標題: [討論]你地覺得一個月俾幾多錢屋企先合理? (人工百份比)[00+] [打印本頁]

作者: Charcoal_henry    時間: 2005-8-4 02:12 AM     標題: [討論]你地覺得一個月俾幾多錢屋企先合理? (人工百份比)[00+]

我個人覺得都係睇下我搵幾多.....
# T) n4 H0 `5 X7 Q* \/ q如果我7,000 - 8,000 一個月, 真係自己都未必夠駛, 可能會俾 2000 - 2500
+ y) f: M2 V/ A5 \7 {如果9,000 - 10,000, 我會俾3,000 度,
0 A2 ~; D5 \1 f+ m& e10,000 - 14,000 都係大概30%
, @, k4 N- w8 h: |( }' h4 m5 J( H3 @
而15,000以上既話我會俾40-50%.....+ F1 B' ~4 D5 w
; \/ u1 t, G. s
結左婚就復雜好多~ 唔計~ 不過如果bro. 有見解都可以share下~9 E2 H  m. s5 m; c2 C

. a+ N6 R: i+ t0 z我認為我投30%既原因係因為我想自己都可以有d錢儲下.... 可以投下資, 同埋以備不時之須...... 岩岩先同阿媽噪完呢個問題..... 唉..... d阿媽好似越俾得多越孝順咁..... 好慶! 後生仔有個錢旁下身都好正常jie..... 我覺得呢d野講心..... 唔可以用amount黎計! 我又唔係唔俾!!!!........
+ f1 x  }  t. _/ S
3 Q( N& S$ N% l* r4 C# X( @% W# ]brother不妨討論下你地會俾几多, 俾咁多既原因同埋有咩見解都講下丫~~~~~~~
4 K' m. O* J/ a# L) G  a% \+ {! {: t; M# a
[ Last edited by sfxc0000 on 2005-8-4 at 01:20 PM ]
作者: benny0105    時間: 2005-8-4 03:39 AM

呢個係一個好複雜既問題,實在唔知比幾多先好...6 d% i7 m: t, p. [
如果你係獨生,30%好合理;如果有其他兄弟姐妹,少於30%都應該ok
作者: astepor    時間: 2005-8-4 09:05 AM

我比較人工低.8 L2 e. y/ \  l+ T8 [. ^
30%,家用
) u! |6 l' X5 I) Q+ i8 ~30%,玩同日常交通,(因帶飯所以這部份多)
( V2 k# d# B6 P其他,savings或買3富咁
作者: kaigi    時間: 2005-8-4 11:18 AM

我會比一半屋企,三千蚊到
" C6 y* \+ |  Z夠交租同家裡雜費
$ _! X* A! q9 G7 O如果再多反 d 收入會自己儲左佢
& c  e: W# A% z. W" U( p" f. A以備不時之需6 o9 N# `$ Y/ k9 q
  Z2 K" [1 I7 o. O! {
我冇多餘 $$ 養 女人.......
4 \! E2 a8 u0 s( A- `: S4 K真係羡慕你們
作者: gundamman678    時間: 2005-8-4 11:45 AM

好難講話幾多%,呢樣野真係好因人而異。有d人要件家用之餘,還要儲錢結婚、賣樓;有d人又要part-time讀書交學費;大學畢業出黎個d又要還loan俾政府......1 b" ^4 Y% S5 V

* M2 @  P$ p! ~9 {; n5 V: G6 M我覺得只可以話係自己夠駛之餘,亞媽又覺得夠駛就ok啦! 賺得多既,咪又俾多d囉。
作者: 張仔    時間: 2005-8-4 12:05 PM

我個個月都係比5000屋企既...1 T+ g1 t) d( X/ l7 ~. W1 L
我諗大約係人工既25%喇...
作者: Charcoal_henry    時間: 2005-8-4 12:21 PM

其實如果獨生30%就好似少左d, 但係我有哥阿哥俾成皮..... 所以我俾30%都好對的住自己啦! O! ^& F! D' W

2 P. y" n; C3 B4 \我覺得樂壇渣Fit人講得好岩2 s, `9 a, ?. P, k5 ?
有錢就真係大晒
" k- O9 L( u/ I' r! u如果我搵十皮一個月, 俾兩皮都已經可以掩住阿媽個口.....
$ a+ x7 O, u+ o* u! x7 r. z4 _6 R, J
都係發奮搵錢好.............
作者: gundamman678    時間: 2005-8-4 01:01 PM

[quote]Originally posted by gundamman678 at 2005-8-4 12:59 PM:. ^( l% j$ U* O% S: e; G

$ u: }/ W  G9 l% V: q' z
0 @! f. l) b; {! l掩住亞媽把口? 乜講得咁難聽呀......
2 f4 {5 N# D( W/ B9 i& d4 B
: t* |* m0 ]0 D" _7 m2 b; B" k話晒都有養育之恩呀,唔通你既娘親無養育過你?
* A! R+ z9 `( {# d. q+ D
5 b& O. D+ O0 O1 A& {- m我覺得仔女有錢既話,除左俾家用之外,最好都請下佢地去旅行,因為佢地後生時打工養家,都應該無乜周圍去玩架啦。
作者: Charcoal_henry    時間: 2005-8-4 01:31 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-8-4 01:01 PM:$ V3 i+ c" I) q3 J' j, C; n, A
話晒都有養育之恩呀,唔通你既娘親無養育過你?
3 I$ C0 V! B7 Y" o& h
/ D2 I" D- G& n1 p( _' s% z3 z7 X+ r; t# u1 X
其實我對阿媽都几好, 係俾錢無我阿哥咁多, 又無我阿哥咁千依百順咁解.....
* S3 P) P1 C" v! ~
! c6 }  b3 Y) o! y. t5 _我成日都孝敬佢架wor, 不過佢都無乜尊重過依家年青人既諗法..... 唉..... 感覺好似俾多d就乖d咁.....
作者: andychan4b    時間: 2005-8-4 04:55 PM

我覺得人工既3至4成都幾合理

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0