標題: [7/24/05] 在拍賣網站bid野, 安全嗎? [打印本頁]

作者: 鬼魂    時間: 2005-7-24 03:15 PM     標題: [7/24/05] 在拍賣網站bid野, 安全嗎?

係yahoo拍賣網bid野安唔安全架, 多唔多假野架, 係個網睇中左個袋, 但唔識分係咪假野, 有冇人係上面bid過袋之類既野, 有冇試過俾人呃過架....thx
2 ?% _8 F0 `* }" R/ y: I5 k
* a- d. y/ i! s( m* A[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-7-26 at 11:29 AM ]
作者: popbrown    時間: 2005-7-24 03:20 PM

many fake stuffs...watch out
作者: alan1984    時間: 2005-7-24 03:49 PM

YES,好多假野...我覺得如果0係拍賣網D野平,就覺得係假,貴就不如出去買
- {# u6 C6 |3 X& [& }雖然我0係YAHOO都成日有拍賣,但係都係賣D舊既龍珠咭,舊衫等等
作者: kaixinren    時間: 2005-7-24 03:52 PM

我系ebay bid過唔少嘢,不過都沒什么名牌,普通嘢就有。什么LV這類貴價的就唔好啦!
作者: 鬼魂    時間: 2005-7-24 03:53 PM

Originally posted by alan1984 at 2005-7-24 03:49 PM:
  R" C) }) S/ v) T3 DYES,好多假野...我覺得如果0係拍賣網D野平,就覺得係假,貴就不如出去買
3 I" I- w/ _3 U' l. M雖然我0係YAHOO都成日有拍賣,但係都係賣D舊既龍珠咭,舊衫等等
* `. h% g1 e( a  e. Z; n0 H% v4 _5 f( i0 P0 H/ W& I( h' s

$ K' x# V8 w- t% k9 N/ L$ Z7 u) s咁而兩個袋大家覺得真定假呀?
  z+ X' G: ^) s6 a# A; Q* @( Mhttp://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b14965647 T) @) i& g' Z/ y7 _4 s
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b1496026
作者: Miz    時間: 2005-7-24 07:35 PM

名牌...袋 呀果d 我都覺得唔好in"拍賣"買囉
; }% E6 H: J( `3 t* P5 _+ F! R  g. ^3 m2 ]: w+ Y  Z
我都只係in yahoo拍賣 買過日本CD , 電腦野 咋~
作者: ciger    時間: 2005-7-24 07:40 PM

如果你唔識分真假就唔好買喇,因為佢拍賣品資料都冇話保證真貨,就算買返黎係假都冇得投訴
作者: 但丁    時間: 2005-7-24 07:46 PM

5舊幾水....出去買到差唔多啦, 而且佢又冇話係真, 淨係話新...; T' N9 l* {( N% H5 `8 l, d
信我! 唔好買!
作者: 鬼魂    時間: 2005-7-24 07:55 PM

Originally posted by 但丁 at 2005-7-24 07:46 PM:
6 s  N  [8 ~7 ?4 B! A) t( x' q5舊幾水....出去買到差唔多啦, 而且佢又冇話係真, 淨係話新...
: p' r$ Y: Z8 Z, X3 I3 |信我! 唔好買!
, J1 z0 @. Y5 J4 O* U' J$ l9 g# L
  p3 j! R6 f5 P, M' r2 @+ g
3 P# f/ P* Y* c0 ~
咁出面幾錢度?
作者: alan1984    時間: 2005-7-24 08:25 PM

問下佢有冇單據...如果冇真係買唔過$ h; A: x! r! H7 y8 v
雖然我唔知出面買幾錢,但如果5舊水買個假野就唔好喇
作者: toddcheong    時間: 2005-7-25 12:13 AM

Agnes b D大袋過千架wor
作者: 鬼魂    時間: 2005-7-25 01:15 PM

Originally posted by toddcheong at 2005-7-25 12:13 AM:. ]1 y( e( ]! n2 E0 W/ @6 V# }* d
Agnes b D大袋過千架wor
9 _4 B$ ~, B8 w& L: a. ^
; Q4 l4 d" }" ~9 n. B2 F: C% ~" T5 h
係law.....千幾蚊真係有少少肉赤
作者: 但丁    時間: 2005-7-25 08:23 PM

嫌貴點解要買/用名牌?
作者: Asurada129    時間: 2005-7-25 09:10 PM

我試過bid玩具product冇問題~~~但袋就有條死0靚妹假野當真野賣....到現場交收當日..我唔買lor....佢網上話明真野~~
作者: 鬼魂    時間: 2005-7-25 10:56 PM

Originally posted by Asurada129 at 2005-7-25 09:10 PM:
' D; D" Z( A2 G  L* F我試過bid玩具product冇問題~~~但袋就有條死0靚妹假野當真野賣....到現場交收當日..我唔買lor....佢網上話明真野~~
# j. n, {& @0 c; w
- j( o- w1 @4 w, e
4 n9 C* |( T! L) V7 w& {咁賤.....但你可以即該分到佢係假野咩?
作者: Asurada129    時間: 2005-7-25 11:11 PM

Originally posted by 鬼魂 at 2005-7-25 10:56 PM:6 {3 s2 G' ]) O( n. ~' {5 \9 r

% O$ w" ~6 V+ ?3 ^! d1 }, J8 F+ x) y; F5 V; }3 x0 \

* k) c3 `1 u' A- U3 P2 _咁賤.....但你可以即該分到佢係假野咩?
! x1 i; o5 x+ t. F6 h" F: v甘係dmagazine有時米有a貨同真貨比較~~~甘啱我個fd睇過....miss左~~~當時我同個一齊交收的~
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-26 12:30 PM

我未試過在 ebiding 網買嘢. 喺唔夠膽. 9 Q1 f* [/ r2 I4 G8 m  p
1. 有d要用信用卡, 我自問在電腦上(尤其黑客知識)唔熟. 唔夠膽將信用卡資料經網傳送9 P3 t. a, \9 |
2. 多假嘢. 有個真人真事. 以前有一個外國同事(非華人, 在外國土生土長), 有一次嚟香港出差. 去咗旺角街邊用咗一兩舊水買咗隻"勞". 然後佢返老家後將隻表擺上唔知邊個biding網賣. 最後賣咗~3000HKD. 將心比心, 我覺得就好唔穩陣. 賣嘅响hk就話, 其他地方都唔知點追, 同睇貨先. . y* _- Y" t$ G
, \8 y* \+ k/ M3 E
如果最後冇得選擇, 我會開張 debit card (唔喺credit card, 要有錢先比你用嗰種), 然後擺剛剛夠錢入去.然後買嘢. 當然唔會買貴嘢 (可能只會買書, 冇咁多假嘢).
作者: hayatokasami    時間: 2005-7-26 06:42 PM

我好認同fatfatdragon大大,我都冇上網bid過野,都係因為唔夠膽,同埋我冇信用卡.就算有,我都驚d信用卡data傳送陣會出事.
* Q+ U  k+ G2 X% H* `& {而且單憑一兩幅相根本好難分真假,我又唔係專家.而且有d人可能搵個真野來影相,到交貨就比個假野你,你話唔要佢就拖馬打你,到時錢又冇,住個假野俾人打到成個豬頭丙咁返屋企就唔好la
" U4 b5 z3 u0 a# I, D5 Y. }' T其實為求安心我都會去d鋪頭買,寧願貴d,最緊要穩陣.買野都係想開心姐,所以貴d都冇計$ J8 A( ^) }3 a1 l- H' r  ~; g
其實上網bid野係一種賭博,好彩就搵到d又平又好野,唔好彩就冇錢兼冇貨
作者: wanmankit    時間: 2005-7-26 10:08 PM

我試過係網上bid野,
+ o" T0 W/ t) q" B: r. G有d人話要用信用卡先得' j* L: ~0 D. }: W
冇信心,但係依家有d網站
  L; S" p8 M( r, A! _4 u例如yahoo- Q" S1 f% {" p3 T0 _. ?
佢依家可以唔駛信用卡
/ ]3 T. Q, ~* {# r; G) m打個電話比佢地,* K) ?" x$ K, x  C, K0 Q  M
就會send個密碼比你,你打番落電腦到
  B8 x2 ]8 J; q8 B+ p8 s就可以完成驗證- m' {/ e% }; P9 }
任你bid野或賣野
; L( y. ~$ u1 Z; A6 t3 L0 h/ i6 K9 T
$ p0 i9 h% v8 X1 k: P0 A講完題外話
+ G, A( q' g1 t# W1 \$ T6 P3 d講番正題  X! W" ]& k; |
係網bid野冇可否認係有危險
* f/ a8 B. s+ r" U6 X3 n- I但係你中唔中招除左你既運氣之外# m9 z: r3 L8 [. |% R& c
最有效既方法係先搵d有關個樣交易品資料(名牌手袋個d,網上有分真假方法)
9 s( T1 g8 W( L7 }8 o有番咁上下既資料,先去交易
$ j, z' t6 R2 `( s2 R$ u交易個陣check清楚
( L3 p# P$ l* v: {# S& y5 N, [咁多數都冇咩事
4 a* N# t" U& ?0 S5 V6 q* L" @9 r# F/ E
但係bid之前應該睇清楚
( N6 B* }, r  i0 @& ]太平既,可能真係有咁平,
& H# X+ \$ e5 k3 A, b但係見到d信譽低既,就算平都唔應該咁易就bid
, e& s0 x$ Q4 Y7 L( ?4 w問清楚先去,咁都係一個方法之一
作者: red16    時間: 2005-7-27 07:50 AM

其实最主要一点,还是应该去大的网站,比如ebay* U/ @/ f$ S/ S: n$ g
我有一次,都想在ebay购入一物,但最后还是考虑了安全原因,最后还是不得不收手了
: m! e$ k& g8 ~' V9 U% b至于LV这样的超级名牌,更是绝对不能信,这样的东东,拿出来bid,真个有病
作者: kaigi    時間: 2005-7-28 01:43 PM

yahoo 個 d 好多都假, 真係要落足眼力睇呀
4 c  O  ^$ y* V( ~8 c1 H如果差幾百蚊買過新既我寧願儲多 d $先買
作者: newman2005    時間: 2005-7-29 12:37 AM

我都試過在yahoo買嘢, 不過都係買cd之類. 我遇到既seller都唔錯, 可以俾我當面驗貨交收, 夠晒老實, 都ok架!& m8 x, _: v, |  d4 @
4 [7 S2 |9 g& V3 T+ D# ?
我覺得上網決定bid嘢前要做一做關於你想買果樣嘢既research, 同埋睇一睇其他人對seller的評分/評價, 然後自行判斷, 始終網上購物有若干風險要承擔的.
% V- W" P+ b- n- u但係一d比較貴既嘢例如係名牌袋/手錶之類都係去番舖頭買穩陣d! 如樓上某些朋友所說d人可以搵張真相擺上網但係賣就攞A貨賣俾人 ... 你洗左錢但買左假嘢就唔好啦!
2 d+ J( P; v' F, w" K% N& v% q, {; ]' C9 l3 U, e
最後請記住雖然身為買家, 都要唔好玩嘢(即係亂咁bid)嘥大家時間囉......
作者: michael86    時間: 2005-7-30 12:58 AM

我試過o係yahoo買野同賣野
! `4 J) E+ y  V% @* i5 L8 ^: Q! }/ D好幸運地未試過中招* R; E) s! k9 M5 }( M
不過買野既時候通常都係買d好平既野...
0 `0 c6 f) w! `% g9 Z基本上都唔會超過$20
2 p4 L& m+ E$ |0 s所以我都係過左數去人地銀行個account之後人地寄野俾我,未試過收唔到
( a0 A" K& }, }至於賣野出去試過賣左一隻game出去, ~" \8 }3 B7 W/ T2 D7 q. N
賣過一張sd卡出去($450)/ c; j1 F2 y; o" Q8 \
仲有其他平野...4 |& A, U6 A# l
全部都係當面交收: h$ }- W; _" U
其實睇返一d分數比較高既人會比較穩陣( U: z6 @& I; d0 D& l6 A6 j
至於如果你想賣野而又0分開始既話我建議大家去買一d比較平既野去賺返d分
% [% M2 Z5 T- Q2 C6 m(例如d$1張既卡)4 N* F$ m! T; t! J
咁樣人地會對你信任多d
作者: free2003    時間: 2005-8-1 02:19 AM

都有假野架,但我bid 咁耐都未試過,自己都有放野出去賣。所以買時要小心些啊。
作者: madafuka    時間: 2005-8-2 05:51 PM

Ebay is really comment in Western County like US, but I don’t know about yahoo. Usually it’s really safe, I had bought a lot of stuff through ebay and find a good price. Just make sure you check the seller information and look for their background, feedback score, or the positive feedback they have in their record. Usually I would chose the one at least have 95% of the customer satisfaction.
/ f0 g+ ^! c( Y& L1 [$ k; @9 R) J. ]1 Z$ r
By madafuka

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0