標題: 你今日飲咗未??? [打印本頁]

作者: will213    時間: 2005-7-19 03:41 PM     標題: 你今日飲咗未???

<轉貼 by email>2 k! N5 {2 l+ E7 _) d

3 T' A, |: W4 Z( I6 v) ?我從中學時就是白蘭氏雞精的飲用者,雖然他很難喝又有腥味,但是因為考試的關係,媽媽總是會迫我喝。我也質疑過他的味道與顏色,但是媽媽總是說雞精就是這樣的,但直到上星期,我去我朋友家,他叔叔剛看到白蘭氏的廣告,就拼命一直罵,我才知道。他叔叔以前原來就在白蘭氏工作,也才從他叔叔口中才知道白蘭氏雞精是用「淘汰雞」做的,所謂的「淘汰雞」就是那些專門生蛋的母雞,當他們已經無法再生蛋,便成為「淘汰雞」,那時的雞因為已過了700天,所以營養較差、肉質很硬,最常見的用途就是做成雞精與鹽水雞﹝以味道來掩蓋﹞,你們可以看看照片,他們的毛掉光了,雞冠也捶下來了,真的很噁心。他叔叔還說,白蘭氏是用很便宜的價格大量買這種雞,由於每批雞的來源品質不一致,所以雞精顏色參差不齊,要加焦糖進去調色,顏色才會那麼黑,味道那麼腥。我聽完之後,真的覺得很想將喝的十多年之雞精吐出來,所以我特地寫出來告訴大家,希望大家不要再被騙了。

圖片附件: pic04921.jpg (2005-7-19 03:41 PM, 16.6 KB) / 下載次數 26
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=455498&k=e8bc1e3cde42da7168ba1cdc84bd1893&t=1727033437&sid=ihZn60

圖片附件: pic04922.jpg (2005-7-19 03:41 PM, 17.5 KB) / 下載次數 15
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=455499&k=c62164bcddadaddf215403f305e03acd&t=1727033437&sid=ihZn60

作者: 托迪仔    時間: 2005-7-19 03:42 PM

未飲過...
作者: kakeidevil    時間: 2005-7-19 03:59 PM

從來未飲過
作者: men    時間: 2005-7-19 04:06 PM

今日無飲~) Q) _1 s& j, b/ T+ H/ N2 a6 q
好耐無飲過咯~
作者: purplefish    時間: 2005-7-19 04:08 PM

我記得第一次飲ge時候覺得好好好....難飲~~
& {5 K# b7 u& C- B5 n! A+ Q- b講唔出ge難飲味道.........
2 _$ E2 @" L3 e# ?我都係because考試比ar ma叫飲.....
- D& X8 {) r6 C% ]/ e4 _見will213咁講~~~
9 U: X9 Z+ E' E2 Y! x睇怕我以後都唔會再飲!!
作者: ooooooooooo    時間: 2005-7-19 05:34 PM

飲過一次....
+ y; ~9 j5 i" g( s! l超難飲,自己d精都可能好過佢: j: C6 U& `; m4 H% o5 G4 t
之前死都5飲
作者: yiphbmail    時間: 2005-7-19 05:40 PM

之前身體差
8 w7 ^: p5 `% R* ^, C/ p, F所以飲半打
8 d( @" r' x, t8 g# a# g4 p7 @& N之后未飲過0 g5 X$ B3 P3 S: |- c% d9 K
味道太難頂
作者: mtvcmh    時間: 2005-7-19 06:04 PM

咁恐怖
' j) Z# C: \& Q9 m# s9 N我見到d雞好慘, L7 t  u- r) P+ i5 `9 Q
但唔知d功效好唔好
作者: Dr.anger    時間: 2005-7-19 06:10 PM

好鐘意飲....唔理咁多啦。
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-20 12:05 AM

飲過一次, 味道好似豉油加水生飲 (我細過時試過 =.="). 3 ^5 a" f. P6 p
我唔太識營養學,8 v* ?( G) U( P# g! l0 P! ~
但在我觀念中, 決定食物的營養價值的是食物中所包含的營養原素含量; 比如, xx%蛋白質, yy%礦物質. 所以只要雞精最後營養成份冇變, 就算用老雞, 公雞或者未生過蛋嘅雞 (只要冇病)去製造, 產成品 - 雞精都會是一樣; 唔同嘅就是成本. 我覺得情況同做魚蛋差唔多, 都只會用下價魚去打魚蛋 (就算可行, 都好少人攞石班去做魚蛋).  所以用什麼雞(只要前提是健康)去做雞精, 應該冇問題. 用商業角度去睇, 反而覺得合理和精明.# a. B; r9 d" O+ r2 j% `9 M" G
- W5 w& C3 K9 d( h& }; l2 N
最後想講, 市面上這些營養飲品, 以我所知原理是把養份做成液態, 可以使人體容易吸收 (尤其當身體有病, 吸收能力減低). 普通人其實可以通過正常飲食吸收類似的養份, 應該冇太大需要去飲.
7 A* B8 @* T; z% X% {7 C我覺得食物越新鮮, 或越少經過加工, 它們的營養價值先至最高.
9 f. k6 C! I9 N( q- w# _) a
  j( b1 m/ `/ O/ q; z5 Z  f以上是我個人觀點, 只作參考. 詳細及正確的資料, 應該請教營養師或醫生.3 _' d9 d4 ^4 Q3 U& o

: @" ^6 P" i5 o# _7 Z! J+ O[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-20 at 12:08 AM ]
作者: 亨九利    時間: 2005-7-20 01:32 AM

做過"雞精"(風月場所常客), 但未飲過!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0