標題: 有冇人成面暗倉,但睇完醫生好返..幫下可憐既小弟[月+][積+] [打印本頁]

作者: kula~~~~~    時間: 2005-8-15 09:44 PM     標題: 有冇人成面暗倉,但睇完醫生好返..幫下可憐既小弟[月+][積+]

我塊面已經好嚴重…邊到有中醫 or 西醫睇?
, i9 r; c* z- P. e最緊要有效…
* w" [( Y* l- A- X0 {; T, L睇過ga麻煩你地 真係幫幫手>>o<<  ( d6 @% t. E5 i, O' v
講低地址…價錢 果d 資料…
: y0 |3 I# y# x1 Y我真係好想醫好塊面…幫下我手qqqqq
- s0 I/ O* D/ S) H7 \; \( k2 F1 R( ]9 S( J0 @2 V( \2 ^8 J
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-8-21 at 04:29 PM ]
作者: tomy lee    時間: 2005-8-15 09:57 PM

涼茶->24味+多洗面(一天三times)
作者: gundamman678    時間: 2005-8-15 10:33 PM

用d有茶樹油成份既洗面用品,勤d洗面,效果唔錯!
4 Y; ?4 B( d* w* b3 h( U4 m) \% t! M  e- ?3 U% j- X) q3 K4 |
我外甥十零歲,己經成面暗瘡,用左呢d用品,情況改善左唔少~~
# u! h1 f5 H1 P/ U
1 E3 Q5 X. ^" P2 B; ?5 z5 H. h佢用既係bodyshop買既~~
作者: 細水水    時間: 2005-8-15 11:45 PM

我就睇皮膚科
% p; R2 X, p& A! y( x" V一搽..下一日...d火山平左大半...
1 K: w0 i, l& c2 x& T2 }$ R不過而家係咁搽藥膏...進展有d慢.../ C: c3 r2 W% T7 x3 }6 ]
差d疤...塊面滑到~~
作者: kula~~~~~    時間: 2005-8-15 11:58 PM

話我知個e生係邊?
) A4 O4 T# P2 X* `: j. @我想去睇ar…同埋d價錢…地址等等
. q8 |# o+ {7 P' G$ Kplz thx
作者: kula~~~~~    時間: 2005-8-16 12:00 AM

細水水: [: o6 |$ A% V0 Y0 _; S
入黎幫下我plz><
作者: 446622    時間: 2005-8-16 02:27 AM

其實你有無去睇過醫生咪先?我以前都係成面都係,只係睇左普通醫生都醫到.
& g) A% a2 k( D4 e2 @# ^1 M我就唔想提供不成文既秘方,無謂越攪越衰啦.2 e6 g4 y* {. `$ p6 C! d
或者試下由我醫生提供比我用過既施巴med番梘,都幾好架.0 D4 x) L  {9 j
價錢我check過都要$225特價啦.不過或者你問下醫生有無板比你試下,都得.

圖片附件: 1034873-1-1121861301.jpg (2005-8-16 02:27 AM, 2.5 KB) / 下載次數 29
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=517198&k=3098455915a6c1653cbb91363bc94039&t=1726949674&sid=22WUHk

作者: 446622    時間: 2005-8-16 02:32 AM

Originally posted by 446622 at 16/8/05 02:27:
& S  ^: ^! k0 c5 y" Y: t- P6 I' i其實你有無去睇過醫生咪先?我以前都係...
! Q  F+ Z9 M: ?" F0 v) H* q唔好意思呀,個價錢係台幣,香港應該唔洗咁貴架.
作者: super2000    時間: 2005-8-16 06:53 PM

個人覺得用大陸個O的<膚輕鬆>之類O既皮膚藥膏非常有效.有隻西藥都好好,係旺角買叫! O; A" t/ w$ x1 r( K
<Eurine 200> $5x, 對暗倉幾有效.
作者: RahXephon    時間: 2005-8-17 01:35 AM

要睇下你的嚴重程度才可以介紹你。 我以前暗瘡仲嚴重,每粒都有手指公咁大,嚴重到要打針落面度殺菌,但最後都係睇皮膚專科而好番。所以唔駛担心,實有辦法。4 C4 N- e/ ~; G; p  y2 f
! |" P& j) r( G% n# t! ?
首先要做的是要注意個人衛生,千萬唔好用手摸及㩒啲暗瘡,因為手又大量的細菌,用手摸面會令皮膚再受感染,而假如你摸完暗瘡再摸面部其他地方就仲弊,因為會將細菌帶到其他地方,暗瘡會更加嚴重。 塗暗瘡膏切勿用手塗,因為你塗完一處後會有細菌留在手指,如果你再用手掂暗瘡膏便會將細菌帶入暗瘡膏內,污染藥膏,切記只可以用棉花棒塗,每塗一處後便用上新的棉花棒塗下一處。 其次不可塗上過量的暗瘡膏,因為會塞住毛孔,令暗瘡惡化,只需塗上薄薄一層便可。 還有如果你的頭髮會碰到你的面便要剪掉,因頭髮會有油脂分泌,若頭髮碰到暗瘡其油脂便會堵塞毛孔,增加生暗瘡的機會。5 i) }; A# u' l: q' {

- q' F$ f  B+ q如果你的暗瘡是細粒的話,可以選擇看中醫,中醫會慢慢幫你調理身體,但過程較慢,且有覆發的機會,但是冇食西藥咁傷身,價錢亦較相宜,通常50-100元一次。
4 J/ I! Q0 y  C$ z  ^% g
+ E( ^2 A, o9 o' Z* b$ v. O小弟是睇皮膚專科睇好的,食的藥是最近新聞有報的Roaccutane ,但價錢很貴。 小弟10年前食要成20元一粒,每日要食兩粒,一個療程為半年,但現在好似要成50-60元一粒。 但這隻藥很見效,會完全減少你體內的油脂分泌,無論多差的情況都可以係2-3個星期好轉,而且一個療程之後復發的機會很微,縱然再生暗瘡都只係一粒起兩粒止。 但切記這隻藥的負作用很大,完成療程後的一年內不可以捐血,亦不可以懷孕/成孕,因有3成的機會會生畸胎。 這藥對肝的負苛亦很重,所以一定要皮膚專科醫生處方才可服用。 其次這藥是極度嚴重的情況可用(好似小弟咁長滿手指公般大的暗瘡),如果你想快啲好的話,去睇皮膚專科,佐敦嘉賓大廈有好多皮膚專科,你可以去試下。 $ A  C; Z1 }+ M# E# C/ U

; `; J7 Y" u& B) i6 H6 r4 \, s最後你都要注意下生活習慣,少吃油炸食物,多吃疏果,不吸煙飲酒,早點睡,對皮膚都有幫助。
( O  l2 f' }% w" `
: Z+ M' }6 J# M  d/ v) S" _祝早日康復!
作者: Dr.anger    時間: 2005-8-17 01:46 AM

連食3日苦瓜,再唔得就加盅龜靈膏。o的倉一定唔會出住先。用深層清灣洗面,之他拍返少少湯力水同搽cream(水製),咁睇落去都唔會甩皮甩骨先。如果有埋西瓜皮黎磨下塊面,效果會更理想。
作者: 1213    時間: 2005-8-17 12:46 PM

最好去睇醫生轉介去皮膚科.....佢會睇你情況再俾勁定最勁藥俾你..........$ E" D) _4 U/ |% C3 K8 G. F9 W

7 F4 R7 z% W% {! M3 M食一兩個月藥加查個D 野就好明顯改善,但印就要慢慢來,不再大大粒已經好好了>.<
作者: 魔術師    時間: 2005-8-17 10:06 PM

去皮膚科醫生到睇(我個陣係去銅鑼灣聖保(錄)對面個樹睇)個到有個女醫生,要上樓的,個時佢俾d藥你 一整上塊面會爆痛,爆完之後第二日你洗面係甩哂d皮,過多四-五日生返d皮就事啦 大約睇一次要2百幾蚊
作者: Tom_Chen73    時間: 2005-8-18 12:08 AM

噤有冇咩方法可以減淡面上暗倉印呀~?!+ p. E4 y& I! |% o, Y% j$ T9 Y
我都有d暗倉印呀~
作者: iad    時間: 2005-8-18 12:15 AM

我係美國住ga, 我都有暗倉印
5 M6 c" j, A9 {. k. T  u我去睇醫生佢,佢開左枝 FOUGERA 牌 CLINDAMYCIN PHOSPHATE LOTION 比我/ l; @% w* {' u; f- Q' }8 X: @
一日一次, 訓前渣面,我好返啦..8 h5 H  s6 T: e, Z
我信醫生多d..唔多信出面化妝品公司..
作者: Tom_Chen73    時間: 2005-8-18 12:19 AM

噤效果明唔明顯~?!( g& K' z) L! V5 E% W4 L0 A9 S- Q8 {
用左幾耐呀~?!
作者: cthim83    時間: 2005-8-18 10:51 AM

廿四味,唔係個個人都受得,唔係仲出多 d ga,有人話"谷"晒 d 毒出嚟,但我"谷"極都仲有 . . .$ S: J4 q: ]1 _, n; C+ ?
個人經驗,雖然好難忍手,但係大家真係唔好勁"唧"d 暗瘡呀1 y7 C* H2 h; \  J0 s7 i
我覺得"唧"完會仲耐先好返,可能會引發周圍生暗瘡,而且真係有疤 ga6 g! i6 w- m. W& ~
仲有唔好一有油就洗面,因為用水洗根本洗唔走 d 面油
作者: cthim83    時間: 2005-8-18 11:03 AM

大家可以試下我嘅方法
4 d7 q  \6 E' K$ |# g由於暗瘡係由細菌喺被油脂堵塞嘅毛孔不斷生長而引起發炎,因此,我嘅方法係切斷細菌嘅糧食供應,即係毛孔嘅油脂。初時我係咁用吸油紙吸面油,可以成張吸滿晒,而且一日用成五六張,面油亦會好似出多咗。不過過咗一個星期度就少咗好多新嘅暗瘡出啦 ~ 之後 keep 住用吸油紙一個月 + 暗瘡膏,然後續 d 減少用吸油紙嘅次數,咁 d 面油就會少返 ga la
+ O7 _7 v% K: {# T" s/ Q# y+ L/ f  q& a
畢竟殺菌殺唔掂,唯有轉一轉個攻擊模式
# S# i5 ?, [! q3 p各 brother 睇下幫唔幫到手 ~
作者: cthim83    時間: 2005-8-18 11:07 AM

周圍嘅人成日都會覺得滿面暗瘡嘅人一定係唔夠乾淨
" e  H" y$ |# {  e4 h但係其實好多都係因為遺傳嘅因素 & 荷爾蒙作怪
作者: ivasonchan    時間: 2005-8-21 11:33 AM

Roaccutane啦! 不過私家的真係貴....政府醫院皮膚專科都有...不過排期耐...要半年倒。7 b8 S- H9 m2 v
Roaccutane的一個完整療程大約4個月左右。
) P4 C' I3 S2 n  ?2 ?- R$ H另外,某些私家診所亦有打針....是真的在火山上找它一把,效果非常明顯...2-3天內火山立即消失!不過又係貴...一針二百幾....
作者: iqandjoke    時間: 2005-8-21 02:51 PM

醫生話千奇唔好去磨砂同埋用頭髮遮住暗瘡,佢話會愈整愈衰,因為本身暗瘡皮膚已經有傷口,再用磨砂便會愈來愈薄,而頭髮容易沾滿污穢同油壓遮住面就會令面部油上加油。
0 J6 v; T- S7 s7 U5 A- u, G& u7 f, E) y1 @0 X# F! n+ i) D
做果酸都幾有效嫁,幫助皮膚快 D 再生,減少面 D 印
: r. {" v0 r1 k! Y% {/ }% ~
0 e* d# C9 e) q" P1 M而用點磨法都得,會比做手術前好三至五成,可以在完全康復後再磨,皮膚色素深同容易曬黑的最好不好磨
" {7 _! ~6 q$ ?4 f- M0 i4 g0 {6 p1 @. K* i6 W7 `
治療暗瘡可以使用外用及內用兩種方法。
, A1 \4 _; J* t1 y) ]0 M外 用:
: \5 E8 u- d# T5 p% Z1 L一、 5% 硫磺之爐甘石洗(5% Sulphur in Calamine Lotion)。
7 f; q) }7 }8 B) T. M' ~/ Z* o7 ^8 c, W二、 抗生素藥膏,如:紅霉素(Erythromycin)等,可以殺菌及消4 ^* o3 ]8 t% q" h+ G: d3 J6 V
炎。
7 f3 g7 w# [! H- v7 O$ l三、 維甲酸霜(Retinoic acid):可減低油脂分泌及令毛囊的皮膚細& H7 Y) F$ i$ p& h
胞成長回復正常,對消除粉刺特別有效。但如使用不當,可引起
4 c+ k3 ]: m/ Y+ h5 z" Q皮膚乾燥。4 m/ Q' Q' i" n9 Q+ x
四、 過氧化苯甲( Benzoyl Peroxide):可以殺菌及消炎,但會刺激
4 R- Z( a7 O# g, s2 [' W6 l9 v皮膚,引致紅疹、乾燥及痕癢。$ D  p9 K9 c2 z9 I9 d
內 用:2 M: ?1 z6 i9 I! `$ d( d/ N
一、 抗生素(Antibiotic):可控制暗瘡的增長,但不能減退色素、疤3 A4 C+ n+ V; |8 J
痕及面油的分泌,須持續服用數個月,成功率達八至九成;常用
4 V3 i6 I. H$ L, \的抗生素有紅霉素(Erythromycin)或四環素(Tetracycline)。- K8 @. R, h/ n8 v1 Z; z
二、 異維他命A酸(Roaccutane):效果較全面,
4 V) O% N" M1 ^$ u! u& |可控制暗瘡的增長及面油的分泌,但皮膚會變/ u: G& y2 m. @
得乾燥,須持續服用最少四個月,成功率達九! B" y+ [+ R$ j7 n
成以上。. f: V5 h# c% g' J. P+ L7 v, x
注意:懷孕期的婦女絕不能用,因會有導致畸胎的( T' m8 U( u* ^3 ]( S; j, P
危險。* ^7 z2 P& K3 Z, r# \
三、 荷爾蒙藥物(Hormones):如含 Cyproterone! J# Y7 M# m7 G1 V/ f6 r+ E
acetate 的避孕丸。& o0 Q. V# L0 e* f/ _0 f7 K5 G3 `+ n

6 f+ ~; s) o  |最好梗係預防勝於治療 la ,多吃含有蛋白質食物,蔬果及清熱毒湯水有助預防暗瘡生長。
/ l! {( i# K3 c# T9 Q6 k% a! j2 S
$ k) w- p+ ^, w0 D- a# R暗瘡的日常護理
) R) ]( @9 ?" m+ U8 X* p" L* 每天保持皮膚清潔,可用肥皂加溫水輕輕洗潔,幫助毛孔擴張,讓
, l5 b  f0 [& i( J積聚的皮脂易於排出。
8 ?( O) q5 x) |/ b7 }3 h9 l$ b8 G* 生活要有規律,作息定時,保持適量的運動及充足的睡眠。
% {4 Q9 X) J* o) o* 均衡及良好的飲食習慣,多喝開水、吃蔬菜生果,保持良好的大便/ ^9 I3 O0 n* I* i) {
習慣,減少進食油脂性食物,如煎炸食物、朱古力等;刺激性食物及
: H! k$ l3 K1 \- P, ^* T煙酒類更須戒掉。
" u& t: [# i8 ~3 Y% i; [1 S* 避免情緒不定及緊張,過分關注儀容以致日夜焦慮,都會令暗瘡驟
! z& D8 \4 `& {  h2 R增。  h9 _0 }: S6 }3 C2 }! c5 Z
* 保持心情開朗及輕鬆,盡量令自己鬆弛。
8 z) y6 Z( L* l- D. x( L! d& f* I* 切勿用手擠壓暗瘡,以免受細菌感染。4 U- b! E( X1 [0 b7 u2 f8 D
* 在暗瘡痊愈初期,不要用手揭痂,讓它自然脫落,以免做成疤痕或
2 o9 F3 l1 [" U9 S8 Y$ m& U3 q細菌感染。. a" O  ^/ W, L; t3 p
* 若暗瘡情況嚴重,應請教醫生,切勿自行胡亂搽藥膏,以免引起皮
8 @1 p( _( `4 Z7 B* ?) Z2 |( ]膚敏感。
& w4 y* Y; C! `  p+ H' x
& A. F! _' O7 V0 H7 @; Q/ Y0 H[ Last edited by iqandjoke on 2005-8-21 at 02:54 PM ]
作者: 【車仁】    時間: 2005-8-21 11:20 PM

其實你就算去睇中醫,6 s; E! Y, {3 s& t* l
佢都係開24味比你飲,
, B- B- r+ U/ `. O+ o7 f  l咁你不如試下一日一杯24味啦,
( ~; O7 y3 O4 C同埋早d訓教+食多d生果就會好架啦!
作者: 細水水    時間: 2005-8-22 02:24 AM

去銅鑼灣某皮膚科先生睇啦..1 h$ O% Y% T0 r# B, P
平架..
4 F2 W: e/ e& t+ H
, B! B7 J. H1 D: D最重要係早訓..
作者: Rika    時間: 2005-8-22 08:48 PM

我無乜呢方面既煩惱, R' w5 v8 z  k0 \/ [, {) W
不過有時幾日無訓,加上飲酒飲汽水,無乜飲清水,都會出幾粒
( a) i& m3 J/ w訓返夠再加埋一日飲幾杯水就會無事,當然最少都要早晚洗面0 L8 }  C6 k; {5 ~; {( X
不如試下飲多D水,每日訓返八個鐘,可能都有幫助

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0