2005-7-7 12:14 AM

算啦, 就係 le D 人先會窮死一世.
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-7 09:47 AM

我係既話,會係佢面前打爛個mon同電腦,然後同佢講:用用用,用你老母!! 呢d就係貪心的教訓!!!
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-7 04:40 PM

真係過份, w5 h7 i3 x/ k1 d+ J1 y
咁既人都有
4 c/ d% {1 f$ b! e* v部機又唔洗拒地自己出錢% i( u+ e  C6 K) e
仲要嫌三嫌四/ v2 R& A, x- l- Y/ R
如果比著我
2 T$ j# }+ e: J. v# O+ `3 X我都唔理個fd
& W" ]% G% W1 }/ B$ n一早搬番走兼夾鬧番拒地一餐
作者: gaye    時間: 2005-7-7 05:44 PM

嘩, 呢個世界真係咩人都有, 一樣米食出百樣人
. T% q/ Z4 k! H. _6 C8 k如果係正面既唔知足係好既 , 可以有上進心, 有推動力,
7 E4 b) |/ C3 l( p/ f0 ~4 v# \而家唔滿意部機慢, 咪比心機讀書搵錢, 第日買部快機law
$ z% ]8 L: ?4 _8 u8 B+ i呢d 負面既唔知足, 叫做貪婪, 人地肯比部電腦出來都好呀,
9 C4 u* @. d  o! v講真 P3 唔係好舊, 普通工作絕對應付有餘,0 w" Q+ u& [6 I) g/ x8 C. g* c
要來打機? 幾快都唔夠啦, 送埋張 6800Ultra SLI 好唔好?
) M+ B* K2 h! b4 v0 u( A% L/ \
1 w( [& W, o4 ~" u; |7 m( s  h其實我覺得主要原因係香港係一個物質, 商業既社會, 樣樣都講錢,2 u/ b: Q3 y7 m6 j. t" B
人情冷漠, 講句"多謝" 都嫌多...% _+ g6 K3 H0 \/ e
你睇下一偏遠山區個d 中國貧窮家庭小朋友, 送支筆或者一本書比佢地,$ a+ o/ C5 O* e1 ^
佢地真係多謝到哭, 係佢地銀中既大禮物, 無它, 因為社會唔同,
# Y6 \% U4 t9 ~- f人既價值觀亦唔同
作者: ooooooooooo    時間: 2005-7-7 06:59 PM

你講果部機除左我RAM多你256之外# N" G$ `+ ]* ~6 l! }& f0 F* ~
完全一樣,我覺得OK 喎  j; ~. c+ C8 G
上吓網,玩吓ICQ5 f4 C4 M# F* E9 t2 ^
有時同DFD玩AOE敢
( [- p- ]6 x/ S1 ~+ y如果玩GAME比部 PS2 佢地好過啦
作者: 細水水    時間: 2005-7-8 12:03 AM

你部機咪算好..仲咁多野講...
# Z+ X( A& d+ a9 G# x0 K, S我個時用部p2...得6gb hard disk ja..
3 G& }. Q' ?! F/ S% z% G
$ A9 S4 H% E* N% [; g; P打機唔係唔得...
% H2 A' X5 ]* Q2 C: s但你明知屋企環境唔好..
% n0 e; H. u. m; O2 I就算啦....廢有廢玩..勁有勁玩...9 S6 O. t' p/ N- i
同埋個呀媽..
8 W, u% a2 E/ g9 J. S3 G+ W# r, W# F咁大個人...應該控制下d細路嘛..
1 i$ G; }8 l# I6 c8 |仲要打去講d咁既野...& J* u! q# j7 i) m7 i7 Q

2 S" v2 R, _; s6 R! e2 p% |+ y如果俾我既話..., x. r7 [! ^3 D# v$ X0 O
我會上去同佢講8 N- S' z0 Q4 A9 ]* x0 }* Q) ]
"唔好意思呀...部機係咪太舊..而且想要lcd mon?": V) G- k( X- R5 f5 f
"咁我地拎走左佢先...然後盡快搵到岩你地用既俾你"
; @8 U4 [4 y. H; L9 w8 C跟住搬走佢..慢慢等啦...
  l2 ^3 ^' x* {2 h4 }8 G我諗多1,2年..先俾部p4...1.x/2.x g既俾佢....(即係而家仲算新既)8 ^4 ~% e7 p' _
跟住同佢地講  "呢隻係1,2年前係算新架喇...一定岩你地"
作者: adamas    時間: 2005-7-8 05:49 AM

Originally posted by gaye at 2005-7-7 05:44 PM:" c4 w; f2 V& V# M+ P( v
嘩, 呢個世界真係咩人都有, 一樣米食...
6 `& n; Q' w0 P- C$ u) \6 U6 w5 H9 n6 j8 G  O+ o
you got the point~~
作者: bodycharge    時間: 2005-7-9 01:46 AM

每次我唸起哩班大食懶我就把幾火!! (尤其係收到稅單嗰時).  好似所有香港人都欠佢地咁.  
4 K) [0 W& }" s餐餐酒樓, 唔洗做, 有飯食, 有屋住 !! 我有個朋友係教書, 佢嗰班又特別多攞綜援, 佢地樣樣嘢都唔洗交錢. 有一次叫佢地(家長)去填表申請減免, 佢地竟然話要填咁多表, 咁煩....!!!!  你地要搵佢地咩?, 去酒樓啦!!!  唔去做嘢, 唔好以為佢地要照料仔囡, 咪傻啦, 去打牌咋!!!  你地以為佢地無錢咩?  錯喇!!  佢地net income仲多過你同我呀!!!& B$ I$ B" l+ x+ V' ~# A
我唔該有啲廢物議員唔好次次攞啲阿婆來做例子.
. G. @% Z6 `' h# l寫完哩度, 我又要上網交個死人稅喇!!!  谷到爆!!
作者: Rika    時間: 2005-7-9 02:16 AM

好明顯,呢個家庭係無受過教育,唔能夠同呢D人計較,唔理佢地就係最好既做法2 e8 D" L6 Y4 h8 S. n3 J! v
佢地根本唔識感激人地既幫忙,到佢地食到無得食先幫都未遲,到時佢地山窮水盡,一包米佢地都開心死
作者: srw_alpha    時間: 2005-7-9 02:33 AM

所以話, 好心唔等於有好報....俾著我就當場小佢一輪跟住拎返部機走o勒, 要捐都唔捐俾d咁既人啦, 唔使錢仲要求多多, 你估真係欠左佢架咩
作者: c1c    時間: 2005-7-9 03:19 AM

如果唔係都唔會咁多人唔想做去攞綜援啦~
. T/ f7 N6 {) ^1 A1 k9 v但係我覺得你個friend真係幾抵得諗喎...+ v: o3 Z* q7 S( ?( ]% R' |2 a
當做善事捐咗出去算啦
作者: IT14    時間: 2005-7-9 11:41 AM

其實我細個哥時,我呀爸已經話俾我聽大把人呃綜援,佢識一對夫妻,一仔一女,假離婚一人要一個仔女,然後各自申請單親家庭綜援,全家每個月有成萬七蚊,又申請多一個公屋單位要黎分居,實質就兩公婆住一個單位,d仔女住另一個單位!
- g9 r$ Z/ @0 m8 {批綜援d官員有無查過,嘈要加綜援d人有無廉恥架呢?
作者: kaigi    時間: 2005-7-9 07:12 PM

呢 d 人真係幫唔落1 z4 ?% i+ Z  k& J
不過你真係好人一個
/ E! o. ?/ ?/ V  B& P9 A/ h幫人整電腦己經係一件好煩既事
' d& _2 ?7 D$ F- b5 l9 y" z; v. z  A仲要係義務,比人話& W7 ~0 C' M# d
比係我心裡個團火一早爆了出來
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-7-9 07:54 PM

嘩!!!!!部機咁靚都唔知足??
: x' b! W& \1 Z9 L% m我部機都係64mb ram,咪仲慢~~~( B8 q- a  I. o# p
我都用左好多年啦!!!
" d& Z9 ^, b! g2 O# D- @搞鬼錯~~
, Y5 x' R: X# ?5 v- h; m' w你賣部機俾我咪仲好!!
作者: eraser    時間: 2005-7-9 08:52 PM

看過以上事件後某程度上是令我比較憤怒,自已亦曾遇上相類似的情況,當時心情真有如上面朋友的狀況差不多,但冷靜下來,以〔自欺欺人〕的方式來應對,就是把自己送的東西視作是別人送的,自己只是一個義工幫手安裝,其他的事情一切不知,或只是送出東西算了。
5 i+ t! }0 C3 b$ l' r2 b& i0 c9 T, [7 _7 d9 x
而且,在心中可常記著〔施恩莫望報.望報莫施恩〕這句話,我們應原諒他們,他們無知原於缺學識眼界,而缺學識眼界原於貧窮,我們可以跟他們說出電腦是用來增加知識,從而脫離貧窮及別人的幫助,主要用途並非用作娛樂,而別人的幫助只是輔助方式。而自己亦以此理性幫助他們。/ h) V4 O- n7 |* Z

5 q. G) z8 p1 w2 e) r! y誠然,有些人確是理所當然地提出要求,但我們不能因此而對他們冠以有色眼鏡,造成社會的進一步的分化,只有拉近距離才有和諧的社會氣氛;如果把社會的安全網降低,可能會令真正有需要家庭更困窘,而人為的規定或制度皆有灰色地帶,就象稅制一樣,無論怎樣設定也有人設法逃避,所以為著人道立場把利益歸於真正有需要者吧,這並不等於姑息養奸及福利主意,這只是發輝人類的互助精神。
$ d1 F3 D. t  t4 h9 G1 ^& L
& `% R% G2 b. {3 L" C' o而在此,亦順帶提出,慈善機構、社處及議員除了提供物質上的支援外,亦要正面地令受惠人仕認識一個訊息--受助非必然.自助再助人,與其大力禁煙、大做不必要的教育改革、綜緩的嚴格審查,這只是架床疊屋的低效行政浪費,何不提供廉價幼兒\青少年托管服務,令單親家庭家長重投社會自食其力,既可提供了更多就業機會,亦可令社會的承擔平均化,就象美國的波音飛機公司,公司設有托管服務,令員工可放心上班,從而提高工作效率及歸屬感,亦同時增加了公司形象及員工數量,何樂而不為,這亦不違反亞當史密斯及夏鼎基的大經濟小政府的減少政府干預的經濟本質。看官可有同感~!
作者: pignose    時間: 2005-7-9 11:54 PM

呢d真係慶到火屎都黎啦﹗其實香港有唔少家庭騙綜援,佢地係都唔出奇啦呢種人﹗如果俾著我聽到呢d說話我都會走去佢地屋企攞返部腦,點得黎可以咁乞人憎?係咪歧視佢地窮人?唔通我好有錢?有錢買埋部新機連lcd mon俾你加埋手掣好唔好?但幫人唔係咁幫架﹗?無錯係〔施恩莫望報.望報莫施恩〕,但如果佢唔係咁串咀樓主都唔會咁慶啫?一聲唔該多謝都無係絕對有可能,因為佢地都唔曉呢個詞語﹗
作者: 大家樂1234    時間: 2005-7-10 12:15 AM

一睇個死樣就知道係大陸哩
/ ?0 ?# C3 \8 j% H死大陸哩黎香港搶到我飯碗都算, g4 e# D6 @. P# |5 E  x
又要拎綜緩; m" g* ~3 @% f' \% M' I. T# j7 Y
d錢係我地香港好景果陣交果d稅黎架
4 I% U7 Q4 _5 i3 c8 Y而家班大陸哩一個唔該係到拎
作者: meatlover    時間: 2005-7-10 01:42 AM

頂!! ! 得一想二... !? ?
3 F3 F: U& U, P* ~* f9 a/ p$ N: j正所謂:『人心不足蛇吞象』。
7 F5 d+ E0 x0 U, ]2 B& [佢地咁Q樣, 係我就唔Q幫, 等佢地冇腦用, 蠢足一世!! !

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0