標題: "搖控"閂電視,咁電視機......[月+] [打印本頁]

作者: neitly    時間: 2005-7-27 06:46 PM     標題: "搖控"閂電視,咁電視機......[月+]

我想問用"搖控"閂電視,咁電視機會亮紅燈,咁樣由朝早到夜晚,臨訓先閂係電視機上嘅總制,個電視機會唔會爆炸????& r- I" j4 J2 x' ?; w% |  D
我呀爸頭先用粗口鬧我點解咁懶唔去閂電視,要用"搖控",如果用"搖控"閂電視,個電視機會爆炸......我諗:咁唔係設計呢個制黎做咩?????
' w! b6 `; ^# r
# i$ E' d6 o7 z( V$ G你地會唔會係咁用"搖控"閂電視????
( l' O2 A5 y8 A9 S$ v1 d
  c9 G% Q+ s4 y  w1 ]- L! G[ Last edited by 月月鳥 on 2005-8-2 at 01:35 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2005-7-27 06:50 PM

訓教同出街最好唔好用遙控閂,因為近期有d人都係用遙控閂電視,因過熱而令到電視機爆炸,, ?; c$ @# ~7 u4 H0 {0 V9 r
我諗佢設計比你係方便d人閂一陣開一陣果d,唔係比你長期咁用,% a; q4 p! e! ~, f' E
我屋企由細到大都唔用遙控閂既~
作者: hung414    時間: 2005-7-27 07:22 PM

Originally posted by abc123aa at 2005-7-27 06:50 PM:
( T) @1 f# [/ j9 q, z我屋企由細到大都唔用遙控閂既~...
) T9 j8 F% c0 D/ U! O6 r: y( `
" ?+ W9 H( U4 p& E* _2 b7 J8 }- U3 \- |+ l# B) `
我訓覺同出街都一定switch off啦
% f( F( j3 ?/ a; ~0 j因為摼電嘛
作者: gundamman678    時間: 2005-7-27 07:45 PM

無錯! 搖控只係關掉電視但仍直著電源,只有關掉電視上的總掣才能令電源也截掉。以前係有過意外係因為人無熄電視總掣而令電線短路引起火警。
作者: 魔術師    時間: 2005-7-27 08:18 PM

Originally posted by neitly at 2005-7-27 06:46 PM:
3 Z& u7 @) F1 ~! X( L2 V我想問用"搖控"閂電視,咁電...
" Y  k. G) X$ r; Z* Q# I% m$ t
之前容祖兒屋咪係咁火足囉
作者: Miz    時間: 2005-7-27 09:59 PM

下...我home個電視機 係24小時長著紅燈架wo
/ F  z! Y- }. {) @開 / 關 得一個制  , 搖控都係, X9 O% L2 N3 O, r
都用左好多年...可能設計上唔同) v& b2 D1 V, b* l1 t; d
my電視冇 "電視總掣" - D3 H  u0 d+ ^1 P
好似而家咁..個紅燈都著緊~but部電視機唔熱架~ 7 }( v& L7 y# M9 c5 e- U7 ]
咁係咪冇事?! @0@ (都用左咁多年..我諗我問黎都多餘..-0-)
作者: d228216    時間: 2005-7-27 10:39 PM

要 check 吓你部咩電視.2 d2 U. U0 P1 c$ o) D) L

/ k8 v- ~$ {& p: U, G' S有d大陸牌子 standby 都要用成百火電, 開得太耐係會爆的.$ T0 Q: @2 b* g. F  R* H
- u/ n3 f/ O# |* h* D* w  o; G
如果超過 12小時, 熄咗會安全d.
作者: d228216    時間: 2005-7-27 10:40 PM

Originally posted by Miz at 2005-7-27 09:59 PM:. H8 P0 G: O' u% ?4 I' p6 b
下...我home個電視機 係24小時長著紅...
8 D4 P( }/ z- Q, r- q可能浪費咗好多電了
作者: abc123aa    時間: 2005-7-27 10:50 PM

Originally posted by d228216 at 2005-7-27 10:39 PM:
# b6 C3 W$ r$ J! L( F要 check 吓你部咩電視.% q. _! B8 x- C2 ~: [
+ {" _- M; J* @6 ]4 _
有d大陸牌子 standby 都要用成百火電, 開得太耐係會爆的.* g  Q& c3 P. f$ O

( s: W: O" B& T9 p如果超過 12小時, 熄咗會安全d.
4 {& J- e# v2 [7 h+ W- Y) Z0 ^
大陸果d開住都驚啦= ="
作者: Miz    時間: 2005-7-28 12:25 AM

Originally posted by d228216 at 2005-7-27 10:40 PM:
1 m& z2 i/ d8 t; T9 O6 N3 R. w0 j8 [1 p% i  P$ p/ q
可能浪費咗好多電了
; b' p9 W5 f/ p) R9 L. N4 V9 o
! F3 |  u7 s) d# [) h4 G. E3 |唔係ma @@"  & R" K6 l$ b% n1 S. c, I
咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
作者: d228216    時間: 2005-7-28 01:01 AM

Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:  K; I& \) j" v. ?7 ?/ k

p* h! j& F8 p) h
" g1 q7 s  w- L2 e9 {唔係ma @@"  4 h# A1 A- {3 B, V
咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
( o( Z/ v3 c" }4 N7 q唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅
作者: steve123456    時間: 2005-7-28 09:35 AM     標題:

Originally posted by d228216 at 2005-7-28 01:01 AM:6 E$ Q" ?2 r* i* q8 r0 T

( _, n! M3 h4 @9 _唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅
# T5 l0 c4 w8 Q  E* I% l6 W0 g
; I9 x5 s8 I4 H7 i' ^3 c直頭自己行去熄電視啦,懶人
作者: 魔術師    時間: 2005-7-28 07:12 PM

Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:# {% x+ Z: f9 {% t

: Y" \) J- i( x$ E* o9 B+ L; h  A( C
唔係ma @@"  7 s: u- @; Q  X; _+ }
9 T0 g, t! @- \7 T7 G  \! R我諗你部電視一係水貨一係12年定15年前買落
作者: HansChan    時間: 2005-7-28 07:45 PM

我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係閂電視嗰個撃, 一係用搖控閂........用完搖控閂再閂大撃係最傷電視的!
1 y& e+ }  I5 j1 x; n. r9 E佢又話, 基本上用搖控閂係唔會有特別問題的, 因紅燈著既意思係power save(只係用咗好少好少既電......讀中五physic既人一定明!!!)........反而成日去閂大撃係傷機啲......因個大擊係有條彈弓响入面......成日去閂佢, 個大擊好易壞!!!5 g. P! v, {' ^+ z! E* x$ Y- l
所以貴兄弟老豆實一知半解,........
作者: arnold16890    時間: 2005-7-28 09:41 PM

我從來唔息main switch, only use 搖控
4 l' k+ A+ v! Z- o% _1 E
- d' t/ S0 C, Y( u& v9 xbtw, i have a plasma, if that makes any difference
作者: 亨九利    時間: 2005-7-28 09:58 PM

以前唔會, 但自從發生過幾宗電視機爆炸之後, 就連大制也一併關掉!!!
作者: icefire    時間: 2005-7-29 03:30 AM

我相信設計部電視的人有認真考慮過搖控開關的問題(e.g.會唔會過熱, 爆炸等)
# M9 r; c6 A0 B9 v6 Q' P6 G( ?& y說明書上應該有講部電視需要幾多散熱空間, 左右上後要留幾多cm的空間.
作者: kaigi    時間: 2005-7-29 03:43 AM

用 remote關電視係方便人,
4 x( a, Z2 |- b但其實係未完全關掉的( N1 m5 L  o2 ~* \3 _/ V8 e7 y
有機會 過熱而爆炸
作者: 魔術師    時間: 2005-7-29 05:14 AM

Originally posted by HansChan at 2005-7-28 07:45 PM:/ q2 C( @' b; W9 c. i1 b( R/ A
我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係...
( }- R# ]; A5 A7 [# z9 ^: w
.............個師父係唔係真係師父黎 做得電器都知 唔好俾電器長期係有電情況之下咁樣好易出事 重有你遙控都會蝕啦 拔插頭d金屬都蝕...咁不如唔好做?重有好多電視都唔用彈弓 因為金屬驚有電 轉左粒膠 一按佢"的"一聲咁就off左
作者: net169    時間: 2005-7-29 10:54 AM

yes,( Q4 O  p0 l9 T
0 s  Q6 m+ c: ^* R
remote control turn off 只係 standy-by,係未完全關掉的  O! a5 B% R1 X
冇事就冇事,但唔代表做法正確
2 f8 E3 k2 Y- S  F; p( D: p如長時間唔睇,一定turn off個TV switch先安全
作者: d228216    時間: 2005-7-29 11:11 AM

Originally posted by icefire at 2005-7-29 03:30 AM:/ D! ?4 w# ?) ?/ T+ [, b
我相信設計部電視的人有認真考慮過搖控開關的問題(e.g.會唔會過熱, 爆炸等)
5 O9 \- F: t4 \2 v3 J8 v9 a; o說明書上應該有講部電視需要幾多散熱空間, 左右上後要留幾多cm的空間.
9 _7 D& Y7 g4 C8 ?6 ^7 y
5 n3 ?0 R# m2 R3 g你錯啦, 有d機要慳成本, 唔理得今多嫁, 頭兩年冇事就算...8 c! r6 L) i3 G$ _$ I
7 y& ]8 B$ L" X3 J
大家可留意 standby 電力需求, 低於 5W 就冇問題, 如果冇寫就你諗你啦....
7 f$ L2 P; E3 O2 Xe.g.我部 philips lcdtv, standby 0.5W.....我出街都熄曬佢
作者: ming8964    時間: 2005-7-29 11:48 AM     標題: 好心唔好咁懶!!!

行埋去熄機有幾難, 好心唔好咁懶!!!3 @- `+ n& x# f) Y- d& |. M2 B
既慳電, 又安全!!! 唔好扮 HI-TECH 有型!!!
5 |2 Q) [; O1 O' |到時火燭就知死!!!
作者: Carrie1314    時間: 2005-7-29 12:17 PM

Originally posted by ming8964 at 2005-7-29 11:48 AM:
2 U# \, g0 w/ X3 |. F行埋去熄機有幾難, 好心唔好咁懶!!!
0 I% {9 r3 Z3 K3 s; u; j既慳電, 又安全!!! 唔好扮 HI-TECH 有型!!!9 d, ^  D" \: r  Y' a+ C# v4 R
到時火燭就知死!!!
' M: q; {' ^) s$ G1 V" m4 ~: w7 @/ @) H# l3 g9 K
gd point
作者: johnwu    時間: 2005-7-30 04:33 PM

我部sony 插左10年都冇事
作者: 金魚佬    時間: 2005-8-2 04:05 AM

我吾知個次上電視既廢人係乜水佢,根本就對電器無常識。不過對講其它幾樣電器,應該無問題。但對熄掉電視機總電源,係香港或潮濕地區就一定係錯的。; Y( F! S# G% r% D: i  P

7 P* g' f( J# o8 y7 \因為如果天氣潮濕時,如用緊standby mode,即電視機內溫度相對比機外高,濕氣才不會在機內形成。如果好似那條廢人所說,每晚關掉總制。到另天開機時,機內就積聚濕氣。而且電視機機內為提供顯像管用的電壓,34吋以下的也要2萬6千volts。在機內因濕度高,電壓這才容易擊穿空氣,造成火警。還有一個原因就係開機的一剎那,電壓電流會突變到最高。到完全通電後,電流才回復正常。而且我同好多人搞過電視,發覺最大問題係機內塵埃已經累積得幾厚。潮濕環境下,這層厚厚塵埃也可能容易漏電〔這點反是我但人意見,因以往多意外報告都為高壓零件引起〕。& U0 j8 J$ d" j: B( [! {0 n
1 e. ?7 Q' S, ]! k
最重要都吾知邊條廢人,吾將所有電器特性,分別清楚,就蓋括一起亂說。佢講既說話,其實只適用於有接Earth既電器。6 l2 e3 F+ n& C
8 n8 }, U$ w+ V2 s5 u5 W
總之大家記著:電視機就算吾開,應該反而長期在standby 狀態。
作者: ming8964    時間: 2005-8-2 12:18 PM     標題: 唔好亂講害人!!!

Originally posted by 金魚佬 at 2005-8-2 04:05 AM:
9 o% Z+ Y' u. e2 ?; S" q1 r% I1 L我吾知個次上電視既廢人係乜水佢,根...
- f) b6 S4 [, T6 ~2 W總之大家記著:電視機就算吾開,應該反而長期在standby 狀態。
% n( `& \; x% I# Y* a
6 l7 ~2 e: U. x1 V/ c) y. E點廢都勁過你, 咪當機電工程處流架!!!) S" y2 w* U* M% N
我整咁耐電腦, 印機, mon都唔多覺呢個理論喎!!!
作者: 金魚佬    時間: 2005-8-2 02:29 PM

ming8964& ?% @# Z  B# [6 Q  R
$ M! u5 N9 r. j: b2 ~
你講你識乜野電器呀,大多電器一經電源後;就由transformer step down電壓。之後機身內得9-12volt電壓。隻手就算放入去都無死人啦。電視機係step up 電壓既電器呀?
0 ~3 \  }3 l( _3 G% ~如果你吾識,就睇番電視機爆炸既日子,大都係大回南,濕度超高既己日子。如果個電視機長期內溫高於外溫,機內才無濕氣。係這些日子裡,就更需要這種預加熱(pre- warm)狀態,吾俾機內濕氣凝聚。
) b+ p. ]  j/ X; o2 D( ?; K; f
你講識整電腦,你又自已試下,吾駁earth,又將switching transformer裡fuse用 較粗6 `- ~2 M) ~: j( V7 Y
-電線 short 死,。再自已噴濕氣,睇下點呀,這種火牛形成就接近市電了。但都吾係2萬幾volts呀。佢自己仲有獨立抽氣風線呀。
+ \- x0 m8 w0 P3 T& G$ R1 K$ v
- d6 ?, Q2 f) b0 E& ^" \[ Last edited by 金魚佬 on 2005-8-2 at 02:55 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0