標題: 如果各位遇上一個固執既人 [打印本頁]

作者: michael86    時間: 2005-7-11 09:59 PM     標題: 如果各位遇上一個固執既人

如果各位遇上一個固執既人
* _- s* H6 i6 z4 W* o; _+ Z成班人話極佢都唔聽# v2 J+ }& ]$ u
又已經盡量低聲下氣去勸佢/ m8 ^0 r9 P8 {/ s
但佢依然故我,仲要以為自己係arm哂' S! X! m5 h+ E# D
又要講埋d好難聽既說話
4 g; p7 q: ]5 ?' z8 S" g! _8 c5 ]' O! j9 j: f" k- [

$ e# u% ^; z0 k( o7 q你地面對呢d人,你地會點?: G4 C: q$ h& v4 N3 e
會唔會費事再同呢d人講野
, E4 B9 Z9 e8 [2 u. ?! D7 p5 |定係玩死佢6 x5 V/ ]+ T$ n6 \
定係"以德報怨",繼續去說服佢?
作者: 史艷文2    時間: 2005-7-11 11:51 PM

通常我講幾句,佢都係咁,我會唔理佢,3 d- _: l/ c; \4 p7 A
, x  z9 V! D! `. E2 E$ d
如果佢跟住我,忍無可忍我就會郁手打佢!
作者: 亨九利    時間: 2005-7-11 11:58 PM

道不同不相為謀 :cool::cool::cool:
作者: kerr    時間: 2005-7-12 12:06 AM

唔好勸佢,係咁"隊"佢講0既野(但你必須保持冷靜),隊到佢冇野好講,佢就會信服同收聲
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-12 01:07 AM

Originally posted by michael86 at 2005-7-11 09:59 PM:4 A. i( t$ W% R) u. {2 `
如果各位遇上一個固執既人1 _4 V; u) `8 B1 n- ~) o
成班人話...
4 w+ n4 I4 G5 w) _. O& H
; T* j0 l5 c* u. S; E3 P( E7 m
睇下嗰個喺乜嘢人. 啲 街邊 dog and cat 就唔理佢, 費事浪費自己時間.
: m, b) }) H/ a5 k9 Q4 O如果喺好事, 朋友就講多兩句. 如果好重要, 又喺好重要嘅人, 就講完停一排, 等佢消化一下, 遲d再講......
作者: dotcom    時間: 2005-7-12 04:09 AM

如果事實佢真系arm左,我覺得能夠堅持系叻仔。反而我覺得勸佢D人系自以為是。( J! }& P. P1 U5 N
% b" `, a! N# N; V7 A
能夠堅持信念,不受人影響,實事求是。事實是正確的就堅持,不正確的就糾正。這不是固執,是堅毅不屈,或者擇善固執。/ _' `( D3 s# t" X$ q5 [

& u" f  T+ \& D! w如果,只為反對而反對,只為唔服氣而堅持己見,就算知道自己錯左都要死橕。呢種就叫固執,或者偏執,系一種野蠻的行為。
' d5 A5 I4 [2 k
& R+ b7 k& M3 a9 Q$ ?# ?; C如果無論對與錯,你地都要某個人順從自己,不順從就打壓迫害,呢D就叫做霸道、獨裁、極權。2 c7 x' F5 [" Q; z
( t- o3 d, `" X
[ Last edited by dotcom on 2005-7-12 at 04:12 AM ]
作者: michael86    時間: 2005-7-12 01:00 PM

Originally posted by dotcom at 2005-7-12 04:09 AM:
! t1 e, r' H8 H) e0 c如果事實佢真系arm左,我覺得能夠堅持...
- u+ X- e! y- y
# a( {! \; @$ \+ w4 T) n8 @
你呢個係假設
* J  n& v6 D' B  C* O) y7 A人地既題目係話固執o個個人係錯呀~
1 S8 O7 e8 b6 h$ u6 Y- e, Z' v唔該下次講野切合返主題la~: y7 u) u3 b( \6 ?6 [
! f' P# l+ b$ F1 K. G) k. \
anyway,thx 你既意見
作者: ronychan    時間: 2005-7-12 01:25 PM

其實我又覺得 點解要去勸佢姐 -0-"3 i5 Q( z7 L! t- t! g$ I7 G8 P

. b  V( Q  \/ }" x' {+ h. e7 x  x% w佢都無錯  0,0 問題係 佢同你地唔夾咋嗎 佢無唔岩架喎 佢無野需要檢討 你地亦唔需要勸佢- n  I3 t% L& V7 y! M
! h) h( m* X1 T% ]
佢要做0既係搵返 夾佢0既人 你地要做0既係做返你地自己 同佢一齊唔開心 咪講小兩句囉
作者: 奇    時間: 2005-7-12 02:30 PM

Originally posted by michael86 at 2005-7-12 01:00 PM:
( W  H2 O8 v+ v3 r2 m
4 G6 s" ~& r5 r
; S' g( G! @, T6 H! }/ T* z% g你呢個係假設
  a. L3 Z4 z8 y, h. B# w4 B人地既題目係話固執o個個人係錯呀~
7 v4 i8 i( ]8 o" @, V唔該下次講野切合返主題la~
+ @. C8 C. p, z9 x% y7 w8 t# Y$ s7 p8 B" ^+ T
anyway,thx 你既意見
: F$ s- d2 y9 n9 k9 q$ O

7 {+ k7 N3 t& ]( ]  e; ?如果,只為反對而反對,只為唔服氣而堅持己見,就算知道自己錯左都要死橕。呢種就叫固執,或者偏執,系一種野蠻的行為。
! n" E; w3 }4 {2 h( a& V& ~- r0 p# W) e3 J
如果無論對與錯,你地都要某個人順從自己,不順從就打壓迫害,呢D就叫做霸道、獨裁、極權。
! n- X: A. w4 _  F# N& _# J: j7 p' j# h% i" k
他也有假設對方是錯% ^& m  A9 q! C1 v' ?

3 Q/ E9 z% @. n道不同不相為謀,或者有朝一日佢會明白自己係錯,有時人係需要時間成長去經歷的,我們不是嗎?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0