標題: 搭輕鐵入閘時有拍,但忘記了出閘時拍,會點架??/ [打印本頁]

作者: hongkongoc    時間: 2005-8-9 12:01 AM     標題: 搭輕鐵入閘時有拍,但忘記了出閘時拍,會點架??/

搭輕鐵入閘時有拍,但忘記了出閘時拍八達通,張八達通咭會不會有下文架? 會不會下次搭時俾佢罰錢架????
作者: nelly    時間: 2005-8-9 12:05 AM

they will just charge u for the highest possible fee law...just like ...charge u as u have taken the one end of the light ral to the other end......! R4 @! A+ l. m7 k! z& K1 |! K
thats what i heard.....but i am not 100% sure....
4 S- R2 B6 P! ^2 R# l- ^) o3 k( Cnth u need to worry about mate!!*_*
作者: hongkongoc    時間: 2005-8-9 12:16 AM

我想知我下次搭輕鐵時會否被扣回罰款架? 有無人試過這case?應該很多人試過吧......我並不是有心搭霸王車,只是很少搭輕鐵..加上很匆忙忘記了......輕鐵這開放式月台,沒有出入閘機有時實在很容易令人忘記的....
作者: hongkongoc    時間: 2005-8-9 12:18 AM     標題: 想知........

Sample Text
作者: nightmare    時間: 2005-8-9 12:25 AM

Originally posted by hongkongoc at 2005-8-9 00:18:
) X& c( I1 {" Y& f1 A8 ?Sample Text
/ g+ d6 p8 H/ L$ g7 z

, L% B3 X8 {8 m# r  z/ n" y禁下次要比多d又點??) A- |$ c5 E- `0 X8 e2 @. k
你就換第2張??定係以後唔搭呀??
) E3 ~( ?, c1 R8 i# W跟本問黎冇意義..... T% |1 l8 h4 M
最多咪收你由第一個站坐到最尾一個既錢...即係好似第個回覆既人兄講既禁..... B6 m* o; _; \* I) }. P' K) f
都冇所謂啦是吧,,,,,,,,
作者: Dolly!Sit!    時間: 2005-8-9 08:41 PM

由第一個站坐到最尾一個既錢 = $3
$ }! C# f& N$ L; m! P一個站 = $3, E4 y6 Z0 e3 i
冇拍 = $300 !!!!!
作者: easonwing    時間: 2005-8-9 09:56 PM

Originally posted by Dolly!Sit! at 2005-8-9 08:41 PM:2 M' ^/ C  z) \; s* T. x  e& V
由第一個站坐到最尾一個既錢 = $3
1 g' Z6 K. Y3 w/ K一個站 = $30 I/ i0 c3 ]) E6 I6 B
冇拍 = $300 !!!!!
; X" Y% |+ P; M5 H" ~% e: L$ E( q
你嚇鬼咩!唔知唔好9UP啦!!
2 f( N' e; [3 h% s: a' f無拍出唔洗驚,兩個鍾之後佢會唔理你坐左幾多個站,都當你坐全程
8 I, v4 \2 m: \好似都係$5.8 所以無問題的
作者: Dolly!Sit!    時間: 2005-8-11 07:04 PM

你就9UP , 我見住有班友冇拍到,俾人check 到罰左 $300  ar, 唔知就咪嘈la!!!!!!!!
0 F/ i, F5 d/ P. O我係話冇拍ar,唔係冇拍出ar , 你唔識中文架 ?
作者: pkpkpkpkp    時間: 2005-8-11 08:19 PM

我諗拍番就冇事掛~~5 ?& K9 V) _2 k/ l& V
我有次坐地鐵都係咁!!
作者: easonwing    時間: 2005-8-12 11:01 PM

Originally posted by Dolly!Sit! at 2005-8-11 07:04 PM:
1 \+ P6 O1 d' Z/ L+ N" A8 ?你就9UP , 我見住有班友冇拍到,俾人check 到罰左 $300  ar, 唔知就咪嘈la!!!!!!!!
+ b* J9 x5 ]; M' a6 \$ ]我係話冇拍ar,唔係冇拍出ar , 你唔識中文架 ?
; |  V9 ]5 @: K: P- g
你地問撚緊無拍出,你又up乜9無拍姐,9唔撚答8
作者: Dolly!Sit!    時間: 2005-8-13 01:54 PM

你食野食傻你 ar, 我又唔係輕鐵既員工,我點知輕鐵 d 罰則ar !!! 我只係想話佢知主要輕鐵罰款會係幾多,你洗唔洗語氣咁重ar!!! 咁係你睇錯先wo,睇錯之後仲要話人,你冇野ar ??
% S6 L& L& C( F% x# v" b俾人窒就爆晒粗,俾人話你係咪走去打人ar!! 你係咪覺得爆粗好型?6 R* W' a* E, Y2 Q4 P) ~/ ?
算了,我唔想再同你嘈落去,唔該版主 delete this 文章 .
作者: hongkongoc    時間: 2005-8-15 11:58 PM     標題: 我知道答案了.....

乘輕鐵有效時間為一百二十分鐘呀.....過了就了無晒紀錄了.......今天我用番上次唔記得出閘的八達通搭輕鐵,無事呀...............咁我真唔明喇......如果個個人只係入閘拍,出閘唔拍.......咁輕鐵係點捉人呀???????/
作者: easonwing    時間: 2005-8-16 10:18 PM

Originally posted by hongkongoc at 2005-8-15 11:58 PM:
% I8 H" n$ m" b& d6 }* G( j) F乘輕鐵有效時間為一百二十分鐘呀........
3 V; S/ t, o( x( {5 Q3 O; F個個都拍入唔拍出佢無所謂嫁,因為你唔拍出,唔理你坐一個站定係幾多個站,
* y1 c3 X1 e$ w# p! s佢就收你全程...
作者: hongkongpeople    時間: 2005-8-16 11:27 PM

但係佢扣你錢唔係只係在出閘機收咩???

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0