標題: [9/7吹水加分題][假設]如果地球滅亡 [打印本頁]

作者: RyuII    時間: 2005-7-8 12:29 PM     標題: [9/7吹水加分題][假設]如果地球滅亡

如果地球因為某原因而滅亡, 而我地o既科技亦有能力去到另一個星球生活. 當我地發現有個星球好適合我地生活但原來已有生物o係上面居住. 佢地o既科技可能同我地現在一樣, 最勁o既武器只有核彈. 而我地o係o個陣亦已有超強勁武器.
/ s' B) t5 |; W
6 i  |% T9 i, H9 |雖然o個個星球 d 人好似好友善, 但佢接唔接受我地都係未知之數. 如果我地同佢地和平共存可能到有日佢學晒我地 d 野而消滅我地. 如果你o係我地星球o既首領, 你會有乜野決定呢?+ O2 z2 l6 d: f) }( I: [9 M1 C
1 k# O1 _, c- y1 a+ S6 @# V) F
假設我地已冇時間冇資源再去搵另一個星球. 咁你會唔會珍佢地未成氣候而消滅o個個星球上o既生物等我地居住呢?
1 c; ~2 x" n9 I7 r" D2 Z9 ~0 k7 e( v% R6 Q! w* X' \8 r+ g7 S
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-7-8 at 10:19 PM ]
作者: michael86    時間: 2005-7-8 01:24 PM

如果係我我會同佢地和平共處law0 ?0 D: |! Z7 f/ ~+ q4 P3 I
如果言語上溝通到同埋可以同佢地相處到& i+ N$ A/ |( f9 y

: I8 {: ^+ A& w5 h! _# a) I咁如果佢地到時真係要清滅我地,我地還擊law..
. i! \2 U3 E" B0 T% k好似而家打仗咁樣jar ma...
) T* {9 B- G# `* r7 @, s' i3 B( X, A* p8 L. v# o$ K
不過如果佢地真係冇d咁既意圖
2 D: T. }- `; r! G# Y咁咪殺錯好人...
作者: gundamman678    時間: 2005-7-8 01:52 PM

唔,可能用殖民統治。我地點都要求存架,但我又唔想滅絕對方,對方都有生存權。但如果對方唔俾我地住係佢地星球既話,我地惟有做統治者既角色,同佢地共存。
作者: orochi    時間: 2005-7-8 02:57 PM

引用一吓寄生獸回應,自己覺得佢講得幾好幾啱
$ o7 z, U% h/ k( Q1 J2 |2 \http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 5&checkid=11691

圖片附件: 1111.JPG (2005-7-8 02:57 PM, 34.3 KB) / 下載次數 77
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=428465&k=abd302846ad499815c389c0909953a90&t=1726964534&sid=u3bh3f

作者: pignose    時間: 2005-7-8 04:57 PM

我會假披係佢地星球既人,組成一個民旅,帶領我地既人若無其事咁生活落去。﹙當然要秘密降落啦﹚
作者: RyuII    時間: 2005-7-8 10:09 PM

假設個星球有六十億人, 而我地只得幾百萬. 當然我地o既武器有絕對o既優勢, 但呢個優勢可以維持幾耐真係唔知. 而如果我地冇左武器其實同佢地冇乜分別, 都係一把刀已可以做低我地. 即係話除非我地突襲, 否則打持久戰我地一樣有機會輸. 從我地o既歷史可以知道奴隸係一定會反抗, 而本身大家都係人都有咁多種族歧視都階級歧視.
; n0 f% c: E7 `  ]$ _( A9 ]3 M4 c( D( u, S$ {" Z4 g& o( n
你呢個決定非常重要, 因為我地幾百萬人可唔可以生存, 點生存完全睇呢個決定, 咁你會點?
作者: 奇    時間: 2005-7-8 10:24 PM

如果佢地唔惡頂,試下同佢地通婚....一家親
作者: 老鬼X    時間: 2005-7-8 10:43 PM

假設該星球同
! T% }7 X, ~& z* p- J地球之前一樣" ?. x) h) l* {6 W1 N  i! a
軍事,金融,政治,科技.....
: U" r5 j$ Q2 ^9 t咁就用科技換土地6 y4 n4 [  o% ^) N2 p
成立一個國家,再結(文)
8 S& k1 G1 O6 Y( a3 J& f  L通婚,同化佢地??8 [1 o" y) P) L0 K7 \# y+ \
地球人咁奸
7 ~0 k2 N1 D8 `: }& U實得啦!
作者: kenlabs    時間: 2005-7-8 10:53 PM

我稔如果星球人同地球人既外表同樣貌唔係咁大出入既話﹐接受地球人應該仲可以。$ m3 C% a9 \; q# p. P
如果係太大出入既話﹐例如ALIEN 咁樣。邊樹有可能接受呢﹖& a2 }# Q3 I' r3 `  d7 Z; T
羅o黎研究就差唔多﹗2 }9 F& V1 ~1 O/ L; K
; b4 f$ @5 I9 c. n. B- ], ^
( 唔好意思﹐睇太多科幻片﹗)
作者: ronychan    時間: 2005-7-8 11:04 PM

呢個決定會影響到 人 呢種 種類存亡 所以我會選擇 安全為上 剎清所有生物8 z/ r  C8 A7 e# ]+ E' v

8 I. Y' }* j1 D6 B& O' w' M( Q因為無得博 無take 2 對方先動手的話 己經太遲....
作者: raymond302    時間: 2005-7-8 11:06 PM

I think we have to try to communicat and talk to them in a short time. And we can ask them to give the permission of Earth people to live in. If they say "OK", that will be fine. If they say "NO", we have to show them some power.
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-8 11:13 PM

假設d外星人係好善良但因為某d原因唔接受我地,咁我會用武力去征服佢地,但我會盡量唔傷害佢地,減少殺戮.所謂仁者無敵,以德服人先係最好方法.只不過我地已冇時間冇資源再去搵另一個星球,咁冇理由要成班地球人等死,所以唯有用武力,對唔住都要做一次ga la,最多等鎮壓左d外星人之後再安撫佢地.如果d外星人表面好善良,但其實好殘酷咁就梗係消滅佢地替天行道la.又如果d外星人係好善良仲肯接受我地,咁就梗係同佢地和平共處la.RyuII大大所講其實都好有道理,但係如果d外星人係好善良肯接受我地,咁就算個星球有六十億人, 而我地只得幾百萬都唔怕,因為佢地係善良ga ma.即使d外星人學哂我地d科技打番我地轉頭都唔驚,因為大家科技級數一樣,大家都冇優勢,而且我地地球人惡起上黎都唔惹少
作者: 24997835    時間: 2005-7-8 11:24 PM

我想他們會歡迎我們吧......
作者: RyuII    時間: 2005-7-8 11:32 PM

唔o岩, 因為如果佢地學晒我地o既科技再加上佢地人口優勢我地一定輸硬. 其實人口比例會係非常關建. 就算我地幾勁, 正所謂人生路不熟, 而且唔係我地一去到就可以適應環境, 好多野都係未知數, 加上佢地係有智慧, 就算我地已發展到個個 IQ 300 以上, 佢地都可以 setup 好多 trap 黎對付我地. 而且我地又唔熟識佢地, 根本就唔知佢地有冇特別能力係專門對付我地, 如果一去到就現身問佢你可唔可以接受我, 萬一講唔掂數咪死?
作者: RyuII    時間: 2005-7-8 11:37 PM

當然佢可能會歡迎我地, 但你作為一班死剩種o既首領, 到底你係羅幾百萬條人命去賭一舖定寧願殺六十億低等生物(因為我地已高班過佢地幾倍所以視佢地為低等)去確保我地可以生存呢?
作者: joycejo    時間: 2005-7-9 12:30 AM

假設我地真係要去到戈個新星球既,都幾得意....慢慢重新成立新既人類世界...即係侵占埋佢地既星球...人類就係自私既.....所以呢個係定理
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-9 06:52 AM

我覺得要考慮多方面的因素. 其中幾樣較為重要:$ {) `  v3 S' z- y1 D/ f! Z# u6 ~
1. 當地人是否可以同地球上生物自然地生態溶合. 如果唔可以就會有問題, 因為會自然地出現兩個文化. 以一開始的武備差距, 好容易出現內部戰爭問題. 最後的結果都可能變成戰爭, 不過一個是主動(開戰侵入)和被動(當地出現排擠); \% Q9 V& w3 p
2. 當地資源 如果當地資源不足, 你想和平溶入都好難. 最後只有搶或入侵. (始終在武備上有優勢, 就可以主動些)  " f2 ?' n' T0 o9 L
3. 當地人口 如果少人, 無論硬攻或軟求都好方便, 而且可能可以同化當地人. 但是如果是多人口 (再加上少資源), 就冇得選, 可能要硬打然後強權控制. (不過相信好難, 以前中日戰爭可以反映) " e1 H% v) E2 E, @/ p( w

$ g+ \- N) a( W7 L- N5 S; P最後, 其實都有一個中庸d的方法. 就是用武力或外交 (和平主義的我建議)要求該星球提供補給, 或作中途補給站(可暫時駐留部份人口), 地球一方就可以繼續探索更適合的可移居星球./ T$ D8 c& n. y

# L4 ^' h. A+ P* {9 Q" l, `9 x[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-9 at 07:19 AM ]
作者: wanmankit    時間: 2005-7-9 08:10 AM

如果去到個星球,個到d外星人有好多人- T- V& N2 t5 ^0 q
冇武器一樣可以圍死我地既+ e- I- W1 ]  }+ }+ e2 p, m  U
雖然我主張和平,但係如果到時比佢地學我地d野$ z. e$ X; E! M; ]) M
一下我地就死....  e: M3 H; l+ R$ ^- ^. _: J1 U
所以我會殺死佢地* l; S, [; G, {: n3 A
  F) \6 w4 T  E! p; @7 `2 B
但係如果佢地係好小人,又nice7 `4 W( N& P' Z! D% Y$ }
大家又發覺可以相處到,咁大家咪一齊生活囉
作者: 科    時間: 2005-7-9 09:41 AM

最好當然係KO佢地
4 p! R' U- |. {搶左個星來住, n7 J" D1 x( j9 V; G+ s1 J
但如果人數差咁遠& L1 z- k9 k+ C* a- L6 A
用武力可能會弄巧反拙* ~1 [, G( R9 k$ k1 M: ?8 a) u) p' Y
正如之前有brother提到8 [4 b8 t& B1 k5 i$ A( B& D
佢地一定會全力反抗
: i& v/ X0 ~# x' h: R& d萬一佢炸幾粒核彈過來; R, W* g- M& Y& K) A  A) R
令該星球出現核冬天
' {6 g) ]! U4 X" M( g大家都只會係一齊死.......1 b) O0 o1 o5 y& l% z9 j. L1 u$ {

4 v! G8 |" z; ^看來共存是較好的方法
作者: abcde1918    時間: 2005-7-9 01:02 PM

如果係我,首先我會同班外星人打好關係,當佢地逐漸信任我地之際,我就會祕密地同同胞商量怎樣消滅班外星人,只要時幾一到,就立即殺哂班外星人,有可能你會問點解要消滅班外星人,原因好簡單,就是想佔據整個星球,尤自己統治整個星球,成為話事人4 }1 b+ L+ l6 y9 R% F. y
- [( G. a8 m# B5 A
[ Last edited by abcde1918 on 2005-7-9 at 01:04 PM ]
作者: Edison    時間: 2005-7-9 01:32 PM

i will kill all of them lar because we are already over population and wt is the point to live with them??? It is their planet so wt?? what is they backstap us then we will all die, to kill them first is a good way to prevent war between us and them, once they die we got nothing to worry about.
作者: RyuII    時間: 2005-7-10 12:04 AM

ok, 假設現在已決定要埋佢地單, 咁會用乜野方法呢?
4 J, W1 A# E4 n# ~正如之前有位仁兄所講如果逼佢地上絕路可能佢地會黎招同歸於盡或一拍兩散, 咁點做先係最高明呢?
作者: RahXephon    時間: 2005-7-10 12:13 PM

我諗共存的機會不大,最終都會爆發戰爭,以武力解決問題。
. v8 ^2 i" X+ o% F3 T5 t* T% z4 b+ Z
從歷史的角度看,由於雙方的實力有差距,最後只後征服與及被征服的結果。 自古至今人類有和平,是因為國與國之間有Balance of Power。 當這個平衡被破壞了之後,戰爭只是遲早的事。
, v2 B; C3 B1 O) f  T5 Z% z( b8 u; u5 [
其次是資源的問題,資源是有限的,根據進化論,物競天擇,有能力者會爭取佔用最多的資源,這是動物界的法則。 既得利益者(原居民)又怎會放棄自己所擁有的,與一些不知名的外來生物分享? 縱然現代有所謂共享利益,已發展國家同發展中國家一同發展,達致雙贏的說法,但別忘記這是已發展國家經歷了殖民時期的掠奪後,在近代提出的冠冕堂皇的說法。 假如真的有雙贏的話,那麼第三世界國家還是這麼的窮? 歷史是會不斷重覆自己的,在新的星球由於勢力的不平衡,只會引致掠奪的情況。' T, O+ K- s" H) V; c" m

+ Z& f7 u1 g0 U) E0 M; M: h如果大家有睇Matrix第一集的話,記得agent Smith對人類有一段很深刻的形容:「人類就好似細菌一樣,每去到一個新的地方,就會秏盡當地的資源,不斷的分裂擴散...」
# Y6 }! S9 N+ i6 |% S% d& k8 I6 ~2 y; O1 x, P
[ Last edited by RahXephon on 2005-7-10 at 12:18 PM ]
作者: simc23    時間: 2005-7-10 11:53 PM

"最勁o既武器只有核彈",咁同佢打扙都好易兩敗俱傷架喎, Y6 z8 v, V* x
兩邊都扔幾個,個星球都冇得剩
  Q# v( j4 w: b4 t1 y' I3 u& R但如果o個個星球D生物蠢D,地球人一樣會去消滅/征服佢地
0 _4 C( `# [1 l* V0 a2 x就好似美國佬去到新大陸,D印第安人都變左瀕臨絕種
作者: csstudent2003    時間: 2005-7-11 08:49 AM

呵呵 , 我會消減它們 , 人不為己天朱地滅 , 雖然它們的科技尚未超越我們  , 但畢竟日子有功 , 況且2個星球不論文化背景及生活模式均有不同 , 因此若在它們已成氣候才觸怒了它們已然太遲了
作者: 安心    時間: 2005-7-11 10:55 AM

同佢地和平共住~/ M3 E8 q4 D+ Q1 f9 D! ?! `# a4 C
大家無分等級~
' y, f. i) ?& U5 \' s以德服人~一定可以長久安穩
作者: hoho886    時間: 2005-7-11 05:14 PM

如果去到個個星球生活,冇得變既話7 Q) i6 ~/ D- K# z8 I$ \
就會同個到d生物和平共處,因為我# O+ N4 V; F2 Z0 u, H  M
地大家冇咩令到人地受傷害既野,就唔# }9 O* K+ K7 N! e& s; J
會消滅佢地,因為佢地都有d咁勁武器
3 I1 f6 ?( w( M1 P* z# Y,同佢玩我地都未必會win,咁仲會8 `! E/ \/ ?. u
整到自己受傷,除非真係佢地做既野好
1 L5 g6 c: c% ^( q. [黑人憎,頂佢唔須,真係忍無可忍就一% H) N8 W- l, k  |  K8 W. b
定會消滅佢地.
: q3 T' }& _8 \/ N/ p$ U不過我都覺得佢地唔會傷害我地,大家都
+ k0 w9 w$ O6 V5 y/ A& q5 b會和平共處,如果唔係大家都有損失.1 q8 O7 R" i5 x7 e3 ~8 {
因為可能佢地都會咁諗
作者: 旺角fit人    時間: 2005-7-11 07:45 PM

0甘 大 獲,0米 死 0羅!
作者: Little Boy    時間: 2005-7-12 12:02 AM

我假設那種外星人都是和人類差不多
4 v7 j  {7 y2 n0 e我想, 戰爭最終都是會出現的
, |1 `1 d4 p5 X1 o6 G因為人是有私心的, 誰會願意把自己的地方與人分享?
+ \/ q1 {7 ]# P. a% f一時三刻, 出於援助, 暫時把別人收留都或許會有
+ t( V) N! I+ r! H5 `2 X7 i8 @但如果是落地生根, 長期一起生活, 就肯定會有磨擦, 為什麼要和別人分享自己的資源呢?% j* f( x' S7 B: w% l7 C* p
就好像美國在南韓或日本駐軍咁& M3 s0 e0 N0 @2 P) e7 }  Y0 t/ f
當地人根本已不太願意, 只要有什麼美軍強姦/非禮案件出現的話, 便立即牽動人們那種反美情緒
5 p" C/ s: Q8 Z7 P1 G
% X# E6 Z; ~/ h/ P7 {無論外星人人多又或者人少, 對方有核彈... 如果真係開起戰上黎... 這個星球, 在戰後還會否依然適合人類居住呢?  恐怕最後一拍兩散...
: l) F4 k2 M9 U$ G0 Q" \2 e$ ~5 E
9 ]4 k- m/ N1 W/ I1 [+ k所以, 我覺得最初應該嘗試首先和平共存先, 但同時要暗地裏為日後那場不知何時會來臨的戰爭積極備戰.
作者: Ninka2005    時間: 2005-7-12 09:02 AM     標題: My opinion..

First of I had to thank raymond302 and Edision because they wrote their replies in English.  Without their replies, I have NO idea what the heck the topic is about!  hehe. m7 k! B  B" r  T$ \- J
( X- A  D( e! V3 W
I just finished watching War of the Worlds and coming out of that movie it makes me think that we (as humans) can be soooo weak compared to other beings in the universe.
" Q7 e2 b" d5 f* f; N
% B+ x1 ^8 D! n' K2 ?To those that don't believe in 'aliens', I watched a movie a long time ago...forgot the name of it but Judy Foster was in it.   She was asked by a kid "Are there 'aliens' in out there? (paraphasing)"...  I really liked her answer & U! A/ S( y/ i. A% H

/ Z1 |( A) ^0 B. I; w2 x"There are more stars in the universe than sand on earth.   If we (humans) are the only one in this universe than wouldn't be a WASTE of space?"
. A  }. Q" `3 h, N( @( X3 j1 F; I9 a( }! V) p( R
I don't believe we have ever been visited by 'aliens' but I do believe that there are other 'life' in the universe.
; C' n( d9 d; n1 E( v8 M" e
7 }: t! T! `+ D0 h: E) j8 D& {If 'they' do come to earth then there is really not much we can do... Therefore, to ask "what we should do", in my opinion is not relevent.   Our only action/response to the 'aliens' should be the same 'intentions' as the 'aliens'.   ie.  if they are nice then we should be nice but if they want to kill us then we fight back and hope for the best.   Lastly, for all the reglious group out there, I don't believe in god but if there comes a day where we are under attack by 'aliens', I HOPE YOUR GOD CAN SAVE US! hehe =P/ ]7 g7 m+ h7 A

# x# K( J- x0 G1 f' O- B  HNinka
作者: RyuII    時間: 2005-7-12 10:29 AM

thank ninka but there is a bit misunderstand the topic
: y7 f" ]! K0 E* w" r8 P6 }8 J7 K! b
' b1 G  g) l7 W# \9 wdue to earth is over, we need seek for new planet for us to living. Luckily we found one planet is suitable for us but also other human being is living there. Their technology is equal to our current level (the strongest weapon of them is nuclear bomb) and we are stronger hundred or thoudsand times than they are. As our leader, what is your decision? kill all of them or live with them together? 8 N0 d/ e( j0 k; K9 h. s& d

2 s+ V) i' k) U$ Kif live with them, something you must consider:7 b, f' [4 }: u: \+ h3 `/ ]
1. Are they nice or just pretend nice? 7 |) o# F0 f. z: }0 o6 N
2. Our technology is stronger than they but how long? will they learn from us and kill us finally?
: L7 Z# o9 \8 {3. They have over six billions and we just only million people, can it balance, what will happen under this scale?
5 o, Z. y; e. n. P, ~2 `
8 m: v" l/ P; A8 k" r7 I/ [( _4 uhowever, if you choose war, what is your plan?
# \1 x) C2 x0 E$ Q9 g2 [
# E5 r1 ^( E  |[ Last edited by RyuII on 2005-7-12 at 10:34 AM ]
作者: RyuII    時間: 2005-7-12 10:54 AM

各位主攻的朋友請問會用乜野方法去罷佔個星球呢?7 l" K6 R% Y  n. e- n
  `3 H; N* N$ F' H
或者我講先, 如果要罷佔好似我地現時呢種智慧o既生物, 由於佢地已有武器可把自己星球毁滅, 強攻可能得不常失. 但假設佢真係同人類差唔多的話, 我會選擇用生化或細菌戰去同佢地打. 仲要係靜靜雞咁令佢地死晒都未知係我地做./ S, t7 {+ Q% f: L

- l: ~8 \3 H$ U" p* A' j) n但最終我未必會殺晒佢地, 到佢地死到得番幾十萬人o既時候可能會出現然後扮救世主咁醫番佢地. 而我亦會o係呢個星球上做好多建設去彌補殺左佢地咁多人. 到最後我亦會o係補給左之後再去尋找其它星球然後番個星球佢地
作者: Ninka2005    時間: 2005-7-12 11:04 AM     標題: My 2nd opinion!

Thanks RyuII.   I told you my chinese sucks...=(( C! O! r; I/ w# {. r
, N) U1 k4 [: {0 G+ d% @' x
I think your desciption of the situation is exactly the same it was on earth a ten thousand years ago where humans started to evolve and our intelligence surpass the animals.    We have been living with the animals since then but look at where they are now... a lot of the animals are extinct.    We are 'truly' the master of the planet even though we like to stay we live 'together' with the animals... in fact we are just 'letting' them here.0 [% R8 w7 Y2 X, g0 L3 P: d
- ^$ W9 V( ^% P2 {+ s* f
I don't think there is any possibility of living with the 'them' long term.   Like you said, their technology will catch up to us sooner or later....then what do we do.   7 ^- G; [+ S0 g: Y. }4 {

+ w* v4 X5 z- }' b6 M' XHumans are self-fish.7 ^+ w5 c( N1 G/ X9 C5 L

' V( Z6 N7 H4 W7 o6 T2 XWe must do what ever necessary to protect our lives now and in the future.   First thing I would do is destroy all their weapon technology so that they can't fight us.    Then, I would start protecting ourselves and try to find another planet to go live.   For our long term survival, we have to find another planet.   We can't live with them for long term.* o! {2 b& |* i& c

t( A5 R+ j0 Y8 [" \0 q8 K4 U4 p" ENinka
作者: Asurada129    時間: 2005-7-12 04:56 PM

個人唔主張戰爭.......我相信我會以友善既態度先表明來意, 只想和平共處而共創新天地..8 {# K' Y9 _( A3 g' S  p$ r
我仲要係首領...甘應以我民為先, 希望我民唔需要流離失所.....在這大前題都忍受, 希望能有個合適地方重建家園......) }0 v4 K1 j8 M! B4 j8 [2 K
% t) E) i1 d5 T; |
但作為首領, 如果被趕盡殺絕.......甘亦應有首領既保衛我民既精神....開拖還擊!!!!!!
作者: 睇我唔到    時間: 2005-7-13 03:53 PM

和平相處9 x! B* T8 a6 q4 j9 C
之少起碼唔洗因冇資源而死先~同佢地打起上黎,就算勝~之少都要"城"年時間(我估-.-)同大部分武器,星球更加有"厭"重既破壞,如果敗就更加唔洗講~, g1 \  Z8 o& J7 v: H+ v# n
最多咪等資源足夠時咪再搵過第2個星球
作者: hideaki    時間: 2005-7-13 06:22 PM

我認為沒有可能和平相處~~* K5 a6 Q3 v1 x" J2 Q" D
因為人類的侵略性太強了,而且對其他星球的人(外星人)的看法都是反面的. a% {, K5 x: Q  h; y( `
看看那些電影啦~~大多數都是外星人攻佔地球
0 _7 b' R$ F. z; p' C# w( T4 U# |7 m" f再說,有太多的歷史證明了人類是好戰的
( H. n/ G/ X( g$ }2 l, ]到目前為止還在發明武器
4 j& J: s9 c, }! |4 @; J由此可見,人類不可能和他們和平相處
! @2 }+ R# }% }( W4 F% b$ k% k+ r- r
再說地球滅亡的原因(絕大可能是原子戰爭)
6 k2 N, x, z& q* y到了那裡人類也把最新的科技和武器帶過去' c. m0 F' Z. d7 p5 K3 [
遲早發生戰爭,這個星球有再次滅亡) ]1 U3 B8 a$ R% E2 n4 V
再找過一個無生物的星球吧 0(."_".)0
作者: lko    時間: 2005-7-14 12:27 AM

我想要的是和平相處...因冇資源分享不足的問題~
2 I% m. o* b) ?, \0 N若再挑起戰爭.......
6 i: t' W1 m6 u; o; g吃虧的是廣大無辜的子民...而不是指揮者...^^
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-14 05:20 AM

我會揀和平共處wo....
& z  \, p! V: b3 F2 i" l/ z8 r7 ^1 j, c! M( Y2 Q$ |3 U
風水輪流轉....今日你滅人...聽日其他人都滅到你je
& a3 E, _$ G, V8 r* `1 H, x不如和平共處& C& Y6 m( a7 W5 G  A3 X
唔會打仗浪費哂d資源
. K2 i3 v  L, d* P; U7 Z! B% n; y再慢慢積蓄下
2 Z* D4 }" o! w, a( D1 M再去搵過個新ge星球去住lo @@
% r# B0 O/ |' P" z$ t* t; G/ m$ ^( X. c4 d6 m
[ Last edited by MaxFigo on 2005-7-14 at 05:21 AM ]
作者: kaigi    時間: 2005-7-14 10:35 AM

我會同個d星球人針下
- G  G; C# Z0 Z! d1 w9 d1.大家睇下有冇第2個星球可以被我們住
$ T  T% C' O! a( I2.大家一起住
8 Y. ?% S) T+ b8 O/ `3.地球人被睇為次一等的生物 繼續在他們的地區生存(2 q/ N. u, C& ]! _7 ~! V
針唔掂的話便要打最壞打算
  t/ u" h. x1 S侵略他人的領土
作者: 地球人一個    時間: 2005-7-14 11:45 AM

我諗首先要同果個星球既首領傾傾先,
( a! _( G6 M9 P) o: E5 u6 s同佢傾下而家我地個星球點樣點樣,* e9 g8 U! x& m% m( U- u9 Q
問下佢地有d咩野解決辦法可以解決我地星球既危機,/ C5 P) ]6 _" U$ c3 @8 \: e" ^
但如果個問題真係太大,連佢地星球的人都唔知點收科,# v6 Y7 \: i3 \
非移民不可的話,就只好求佢地可唔可以收留我地星球的人,
6 X- Q! `  a' A9 Q, U1 D" r但如果佢地唔肯的話,可以比D著數佢地,
) S0 o; w7 p0 k+ I& q9 Q2 Y8 f例如比好多天然資源,該星球沒有的物質,  x, g3 p# |* |& @0 Q; k
介紹新的科技比佢地,同佢地結盟,  E3 ~. M3 f! x0 x  w2 ^# n
幫佢地同其他星球一齊打仗等,但如果佢地咁都唔肯的話,$ @( _0 [0 k& \+ o
咁就只有再快D搵其他星球,我唔主張消滅人地,
: X3 `- f  H: K; ]/ b% {4 ~始終人地都無得罪你,唔比你去佢星球人地係有權的,
' Z$ u1 P9 n0 f0 T- h4 i而且自己都知道地球會滅亡,都唔想人地好似自己咁慘,( ^, [( P4 U: t' m! _) i
所以如果佢地真係點都唔肯的話,7 t& Q/ T  g% k; U0 X
咁就只有認命算吧
作者: leolyk    時間: 2005-7-14 03:16 PM

我會和平的手法8 U6 ^& S) t& b" Z% u
因為個到d人都有好人
+ }8 `. U2 e( F  G3 e用冇力一定會傷及無辜
: r9 q) w6 `  J0 H. V. `) G: [如果用武力解決
$ F' j" i8 }$ ]( o個星球一定會冇埋~
作者: yiphbmail    時間: 2005-7-15 12:34 PM

我就覺得好似龍珠咁
8 a9 A9 |4 s" @( s$ L叫的撒亞人黎消滅我地
( d6 M( A  s" z: `然後佔領地球7 _) q- \8 p* b2 z
但是否就如漫畫一樣
0 M9 e7 L- q( t, Y; K# T敵人被我們同化
  _; l9 m* e( y+ w: w! e( |& B+ E0 n' V& _* B4 q
我想就吾會
3 O( y& Q: {  c0 W& E1 @因為一講到生存權利
+ @% v' J, V3 F! d, w! |那怕是最親的人' d+ U) k5 D$ a2 e; U  n
到會成為敵人( ?8 a  E6 G/ n. C* }

* b" S3 l1 `- ?* Y1 h在我的思想中4 v& _4 u! a& @5 C; G
我始終認為人类并不是地球的原有生命體
; B) U( A5 O- a2 Q$ v" {- E. ^3 O因為人类只有存在史沒有進化史2 G+ d& E# H7 M+ G1 M& N
所以我認為人类是由其他星球來+ v) J4 f  U* s. ^$ C' R! ^
進行搶奪的- O% q; u" O' u: ^; S  k4 Z
所以我認為最終只會發生戰爭
& x) f0 p9 ~" D7 @: `大家一齊死* ~5 M& l" D5 K- p6 p( O% Q# D' `
這就人的天性
/ M9 U- w! y. s$ ?' T2 h$ x6 b! {是改變不了的
作者: calbeetuta    時間: 2005-7-16 11:25 PM

我估好難同外星人和平gar la$ G  G, C; i4 K; R1 A2 f/ N3 h
無啦啦有班地球人去左佢地屋企& |6 p) b! U. Y; v
仲要長住
; C2 s& B7 ^; \: y1 N邊個都唔制gar la1 p- U" T, i8 [
唯有展示下地球人o既威力: E3 h6 v) B4 _! K* O7 H' v
等佢地臣服lor
作者: sohozhk    時間: 2005-7-17 01:28 PM     標題: 我會同佢地簽張99年的租約

仲話明租約期滿後,實施一國兩制,50年不變‧‧‧
作者: 警員甲    時間: 2005-7-17 05:51 PM

我諗佢地雖然接受,但可能都有點唔鍾意我地
" N$ f2 {0 A, [4 i或者...佢地根本就係..異形!- w$ L6 X/ Q* W1 Y5 T0 e

. I7 A2 T5 v- {4 G' t3 Z1 V我就會大叫:....$ V$ p. O5 e2 n  h$ E
- Q( e; t) a/ E% _! ~
渣古們!上吧!
作者: kk4683    時間: 2005-7-17 11:41 PM

地球反擊戰 =.=
作者: bigfish    時間: 2005-7-18 05:29 PM

我會帶頭同o個個星球最漂亮o既女生物展開同化行動, 咁如果大家同化左, 就變成自己人, 到時佢地就唔會有心去攻打我地la
作者: dennis0330    時間: 2005-7-19 08:23 AM

我會假意同佢哋合作~~~~然後比隻死貓佢哋食~~~~話佢哋背叛我哋~~~~跟住以呢個理由黎隊佢哋~~~~再同其他外星人合作~~~~然後又用死貓~~~~又隊佢哋~~~~再立哂佢哋所有科技~~~~跟住又同其他外星人合作.................直到成為no.1^^!!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0