標題: 為倪震討個公道 [打印本頁]

作者: attaboy    時間: 2005-7-27 11:05 PM     標題: 為倪震討個公道

o岩o岩睇到保存版有個<有冇人知道倪震和劉錫明當年的恩恩怨怨是怎樣開始?>的TOPIC,覺得大部份人都對偽生份人有好深o既成見。但依我認識佢咁多年(只係o係報紙雜誌上),佢絕對唔係大家想像中咁o既為人,現就我所知o既特意幫佢澄清一下:' d6 V) [+ N" ~2 H& V! E. _
4 q, h* t8 `* `, r  X: N1 s" Q8 A
首先,佢並唔係大家咁講咁冇用,成四十歲人都一事無成,要靠食老竇倪老匡個本去出話之你漫盡。廿幾年前,當查大俠搵呀偽先為日月報寫專欄時,偽生已經好有骨氣咁講,佢唔要畀人知佢係倪老匡個仔,佢係要靠自己打出個名堂。睇番咁多年o黎,佢真係做到咗喎,雖然成名o既都係靠負面o既消息,但係呢個唔係重點,重點係佢真係有骨氣有志氣喎......廿幾年前o黎講。
) |: A. c8 Z) t/ O  |5 g" u" `/ n: ^  i
同埋,大家都好似對阿肉女掌門人咁多年o黎都對偽生不離不棄有o的不解,o係度將我所知o既為大家解開疑團啦。當年坊間好多雜誌都明寫暗串阿vv人初出道未成名前係有經營某些女藝人都有暗地裡經營o既副業,後來成咗名,坐上咗掌門人之位,出埠少咗o勒,但都間唔中會客串招乎下班舊客仔,但係好衰唔衰冇做足工業安全措施,中咗招,搞到百病纏身,聽講重係中咗最毒個隻菌,即係呢世都唔可能斷尾,所以焗住撈埋最後一筆收山。咁呀偽生明知係咁都肯接手,呀肉女又知自己o既身世,係社交圈子基本上都係公開秘密,好難再搵人認頭,點會唔以身相許,跟足偽生咁多年吖?咁你地話,偽生係咪偉大先?雖然有人質疑,偽生其實只不過睇中vv人副身家,企圖作埋呀肉女o的皮肉,呀唔係,係血汗錢先o岩。但係就算而家偽生住緊跑馬地個層樓係呀vv人名下o既,就算而家偽生再推呀vv人出黎接cm當佢係搖錢樹,打死我都唔會信佢係咁o既人o架o勒。, ^' [+ Z. i3 {" O

2 ^0 I* g: p+ ^9 ]2 V$ _重有,當年搞《是》雜誌,偽生同呀梁繼璋、邵國華稱兄道弟,到賣盤時,偽生為咗兩個好拍擋唔好學佢後來有咗錢就亂投資咁蝕突晒,專登用o的好高明但唔見得人o既手段暫且幫兩位仁兄保管住o的錢,等佢第日投資發咗後十倍畀番佢o地,後來個市唔就蝕晒都唔怪得晒佢o架?而呀梁繼璋同邵國華就一o的都唔體諒佢o既苦心,冇領情不特止,重好人當賊辦,係報紙公開話呀偽生呢世都唔係佢o地朋友,佢兩個利慾薰心o即,你地應該好明事理o架?) l7 n4 y5 Y" `* a4 f2 U" w) |

1 n, S! j/ v  y3 b講到投資,呀偽生真係東方畢菲特呀,佢o係報紙話而家手頭上既匯豐股票,淨係收息都夠佢嘆過世。雖然我唔係好明點解佢咁厚身家都唔留响格勒底過o的世外桃源o既生活,而要返o黎香港捱騾仔,但係偽生份人咁高深,佢一定有佢o既理由o既。但我想講o既係,連全香港冇乜人識o既005都畀佢發掘到,而且佢重咁大方攞出o黎同大家分享呢個咁堅o既貼士,你地唔多謝佢不特止,重笑佢投資IT公司失敗,你地係咪人o黎o架?
/ V: \0 E, ]2 P( ~: L7 p( d3 l
2 H# w/ S9 C: O講到佢同姚樂碧單羅生門案,偽生都講過話封情信係文字遊戲o黎之麻,你地睇唔明,硬係要話佢寫肉麻情信溝名媛,係你地冇見識o即。雖然,老實講呢個世界其實都真係冇乜邊個明呀偽生字裡行間係想表達o的乜,但係呢個正正係佢高深o既地方,你地都係唔會明o架o勒。
0 H3 @1 D% T! \/ c" m& K) d
( H  D! k/ _9 E3 i3 m) p最後,希望你o地唔好再提毒瘤明單o野啦,過咗N咁多年都重攞o黎講,就算呀偽生真係卑鄙賤格低莊陰毒過,呢o的都過咗去啦,難為阿偽生用咗好耐時間先至可以趕阿毒瘤去台灣而把呢件事忘記,你地重成日提番,勾起佢o的唔光彩記憶,小心個天會懲罰你地呀:就係阿偽生會繼續留o係香港,繼續污染你地o既視覺聽覺神經,你地好知為知啦!, b' e: p4 I8 y9 I" A
4 t5 V+ {- ]1 v# ?) Q% c& Q5 q
[ Last edited by attaboy on 2005-7-28 at 01:35 AM ]
作者: 乂夏天乂    時間: 2005-7-27 11:10 PM

太長la 冇乜心機睇 可唔可以整短d-.-?
作者: d228216    時間: 2005-7-27 11:32 PM

偽生100%真係卑鄙賤格低莊陰毒+無良, 唔駛講啦....
2 E. r6 U8 e1 e& K! z5 E佢做既衰野太多, 我亦唔想講, 費事講臭我把口. 完
作者: 亨九利    時間: 2005-7-27 11:50 PM

佢努唔努力我唔知, 我剩係知佢假公濟私利用傳媒打擊情敵!!!
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-28 12:04 AM

佢最衰係將周慧敏據為己有
7 _3 ]- _( g- c1 n" A' j( K5 }& X1 @( R2 M" V/ C) q
p.s. 你e篇野似串倪震多d wo ^^3 r( Y* \/ ~/ O4 X0 k
2 q8 p' a2 e# x8 o: J; C* y
[ Last edited by MaxFigo on 2005-7-28 at 12:08 AM ]
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-28 12:35 AM

Originally posted by MaxFigo at 2005-7-28 12:04 AM:
) D0 h/ W/ G/ ~1 |) g佢最衰係將周慧敏據為己有! M# }7 ?/ f9 @' R7 r0 \# M
3 J3 d# f! E+ B
p.s. 你e篇野似串倪震多d wo ^^! J4 N+ G0 j; H' u) O- V8 o

+ H/ O. a2 ?3 ^5 P9 j[ Last edited by MaxFigo on 2005-7-28 at 12:08 AM ]
5 P7 U6 C; ]% x: P  [* z
& r  M+ \4 @5 |  u" U; x明贊暗寸 (其實都幾明寸)
作者: d228216    時間: 2005-7-28 12:56 AM

MaxFigo, fatfatdragon 都幾心水清播
作者: MaxFigo    時間: 2005-7-28 01:01 AM

Originally posted by d228216 at 2005-7-28 12:56 AM:
% S: o/ P5 P! d  E. M7 I& ]MaxFigo, fatfatdragon 都幾心水清播
* i, j+ Z4 B! u
* d& U3 X0 f# |$ b' C
哈!b d耐性睇哂佢就好易明白 ^^
作者: 665    時間: 2005-7-28 08:38 AM

心水清都佑佢咩事啦
作者: pandafai    時間: 2006-7-31 10:47 PM

Originally posted by attaboy at 2005-7-27 11:05 PM:* Y! d8 G; G0 l
東方畢菲特,手頭上既匯豐股票,淨係收息都夠佢嘆過世
% b5 c$ \# c) s7 e
Originally posted by attaboy at 2005-7-27 11:05 PM:1 Z; h" D4 c9 ^6 ^0 V
偽生為咗兩個好拍擋唔好學佢後來有咗錢就亂投資咁蝕突晒,專登用o的好高明但唔見得人o既手段暫且幫兩位仁兄保管住o的錢,等佢第日投資發咗後十倍畀番佢o地,後來個市唔就蝕晒都唔怪得晒佢o架?
! R/ s4 K8 l1 ]- b& Q. f
好朋友~!!!!!!!!
作者: kidults    時間: 2006-8-1 12:06 AM

樓主個網站係咪你整架??' V" q2 J$ }( K: N
http://joenieh.blogspot.com2 S* V/ R; I  z4 d& x
( J! d3 O' p3 K% u
正一吹水王
- O. R& m% D: C9 p& V# ]
7 k6 L' F8 Y! X7 z有時間就去做下義工la
% N# u$ U) m- v" m! q正一廢人
作者: 大家樂1234    時間: 2006-8-1 01:33 AM

原諒我孤陋寡聞,識佢老鼠咩' I; q# L& R  S& d/ K. ?2 U
都唔知乜水黎
作者: wind69    時間: 2006-8-1 01:40 AM

嗯嗯~~明白樓主的意思....( g3 g/ W8 _$ I! I  ]
偽生是一個有能力但心胸狹窄,為私利而不擇手段ge無恥小人黎
作者: 會員仔    時間: 2006-8-1 12:14 PM

雖然我對偽生抱正面既感覺..我亦都係絕情谷既聽眾...仲買左佢本絕頂愛情添..但係我想講..你成篇文用左好多"你地都係唔明會架啦"..如果係咁的話?乜你又明咩?唔通有娛樂圈中人原來係26FUN FANS~走入黎開POST..扮網友出POST支持偽生?8 t1 y8 N2 l2 {5 t, v  _9 I; q5 n! ]
我支持偽生..但唔支持你呢D所謂既支持...如果你話人地睇完仲加句"你地都係唔會明架啦"咁樣..咁點解你仲要開POST丫?多餘啦..原來就因為我地26FUN冇人睇得明,冇人撐偽生?
* |# P9 R" j0 j+ k- T世間是是非非太多...我地唔涉及其中就永遠都唔會睇得一清二楚架啦...不過無論點樣都好...憑偽生番黎香港開咪之後既所作所為,足以令我支持偽生..就係咁之嘛$ E& Z7 {! j9 \. _
3 j& F$ {7 r; Z8 z9 P3 a
不過...你都係唔會明架啦
作者: 76    時間: 2006-8-1 12:31 PM

Originally posted by 會員仔 at 2006-8-1 12:14 PM:# X# J" U, \3 i8 r$ _
雖然我對偽生抱正面既感覺..我亦都係...
0 _5 t& E" U. G+ M你地都係唔明會架啦"<---係寫作手法.......
作者: kidults    時間: 2006-8-1 12:40 PM

Originally posted by 會員仔 at 2006-8-1 12:14 PM:
$ E( `1 z* ]; X( _( [, a雖然我對偽生抱正面既感覺..我亦都係... 憑偽生番黎香港開咪之後既所作所為,足以令我支持偽生
5 w* m; V4 Q& d4 U. e
! ^- L0 c! j' y

" g7 X- i/ s! j: V7 M會員仔講得好
* D1 o, L  h3 G4 b( y
7 V' v! l0 c( c1 e/ G( F班人淨係識抹黑,但系又拿唔到實質正據出來+ i/ i( O+ y; y$ ^/ j0 C- U! ^
淨係一咪老吹
作者: kidults    時間: 2006-8-1 12:42 PM

Originally posted by 76 at 2006-8-1 12:31 PM:
# C: _2 Q; R" h8 S% D$ B
5 c% I3 F) R0 {# x; m你地都係唔明會架啦"<---係寫作手法.......
4 f$ N' }# r$ R: c! ?# V$ ~) N4 a. n/ C- u& b9 T) W; \+ C5 y0 x
寫作手法?? 禁既文筆連小學生都不如la

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0