標題: 馬會主席夏佳理不排除自組賽馬電台, 各位是否支持? [打印本頁]

作者: 亨九利    時間: 2005-7-11 01:38 PM     標題: 馬會主席夏佳理不排除自組賽馬電台, 各位是否支持?

馬會對港台停播賽馬感到失望, 主席夏佳理不排除自組賽馬電台, 此舉可能導致馬會對慈善機構的捐助, 煲呔曾上場後第一犯眾怒之政策!!!
作者: haman_tt    時間: 2005-7-11 05:03 PM

其實......我覺得港台作為一個官方電台,係唔應該搞娛樂既.......6 Z- e* D# ~/ K
世界上好多官方電台都係播新聞only,' d2 q5 U) H. U+ z/ V% k
而且馬會一年有咁多貯備剩...等佢地開個電台俾佢地去用下d貯備都係好事,0 ~, s5 _  T8 p" N3 J
到時咪日頭聽馬,夜晚聽波lor~% z8 L: E' q: Z9 T9 ]) A2 u

- q' Y0 r; o2 |' q4 @其實,香港市民對社會既資源要求太多la~
" d" a5 _- N; r: I# F. L- S5 C  s一年先交得幾個%既稅,就要要求lei樣果樣...
( h" N7 T; U1 e) n+ L  W政府一但cut野就嘈嘈嘈嘈嘈...
/ F. Q& |3 i9 Q6 C其實有冇諗清楚,世界上所有野都係"no pay, no gain"
2 G5 H5 }. M# |7 J你俾幾多人,人地就俾幾多你~
作者: gogo8281    時間: 2005-7-11 06:44 PM

嘩﹐你唔驚呀﹖0 O. E- R' h* R( D! e1 m: S1 T' N
系香港人面前幫政府辯護會被人鬧
作者: kjkj    時間: 2005-7-11 06:57 PM

一定支持
作者: 丹山    時間: 2005-7-11 07:41 PM

Originally posted by haman_tt at 2005-7-11 05:03 PM:+ O4 C# U" L" U/ b: d
其實......我覺得港台作為一個官方電...; _8 V# V1 `: ]# b- h. p3 u; d$ M
2 i7 x: y4 X" X# ~* p
其實,香港市民對社會既資源要求太多la~
5 ]0 S- ^5 d/ ^+ Z! Q3 d
( e1 z- @* z% S作為一個官方電台 我相信係香港 剩係新聞 根本又係浪費納稅人d錢7 d4 X8 Z7 n) g+ V# p$ p1 a" t9 ?
根本就唔需要有個剩係播新聞既電台存在3 G$ T7 @2 h$ h* B* I
1 X7 T; i- n, C7 Z) j8 ?8 |
同埋你可唔可以講得詳盡d 因為我真係諗唔到一個唔播歌 & [, ^( @3 U% z7 F8 R4 R
乜都唔播 剩係24小時播新聞既電台 可以有咩作為?# B" x2 v! K* K* ?' B

6 E0 A" U4 r. K% W+ l我唔清楚人地d官方電台 點運作同埋你講緊d咩國家
* \5 T. U  ]+ k) \% }7 k0 b所以唔講咁多# z) B% w! q9 x( e4 |9 a6 }
1 B  Z$ x; y4 ]
( X; F) Y" L' A( h

& r- S8 }: n6 t* w3 e6 }; e我想問你一年交幾錢稅
作者: gogo8281    時間: 2005-7-11 09:25 PM

官方電臺的確唔太應該播賽馬﹐畢竟賽馬係
" m/ ^; k& n' q% p賭博行為。但我倒唔認為娛樂唔可以出現系6 x* P- u! h0 X, j4 f
官方電臺﹐譬如馬來西亞既官方電臺每日都
  I7 V0 q4 j2 T" f# P: M) U有播無線﹑亞視既劇﹐韓劇或自制劇集﹐甚
5 E. A4 t5 p- K至有足球直播。
# S4 q4 f7 Z  J1 H# c! r. S- W7 X
8 K! R4 y  O  b, ?+ o仲有既係﹐官方電臺存在本來就浪費納稅人既錢
& h4 H7 K( ?& Q1 w) t因為肯定無法同其他非官方電臺斗﹐肯定蝕錢﹐
8 P2 c. G( r$ Z) n蝕左既就由納稅人既錢來貼。
作者: 丹山    時間: 2005-7-11 10:13 PM

Originally posted by gogo8281 at 2005-7-11 09:25 PM:
3 ?$ I  Q+ m# }& U7 U3 P) v, Y官方電臺的確唔太應該播賽馬﹐畢竟賽...8 f! h1 q+ f& X' I( l

" g3 K3 J# ]7 U7 S仲有既係官方電臺存在本來就浪費納稅人既錢
% f0 i  G  w: X+ L! _因為肯定無法同其他非官方電臺斗﹐肯定蝕錢﹐+ {4 R6 x' A: P( \
蝕左既就由納稅人既錢來貼。: J8 D% w: L7 n. O
1 M% A/ q0 G+ C- T0 F1 D" k9 O注意!賽馬同足球比賽無分別 都可賭! v# E- M( \) y  T0 c2 f2 g
但係賭唔賭係個人決定
9 a! L* Q/ n* Q你可以聽賽馬但係唔賭 好多人都係咁
; }) g4 o8 S8 N就剩如用欣賞覺度去睇波一樣+ `5 ^5 o' n" w  R0 H% s
唔好比 賭博同唔賭博既人既比率蒙蔽自己/ M0 k5 ~. d' h+ }+ [

* p! K2 Y4 w3 U4 d( f$ ?! W無錯 仲有既係 係納稅人比錢去讓個電台!+ O/ F7 h6 c( I. [% V3 Y0 f
咁點解可以係兩個月之前內定 不作資詢?6 _$ H  L1 y- Q- i4 N
播左咁多年 憑咩話唔適合?
4 L5 `1 {5 R/ P7 S4 m' i7 |
" \, M3 ?1 O; Y3 j, u% ^$ \[ Last edited by 丹山 on 2005-7-11 at 10:17 PM ]
作者: gogo8281    時間: 2005-7-11 10:46 PM

差別係睇馬既人一定賭因為當初賽
# p; |$ G# h7 b, `: S  A6 Y# c馬運動既出現本就伴隨著賭﹐而且0 ~' R! G; |7 N5 B3 O
播賽馬既同時會映埋賠率。若果播6 C& V! K6 w3 I) a
既時候冇賠率出現﹐我都會贊成系
8 {. B3 @+ n: @  @3 A  ^# C任何電臺播出。
' y% X" |) @& V+ H0 r3 T8 {3 H6 E- ~3 o- Y- d8 v
* l  v3 V, O: X! T+ R( s1 W
' L/ r' @: c3 G5 Q4 Z' I% E) T
憑咩﹖憑政府係官方電臺既大老闆。* U$ U+ @* s- M. k, _: s
我相信全世界都一樣﹐官方電臺冇7 V& e. I9 f6 N" G% _
任何收視壓力﹐播出任何節目都冇
. h: n3 _/ U: e0 _3 o需擔心冇人睇﹐唯一擔心既係政府
" r, w1 x0 @& z6 H* o/ L1 X減少經費。
作者: 丹山    時間: 2005-7-11 10:55 PM

Originally posted by gogo8281 at 2005-7-11 10:46 PM:7 R4 Z3 F2 z! x  I* `' _
差別係睇馬既人一定賭因為當初賽$ |% F% f5 ^( S; M, m3 V; o& ?
馬...
" q( x, z5 N* k' k啊 我從來無諗過要賭馬 但係我會睇馬* b" ^- ], M, u$ z+ @- L3 I
因為我真係好鍾意 呢d純粹係個人修為
$ b* V- P) q0 u  \; u賠率之不過係一堆數字 我相信一個人唔賭 賠率唔會吸引到佢
6 P! a2 H! M. [' X0 r9 x: Z# U好似睇報紙睇體育版一樣: W- w& u, N3 g, ?) a2 C# _( }

5 M6 e0 _' G; H; `' f$ T% C1 H
0 |8 p7 [8 J+ J3 p. u咁算啦...政府大哂
( {. ]6 z( A! _7 t* G/ l就正如點解要普選行政長官一樣 要結果 唔要過程 唔理過程是否正確
1 j/ m* f% l) }; |/ ?( r# P
3 o2 |1 S# ]6 A[ Last edited by 丹山 on 2005-7-11 at 10:56 PM ]
作者: robertchai    時間: 2005-7-12 04:09 AM

支持啦,米以後0係街見唔到d阿伯住住聽馬仔,香港又少左個特色...
作者: gogo8281    時間: 2005-7-12 09:16 AM

咁既特色唔要好過要喇。
作者: gogo8281    時間: 2005-7-12 09:30 AM

或者你算得上係非常少數萬中無一﹐但唔可以作為
$ c; B& C' Y# y9 E標準。若果全世界都可以好似你咁就唔會有咁多人% n& u8 Y4 Z6 g& G
賭到走佬。
) A+ n8 U. ~1 g0 C" m係馬來西亞都有馬場﹐電臺亦都間中會播賽馬但絕
) h1 {9 R: a0 B% F對唔會係官方電臺而係私人或收費電臺﹐但絕對唔) g' e- c' V' p1 T- L! o
會出現賠率。4 G# P" W) e9 C) v3 ]% `$ W# n% v
全世界我睇只有香港會出現官方電臺播賽馬﹐真係% ~) M8 V, _" d8 n
想問英國人有咩居心﹐佢地英國既官方電臺又唔播6 Q$ F( H0 x8 _
賽馬﹖

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0