標題: 請問大家看完內容後有何感想? [打印本頁]

作者: tenmadio    時間: 2005-7-12 06:58 AM     標題: 請問大家看完內容後有何感想?

請問大家看完以下的圖片後有何感想?
. z7 p5 Y9 b4 H% K5 F  q; h7 |圖片的內容說: [ 朋友也許不能幫助您成長, 但是他們會不式任何方法的幫助你。]4 h9 j2 V3 A# `9 [; X9 g
我看了圖片後, 我相信這是史實。在真正的生活中, 人必須能學會獨立地成長。我知道朋友們能幫助您, 但如果您不能學會獨立地幫助自己成長, 就算朋友們能幫您第一次, 但難保他們能幫您第二次的。
( z9 a& S+ U# E( e) \/ I2 D' g& M& c7 t
請問大家有何看法? 請分享給大家你們的感想!
* t5 b# ^" m5 J3 f
' n/ f" u( x( B# J  b7 y0 M謝謝

圖片附件: friends.jpg (2005-7-12 06:58 AM, 41.7 KB) / 下載次數 66
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=439458&k=2c8f1fa781d8a8db32a84f3353e36ac8&t=1726932806&sid=9XKZ5d

作者: abc123aa    時間: 2005-7-12 07:27 AM

同意,就像打機一樣,有時d野真係要自己做,下下靠人就算爆左機都唔會開心。
作者: tenmadio    時間: 2005-7-12 08:47 AM

Originally posted by abc123aa at 2005-02-01 18:27:
$ C2 w- i! b0 s+ O/ f同意,就像打機一樣,有時d野真係要自己做,下下靠人就算爆左機都唔會開心。
/ r+ p% U& g# Q  ?9 {
& R% @6 q+ @& U8 o0 p  c0 k% b6 {. l- n
是呀 。 世間上其實有好多事都要親力親為, 不何常靠別人。例如人情, 若您欠人[人情],不能靠別人去還。這樣欠人的人情只會增加, 而不會減少。
作者: gundamman678    時間: 2005-7-12 10:17 AM

極之同意啦! 靠人? 我覺得唔多可靠! 而家d人,就算係你出糧俾佢,佢都未必會盡力為你去做,更何況那些只靠人情關係的? 而且要人地幫得多,只會欠人太多人情債,很麻煩。3 \1 p6 A) |7 U, x

+ [3 j  J+ F% m" ]# K) n( i3 }尤其是成長,是你個人的事,別人不可亦不應幫你太多,幫得多反而令人成長不到! 要自己做過,經歷過,才會成為自己成長的經驗。) @, @* J5 F9 y9 g8 T& J
( s, I* N  H$ _; m3 J- Y
所以我一直都唔會諗靠人,做乜都係諗自己做為先,唔識最多係問人地點做,但唔會叫人地幫我做,除非個d係好好朋友啦,咁就會係有需要時才叫他們幫幫手。
, j$ i& i! q/ V4 M2 W
1 w1 `8 ^  g5 l3 L尤其是男仔就更加應該自強! 男兒當自強嘛!!
, R0 H; @* C7 g7 J
7 A, ]7 w! i4 Y0 q1 v, B[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-12 at 10:20 AM ]
作者: tenmadio    時間: 2005-7-12 12:41 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-02-01 21:17:
+ C2 K* _2 i, s1 |& o# b# q& n' v極之同意啦! 靠人? 我覺得唔多可靠! 而家d人,就算係你出糧俾佢,佢都未必會盡力為你去做,更何況那些只靠人情關係的? 而且要人地幫得多,只會欠人太多人情債,很麻煩。
7 w" t" w% H4 o* x7 N6 T
$ H* ^' d8 t. ^尤其是成長,是你個人的事,別人不可亦不應幫你太多,幫得多反而令人成長不到! 要自己做過,經歷過,才會成為自己成長的經驗。
2 Q& h; a7 Q9 J4 _  H8 n9 s7 u( D( X. v& L! c' v
所以我一直都唔會諗靠人,做乜都係諗自己做為先,唔識最多係問人地點做,但唔會叫人地幫我做,除非個d係好好朋友啦,咁就會係有需要時才叫他們幫幫手。: b) X  z! G3 o' G/ m$ {! G: `
9 Z% _& _" h5 E8 H" t. h. I/ B3 g
尤其是男仔就更加應該自強! 男兒當自強嘛!!6 F9 w1 A8 n; N7 _, ?! V
) U1 k1 l% m% ^' h4 O* a2 t

1 G5 z# A, i' q* F% F" k對, 要學會獨立地成長其實不難, 很去學就得ga la, 但是要開始獨立地成長就非常之難。朋友可以幫你好多事, 但成長geh 話就要靠自己。; r; j# j6 W1 H. E- F
- I' y5 G5 i1 g1 }
講起朋友, 其實那圖片就得己好。 做得朋友就要幫, 或許朋友無法幫助你成長, 但他們可以給了你一些自信心, 令你容易D成長。  就像那圖片一樣, 牛是幫唔到河馬, 但牛給了河馬一些自信心, 河馬只少知道他不會下落。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0