標題: [7/23/05] 有冇增肥的好方法? [打印本頁]

作者: a362951847    時間: 2005-7-23 01:37 AM     標題: [7/23/05] 有冇增肥的好方法?

小弟乃瘦柴一碌  h2 S) O4 t: d! p8 I( n, F
係真正o既油浸都唔肥1 z6 S0 t% _% U  h
有冇d咩好方法可以増磅呢
. n# i6 d  i3 L; Q1 ~% ?
  p3 s1 [/ {/ n3 m: |7 M8 c9 a* u. Y- S% L+ k
我175cm高- H  I5 s' ]. W. E. {
不過得56.5kg= ="
+ p7 u) P5 F! d6 g+ L) m( A我好想肥d
& f5 @; y, S& L: t. |: M各位仁兄有冇d咩增肥o既好方法
# W. q. I1 l) u3 y8 X$ W' ], U6 j4 u7 ~8 r% e3 l
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-7-26 at 10:42 AM ]
作者: kk4683    時間: 2005-7-23 01:39 AM

我都想知
0 d4 ?" q& G+ o又係食極唔肥果隻
作者: andychan4b    時間: 2005-7-23 01:39 AM

食多d肉and蛋....
作者: 周衡    時間: 2005-7-23 01:47 AM

一餐食少三分一左右,一日食多兩、三餐,包你肥過肥仔水~
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 01:51 AM

食飽就訓,訓飽就食
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:01 AM

我都試過食飽就訓,訓飽就食
- M" T+ ]9 u) [! O! H不過濟住好辛苦8 s+ }& q  P# U8 x) d8 o
而且訓太多訓唔著= ="
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:22 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:01 AM:
& B3 T' }0 C( o4 w5 f( Z2 n我都試過食飽就訓,訓飽就食
7 F/ Q% z- Y9 b* e) w) }不過濟住好辛苦
. a8 A" p  K3 L. \# T而且訓太多訓唔著= ="
* S; X4 C+ Q! a8 P
你係咪好like打波??( O$ o; u0 a( {" \, _( m$ i1 k5 u
通常食完飯好晏訓個啵==?
' d) r6 u; n0 `8 _" d" q訓唔著一係食完飯唔好郁咁多,,煲陣com
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:26 AM

我打波....一時時啦" @+ N2 G: j. }" N# x1 n, R8 l
不過我玩長跑ga
7 V, B6 C3 \) J# Q4 s8 H可能係咁至肥唔到
5 H1 b# Z: B7 N, m$ @7 v, V/ g9 k不過而家少左做運動都係咁瘦~"~
7 q+ I. ^5 _! h( e! S: W0 u激死
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:31 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:26 AM:
. i. X# i- X2 @我打波....一時時啦+ k5 D) z7 u7 M7 G- }2 E
不過我玩長跑ga3 |3 [( U+ D' o4 v6 c
可能係咁至肥唔到$ ^5 L! s* T9 ?" M2 d
不過而家少左做運動都係咁瘦~"~
) y% K. f/ G! V: I6 l激死
8 R4 k# ]4 F0 r3 F" r  {我仲慘,醫生話我吸收唔到
! h, W6 m% F: q' x我阿婆仲叫我食雞屎就得on99"4 p! r1 _. r5 I0 I
我諗我幫你唔到,能醫不自醫==”
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:36 AM

不如試下食花塔餅.....
" F2 G8 B; B, Z0 e5 P之後再食飽就訓,訓飽就食/ m/ `; H" K+ ~* v. J' \
唔知會唔會好d??
4 O: Q9 u: I$ c% T0 A不過我冇試呢個方法
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:38 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:36 AM:; J1 M8 Y5 V' X; F# f8 I1 m. D$ c
不如試下食花塔餅.....
5 z9 Z  S0 p8 p7 Q. N) M7 \) z之後再食飽就訓,訓飽就食
$ x8 k4 X; j) b) c3 o1 F* }2 w唔知會唔會好d??
( t, w' j! d8 k6 ]$ V不過我冇試呢個方法
8 Q& z: {* m2 S0 P6 x5 o
咩泥?
作者: a362951847    時間: 2005-7-23 02:41 AM

花塔餅
( ?+ t0 b2 B! e$ A+ h幼稚園成日食1 [) ?& j( a4 l9 F  G4 L& }9 {' `/ @
可以杜迴虫= ="
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:46 AM

Originally posted by a362951847 at 2005-7-23 02:41 AM:
. o6 P8 H7 ]- e* F4 ?& ?6 M1 w% V花塔餅
( I1 X. K2 X' l4 h& ]9 t" ?幼稚園成日食
1 |2 e3 D( v8 n; `. b8 m- O可以杜迴虫= ="
9 a, @; }& p' f! W! O% `- c& ~針對d靚仔炸啵% E  X9 i. [9 t$ \
16歲食有無事==”
+ H9 z; H" \9 \" o' e9 D* u9 s* J6 B+ m
http://ifiles.tvb.com/ifiles/20001106/f_more/images/20000926_1472_04.jpg
# r3 Z% }' p" @9 q( Q4 A2 D3 K! W  @8 K- a9 c: S
[ Last edited by 瑞比 on 2005-7-23 at 02:48 AM ]
作者: 瑞比    時間: 2005-7-23 02:48 AM

我而家170我50kg==”
2 V& W0 |) n+ G; Z5 h正正常?
作者: JCer    時間: 2005-7-23 03:06 AM

I want to know too....~_~
作者: johnwu    時間: 2005-7-23 04:19 AM

eat McDonal everyday for 1 months
作者: slwong3    時間: 2005-7-23 04:47 AM

eat some snacks
& Z1 `9 E% C6 R% Eand drink pops% Q. Y& V  A+ _; N
+ U+ Q0 c6 {! Z- D9 B0 V# }# @+ ?  L

% u4 I" g- k7 Y( M& A4 |! `my situation is like you too7 }6 R8 `- l, w5 e: [; l
I am around 175 cm and my weight is 125 pounds
4 {9 N$ T$ C, _; @I'm quite thin too....! Q! k# ~4 |- F( s3 O' v4 P
but if you look at all the fat people around you, they usually eat these things a lot- e1 a# R9 ?- g6 a' K
" J$ [% k4 s$ X: @4 |
snacks(like chips and fries)
: i, K- q: ~6 e$ T7 v6 I& `6 e$ E# Y. |drink pop (coke usually)5 f7 ^' ]! u: E5 q; D, \
donuts and coffee(people eat a lot of these in Toronto)
作者: gundamman678    時間: 2005-7-23 09:20 AM

我個friend就食緊個d大隻佬食既,一大樽個d(我都唔知個d叫做乜),再配合埋keep住做運動,佢真係大隻左,仲要係肥得黎有結實個種,唔係脂肪肥。
! ]* t6 Y- b$ |' L6 A8 O6 u; k& ~% O, F: G6 g
我都想試下,但可惜我無時間keep住做健身,所以唔敢食住。
作者: makin    時間: 2005-7-23 01:21 PM

我都係173左右高..
/ |0 @% G) j6 x# t+ d0 w$ A得105磅=0=+ Z6 O$ I+ ?; K$ m, h% ?7 r* N; }
我日日都打波..- t8 k* T; X" n3 q9 J3 J/ b" g% ^
我食完飯即刻打機..打完機就訓覺  A9 N  {1 H/ i! j# g9 v
都係唔識肥..
5 C, }) y5 R" H# g3 n( F8 i7 B& S我個人咁輕打波好慘-.-嗚嗚嗚..我係青衣打波架..=0=
作者: a362951847    時間: 2005-7-24 12:18 AM

有冇人知道大隻佬奶粉係咪真係有用& e7 h9 t' q) P: p) J! y# F
用埋邊度買好??
作者: easonwing    時間: 2005-7-24 12:49 AM

大隻佬奶粉一定有用,又要成5百幾蚊...仲要最好要做埋gym...8 Z0 r* m+ S" |- ~
如果食晒,可以肥十磅到...  p7 D' r# H: Z0 G* G, ?. f! F0 {. f: _
我見議你就試下早晚飲牛奶,要全脂個d!!好有用
5 j/ N4 f' M# b: l% k* j. R我之前朋友叫我飲,我飲左兩個幾月,都肥左成10磅
作者: JCer    時間: 2005-7-24 10:40 AM

Originally posted by easonwing at 2005-7-24 12:49 AM:' D/ }$ J: \, W- U6 b
大隻佬奶粉一定有用,又要成5百幾蚊......
: @) c2 U! p, z0 P3 [~_~ 已經成日飲... 一日一杯係咪唔夠??
  ^# G1 ?5 D3 y: V大隻佬奶粉...對呢D野有D 反感
作者: gundamman678    時間: 2005-7-24 10:51 AM

有d大隻佬食個d係藥丸咁既款,不過聽朋友講,個d都係protein之類既野,唔係藥物,所以唔駛咁驚。食左係增加肌肉量,唔係脂肪,所以係會變得有肉地d~~
作者: ciger    時間: 2005-7-24 07:47 PM

食多D蛋白質嘅野,因為肌肉係蛋白質組成
作者: 奇    時間: 2005-7-24 08:52 PM

我都係....173cm,50kg
( o" V7 ?& e1 Z8 ]% q' C' n! u- ^" Q食飽就"all"
作者: 細水水    時間: 2005-7-24 10:48 PM

多食少餐
$ A. @; T  K1 G; d; J0 e, ]2 R餓d先食
: Q! h7 i$ z# F) {食急少少
% a3 |; A3 ?/ M2 g$ q7 s
9 q6 A5 J6 y* j+ U) x應該會肥..
. e* z8 Y* V, G4 \# d. x4 c: n
0 ^# A- f+ Z7 \; q唉...又係d點食都唔肥..! z! _  }: H# g' w
我唔食都肥..
作者: seegal    時間: 2005-7-24 11:45 PM

Originally posted by makin at 2005-7-23 01:21 PM:- ^+ a( H+ P: g6 K0 s
我都係173左右高..  [% O. V% `# S% e4 y7 I7 U
得105磅=0=3 t/ G7 u- ?0 z4 {3 a) B& F
我日日都打波..
, I* y7 e8 x3 [3 X! Y. C+ w! a* J我食完飯即刻打機..打完機就訓覺& H2 y4 E% u2 t  T! B. c& R, S
都係唔識肥..
6 p2 Q2 c' k, r9 i- W我個人咁輕打波好慘-.-嗚嗚嗚..我係青衣打波架..=0=
5 D) j/ O7 Z" [8 j. U& ^# u, ^* j

% }- l( z$ H2 A7 A2 Iwah!!!, C3 B2 }, q) @4 c% ]* F2 y, q9 O& z3 b
真的這麼嚴重?
作者: seegal    時間: 2005-7-24 11:45 PM

Originally posted by makin at 2005-7-23 01:21 PM:
! \0 P8 W8 z( o! s3 j4 [3 ?8 G我都係173左右高..
1 S, |0 P, Q3 f( d: ^得105磅=0=7 ^6 u: \& ]1 ?
我日日都打波..# J' `! E5 N& i
我食完飯即刻打機..打完機就訓覺
7 F( g* q2 n6 d8 {) \* Q1 n  }都係唔識肥..# M, c9 {; k' s3 Y! S
我個人咁輕打波好慘-.-嗚嗚嗚..我係青衣打波架..=0=
2 T+ m) D% c. j0 v( P4 f7 ?
7 `4 G. W7 r5 U9 [& E- f) Jwah!!!
7 S! ?3 i: r: j- |9 r) ]* a9 R真的這麼嚴重?
作者: yanmatthew2006    時間: 2005-7-25 11:42 AM

食多D肉
作者: astepor    時間: 2005-7-25 03:07 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-24 10:51 AM:3 k9 H7 q$ i2 f" E# l
有d大隻佬食個d係藥丸咁既款,不過聽...
, D8 u$ c+ d0 F: V
但係聽講一5食d肉就the過白韻琴
) c* m5 C& t. e8 f# |% C# E好似下面張post咁3 l) l% V1 A, d! {* T9 G, J
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=68949&fpage=1
作者: ooooooooooo    時間: 2005-7-25 07:14 PM

食飽就訓,訓飽就食3 X- C% I1 H0 e9 h$ p
你想5肥難啦,不過d肥集中係個車胎姐
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-26 11:29 AM

其實要肥唔難, 但喺要肥得嚟健康就好難. 因為一般食多d嘢, 能量消耗唔完, 只會變成脂肪積聚. 聽講因為同樣重量嘅脂肪比同樣重量嘅肌肉儲存更多熱量.
  `# R1 Y4 b$ G# X" [  `5 _以前中三前好瘦, 但中三後開始肥. 一方面喺做少咗運動, 另一方面方面, 因為當時返下午校. 晚上夜"訓", 食完宵夜就"訓",肥得好快, 但好唔健康 (主要在肚 =.=").7 Z' O4 z0 Z! Q* J
(一排不停做運動先停咗冇肥, 但當然一定唔可以食宵夜).
' f3 K$ f6 k- X# Q+ ~曾經問個一個做開運動的朋友, 點增肥同減肥.  佢話靠食而肥好難後來轉做肌肉, 而且好難瘦返都好難keep (因為肌肉之間已經留有空間比脂肪積聚).  5 s# f- z1 y: X) `: o
另外, 一般運動員要長大件些, 是需要搵營養師, 按不同體質安排食藥 (應該唔喺食蛋白質, 而喺食 安基酸 藥), 自己唔可以亂食 (衰起上嚟話會敏感), 而且唔同人因為先天不同而食出嚟效果唔一樣, 有d食極都唔會大隻.  
# X$ E  |. Q! Q9 |我都有少少信, 因為我識朋友超過十年, 佢中間一直有食 安基酸, 但我都唔覺佢肥過.0 K; r5 t8 u- {/ U' [) n

7 w$ }. d+ c- w6 f! s如果真喺想大隻, 可能真喺要搵 營養師 安全些又健康些.4 z: C( K- n6 ^5 s) C
不過如果喺我, 身體健健康康, 我就唔理肥定瘦, 最緊要自然.
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-26 06:04 PM

要增肥好簡單,只要唔好做運動(eg.打波),加上每晚臨訓前都食消夜(eg.奶油包)咁就包你肥得快.不過增肥切忌增得太快,因為肥得太快會扯爆d皮下脂肪,搞到個身一條條紅色痕.十分難看.d紅色痕要你瘦番先至會退,而且就算退左都仲會有白色痕係度,真係無la la多撻la,欲速則不達,小心小心.
8 |+ V5 H4 @( @; i& {* c不過如果你係想肥得來又好似d筋肉人咁ge,最正路就係做掌上壓,舉啞鈴,不過呢個方法可能會慢d,如果你想快d成為筋肉人話你可以先食肥自己,然後再做運動,將d肥肉練結實,變成肌肉.呢個方法係我以前睇"新聞透視"聽d女筋肉人講ge,你睇下邊個方法你- A" r( \5 [1 W, d( `2 T2 D: d
不過其實瘦都唔緊要,好睇就得la,好多人想瘦都瘦唔到ga
作者: kaigi    時間: 2005-7-27 04:43 AM

少吃飯 多食餸
  j8 r* g) G" \" E" t, B平時唔好做運動,見街邊有小食即買來食
! h0 \8 N, i5 t床尾要有 snack,睇電視,睇書,打機都吃小食6 N: c* l& d( Z- ~4 z
多食 buffet. y; c* H9 A5 s7 D5 M- ?
過兩個月應該見效
作者: red16    時間: 2005-7-27 07:57 AM

建议是:; h1 I# A+ C& V0 A( T; T
多吃饭,运动肯定要减少,这样两个月下来,效果都不错0 W, b: z  q1 w3 ~/ Q: ?
或者,可以考虑多吃KFC或者麦当当叔叔那样的USA快餐,效果非常明显
$ V6 a8 t* M% O, I& b& k前提是,先确认自己不是那种怎么吃也不肥的人
/ [. b3 ?8 y! H: K如果肥了,我看马上要找张玉珊的纤体公司了
作者: RahXephon    時間: 2005-7-27 09:49 PM

早餐-沙爹牛肉餐腸面+凍奶茶
/ N' \$ d0 j1 [; C; D. K; L) |午餐-油雞鵝飯+汽水
0 c2 K6 l9 Z6 `: v# J晚餐m記一個餐加大再加多個蘋果批
# ^9 f4 c+ Q4 U. c8 ?6 n) _保證你一個月之後肥十磅7 P( m( \- k& @/ v; }' N- B: u5 d
9 Z1 O8 o" }& V/ G3 m
但記得要做適量的運動,如果唔係會肥晒落個肚腩度
作者: 大優勢    時間: 2005-7-28 01:00 PM

Originally posted by 瑞比 at 2005-7-23 02:48 AM:# s% c- }* a3 z* e0 |( J3 {+ K
我而家170我50kg==”# {6 ]* f- J7 V, w# [  I; Q
正正常?
: W$ Q& |5 y/ H9 v! I/ j  X

& t+ \0 A9 ?$ d, D& r正常  me 160  50 kg
作者: michael86    時間: 2005-7-30 01:02 AM

不如我將我d肥肉買俾你丫!
作者: Platina    時間: 2005-7-30 11:55 AM

Originally posted by 大優勢 at 2005-7-28 01:00 PM:8 [% \+ P& w* t2 X3 j; d7 n, R
' O8 c8 L' ~/ `3 u/ {

8 m2 l. Y/ S" y, I; J6 T正常  me 160  50 kg
, r  b3 j5 g8 T' W* ?0 r
* B* ]7 S& |) X! v8 k; F
160cm 同 170cm 差幾遠下, 如果160cm 50kg 都仲可以算正常, U  Y5 {4 q1 i6 D) ?6 F0 }

; |; R9 @7 U% r  a5 k9 J( E我169cm 都係得50kg, 我自己都覺得自己瘦得有點兒難睇, 曾經俾過個女仔笑我有"女仔羨慕既身型" 你可以想像到我幾skinny./ d' I+ c" k* A" E
我諗大部份"食極唔肥" 既都係父母遺傳多, 因為我阿爸都係瘦, 唔係話食咩kfc, mcdonald 就一定肥, 我住美國食左咁耐fastfood都係咁
作者: sohozhk    時間: 2005-7-31 06:10 PM     標題: 有效方法一個

現時我身高 175-178cm (5"10'掛)
' m9 W$ c! ?% w' r; P- @" q  X         體重 86-88kg (以前得120磅)
" o2 s  A  g7 G- ?6 D& p         腰圍 36'掛 (以前得24')
4 A0 Y% h  ?7 p/ u我依家已經瘦左,好多見到我ga人,都話我瘦左。我都同意真係 fit 左喎 :cool:7 |4 g: ~9 B$ M

2 Z0 b- I# R3 [$ I跟我周圍去搵食,不過你結帳。以美味飲食刺激起你的味蕾,胃口大左,到時你想瘦都好難。你睇電視的美食遊蹤的嘉賓,甚麼食神、主廚,個個都有個大肚腩就知,尤其是法國廚師(其實沒有幾多個靚仔)。
! c; M3 R3 l7 Z' E& U" s2 c7 \' h$ \+ u+ v$ G# l. v9 p
你的問題,是未遇過真正的美食。食過好嘢,會令你不斷追求更多、更好的的美食,人會無法抗拒。不過,嚐過好嘢之後,唔好ga嘢,你以後都唔會點想再入口。
* N( A/ _" c+ u7 ?8 Z4 }$ S
! @5 T; Q7 {1 d. O# B2 x舉一實例,你可以試一次,當你試過高品質的茶葉,你就會分別到茶的高低之分。講的毋用,要試過你就知。你平時去茶樓飲的茶,想你不會有甚麼特別要求,但如果你有機會去福建安溪,你可以去茶葉市場走一趟,由最低價的茶試上去,你會知道$5一斤的茶葉,同$5一兩的茶葉,可能沒有分別;但當你試到$200一斤的茶葉,你就知道分別了!到你試到$200一兩、$2000一兩的時候,你以後對飲茶就不得了。所以,飲咖啡隨便飲都毋所謂,但『飲茶』不可以亂飲,隨時會叫你破產,對低價位的茶根本不會入口。% H- O8 V! c0 i2 w2 \4 N! c& {
6 r: C: o7 B$ Z3 _3 s; y
再舉一例,潮流係好多人去飲咖啡,聽人講飲 Blue mountain (藍山咖啡),是品質最高,入口純和......之類。但其實藍山咖啡的酸味是較強,我一咁講,就預左好多人會反對!跟住你一言我一語咁反駁,人人都以網上資料、聽聞資料同你咬,真是毋癮。因為人人都不是以口感作準,而且在外面飲的話,咖啡粉的份量會較正常的少,豆的質量也不能保證(無論氣味和濃度都較淡和較稀),而且飲時又會加糖加奶,根本嚐不到藍山咖啡的原味。大家都只是根據餐牌的介紹,報張雜誌的宣傳廣告去接受,沒有真正依據自己的口感,去品嚐一杯原味的藍山咖啡。如果你去找些關於咖啡專門的資料(不是專門咖啡店的),你會發現在各種味道的成份下,藍山咖啡的酸味是較強,這是公論。
8 O* `& a% c; A* J/ U7 e* b1 O! F9 v# r* n
講咁多,是想你將食物入口時,留心下,是甚麼味?有幾種味?是硬是軟?......言歸正傳,搵食大可不必跟我去,但以後你留心多點入口的食物就可以了,做到這點,你會肥起來的,信我。 :cool:

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0