標題: [10/7吹水加分題]有冇遇到好衰既阿伯/阿婆? [打印本頁]

作者: hkcitywong    時間: 2005-7-9 09:32 AM     標題: [10/7吹水加分題]有冇遇到好衰既阿伯/阿婆?

成日遇到好多老人家倚老賣老,搭車又唔排隊,冇位坐又大吵大嚷,又話人唔敬老,唔係話唔敬老,問題係敬老要自願,唔係迫gar, 你地遇到e d情況?4 H9 n; ]3 i8 }* z0 _( u5 @" U
% ^( l, o! Q; _
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-7-9 at 02:27 PM ]
作者: chong2002    時間: 2005-7-9 10:21 AM

今日遇到一個...........
作者: astepor    時間: 2005-7-9 10:45 AM

無,果日同個fd,個fd不嬲係好仔,佢讓位比個ah婆,佢全程狂讚我個fd.
7 U' h2 D8 q) m5 G" `$ B又'監介',又煩死人.* o( n* U# Y/ O7 R/ w) A
我就落車一味笑個fd.
作者: fmchelloauntie    時間: 2005-7-9 12:39 PM

有次"hi"親個阿伯...佢大大聲話我推佢...=.=
作者: long winer    時間: 2005-7-9 02:38 PM

有d阿伯搭地鐵會beer住你想你比個位佢坐,大佬,我都攰既姐,so我多數只讓比傷殘人仕...
作者: abcde1918    時間: 2005-7-9 02:48 PM

我記得小時候,我在公園玩時,有個阿婆無端端叫我請佢食雪條,我心諗:我同佢三唔識七,: f% u" C/ A  D( @- n7 u& ?9 v; A. x
點解要請佢食雪條  於是,我一口拒絕,點知阿婆係咁大吵大嚷,話我一D同情心都冇,; ~; C+ ]2 q( D0 w9 p' N
於是被請佢食咗支雪條  你地話個阿婆有冇搞錯呀!
作者: callnowyeah    時間: 2005-7-9 03:54 PM

今日係d開放式既美食廣場時....食左個lunch仲飲緊杯野同睇緊報紙....
- z- r, f. I- F& v9 C, N# z# L跟住有個阿婆有其他卡位同普通位唔坐,係要同佢d朋友坐係我對面...迫我走.3 Z' M; o$ |" ~" N
& V* R3 b4 A! a* y& r
估計是我坐的卡位係角位到舒服d...所以佢特登要坐我果張卡位
作者: wanmankit    時間: 2005-7-9 05:07 PM

有次我係間餐廳食飯.../ j5 [* Z- u# l" l8 E7 J
個度冇分吸煙區之類2 A/ U+ ]1 V2 V! t2 ~- H
我側面有個阿伯
2 c" [6 O: I! M3 ?0 n2 z+ A7 ?佢食緊煙,噴d煙個黎( I' }) Z, w* p6 N+ y1 ^4 ~$ ^
我心諗:你食煙冇問題,但係你唔好噴野丫...) V2 V9 K$ n9 \$ H  R7 L
我跟住好有禮貌咁同佢講:
7 ^, b! @% b" s6 {伯伯呀~唔好食煙住先得唔得
. E, c3 V4 ]; o3 Y6 E影響到我呀,唔該丫~
, }1 ?0 J; y  P點知個阿伯話:
& `2 R! B7 Y# R& A3 ?% e你理得我...我鐘意食咪食,死左都唔關你事...
% T) j: h: n/ F) ^4 s* {跟住我拿拿臨食完就走,/ K" U# o2 \* `* O. A. H3 j+ q+ u
駛事見個衰阿伯,火到扯埋.\/.
作者: 丹山    時間: 2005-7-9 06:26 PM

我印象中係有幾次! [) U3 f3 ~5 m2 N" p3 e) u$ y* ^4 X
但係有一次就無同佢有任何接觸既 包括語言上
3 T9 w7 _  p( c/ n2 ]但係就足夠令我果餐飯嘔番哂出黎
$ U- _2 @: G- `! [( f1 I7 Z# r
' B0 X2 L4 Y- Z! S8 @話說果日係KFC一支公食野
8 D9 N) \* |# A7 o, N坐左係果啊婆對面 咁緊係無野啦 食野之麻
, A& \( Q  _! W: b+ c6 L佢食完之後 我都係食左一半8 K' H/ t- U! k
點知佢呢...首先 飲左淡水 然後   浪口....' X4 _/ d+ m' ^4 @, |
都唔係重點 重點係佢吐番落佢個兜到3 Y1 z; v4 ?) b7 x# ]9 S6 S
我睇住佢吐番d白色既水出黎% h4 M' Q8 Z7 r, S6 g
我好後悔 好後悔睇住佢吐d水出黎 點解唔可以好似睇鬼片咁掩住隻眼...- J; ?+ B! E- _& }4 Z
可能果一刻我真係呆左..無計# F0 F" t. u* ]% a  o2 u
雖然已經無哂食慾 但係 我都要食落去...) m) E6 ]' [, M% u2 [$ E( w, p1 P
因為個餐三十六 我食左一半都無...' P3 p0 n: ~2 }# T# a
當佢離開左張台後 我以為女神正在向我微笑
% J" u+ |/ S6 i& H. y0 d! i但原來只是笑話 她又回來了...; f' v, b  v/ Z3 t# S
然後 單手用牙簽了牙 然後攤大張紙 將d污垢物擺係上面...
+ L6 n( F8 a, x0 ]神啊 救救我吧 我只想安樂地吃餐飯罷了...4 F3 B- l. Y" {8 @+ h
, x3 _3 P: F* W
[ Last edited by 丹山 on 2005-7-9 at 06:29 PM ]
作者: aa8116a    時間: 2005-7-9 08:11 PM

有D老人家唔知係咪有妄想迫害症, 唔小心踫到佢, 喊打喊殺, 已經猛咁道歉, 揩到下姐, 駛唔駛斟茶認錯, 都算啦, 係自己錯先." S) e# L* ~1 B

9 d: P/ P) l& j+ G最老土係持老賣老, 買野搭車老奉唔排隊仲要爭住上, 好老都話情有可原, 唔出聲都會有人主動俾佢先, 又唔係噃, 剛剛半百果種, 尤其是亞婆, 話佢又俾佢兇番你, 兇唔到又一哭二閙但唔去上吊, 唔出聲又頂住 ..............
! ^3 o# t2 @5 o1 c# }$ d# q+ Z
+ l0 A; x/ C4 d4 s8 E% U唔係唔尊重老人家, 無論老又好, 嫩又好, 都要尊重人先值得人尊重 !!!!!!!
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-9 08:35 PM

最憎係唔排隊上車既阿伯,好似老奉咁,企係門口度,巴士都好d,如果係小巴真係好火,如果咁橋冇話重火!!!
作者: joycejo    時間: 2005-7-9 08:54 PM

有啦實....戈d阿伯阿婆會係過關排隊戈陣打尖....望住佢地都唔知話唔話佢地好,,..
- J" ~' h6 |6 p( \2 W% ]佢地仲有時會太過利用呢個權利....唉....有時過份左d: _0 `) D, j# o
我地年青人讓佢地係岩....不過有時出句聲好d....成日都唔聲唔聲咁亂黎
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-9 09:35 PM

最討厭樓上有好多人說了 - 就喺搭車打佔. 試過一次上車(其實車好多位), 一個似阿婆的人(身手好敏捷)閃出來打佔. 唔想同佢爭同噪, 只是"射"了她一眼, 可能面路不快, 嘩! 一上車不停大聲話現在後生唔敬老, 冇禮貌.....未停個口. 好想同佢噪, 不過費事愈描愈黑比機會佢"入"我. 所以收聲, 好彩當時喺點好多人睇見, 如果唔喺肯定硬食.
作者: gundamman678    時間: 2005-7-9 11:30 PM

希望大家對老人家多d體諒......大家後生仔,行得走得身體好,你地可以明白老人家被體弱所纏、被家人忽略的心情嗎? 大家身體唔舒服時心情都唔好啦......, s+ W1 H- e# A# S* u4 v

z% O* r# w/ g2 `佢地點解下下要同你地爭,你地有冇諗過係點解??
  F/ Q3 A6 k# J3 s+ t$ Q. u& a
2 s0 j  r$ q! }3 g) h0 R% s香港人對老人家實在麻麻地,唔多容忍,唔多包容......係個咁現實既社會,佢地唔爭,有人替他們著想嗎?- P' y7 H. M+ _5 Z, x- J

6 L" N" T# }* \" Z; f1 ]不過,補充一句,有d老人家真係好麻煩下,橫蠻無道理。呢d係本性問題,唔係在乎佢係咪老人家既身份。所以我希望大家唔好因為呢d唔好既老人家,就連其他老人家都覺得係麻煩。6 l8 A+ n; ]: [( v* p* {

6 ?8 Q5 V8 u0 P! n[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-9 at 11:46 PM ]
作者: RahXephon    時間: 2005-7-10 12:41 PM

細個時住公共屋邨曾遇到個,隨地抛垃圾同吐痰,衰到貼地。
5 u& W) M! W; E0 h# D有一次仲離譜,吐痰吐左喺我身上(嗰陣時我較細粒),
6 }4 B) r/ ?$ x3 r& K+ C對唔住都冇句就走左,等我留下童年陰影....
: j; l1 `( U# g" P# b6 Q& y6 ]# o( l2 U1 G$ [
其次是而家每日都會遇到,我喺九龍塘返工,每日都會搭地鉄,
& F/ v$ @* G" h  ?嗰啲阿公阿婆,推住架大的手推車仔,喺月台上大堂時又唔肯搭lift,
" r" B4 z; M3 H) P% y, h7 B8 _又唔理前面有幾多人,夾硬推上自動電梯。 冇錯你係長者,
# W" s$ @1 W. P$ D3 \1 l; f& r人地應該尊重你,但係唔代表你地可以唔守規矩,6 e  u1 H0 M$ b+ b
推手推車上自動電梯係好危險ga,跌落嚟會整親人ga!
作者: gaye    時間: 2005-7-10 10:12 PM

有次搭火車 , 有一個阿媽帶住一個小朋友上車,8 e& R* A: V! h" ^: M2 n0 |
大約 3 歲到, 一上車, 2 個人就搵個位坐啦,
0 b: o/ [( [1 P, L% [) c個小朋友座係一個阿婆隔離,個阿媽就座最左埋邊,
& [! h: X0 d& c) ?# ?即係依次序 : 阿媽 , 小朋友 , 阿婆 , 路人甲 6 l9 o) m8 U5 A, r3 i1 B
個小朋友又係百厭少少 , 好似身痕咁, 成日郁來郁去,! r  Q' L, J/ d/ I, X* x
咁佢一下唔覺意就 "hi" 到個阿婆少少, 個阿婆就勁罵佢,
$ C$ ]& K# |) x- [* _  |: R個阿媽就係當然係咁 say sorry 道歉, 又罵佢個仔,' K! O( [* {. \: b, B, ]  ^* p
但個阿婆好似幾燥, 係咁罵個小朋友唔停 , 又話冇家教, 百厭, 整污遭佢件衫等等....
# F* H0 |/ J1 n  r) V最後個阿媽就的起個小朋友, 唔坐, 企起身去左第二卡5 w& X( Z( m. {( P' v
心想 : 其實只係整污遭左個阿婆件衫少少者, 小朋友當然係百厭少少啦,
" I8 [( W  K/ _- q+ ?7 l! m4 S# ]係人細個個時都係咁, 何必發咁大脾氣呢,
" D& q$ A* A4 K2 b5 [. V/ n: p, O5 Q2 P況且人地阿媽都同你道哂歉...
作者: car021345    時間: 2005-7-11 02:25 PM

我見到有個ar 伯beer 住d傷殘人仕,大佬你唔係要傷殘人仕d企ar 話,結果傷殘人仕真係起身,我見我唔係好攰,我比果傷殘人仕坐lor,跟住ar 伯beer 下beer下咁真係好笑,佢好想同你嘈咁,口係到支支喳喳,我好僧果d似老扮野果D
作者: 旺角fit人    時間: 2005-7-11 07:47 PM

緊有啦,d 叔父 好........# `8 s9 C! q& m  K& m3 ?
算啦,收口.
作者: redhat    時間: 2005-7-11 09:52 PM

上到車,見到公公婆婆企得辛苦,多數會讓位比佢,話晒幾十歲人。
7 m" p1 e, ~' s
7 E( L7 }7 V) l( ^7 r不過打尖唔排隊就5會忍,如果佢話我5敬老,我會答佢「老人家要帶頭守秩序,5好教壞D後生」!
作者: hoho886    時間: 2005-7-11 11:28 PM

有陣時好多人個陣d阿伯阿婆推住ga手推車
- U8 Z5 S* g5 V2 {好似番大陸個陣/上電梯個陣,d阿伯阿婆真! ?+ y+ `4 o' z1 f
係好鬼急ga,仲要拎住ga手推車,係d人當中4 ^  z1 o( Q* g: R* X
閃黎閃去,但係d動作真係唔夠快,就會撞到側
# z9 u& F' G7 u, z3 {6 N4 D  }. N面d人,撞到你仲要好似係阻住佢行咁,其實
8 n, x6 c6 T/ `2 E# i8 c+ G' c1 E8 i係多人,同埋自己行得快,撞到人姐.
4 q0 H) d1 l1 h% d( w- [; h
  {; \/ Z# g9 f4 g* m$ T4 G' L仲有係mtr 火車個陣,ga車好多人,d
: D+ ?9 B! ~  u阿伯阿婆又會阻住左d人,見到有位,就立即, ]. U# p# }* g7 j7 o' |
走過去,唔理側面d人,就沖左過去,驚有人) k; m$ C; }1 C! j6 w7 `
坐左,不過其實d人睇到你咁老,係老人家
: |- P) ~# e* \5 S( ~7 b8 m/ U都會比你坐,同埋有人制左過去,只係幫你霸1 e/ r8 ]- @5 d9 ?. Q
住過位,唔比其他人坐,等你慢慢過黎,唔係! L4 S: K1 G! n: \
諗住同你霸  a, c2 S& s- `: M# a$ D
不過有d阿伯阿婆都幾好既,幫左佢,佢會唔
1 C3 Y% z! |, B* y該番你
; P) {1 V/ F% D) d4 e/ c
% [1 \7 C; {' J仲有d阿伯阿婆撞到你,仲要可能罵你,不過其
, t( p7 O3 y! A6 L' m. n% v' G! w- I實係佢自己撞到人
3 s8 g% ^, K. P1 U+ y; I8 Z5 s# v# |  B  ?4 D# }* `
雖然呢d唔係全部係我自己身上有既野,但係我
& @7 \" u' y7 J  r* N- c4 j: [都睇過有d人係咁ga  D9 ^6 L: l4 {
( K) Y  N7 T! }3 b) W1 q* M
仲有d阿伯阿婆你幫左佢,好似係你應該既,做/* [6 Q3 A8 h! ~* ?- V, W
幫得唔好,又可能罵你
作者: 秦二世    時間: 2005-7-12 12:29 AM

没有遇过。。
0 d: \4 V( X2 @2 ^; z7 I7 `. r不过不是每个阿伯阿婆都很慈祥的。。/ I/ A$ ]' s* D$ l1 Y5 f
有些可能会呼喝你。。
9 f0 b( @+ e0 A6 ^3 |因为见你细。。2 h8 l& g# y( y$ V" ~5 o9 J  N- S% d0 L
好ham。。
4 H0 ~. ~. c* r- q! ~; ^* D哈哈。。
作者: Ninka2005    時間: 2005-7-12 09:08 AM     標題: My opinion...

Sorry if I don't understand the question properly but I used a translator to translate the question from chinese to English....hehe
6 ]; V* q  W- @9 k2 r- P3 D5 [  D$ b; C0 R5 o8 n5 f
I don't think our 'politeness' and 'sincerity' to elders should only be voluntary.   Life is that we should treat people the way we want to be treated ourselves.' v4 I% j& n8 x! O+ G5 \, [
0 L0 Q% e' W4 O' W- }
I agree that some elder abuse their 'privleges' but I think for the most part they are very nice and deserve the respect.   We all will grow old soon or later and I'm sure we would want that 'favour' return by our young generation.% e2 H* ^; H- O$ F" r% E, i
- W) t; }" y) J
If I encoutered a situation where an elder is not being polite to me.... I would just brush it off and move on.   No pointing aruging with someone that will probably not changed.
; q7 ]$ G6 U0 W- P2 R( T) j' }3 {% u  }! A2 t
Ninka
作者: stone86    時間: 2005-7-12 11:22 AM

有時會遇到D老人家,搭車又唔排隊,
6 x& A2 l  j8 [2 v+ Z, V) b1 m我明白應該讓位比老人是一種美德,
0 v) n8 M* B$ V" e' h但有些太過份就唔理佢了.
$ M$ `0 V( n* e- O我每朝都遇到亞婆,佢一定唔會排隊,有時都好鬼憎佢架.
作者: 地球人一個    時間: 2005-7-12 04:09 PM

有ar!, `4 ~& Y9 {9 m
話說有一次朝早番學,& r( T1 h- K. I' S" ]
果時好多亞伯亞婆o係度執紙皮,0 ~/ B4 ], a6 o" ?0 P) u1 Y( c
但我唔小心踩到佢地的紙皮wor,1 e! A% O  x! k0 f$ ]" j. {
咁其中一個亞婆就同我講:XxYZ!!你條XX,
9 H4 I: M* \! n/ Y4 r你無眼ga?我的紙皮你都咁踩?你真係正宗冚x產o2 z( p2 s" z: Y* {3 d8 }
但我就無理佢,因為趕時間,之後一句野都無講就急急腳走佬
$ m9 C( ]' ~7 u: x/ n最搞笑係d粗口有鄉音,9 D* g2 T3 ^$ d( Y! P& \+ h" d$ p+ y% f& n
但我又唔想笑,真係驚佢會為左個紙皮跟蹤我
作者: annie628    時間: 2005-7-12 05:56 PM

有呀,佢地成日持老賣老, 搭車又唔掛隊喎,成日打尖" H) z6 L) p( [: r' ~" d+ D

# c5 F2 y4 X. u5 H話佢又唔係, 唔話佢又唔係,話佢又話你蝦老人家,唔話佢又驚佢變本加厲喎,真係左右做人難!!4 T2 y5 ?" T+ {; {# T

1 H$ a! R, l9 S  R, a有次搭小巴, 有個阿婆一上車,就係甘講電話, 講電話無問題呀,但係講到好大聲,( c; v3 H0 ?4 S* s' F
全車人個個都望住佢, 佢隔離有個後生仔好心提佢咪講得甘大聲, 點知俾佢鬧番轉頭,  K  @# S: {% t4 M- y- ?: u9 z
話佢多管閒事,問番佢講電話係咪唔得喎,犯法架? 真係火得來咪,真係俾佢激死!!!!
作者: bigfish    時間: 2005-7-14 04:57 AM

有次搭地鐵, 有個老人家見我有位座就企o係我面前, 企得好埋, 仲特登對住我咳, 又唔按住把口, 咁我見佢咁唔衛生, 咪越縮越後囉, 點知佢就越靠越埋我度, 結果我由美孚忍到太子, 忍唔住就行開企埋一便, 點知佢一坐底之後就咳都冇咳過, 由太子座到金鐘, 咁我先意識到佢向我咳唔按住把口係戰術黎ga
作者: leolyk    時間: 2005-7-14 03:21 PM

琴日先遇到個   O+ E+ U5 O9 H
琴日我去打波
, v. \% C7 G1 D5 }3 M+ H- ^( k個波唔小心look左落樓梯* C9 w4 y, Y0 \" S% X
要我行到去個波付近既時候
0 b2 ~, x3 I7 u, B& X) J低身撿波
( X- Q1 p( L6 t9 M0 `3 Z  O- n個呀伯一雨就踢個波落多一層樓梯 ' E* J0 W& F/ P
真係激器
作者: X-Gang    時間: 2005-7-14 06:37 PM

我記得我同個朋友有一次去旺角啦...要等車~$ W  }: q. [2 S% n  F
之後我等左好耐o既車..見到話,咁多人等車o既==* `- V6 O8 n( B4 r
根住,無啦啦有個阿伯行埋黎我隔離,我唔理佢丫..
' N' ~1 u6 S9 h2 k' l佢就再行前少少..因為佢見到有車..我就拎定八達通出黎啦
4 n9 ~6 l4 b6 u8 y我諗住行前一步...個阿伯打我尖~我唔理佢啦...5 m0 ~3 V3 B8 r/ A
幾廿歲人囉佢都...咪比佢行先囉
5 Z6 O- u/ |  v5 z之後佢就唔知係唔係好刻意地..慢慢。慢慢咁行上個梯級~
5 @6 R5 q) ]) n$ U/ z8 U, R/ g) y根住我唔小心行快左一步...係一步姐..撞一撞到他...
0 G& M4 g4 R' w  h# H/ s- a佢話返我想打尖...之後上到車係咁爆粗鬧我,我就話,我個朋友就話2 J' p* X, `; K5 a3 I5 i* ]
算啦,唔好理佢啦..我就大大聲話,我唔會同d咁冇文化o既人講野架...% Q& O0 r% d9 |9 J
根住佢講講下,好似想埋黎郁我咁==
作者: hideaki    時間: 2005-7-15 06:11 PM

我記得有一次,
( v& C) R  }. Z- X1 U到咖啡店吃東西,
1 }0 t; W! b/ N0 Q然後有位重聽的老伯問我們要喝什麼2 n0 @7 C+ P) ]7 L" V& m
我說:玉米水: Q; L1 n2 \; L+ ?: M* ?- ^! z
他說:聽不到,可以大聲一點嗎?! }$ @- X  U9 e" o; i
我再說一次- n7 o* l. p7 j1 A* w
他卻說:我不是耳聾,不需要那麼大聲 =.=- |7 p2 B% C2 b  {9 c% A: ~
(害我不好意思)
7 o1 @& ^8 F/ \/ a6 N然後他拿來的卻是果汁 =.=
8 _% ]+ W' W; L0 r1 @我也不敢和他理論* ^/ q1 A$ `: W
可能有一天我也是這樣呢?
作者: calbeetuta    時間: 2005-7-16 11:37 PM

有啦
. l$ I0 s4 L) d; V" E, m# u( F; k好細個個陣
' b% V- i4 o  J: e( B坐電車樓上的膠凳位4 L, U$ `" y4 k. Y. _
有個阿婆
  l. j- P8 N$ s) U; s& h% n, q鑑硬坐埋唻1 b% _6 t8 r  Z" c
我又無叫佢走開,但係我又坐響度# O4 w6 Z. S: K2 G
結果就被迫同佢兩份分張凳& I- f1 H4 a# m" A. w/ k, g0 n6 ~, U  F( A
佢亦都坐足全程先走
作者: kk4683    時間: 2005-7-17 11:39 PM

之前做waiter都遇過唔少
- W1 j% M* {' p" l3 i, U1 L( Y成日都恃老賣老
% c  J# J0 d, Y. b( Z* D6 E對你又呼呼喝喝
7 O) h  t. n+ ]7 q8 s8 n- S乜都要跟到足
作者: dennis0330    時間: 2005-7-19 08:32 AM

sure有啦~~~~佢果個死豆釘孫(BB仔)~~~~佢行路卡到我隻鞋自己扑x~~~~但係個阿伯話:你有無睇路行嫁?!?!我同我D FD就心諗:無奈=.="

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0