標題: [11/7吹水加分題]大家「最喜歡看那份報紙」? [打印本頁]

作者: olaf    時間: 2005-7-9 05:34 PM     標題: [11/7吹水加分題]大家「最喜歡看那份報紙」?

大家「最喜歡看那份報紙」?點解?% g5 }5 V: _+ V- Q! j, U( r

9 a) D& O3 e+ v: }2 @[ Last edited by 月月鳥 on 2005-7-9 at 06:21 PM ]
作者: olaf    時間: 2005-7-9 05:35 PM

蘋果日報.........
3 c, q5 W7 M% A* A0 Y2 I夠八、紙質好
作者: 月月鳥    時間: 2005-7-9 06:17 PM

我做工之後有讀報的習慣,以前讀書唔多睇報紙(要煲漫畫丫嘛),直至中三,某位師兄影響左我 ........佢個時看星島的,但我要同佢拗,所以我睇明報,而且那時的明報較多勁人的文章,我讀X科的.......( r6 A, j3 A3 z
宜家較喜歡看信報的副刊,明報的副刊已不及當年精彩 + v" m8 v( F* V  s9 P: z
至於我鼓勵學生看明報,是因為我記得果時學校有得訂,對學生來說平一點
' y7 V! c$ G$ p: ?# _/ {6 D而且,明報的內文報導用字用詞較精簡準確,適合學生閱讀
作者: aa8116a    時間: 2005-7-9 06:53 PM

蘋果, 幾多野睇, 例如"解讀中國"的張華, 分析國內局勢精闢獨到, 但最近好似轉左人, 陶傑於社論及副刊的文章都值得一讀, 還有張五常論經濟, 李碧華, 蔡瀾, 李純恩, 左丁山於副刊妙筆生花, 波經馬經財經的編排都容易閱讀, 當然財經版不及信報, 經濟等報紙. 整體而言, 不錯 !
作者: wanmankit    時間: 2005-7-9 07:22 PM

我鐘意睇東方~點解?7 a! h6 ?( U' A8 g! ^! ?( q* r
其實我細細個就鐘意睇報紙...
1 S! g9 [9 H. H同埋老豆係睇開東方,( {  a" T1 j+ O7 F2 b$ v
雖然知唔好
( ^1 |* i' b  F1 Z; s但係費時佢勞氣,所以咪睇啦~
/ x# A$ ^7 ]) G* X- B, ^  s睇咩呢?睇馬仔-.-唔係賭呀...' E: k, ~! R, C# l$ K  z* @
跟住愈來愈大個0 P' Q+ W. g* }. y3 H4 i/ J2 h
就成份都睇(冇睇財經同馬仔)
作者: wjc5461    時間: 2005-7-9 07:23 PM

蘋果日報比起台灣那兩大親中媒體報好多了
) t& ], `1 }5 n2 Y- p當然---它的八卦也是吸引人的原因
8 p) k0 A- G& E# l! s9 H缺點---兒童不宜
作者: i4826c    時間: 2005-7-9 08:17 PM

平時就睇開蘋果,! |3 {6 E; j" I8 A; y5 A! N
因為屋企人訂,3 I/ S$ M+ ~8 t$ R
而且內容比較豐富。3 c$ O- U' ?& C5 D; }
不過如果有得選擇既話,
! r# U  K, G3 ?7 c' ^+ v我就寧願睇星島同經濟。
: i# \1 H4 H. G4 {& B' v, H  `因為其地好似蘋果同東方,( Y9 S  T* r: o+ [. x( A8 k
佢地都好鐘意用口語,& M) X2 g) e, C. r) X
睇得多對自己既中文水平真係無乜幫助;. ]$ h6 ~# h+ l9 r
而星鳥同經濟則剛剛相反,
1 z/ u5 U' {( _/ X) f佢地都通常用書面語,
6 F1 s/ p  {9 C, M+ N對讀者既中文比較有幫助,
) q: |7 S9 f( P" h3 I: i1 Q+ z4 S尤其係學生。
( J0 `) Q/ ~, w9 C而且比較多地產既資訊(小第從事地產業);4 n6 I7 i# V0 I* F
另外南華早報都係一份唔錯既報紙,
& ]) \3 [+ t! T英文用字又唔會下下用太深既字,
4 Y9 P8 B# B: L. C$ U( ?而且內容比較充實。
* W9 x& g( g- c6 y/ k對中學生及有意進修英文既人都好有幫助。。。。
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-9 08:24 PM

在唔同時期都有睇唔同嘅報紙. 東方, 蘋果, 信報, 經濟日報都有睇. 大學時想知多些經濟新聞, 覺得經濟日報幾好, 但後來想睇投資就轉信報, 好似啱口味d. 但做嘢之後, 就只睇蘋果, 鍾意副刊. (因為有追李敏嘅短文). 嘻! 有段時間有跑馬仔, 就會一星期兩天除了蘋果外都買東方, 想雜各家之大乘....
作者: wind69    時間: 2005-7-9 08:43 PM

NNN年前明報ge連載小說最精采
0 V0 z) I+ w4 p  O8 k6 a! J, }; Q# c+ k; [6 A/ j
NN年前死鬼天天日報ge成人版最咸濕1 g; X! R3 w4 x+ Y) j. y

/ s5 _  L0 h) B, _: pN年前東方日報ge填字遊戲最好玩
) g- O, G6 m$ a  {+ s
* R+ g. J' ]( U* d0 y; g) w* G( Q) n但係都已經係過去式lu
9 ], t4 b. Y3 g) e5 t; I$ ~/ z4 g+ ^, {
今時今日,蘋果ge副刊就一定最好睇
. Z) V3 S' n) E9 s$ q
作者: joycejo    時間: 2005-7-9 08:58 PM

都係apple啦....佢地個封面做得好得意,有個apple...入面分析足球籃球既細節又好...2 G, ]0 f0 o  F1 l
講娛樂又寫得詳盡....真係好好.,..港聞都做得好好% w9 i1 T, y0 W8 S. K0 w2 k# l

1 V! ]/ w# G4 S+ [7 K9 W0 K+ ?不過我覺得最好就係佢地個封面,好識choose囉,佢地會睇需要...有娛樂又有新聞,體育都有/ D/ ?3 ]2 w* j4 D9 Y3 v
唔似其他報紙咁次次都係囉港聞做封面
作者: will213    時間: 2005-7-9 10:00 PM

東方日報7 N# [! _$ j( W. h
' @8 L. {8 p8 P6 D
細細已經開始看到現在...
+ p! [7 z8 w: |" W7 F
& @3 G- d1 @( m4 l我最愛看副刊(介紹好食東西, 遊行資料, 新的科技...)
" F* @! |9 g" |另每天探視燈均有不同的社會主題,非常吸引
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-9 10:01 PM

我就最鐘意睇星島,最主要原因係因為屋企一直都係訂星島.同埋我覺得星島算係一份比較中性報紙,唔會話太悶,太刻板,又唔會話作野作得好勁,d報導真實性都算幾高.據聞東方,蘋果,太陽呢d作料作得好勁,所以我會選擇星島.而且每逢臨近會考同高考星島都會免費送d考試攻略,都幾有用.而我每次睇報紙都一定會睇四個版:港聞(包括國際新聞),娛樂,副刊,體育.基本上睇哂呢4個版你已經吸收足夠資訊.
! a. ?3 O7 X! i+ Z/ B3 i% E不過我屋企每逢星期日就會訂多份文匯報,因為貪佢有份百花週刊,有哂成個星期電視節目表同埋d劇集劇情
作者: Gretzky    時間: 2005-7-9 10:45 PM

Where is 信報, 經濟日報 in the vote? Ah!
1 o" J6 n+ p0 E9 p( z
& s; a( Y% R/ b( X! X8 b  }I read mostly 信報 and South china when I lived in HK. Ming Pao is now a moderate version of apple so I don't read everyday.
  l+ B5 A. c6 L5 k, Z5 o* O7 {/ N3 D% \% {4 ^: L/ r# T  X
Even since moving away from HK I have no choice but have Ming Pao as my main source of Chinese printed media....I pick up The Globe and Mail everyday when I go to work and have a sunday subcription of New York Times....that paper is 2 inch thick!
作者: gundamman678    時間: 2005-7-9 11:21 PM

蘋果~~ 我係鍾意d唔妥政府、唔妥北大人既報紙呀!
作者: simc23    時間: 2005-7-10 01:12 AM

都係蘋果喎~1 V' {% _, m- F
內容豐富 紙靚唔甩色: r. S5 E9 z3 V6 X
冇東方太陽咁浮誇
9 I5 u! I% m0 y5 ?% r0 H8 I亦都鍾意睇佢鬧政府地產商
  y4 h4 O. }  D) k6 ^敢出聲 不畏權貴既報格
作者: ilovelll    時間: 2005-7-10 01:21 AM

我無上面咁詳細分析  G9 H1 f- z# C
我睇東方都係阿媽買東方
9 e# T. O/ v! e7 C( C/ }" q6 e. w/ Y2 k, b& V+ U
其實我係D手上有咩都睇o既人
作者: raymond302    時間: 2005-7-10 03:42 AM

I like 蘋果
3 z6 v$ l/ v( T# KThe first reason is : they have suffiicient news.! ~, p, A( r* O5 m1 F
The second reason is : their tips of soccer betting are very accurate.
0 x$ Z' J2 n$ S& D0 l  N* O. }' B5 ~. HThe third reason is : my dad like it too.
作者: red16    時間: 2005-7-10 07:40 AM

我还是喜欢看苹果,看苹果,对于我来说,自然首选娱乐版了...$ A+ |' l$ v( o' H
苹果不光够八卦,而是全HK最顶级的狗仔队....
2 I) i/ M) }8 t2 A; V- ~6 N* h而且,苹果的摄影师的技术和装备真是,看他们影的相就知道了...这点不得不PF他们。
* H( v' a; r- @. I8 Z, {2 N& p图都好大,其他报纸的好小气,要找图的话,唯独苹果。! H/ p+ _5 U/ N3 j+ a2 j- C* |- q

; o& p  Q  {6 i: c1 S/ T* R同时,还比较钟意明报,因为明报最初是金大侠开创的,作为大侠的Fans,自然也支持明报/ ^, h. C5 q# `3 x* y
现在虽然明报被收购了,不过都成为老习惯了...
2 g$ K* [" n) t" p! o! {$ F0 g% A% Y没苹果看的时候,会首选明报,另外就是特别喜欢明报的副刊,真的好好。
8 R5 K- e/ ~% ?) h. e: I; J( |7 r) D4 z
如果以上两个都没的看,会选择太阳报或者东方日报来顶上,临时顶着吧。
5 ^+ s0 H  Q" B3 p* ]星岛日报和成报等等都看的很少了...其他的根本不看...
. c8 P$ p, I; G" [: I其实,有空的话,我一般都会以上四份报纸一起看
作者: abcde1918    時間: 2005-7-10 11:22 AM

我最喜歡看太陽報,因為我呀爸成日都買太陽報6 F2 C! _1 o) ?
我好鍾意睇太陽波經,好大原因係因為太陽報
+ u5 `' k: S  i" w0 s有一次,我睇太陽報時,無意睇到太陽波經,而我不知不覺地越睇越入神
* a! m# t* u- w# P2 q自此之後,我就鍾意咗睇波,而我就對太陽報情有獨中
作者: RahXephon    時間: 2005-7-10 12:30 PM

平日最喜愛睇的係蘋果日報,內容夠豐富,新聞、娛樂、財經、科技、體育、咸濕、副刋統統有齊,睇蘋果就好似睇雜誌,娛樂性滿分。
) j+ y8 s) S* ?8 S! V4 A2 C' R& v" J" R6 y9 z  a/ @' \, T( S
但係我唔係咁喜歡蘋果的新聞報導手法,太過嘩眾取寵。 車禍報導實有死人相,對死者異常不尊重。 風化案一定會花盡筆墨去形容犯案過程,務求使讀者如同身處其中,同睇咸故冇乜分別,更甚的會加埋設計圖片,如果受害人睇到一定會受更大的傷害。) `  A3 ?0 |1 {( [, u

6 A, L( ], `- p. X( Y8 [% k) W# o其次係佢地的評論亦過於負面,逢政府逢中必反,冇錯好多時佢地係做得唔好,但鬧之餘都要比啲實際可行的意見,唔好好似唯恐天下不亂般死插爛插.... D* F0 R( U9 Y3 N

# r; O0 X/ b; j/ N4 E4 [所以我而家睇報紙通常睇副刋多,新聞都係睇番新聞報導好,至少可以見到小飛俠同趙海珠。
作者: long winer    時間: 2005-7-10 02:54 PM

屋企買慣東方日報,有時睇蘋果或者太陽
作者: matcafe    時間: 2005-7-10 03:23 PM

習慣看明報,廣東話比較少,評論相對中肯(不像其他報章喜歡罵街煽動)。國際新聞分析較深刻,朋友還有premium account,方便上網閱讀
作者: conversekita    時間: 2005-7-10 03:51 PM

apple啦啦~正一個字~
作者: olaf    時間: 2005-7-10 04:36 PM

33 人投票,蘋果佔 (54.55%),暫時一支獨秀.........../ g" j7 w- r) f

! U2 U1 n6 X$ U1 S3 P點解「東x」成日話「全港銷量第一」?
作者: wanmankit    時間: 2005-7-10 04:47 PM

Originally posted by olaf at 2005-7-10 04:36 PM:2 m- N* M/ v& d* u+ J  U  J
33 人投票,蘋果佔 (54.55%),暫時一支獨秀..........., U3 D7 X# I0 f; q1 L! Z2 h
) Q7 S# N' O, c; V, @
點解「東x」成日話「全港銷量第一」?
: |$ d' t5 Z+ U) o) o
呢個topic係話喜歡咩報紙,唔係平時買邊份...- C7 _% u3 q/ q: x7 ~1 R
你可以鐘意apple但係買東x
4 {: {: [: F2 y+ `1 f同埋呢個founm可能只係有apple支持者,冇東方呢?2 A6 T1 Q8 L" p' G% `) U, `
又或者d人唔投票呢?  {+ d$ B' t$ U0 b& p5 s  E  U

& y9 n  b. Q9 f5 U/ c/ F2 H7 s所以呢d野就睇下點去搜集資料黎做分析ja?-.-
作者: xman2    時間: 2005-7-10 09:41 PM

apple daily 比較多體育(which is my favourite)
, R, m* }! j6 j4 b/ A同埋有多d 學界體育消息
5 y1 L4 e& D& K! X6 e2 u0 O$ l! j- l. z5 C5 t' N
印刷亦好dd
9 R% o% N5 ?, b) w* ]可惜成日有傳造新聞
0 {9 j; m( ^8 z5 N2 u6 f8 s如果唔係應該會多d 讀者
( W8 @, h8 v5 X; }- |
& J1 \4 C  a7 Z" k7 K5 M8 u教育資料就係明報同星島好d8 f4 D- e$ l0 c1 b8 P# |
9 Y+ M" ?6 U# g) [4 K" U; g
東方同太陽成日畀我一樣gea 感覺, C6 t$ u& Q$ B- b& p3 S
所以冇乜好感
% J1 Y8 r' ~0 U0 |  N+ `6 B' u
/ K2 D$ |6 Z! u/ ]scmp同metro 都各有各好
作者: gaye    時間: 2005-7-10 09:53 PM

鍾意睇蘋果日報, 其一係紙質好好多,
* G( l  P- F: k) i0 [+ ?: m4 q3 L唔知點解"西方"個d 硬係覺得有陣怪味咁
5 ~% Q8 t$ t  q( O) j1 a( R8 M其二內容豐富, 香港國際新聞呢d一定有,
6 V3 p( q( d% H# C* j$ o' k* R4 R副刊更有一d 好update 既潮流資料,5 _. B  T& Y2 ?1 e
包括電子產品,旅行,食譜,衣著等...
3 Y) y7 D. ~! I0 X0 w3 r其三娛樂新聞最多, 星期四/五個份娛樂版,
8 T/ }# P7 b5 S0 b去到 C4x 都有, 圖片又多又色彩好! c5 t, n+ }( Y& K; K+ j% b
最後體育版份波經都唔錯
6 A& Q) }# c! O
. Q+ h: Q- B  }* Z但apple 都有唔好 , 報導太口語化,
/ `5 \% O" J& z) n9 k( N文筆好似冇其他報紙咁好
7 Y+ B3 d( y7 R1 K% y9 q$ e而且新聞版有好多相, 有d都幾唔應該登,
( q3 E# A* r* _: X" p1 _% z例如一d 車禍/流血既相, 佢都照登
0 h) b' @" ?" @6 f4 z9 H同埋立場太過偏右
作者: NaTuRaL_GiFt    時間: 2005-7-10 11:36 PM

最鍾意睇星島.....
# k8 v6 f+ w$ k3 [$ `; K. i因為星島d資料比較齊全,份教育版幾砦睇....而且份體育版唔似其他報紙咁大部分都係講賭波,多數都係講番對比賽既分析....6 X0 D' H& _9 r6 k  L* s8 m# I7 D
唯一批評就係d圖片質素差少少....
作者: 魔鬼幽靈    時間: 2005-7-10 11:55 PM

鍾意睇蘋果日報., z- i: q% G1 v- A8 G7 t1 o. B- m5 z" n5 s
因為睇慣睇熟.由創刊到而家
0 K2 |" H( D2 _) V# q& q2 P' D佢的內容較全面.新聞較搶.娛樂較放1 B; W2 [9 Z  z
副刊資訊較真.波經馬經較準, w" [( q, }* O" K8 u0 o7 a
一日一蘋果.冇人呃到我
作者: hoho886    時間: 2005-7-11 12:17 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-7-9 06:17 PM:8 `' |! _& a8 P! S. ?" Q
我做工之後有讀報的習慣,以前讀書唔...
- D0 Z! V& S) b* @
: Y8 m& l# j0 d& K講真我就睇開東方日報,所以一直都係買東方
  s& x6 W( h9 x" X3 u" `日報,但有時買唔到,都可能會買蘋果日報
1 I4 R7 l, ]' H,而其他文匯報,大公報呢d我就一定唔會
# A  N$ P7 ]: P- c; i1 M買啦,因為果d報紙價錢一樣,但係內容就
  j4 \" S, D6 c3 h5 ^好多,唔會得幾頁.
+ Q/ e4 [$ [  @; I0 f- @$ M& T5 Z4 ?+ p. b: V8 I# m
好似係學校果陣會叫你睇明報,因為內容岩5 }+ A, x( E5 ]$ y! ?
你睇,字眼唔會好過份,但係我都覺得係幾/ {: A9 b- b3 p+ b! W0 P. o4 S
好,不過都係太小野睇啦
作者: gundamman678    時間: 2005-7-11 01:25 AM

東X 和太X報係同一個集團,但呢個集團都好鍾意用報紙攻擊自己唔妥既人。以前我讀間U既校長唔知有乜得罪佢地,所以有一排成日俾東X 針對,老作d野黎屈佢,所以我好憎呢份報紙。
作者: Seol    時間: 2005-7-11 02:14 AM

蘋果日報~!!
8 `( y4 ^0 G' G6 w) }' sD tips 都好準~!
作者: 安心    時間: 2005-7-11 10:53 AM

東方~# T# d. Q6 m- o/ y" S
因為成家愛睇~帶埋我去睇  F2 o' k7 j' s3 N0 |; B4 ^
月睇月愛睇
作者: woolycat88    時間: 2005-7-11 11:51 AM     標題: [11/7吹水加分題]大家「最喜歡看那份報紙」?

9 a9 k4 s9 Z9 M6 ?; ~7 ?6 U8 U
8 L* K" I! K" a, K  Z蘋果日報.........
" m/ S7 D/ Q0 a# }8 M% L夠八、紙質好
. |/ T" H. W/ c/ l" f/ a 5 V& }- w" C& J- v) c# ^" ]
依家睇蘋果,但懷念以前既生報、太公報同金報!
. N2 S+ d( V; |5 K+ z; v& A. O(唔知有冇記錯佢哋d名?有錯請修正!)
作者: 旺角fit人    時間: 2005-7-11 07:35 PM

緊係  蘋果  啦
4 f' m; t+ z( I- g  n# F/ v' j7 i0 K3 P
d細都識講:一日一蘋果、大佬照住我
作者: brightlee    時間: 2005-7-11 08:52 PM

I will read Mingpao. n+ k  _& T2 l
em.. I read that when i was about kids) }0 ?: C. }' ^" \
in truth, Mingpao is one of the netural newspaper in HK
  ]# M5 e! `7 N& E* G* ^0 h(in truth, every newspapers is bias in Chinese government now....)" q, K, j) X! `) ^0 c
: r5 U- w% M3 y, d+ r

2 P& M  ^( y, d: {+ |: w9 P2 HTake care to read the newspaper,
4 b6 [' P( W  ]) |- A$ R& |sometimes, u need to be digest the news, especially about poliitical stuff....
作者: saki    時間: 2005-7-11 09:43 PM

東方日報 ~~`
6 X6 `6 j% Z: ]因家人經常買東方日報...7 e9 ~  d' i+ v! \6 m' l& O8 I
唔知係咪睇慣左東方 ...$ ]+ N" B2 y! u5 D5 a* q! f4 e
揭到慣哂手 ~~+ C, ]' l) y  f2 p& m
反而睇其他報紙又唔多慣 .....
作者: redhat    時間: 2005-7-11 09:44 PM

蘋果日報,網上有得睇。其他報紙5係無網上版,就係要收$,或者只有部分內容上網。
作者: Little Boy    時間: 2005-7-12 12:10 AM

最喜歡的報紙, 當然是蘋果了!+ }1 ]2 k- V# y" Z4 S

$ m$ a$ L( k/ s0 k5 Q原本我是看東方, 但當蘋果出了之後, 便開始看蘋果了, 其間也看過太陽, 經濟等...
( ?& X# L9 ]% z- c" ]  @
  D# }- B5 A+ d2 B& ^" a* O- a' ?我覺得蘋果平均黎講真係比其他報紙優勝
0 q  s+ ^: Y% _! O1. 它的出現帶來了報紙版面上一種變革, 令到其他報紙相繼效法( X: }, B# K1 a. X$ {
2. 它的排版, 比較簡潔, 有時候看到其他報紙, 總覺得它們把其內容文章編得密密麻麻的  t7 s5 T! z3 \2 S9 @* O8 Q
3. 它好像還是堅守著不把頭版來賣廣告$ y- u/ r8 o  }9 j2 ]' J& b
4. 它會接受別人的批評, 例如曾經有段時期太多色情內容, 在副刊內有太多無謂的日本比堅尼女仔相, 在別人批評過後, 它真的把副刊分開, 也明顯地減少了很多比堅尼女仔相
; |, i! r6 \+ C5. 至於內容方面, 它的社評, 專欄, 都很有水準, 不會偏激
作者: 秦二世    時間: 2005-7-12 12:26 AM

苹果日报。。1 o& l1 [$ t, l" v: @1 H! q
因为资料够新鲜。。5 w  E* `8 m8 j2 ]9 ?8 s) \5 x+ B
好多八卦的资料。。
, d" z- x* a+ h+ R: c  K很多报纸都揾不到。。
作者: Ninka2005    時間: 2005-7-12 09:11 AM     標題: My opinion

蘋果日報 and Mingpo for sure because they are not sleazy like other magazines.   蘋果日報 has a lot of different sections on the website that I can visit.   hehe, my subscription to 蘋果日報 is expiring this month... hehe.
8 G% T3 a9 k6 n. q, w0 [! x6 u# _' \. E0 n7 u
Ninka
作者: stone86    時間: 2005-7-12 11:14 AM

我睇蘋果日報,由創刊睇到現在,內容夠豐富.3 G( Z* {& B- z
就算副刊都好好睇.0 N5 g, c) c1 B3 Q5 u
馬經有方俊輝都唔錯.
- N6 ]5 l+ M" e6 c6 n不過我覺得體育就唔係咁好,唔夠豐富,好多都係關於賭波,其他運動少講.
5 B( C' N. O- O報社立場接近市民,唔會成日同政府講話.
作者: stone86    時間: 2005-7-12 11:15 AM

Originally posted by olaf at 2005-7-10 04:36 PM:
8 o) N7 L1 Q4 r% y9 e# ^6 N+ k33 人投票,蘋果佔 (54.55%),暫時一支獨秀...........% F/ I2 ]6 n( y2 p( b- b9 F
( g- F; q. O1 E8 e: |# r3 z
點解「東x」成日話「全港銷量第一」?
7 C: W" l9 U5 |! J! r& N2 Y
0 h* s% y+ \: N) B$ E" W: W' o3 F
$ N. c. n+ w! n) k
東x好似用自己的調查報告的
作者: bigfish    時間: 2005-7-12 03:25 PM

我認為揀報紙通常會揀d 政治理念相近o既報紙
- }7 H8 K% w% j# T7 n  T* D* a好似有d 阿伯親中國就揀東方, 思想比較自由同追求民主就揀蘋果' T  z7 u7 Q; V& t. {, @, a- o, g
其他人成日以為呢兩間報館d 新聞唔可靠, 其實可信性同明報差唔多, 我睇開明報, 有d 料報導一d 我認識朋友o既事件, 但往往同當事人所講有出入, so 睇邊份都好, 唔好信晒就得
作者: sohozhk    時間: 2005-7-12 11:55 PM     標題: #3 月月鳥都有料喎

奇怪,投票選項竟然可以冇信報?  i3 t/ ~: b) D" D) U9 e% Z
我中學時代已經睇信報,當時仲影響左學校轉訂信報,影響埋學校的老師轉睇信報。當時信報仲標榜是「政治經濟」,但現時只以「財經報紙」掛帥,依家,我都好少睇。反而,每日都追的是李怡專欄!
作者: bcheng123    時間: 2005-7-13 06:23 AM

最喜歡看明報
3 l; }$ O' Y3 K! J( E. w# a, j3 n因為睇慣睇熟,細細個老豆係睇開明報,明報晚報
作者: 冬蟲早    時間: 2005-7-13 08:26 AM

我以前就係學校就有訂開明報8 X! }! M  {; t1 l) m
睇住佢 d 水平一路一路咁跌落去
& o- F/ o$ D) g  _! k9 Y而家仲多左好多吹水新聞咁6 s3 x9 W7 B& g
所以都冇訂lu
6 ]; ^' |( E2 c) Q) B; }而家轉睇星島
# q, B1 E) h, N% I+ E. |" u/ B' M2 C% R: q) I
至於apple 就
1 ?; K! @# w, M8 g+ B/ F; j只睇娛樂板
作者: LMQ    時間: 2005-7-13 08:52 AM

計計下發覺原來蘋果開始賣既第一日
% h% z  D  I5 y4 K  T4 Y( ~5 u1 @屋企人已經開始買蘋果~
+ u" n% i3 {/ q; A* l3 E一來無東方咁多油墨,唔駛下下搞到睇完都要洗手
1 B% l3 ^% |5 ^" c二來覺得d料多過其他好多份報紙
% s; {. ^! n! E8 o由其係星期五果日,娛樂版都最少起碼4十幾頁~
作者: kaigi    時間: 2005-7-13 02:36 PM

我屋企睇萍果日報多,找工先買東方(家人要)
# Z' A. C9 G0 j% m% |) i& z8 j我緊買萍果,因為睇波經, 東方講波個d tips 多數唔準 開對家
" v' `) f. Y' I% L1 h6 Z萍果d 字好睇d (個人意見)
! v; A* O. c% ~8 H. o  M% {" h2 z1 o! _
不過我覺得香港報紙應該講反多d 本地體育
0 v9 ^- f' |5 F/ b介紹下本地一d 運動員 我發覺現在香港運動員俞來俞難生存
) C& x0 M5 x( ^而家又整咩馬術 項目 向運動員的唯一財產開刀
1 o- x: ^) d3 h6 h8 E' g# y3 k搞到d運動員一d 自尊都冇
作者: ming8964    時間: 2005-7-13 03:25 PM     標題: 主要是明報, 其次是信報!!!

毫無疑問是明報,看我的會員名稱(MING8964)便知.(說笑而己)
/ z/ Y# V7 ?- o: w7 i明報是伴著我成長的報紙, 其優點如下:2 u# |" L% [: G  k7 }! [
1)新聞報導比較中肯, 少灑狗血及搏出位, 和太陽東方蕷果有所分別.
, }2 F0 ]) f% ?& V2 Y* \* k6 O2)所用中文比較正統, 較少文法錯誤.
4 y  B/ r  _# Z3)校園版有聲有色- P! }8 v8 e8 m+ d; z
4)副刊及週六日體育版不錯.) _8 q: A  e8 S/ r/ X4 p/ m( s
5)最重要是無搭d兒童不宜內容, 合一家大小閱讀.+ R) {  |: R" P9 ?7 J8 N
信報副刊經濟政治評論水平甚高, 多讀有益, 吹水都多d料吹!!!
2 s! C; r$ i# C  W; O: ~太陽東方只是鹼濕版大公報人民日報, 睇得多都變白痴(義和拳)!!!!
作者: 睇我唔到    時間: 2005-7-13 03:44 PM

蘋果日報
8 A& a1 M9 V6 g3 c8 G4 J因為係學校"城"日有d功課係要係報紙上找一段新聞黎做隨筆,但係係學校訂購果d報紙d新聞好難先抄到野,但係係呢份咁神聖既蘋果日報上,好容易就能搵到能夠打救我既資料,所以我最愛既就係呢份蘋果日報~
作者: Heymen    時間: 2005-7-14 01:49 AM

蘋果日報...
" _2 `$ {% u4 b, T( n  ^點解??
8 Z/ b$ @2 F" B  u. g佢D文好口語化..睇完完全都唔洗諗.....
, b. L  r! Z8 y9 X9 H& ]! G7 k& [有陣時有正野睇...
作者: leolyk    時間: 2005-7-14 03:18 PM

東方啦
$ k- z: N: G3 x) l1 X2 N2 ^一黎我既家人都睇開東方3 q8 B4 [2 Q5 K6 o  g
二黎我覺特東方講野唔會y曲事實0 V/ h' Y6 k& \# x5 C1 `
真係好重要既先會放係頭版
作者: pirlo    時間: 2005-7-15 12:47 AM

明報3 v% K! M% C! o) f7 _7 a
因為佢講野唔會太賤+ y* t( W6 m1 |. i" y5 r% x6 g1 c
同埋佢冇成人版
作者: yiphbmail    時間: 2005-7-15 12:17 PM

我最鐘意太陽
- F. s3 g% L8 ^" X% Y. S/ X+ G由細細個個陣開始9 D) r# A5 U6 D: G9 e
太陽以前有份副版{月亮}
2 F) D) \9 n( q* w多相睇,又大份
& y( g, I. h' x3 l) c! a' }% `而且價錢平過人地
' ~. L3 `( i, ~5 h9 [+ s) }其實報紙講的嘢有幾多係真架
3 D7 V8 M# W8 X2 x我通常用十分鐘睇完8 v. G3 E8 \& S3 K+ \+ Y
再用十分鐘去忘記6 ?( R4 t4 X# a0 \7 ]
仲有
3 j# C( I0 E  \我幾鐘意太陽馬經' x" X( R1 U2 w! z
够簡易
4 E, H8 O( r- v最重要一點
/ t5 Z& t2 R! W  Y1 C+ u% K就是幫我揾到錢( c% T# U" c% ]  c* m
其實睇newspaper
+ C2 G+ y. |/ S, F+ N$ f: e! r都係得個知字
' [1 x; t) W& F0 S9 |( l4 l吾使咁認真; k) t$ ~% v1 Z+ Z! t( j: ?
但求佢俾到我娛樂
5 {) X6 c$ k) I1 G+ @& ^又幫我揾到錢
# R; y2 j; z8 _  O) M0 t理得佢
作者: 畢球人    時間: 2005-7-15 11:37 PM

經濟日報幾好啊~
1 C, d& G0 [% a, b" v+ N, D% G: I論娛樂性,一定不及蘋果日報,但論世界經濟、金融等等就較豐富~' H" Y, y7 ]8 S6 `  c
加上對於喜歡買股票的朋友來說,睇經濟日報可以學到很投資知識等等好多東西的~
! h" F1 o: X" I1 g所以對於想多些了解世界經濟大事的人,睇此報實是一個不錯的選擇~
作者: wild9394    時間: 2005-7-16 05:27 AM

星島日報- g' R" i$ f! X5 x- r
no choice at San Francisco
6 @8 }$ y% d& d2 W; @! u# g$ A: y1 |明報 just start 1 year ago in SF but the quality is too bad compare to 星島
作者: rest365days    時間: 2005-7-16 11:30 AM

結果好意外, 自己喺街 / 搭車好少見人睇蘋果, 反而成日見人睇東方,太陽.
$ O! I: _9 R4 ?另外, 加咗個[參與投票的會員]顯示, 唔錯, 幾好野!
作者: pignose    時間: 2005-7-16 10:07 PM

蘋果日報,我每日都會去佢個網站睇報紙。鍾意既原因係佢既港聞版好睇囉,好似未見過佢地讚過政府一句半句,一有位入就大駡特駡﹐我就睇得好過癮啦~~
作者: kk4683    時間: 2005-7-17 11:44 PM

買就會買東方( @2 ^0 n4 S  Y9 ~1 {) v: W9 @( l
因為要睇多d資訊性既報導
9 I8 j* e# y2 [又冇明報咁悶7 b0 _. @1 N9 M) D( D+ h9 o
但係會上埋網睇蘋果
作者: dennis0330    時間: 2005-7-19 08:27 AM

東方lo~~~~唔單止多野睇~~~~睇完又可以係食飯用......真係一物二用^^

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0