標題: 廣東話遊戲....... [打印本頁]

作者: ken520    時間: 2005-7-30 05:01 PM     標題: 廣東話遊戲.......

廣東話遊戲~~~真係好難玩! 玩完簡直大受打擊
: I/ |& O9 m$ e- j: l6 s% c5 D: Y3 c% A  p
香港人英文唔識! 普通話唔識!!連廣東話都唔識!!!悲悲悲 ................
  N1 k7 _# @% |' K
* ^: w9 L0 o8 Z, lhttp://www.rthk.org.hk/elearning/bettercantonese/game.htm
作者: arsenalhrs    時間: 2005-7-30 05:40 PM

你地幾多分?
作者: gaye    時間: 2005-7-30 05:56 PM

40 分
' B  S* h' X& h: F! C$ a好多字都已經約定俗成咁改變左讀音 , 以致我地唔識個正確既讀音
作者: Evis    時間: 2005-7-30 07:02 PM

-40 then 20 on 2nd try after viewing some lessons.
作者: yeahchan    時間: 2005-7-30 08:46 PM

黐線ga~140分都繼續努力~
作者: aesopr30224    時間: 2005-7-30 09:04 PM

咁難玩ga
作者: pakho    時間: 2005-7-30 11:22 PM

Originally posted by yeahchan at 2005-7-30 08:46 PM:
. L( I1 X: |+ f黐線ga~140分都繼續努力~
& F" F/ f; ~! `- M8 u5 p咁勁都要努力~~~去食唔啦
作者: Christy~呀華    時間: 2005-7-31 01:00 AM

第一次......0分
" V; m& V) [% k- m. f  ?" I第二次......-90分
作者: JCer    時間: 2005-7-31 02:31 AM

講真, 我覺得香港人已經有自己一套語言了...
) D& w. o* s/ N( J$ |& S: _) h呢個test 低分/負分 都無咩關係,唔代表D咩lor
8 h, o$ h# ^& h, Q佢D 答案我反而覺得好奇怪lor, 有D真係未聽人咁讀過既...2 B2 M/ @3 ?! ?. Y3 @' ]
送舊迎新 把啦~~
作者: 奇    時間: 2005-7-31 07:29 PM

-80=.=
作者: robertchai    時間: 2005-8-1 03:10 AM

Originally posted by JCer at 2005-7-31 02:31 AM:0 p: W# w: c6 j+ k5 [% y
講真, 我覺得香港人已經有自己一套語言了...
. l. @4 Z: h1 B. c  e  N' N
8 I- n# _* |# A

, l  L. z. |0 `0 z$ A- U我唔知點解,玩極都係0分....= =
. K4 w7 E& \. i4 m6 o3 e不過樓上巴打講得岩,香港人係有自己一套語言了,雖然華南地區都係講廣東話,但你細心留意無論語調同說法都有好多唔同的) ]. S2 e* e+ U! U
# n+ M5 V( x" P; W* u" F
如果你真係想知咩叫最標準既廣東話,去廣州西關果邊找老一輩既人講果d,就係最標準既
( j5 o& m& e: d1 P) ~; ?% ]語調好難形容你知,自己去feel下,但用詞方面有以下例子
" c( s: r2 `: I8 z( @) K5 G2 N. G, }* S
例如"不要碰我的東西"
+ W0 H/ v  ^1 V$ m8 B" G, g1 |' Y廣東話最標準係講"唔好竇我D野"
) I1 T' F0 s( s而我地呢,就可以講:搞啦,掂啦....之類的! T7 a4 ~. Z5 H! A3 L) g
' t# X3 b' r: h% Z- B0 e& n  w
其實呢個年代好難再講究標唔標準,正如普通話都有幾百種口音,無可能要求人人讀到好似中央電視台新聞咁標準,最緊要反而係溝通技巧咯我覺得,要表達到自己想表達既野先最重要
作者: 香蕉仔OOOO    時間: 2005-8-2 10:59 AM

-30分

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0