標題: 我以後都唔會再落d啦!!!!!!!!!!! [打印本頁]

作者: 446622    時間: 2005-8-19 01:54 AM     標題: 我以後都唔會再落d啦!!!!!!!!!!!

早兩日,跟同事落d,本想見識下啦,畢竟都有三幾年無落囉.果晚已經係凌晨3點幾,落到一間C字頭的D,一首歌都未聽完,就話查牌,無問题,我身無野,只係飲多兩杯啫!6 n  @; k7 f4 S8 I
嘩...點知而家查牌,好麻煩,`繼個人查,全場要清靜,D睇場亦好串,2 C* g3 F$ G1 f$ f6 _- S4 t
OH........My god!咩事呀?????我來消費啫,無做衰野咩嘛,唔使咁查嗎????5 `, @8 ]0 v: W/ B4 j; w6 D7 y0 v
一查成個幾鐘,無哂興趣啦!6 {1 U+ B) s8 h" C* G
d歪帽,當d靚仔唔係人咁搜身,仲要好欖串咁,shit................
2 m0 p7 @0 T5 {# K( A% N好無癮呀!!!!!!!!!!!!!!1 E. i6 y* c) U/ B" q
4 w  d, Y  [9 V, U$ P8 D+ M

, J" s; L% t) b2 ^[ Last edited by sfxc0000 on 2005-9-2 at 11:09 PM ]
作者: edwinchong    時間: 2005-8-19 02:14 AM

我頂咩,我試過有日朝早係旺角由個fd家番我家,都比d歪帽叫企埋一邊搜身同袋添呀
* q: g- B1 l% ~/ E! O5 D* \喂大佬,我路過ja
作者: 76    時間: 2005-8-19 03:10 AM

歪帽好煩........# }* o+ b- t* l; t+ ~

" F$ E# _- n+ l! e+ D我返part time.....去我公司查牌.......串到咩gum..........
作者: 唔講得笑    時間: 2005-8-19 03:32 AM

大查搜一粒鐘咪算叫快....
/ y4 Q8 k) D9 |  N5 A4 Y, W$ z, Y3 {6 v有時有D友仔扮型,同警察頂二句嘴.....果時仲耐....
( g$ H* v; |  d7 [8 `尤其你去C字同3字跳........
9 K8 F: q0 G( X- D) \5 C" v' m" e1 R
[ Last edited by 唔講得笑 on 2005-8-19 at 03:34 AM ]
作者: 古剎之楓    時間: 2005-8-19 08:41 AM

我個日都係咁la......我得14咋
作者: astepor    時間: 2005-8-19 09:18 AM

機舖查牌都要半個多鐘la,於旺角依家'汁'左個間大場,6 v9 i- J* M' [5 K$ X7 m" r: s
d場一個鐘已經好快.
作者: ngage    時間: 2005-8-19 11:38 AM

i think if u "look" normal the cops will not take so much times to search you .......
, p9 S7 d# ~! I5 E& ?or they will never stop you on the street .....
6 ~% ^! V/ w9 Gand when they ask you to stop and search don't be so cocky .....
. M+ h" U/ `) w2 K7 f4 {  p  v, ethen it should be ok ga la .......
作者: HansChan    時間: 2005-8-20 10:16 AM

Originally posted by ngage at 2005-8-19 11:38 AM:5 R2 x  N+ j' e/ F. X
i think if u "look" norma...
9 S' J3 }4 m, O  Y係你一廂情願甘諗啫!
- z' S% [; ?8 c, H4 f( R+ k- m4 d6 C佢哋哩啲屎忽鬼, 玩你不知玩幾過癮!1 T$ {- A3 I- r: C7 L, \2 `9 t& D" h
唔係話一定唔關款事..........但基本上佢要玩你, 你乜款都可以玩你!
' ]9 L& p9 V8 g6 Z# i2 y香港啲所以執法人員十居其九都超仆街!6 \. P0 E1 Q/ w8 [
之前有個死差佬响哩個forum話差佬逗身份証同抄牌係唔會有quota喎.....3 s0 G7 E2 o' M
仆街啦! 我識咗個女仔佢條仔係差佬黎! 佢同我講話月頭月尾千祈唔好將部車亂泊, 死梗!
  r/ T8 {& l: J0 ]' {: a) p; j. }$ M一般過咗十二點响冇黃線既地方,你泊到朝早八點都冇事o架嘛!
% @8 i8 A$ S; _( g7 n) j/ A有一晚我泊咗响官塘啲冇黃線既地方, (十二點開始泊)....之後三點返, 抄咗! 佢仲要寫底個時間係一點五十七分!!0 r6 L* ~1 H% ]1 K# Z1 ^  @- e
仆街啦叫班屎忽鬼!
作者: 寧靜    時間: 2005-8-22 03:30 AM

抄你牌好合理..平時唔抄唔代表合法!
作者: SEEK    時間: 2005-8-22 04:11 AM

落D查牌成日都有架啦,咁岩你落O個日查牌就算你唔好彩,唔係咁就以後就唔落d呀~
作者: HansChan    時間: 2005-8-22 04:50 PM

Originally posted by 寧靜 at 2005-8-22 03:30 AM:( y4 p+ B3 O/ K: l# p. a2 S
抄你牌好合理..平時唔抄唔代表合法!
% s  `* Z! f: _
冇人話係唔合法!) Z2 v2 y  }( U; _4 v
話佢屎忽鬼之嘛!
作者: 左輪仔    時間: 2005-8-22 05:12 PM

Originally posted by HansChan at 2005-8-20 10:16:. c  a9 C9 S4 |
; o5 }% |- S7 X# ?* D
係你一廂情願甘諗啫!
& Z$ p+ r* n3 ~$ E佢哋哩啲屎忽...
. @- U9 f' f) Y( C9 f
撞岩佢又唔夠數,你就真係慘喇
作者: kerberos    時間: 2005-8-23 12:50 AM

大家好!
: _4 q) f+ Y& R% |3 m/ m9 j9 D  {- R& s記得曾有朋友問過 "想問一個問題, 聽講每個月警察內部都會有個查多少人的quota. 聽講到一cutoff 時間, 就查人查得好活躍. 唔知喺唔喺真? "7 d* E0 A! `7 V. i: @- f
小弟回答無,不知何解被人再加上"抄牌"?奇怪???
' s* t) p2 g, m+ ^$ |) k至於有關"抄牌" quota !小弟所知有地方仍有,小弟當年初入行亦試過!!. N% J1 I7 O; J: N4 g# ]
不過個個師兄都教---月中前做晒,月尾唔洗理!!!9 y) V* T' u+ y3 W  O
所以小弟絕少月尾告車,當然太過份及投訴一定會照做!!  ?) Z( o; p1 B
所以我一向同自己朋友講,'月頭月尾都不要亂來'!!/ C5 `- T; e$ ?. Y! V
另一方面,大家被告只會怨差人唔夠數,何不想吓夠數放你時,你又知唔知?
9 h! D2 K! O; T% N: |- m1 p4 B你被抄牌因你違例,自己已經錯咗!!
8 z& j  x( V/ [6 _正所謂  "唔告你係人情,告你係道理"+ U( n0 f/ P# t1 q8 S8 P
多謝!!!!!!
作者: HansChan    時間: 2005-8-23 09:43 AM

Originally posted by kerberos at 2005-8-23 12:50 AM:
- L, t& I, V6 y! j大家好!+ L! D& Q1 I( ?1 f' X" h$ c
記得曾有朋友問過 "想...
/ `0 a4 X% P" b0 W6 z
咪即係多重標準囉!& W, A9 b3 ]: t
咪即係睇你自己心情囉!2 z1 X- L! }/ W# J7 R& H; q  k
咪即係自己鍾意點就點囉!; Z: F, ?5 t% a' p" E
咪即係屎忽鬼囉!2 \! f5 l8 d) \# J- q$ ?
基本上抄牌單嘢, 俾你啲死差佬抄咗, 我亦都冇乜話可說......只係甘既鐘數, 冇黃線,(你死要話阻街都唔會同你拗!!), 而重要行多唔夠十步既隔離街嗰啲又冇抄......甘黎講, 你要話我犯法, okay.....但就冇一視同仁囉! 所以咪即係你鍾意抄邊個就抄邊個! 不過, 你哋抄完又唔駛理人既!+ E5 h! |7 v$ v! U( T9 A
3 p4 Y* Z1 i2 @8 }5 N* B& P
還有!逗身份証...嗱! 除非我個friend條仔作為差佬都呃我.......如果唔係就一係你呃大家! 佢話抄牌同逗身份証每個月都係有quota......我聽就甘聽喇! 我又唔夠膽話一定係!
. R. j2 i0 z" g1 [; t% a只係我的確對差佬冇乜好感! 但你同佢都係死差佬, 我就信佢喇! 因佢唔會死硬派好似你甘一味只係點都係市民既錯, 而死差佬做乜都有理由話岩晒!) i1 `4 H: H: g5 D3 c9 B

1 u) ~4 @5 B6 e+ _1 H- `記得之前你一味用一啲好薄弱既理由同一味避話差佬態度差......一味只係叫人諗返自己諗到自己身有屎! 基本上你啲甘既人, 同你講多次都浪費時間, 因你永遠都講到自己既職業至高冇上........唉!! 好似哩個topic落D玩位兄弟既感受甘......你班死差佬查牌啫, 又駛唔駛甘既態度呢??
4 o# T& H1 H+ k4 E6 N
: Z; V7 ?& e# t) {, q雖然俾我拉到抄牌甘遠........但我只係想講"死差佬自己鍾意點就點' 駛乜理你感受呀?!"" m4 D2 m: s; ?
- K; v) s9 _' `+ E
[ Last edited by HansChan on 2005-8-23 at 09:58 AM ]
作者: 亨九利    時間: 2005-8-23 11:07 AM

落得d就預左比龜"豆"啦......
作者: hkcitywong    時間: 2005-8-23 12:51 PM

好簡單一個道理, 差人d場查牌查咩人? 緊係古惑仔啦, 無可否認, 有d人落d係好仔, 但好多人都串過咩咁, 唔通同佢地講耶穌? 你唔惡過佢地,串過佢地點同班古惑仔玩? 有時做人現實d, 下下講禮貌實唔work, 講禮貌都要睇情況, 唔通個古惑仔x你媽媽既同時, 個差人重要講"先生, 請你冷靜d"咁ar?
作者: pigcat    時間: 2005-8-23 03:26 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-8-23 12:51 PM:
' r6 p, N& O8 P/ P( ]好簡單一個道理, 差人d場查牌查咩人? ...
" p! _, U' \* c7 `講得好
& k, {$ |. O6 e/ [0 |3 P) M: \d古惑仔...3 v5 w3 d5 r: ^$ k2 Z0 a
你要惡過佢,先識收斂下
- ^1 u) M/ |3 Y. {# Y6 B$ G5 O$ {唔通仲同佢講耶穌...  g" p& ^; x  G# \
去得果d地方查牌就預左4 [6 s* [- G* D5 o# d" ^* L
如果冇人查牌既話...# V1 X0 f0 l& _- h, _0 s
唔洗講都知點啦
作者: waterfire    時間: 2005-8-25 02:25 AM

差人都係做野o者
5 j4 d+ b/ _2 ]5 j1 z: c( t, S; O2 R你估佢地去查牌真係好過癮咩5 g, ~" m! e+ C4 ~, V! g2 L# f
邊個想唔駛做又有錢收' E4 Z; C% D+ [+ x6 f' K: X
預左做差佬, 實要做呢d 野' }' O% }$ c' k) Q
預左落d, 俾人查都冇計  t* Y# D2 I0 J
食得咸魚抵得渴ar
% M8 r" F0 z  W) F) w* |1 r$ Z/ D, o如果我自己係差佬, 日日坐o係office 唔駛做又有錢收
- Q4 ~" y+ ?9 h3 ~! X- k7 C你估佢地唔想?
作者: kerberos    時間: 2005-8-25 10:39 AM

多謝大家的支持及體諒!: w% u, T, c* E7 T  Z! W/ I0 i4 H* K; S
而這就是所謂公民意識!
作者: HansChan    時間: 2005-8-25 12:23 PM

Originally posted by kerberos at 2005-8-25 10:39 AM:" O  w0 |& c# E8 ]: e- X6 k
多謝大家的支持及體諒!6 l! o/ \. q  z2 p$ d
而這就是所謂公民意識!
7 R% }' g, \4 \( _9 Q

. J9 V. x6 A& y5 j3 Z盲目接受差佬執勤時既惡劣態度.......甘就叫正確公民意識喇!
0 v) E+ G8 u- b/ r你唔好去死!!!!!!!
: ~! C& E# v; Z  G0 r# M" |9 V其實一直講緊係你哋啲態度問題.....唔係人哋唔同你合作!6 t- n: o- O. }, {. {7 c
你要做嘢(如查身份証)要人同你合作, 你重要唔好態度, 甘算乜意思? 有冇理人感受????你哋有啲係响度持住自己係差佬, 响度玩!(我之前講過好多喇, 我認差佬有好有衰, 但請你唔好再揾excuse話係我哋自己諗成點之類, 你就係永遠衰咗唔認既人!)+ V8 z* a% W7 M0 b) d! m! B
你啲差佬, 下下當人犯甘審! 唔係話自己清白, 你就可以鍾意點都得....... 你下下一開波就點人係犯, 唔係人人可以接受! 你差態度,啞咗唔出聲唔係老憑!, 出聲還拖係正常!/ L5 A4 m0 F( E2 i/ X& X- y. P
我都認如果你對住啲蠱惑仔, 你都好難下下好好聲氣.....okay! 甘代唔代表你就可以有殺錯冇放過??? 當你認為對方己經冇可疑, 你係唔係應該為你自己之前兇人般既態度做樣都講聲"唔好意思!" 甘樣? 甘樣大家都好做啲!你啲差佬下下俾個款人睇, 下下俾人感覺係"老憑"!
$ l7 T; B2 n1 R2 m你下下就拎啲咩公民意識,又自己諗到自己係犯之類去推卸你哋根本存在住既問題-----> 態度極度差劣! 唔會有人當自己係犯, 只係你哋啲死人態度令人不悅!
! h* @- P* G  X8 |- c唔係人哋唔同你合作, 係你要當人係隻狗甘玩既時候, 一個無辜既人, 最後連一句應該有既唔好意思都聽唔到, 你話唔火滾邊有可能?!
6 v( T) U& J, X, \9 b1 b1 m話你哋濫權你唔認, 話你哋態度唔好又唔認, 話你操守有問題又唔認, 話你處理不當又唔認.....乜嘢响你口中都差佬岩晒......市民有嘢不悅就係市民有問題............我想請問你幾時死?????????
作者: kerberos    時間: 2005-8-25 08:13 PM

多謝關心,小弟正值壯年,加上生活正常,愉快!% `. o# F5 _, l, [& b6 s8 O
必會繼續執法,維持治安!
# U, ?  Z1 z% @6 b) C, c% a" N) ^搜查,告車亦日日如常!
( d: |$ [' J% ~3 a* d  G另祝各朋友長命百歳!
作者: steve123456    時間: 2005-8-25 09:19 PM     標題: .

Originally posted by kerberos at 2005-8-25 08:13 PM:; L% [9 R6 }# t$ z0 T8 b+ E. R5 ?
多謝關心,小弟正值壯年
. k* ~: J  I7 b% q( u1 J; whttp://forum.hkgolden.com/faces/sosad.gifhttp://forum.hkgolden.com/faces/sosad.gifhttp://forum.hkgolden.com/faces/sosad.gifhttp://forum.hkgolden.com/faces/sosad.gifhttp://forum.hkgolden.com/faces/sosad.gifhttp://forum.hkgolden.com/faces/sosad.gifhttp://forum.hkgolden.com/faces/sosad.gif加上生活正常,愉快!
" d% w( s6 L0 |& x0 B# g9 k必會繼續執法,維持治安!7 I5 R6 d, }6 f' p3 o4 E
搜查,告車亦日日如常!
# Y  G% w0 K# ^& B: {& g另祝各朋友長命百歳!
  _% P: `" ^$ T- I% t% l7 B2 J/ F! `+ N, }; L8 s, B
吹脹
作者: 左輪仔    時間: 2005-8-25 09:25 PM

大家小心討論,各位會員唔好再互相攻擊喇
* {8 o' H" _5 D; W. ~  H! l3 ?  H' g. [  x: q3 H8 j2 ?
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... checkmodpost=670318
作者: jayzzz    時間: 2005-8-25 11:36 PM

Originally posted by HansChan at 2005-8-20 10:16 AM:- |5 a+ \& A0 Y4 B# Q. G! I

8 t  G  ^; ^, J% s2 Y香港啲所以執法人員十居其九都超仆街!! f+ q& A6 l# p( D3 Q) T3 _
( j0 O$ [% y) o3 t+ d
: J# b9 h. A5 E) @5 ^; K
咁睇下香港冇左d執法人員你又會點
作者: HansChan    時間: 2005-8-26 03:27 AM

Originally posted by jayzzz at 2005-8-25 11:36 PM:
% T  @0 r" ^8 |$ S# `( X9 c3 P0 P$ j2 d7 q  c  D

4 ~" \3 g4 j; w! V) d- \; C( S咁睇下香港冇左d執法人員你又會點
! c( I/ @  q, B4 M- w
甘又睇下到你俾啲差佬當狗甘玩嗰時你又會點?!
作者: 大家樂1234    時間: 2005-8-26 05:50 PM

係咁架啦
; C4 x+ ^  n) l" `0 ^4 L而家d差佬權力都好似無以前咁高啦
2 J* z3 V7 y+ _. J/ j+ A7 k之前報紙講過
! t* D: @' m% H, P你可以去投訢課6 [% I2 e0 j" k$ k5 Y
投訢佢架ma4 Y" }" E0 @" P4 g1 e1 _/ H
再唔係影低錄低放上網
作者: 魔術師    時間: 2005-8-28 05:40 PM

唔係呀差佬好好家喎~.~8 C% Z6 T9 j4 u
我對面個個做高級x察 細個個陣成日過去玩 佢又當我親生細佬咁 成日同我去食野 我整壞佢部腦又唔罵 又教返我點整 我D電腦野都係佢到學 8 c' Y# m. T9 x+ M
跟住細個有次同阿媽罵左交(個陣唔叫細啦都十四,五歲)個警察姐姐走過黎問我做咩事,佢真係坐低慢慢講,重話屋企人煮左飯家啦 你快D返去食啦等~等 又有個差佬見我係補習社出黎 見我個樣好似唔係幾好(因為成績問題)佢行過黎搭住我 叫我俾心機 努力D就得 勤力D 好語重心長 - -
. X6 D* |% g# T" m" E7 p$ e4 o $ ~: {' E' w. H2 v) P& O
我又未試過俾人查身份証 我FD試過但好有禮貌家喎 個差佬又快 跟住俾返你個陣重話:多謝你合作 唔該哂你 你裝返好佢啦~ 2 D+ s, z1 F4 K( C" U+ S0 Y

* E8 c2 m& k9 ]. {( s其實會唔會大家個樣俾到差佬一種咩感覺先咁差對你地- -
作者: HansChan    時間: 2005-8-29 02:59 AM

四個月前有一晚落大雨......我同我個女性friend响佐敦食飯.......食完飯我同佢個仔(兩歲唔夠)入咗7-11, 我個friend行去裕華嗰邊........我抱住佢個仔响7-11出黎之後行過裕華嗰邊.....行到嘉賓大廈對出, 我見有個差婆同我個朋友口角.....我行埋去問乜事......個差婆問我"你係佢邊個?" 我答"朋友.....做乜事?" 佢話"你抱住個bb係唔係你既??" 我答"唔係!係佢既...妳搞乜? 做乜我個friend會同妳嘈緊??" 佢話"唔係你個仔你抱住佢做乜??想去邊???"我火都黎那埋"妳老闆我抱我朋友個仔有乜問題?? 家陣我問乜妳都唔應, 我只係見到妳响度嚇我朋友!" 佢話"madem問你嘢你要答, 你問我嘢我唔一定要答!" 我問個friend做乜同佢嘈, 我個friend話佢行行吓上面滴水, 佢轉一轉身避開啲水, 個死差婆行埋去一手拉住佢, 話要搜佢身, 我friend問佢乜事, 佢話我個friend一見到佢即刻驚, 仲想調頭走........(老實講我個friend個款一啲都唔wet, 係好斯文嗰隻!)
2 K# D1 w' X0 \  f9 p$ @) H2 {: E  u9 t之後大屌就黎牌, 我叫我個friend抄低佢no投訴佢.......我之後冇再問我個friend件事點....
7 j( n( s1 C# Q. q4 l但main point係 (冇錯我可以投訴, 但身為執法人員做乜要做度甘仆街?? 仲有, 我唔知投訴黎有乜用........係唔係下下可以去投訴, 甘啲死差佬就可以鍾意點就點?!)" y) e5 z0 b3 e( x; L
我請問係唔係市民要甘讓俾啲差人玩就叫有公民意識, 就叫有負公民責任??????
- w  v0 Z: m3 h+ G' A' q& f9 b: q
3 {8 U2 J9 h7 Y[ Last edited by HansChan on 2005-8-29 at 03:01 AM ]
作者: sam11    時間: 2005-8-31 02:09 AM

HansChan...! `! A8 r& Z, s0 B5 K, J- d$ u
差人有乜得罪你.....) r5 L% F  [- v( h# o* |& d
可能有d真係態度差....8 {* Z" a/ e! E; k* N
但佢地只係做自己野....; _5 H. k2 Q7 s7 s  Z+ m" O2 ?
有幾唔岩呀.....
# ?' P, z8 Z1 j& s6 K" `佢地宜家又唔係屈你坐監.........2 c, y. u& ]: j
真係唔明你為何咁激動....
作者: HansChan    時間: 2005-8-31 02:47 PM

Originally posted by sam11 at 2005-8-31 02:09 AM:
4 t- d) v. C9 L9 \" I; FHansChan...* A+ @7 y* d1 }4 {6 @( Y" {
差人有乜得罪你.....
8 `. X& ^9 t# U# x# |...
, ^6 c6 e& ~/ o0 o/ t我佩服你可以容許一個九唔搭八既人用啲唔好既態度去insult你......& W' N: G/ C2 {# B* g& Y2 N
但我唔得囉!, m) M- N  r9 M
一路講緊唔係做嘢定唔做嘢, 係佢哋態度問題!
" [% d! L' W9 X* C* n% W同你接受人既態度指標唔同, 冇乜嘢好同你講!2 {% L8 [( v+ T

, b2 U% ?  x( t6 m* g: b[ Last edited by HansChan on 2005-8-31 at 02:50 PM ]
作者: billycwt    時間: 2005-9-1 03:19 AM

HansChan,$ C/ y7 P, n1 q. ?
我對你o既joe遇
$ i0 S: g- [9 R& o: I, {都想已一個'同情'黎表示...
% k* W. |$ U9 M3 b2 o* U, M比個意見你
) s" x0 @6 O" z1 i. u0 I- U' C如果你真係咁唔想再見香港警察,1 B4 O7 [' l% M: {: |3 w
你可以日日留o係屋企, * H$ I# l; ?2 ^# E- B6 q
或者移民外國!/ @2 n' B8 l6 J) A5 l
咁咪一了百了囉!!9 O8 S7 j1 y0 ]! i( q8 R
可能到時我地咪又可以知道更多外國警察o既野囉!!# P5 \- U8 R: k; c" g7 r+ {
大家覺得係唔係呀??
作者: HansChan    時間: 2005-9-1 12:29 PM

Originally posted by billycwt at 2005-9-1 03:19 AM:' ?6 A9 R  Q$ d9 Q
HansChan,
# l8 T+ }( }2 x, h我對你o既joe遇
! U4 Z9 @3 [7 i4 u7 t; O9 k. m都想已一...
. Y" g8 y( p0 M我都唔明你點解甘講.....
2 ^8 _3 Y+ \- ?3 x4 X' d- z$ {( W我都一直只係話佢哋有佢哋職責, 但態度唔駛做到甘啫!, H; `& |! h: e# h' [' R) [
俾人用甘既態度對待係好火滾!
% w# F0 P( ?  b; x0 M4 s# ~. [我唔明有乜錯要俾你甘話!& i; s) W  D/ `9 F4 N: Q
或者你可以俾人當完隻狗甘玩可以一啲事都冇.....甘係你有問題囉!
/ D- R* X" R# p. s, e好似我抱住我個friend個仔甘, 做乜要俾條死差婆"鞋落"先?
) Q  ?; X9 }7 X0 L$ }! Z. s0 k提出佢哋啲態度有問題就要俾你甘寸, 你唔接受就算了, 都唔駛甘寸我既!
作者: asathorasathor    時間: 2005-9-2 12:50 AM

Originally posted by HansChan at 2005-8-29 02:59 AM:: e  Z# e3 H* t6 g% Z/ n$ A; K; Z; w& a% W
四個月前有一晚落大雨......我同我個...
* [5 P7 c2 h  d# }8 }5 w

, ?8 t* a$ q. U, Q/ ~4 _6 ^  P8 u! [- g( ]' ~3 s( t
佢地有錯你就應該去投訴佢地,這是公民的責任。樹大有枯枝,三萬多名警察,當中有態度差者不足為奇。你去投訴佢地,對警隊好、對政府好、對香港好。如果係有証有據,不難想像他們自會受到處分,他們態度因此收歛亦足為奇。畢竟,常被人投訴,他上司自然會找他麻煩,他為保過萬月薪也會想法子避免被投訴,最好的方法就是改善態度,也就是你想要的東西吧。
; |1 B! [( w- ?. @5 E$ ^6 i) V所以不妨在適當的時候投訴吧:% h: s1 S+ U& @3 p, D2 _8 g7 G0 Q+ [, g
港島警察投訴課電話:2574 4200- N7 W2 P- L- ^0 I
九龍警察投訴課電話:2724 0420  M+ [$ p- X3 ~, q9 K/ B# u7 u
新界警察投訴課電話:2416 6042' _& g! Z" g# G1 F
不要吝嗇你的時間和精神,為自己、為警隊、為香港,做一點事,指證有問題的警察吧,謝謝!
作者: HansChan    時間: 2005-9-2 02:45 AM

Originally posted by asathorasathor at 2005-9-2 12:50 AM:/ a3 s" B2 z/ k! C! u$ h2 d0 Y
4 ?+ g7 l2 Q* z

0 H/ Z/ `7 |9 R! A/ B" }' ]# N! l+ d) ~! n6 v1 F4 o
佢地有錯你就應該去投訴佢地,這...
) J. y3 [% n5 |# G. B+ C: O% j已做多次!0 U4 n# v' _/ o; C  v- _
有時會有inspector打返電話俾我話了解事情之後佢話會話返俾佢上師聽作出處分喎!
* X6 l) r. z0 ~, \  i有時投訴完話會作出更進, 完成更進後話會有人聯絡返我通知結果......但我冇收過咩更進結果囉!) K/ _+ H0 I# X( v
甘叫唔叫做咗嘢?5 N) d; w, ^  x- T1 L

7 d/ @8 d7 p! F: K+ e! @, c[ Last edited by HansChan on 2005-9-2 at 02:47 AM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-2 07:56 AM

Originally posted by HansChan at 2005-9-2 02:45:9 b1 n$ p  S# S7 M, N
咪即係多重標準囉!5 T! r' ~+ W* B5 q/ \4 ^* K# G
咪即係睇你自己心情囉!  d! z5 H7 e: Y; g6 {
咪即係自己鍾意點就點囉!: _" U1 G" G% E8 D% }
咪即係屎忽鬼囉!6 B$ w" H3 Q( Y; S# m. t
* Z! @1 M+ E: L5 X! w5 C' j% f" c! F* P' ]" Y2 S3 c
你睇下如果泊去停車場佢仲可以點?
; _- J0 z1 |! Z8 o6 V/ I) q7 W8 k8 q) A5 K  q
話差人查牌煩,惡?  你睇下如果無差人查牌你仲敢唔敢去D?  你做古惑仔會唔會同個“林jei jei”嘅差人合作?& ]& l$ \5 e0 ~% y) @, }

; ?, g! X- [- {3 `差人查牌係針對D多罪案的場所,唔係你地。 又唔見去查海洋公園? 其實開得那些場所的人都有背景,你試下自己開一間睇下得唔得?" x5 Y3 f  I! I2 I7 e  c: Y
' D0 e2 T; p) i+ l! L: J  [$ Z; r
仲有,除非係多罪案的場所,如果唔係如少查D好人好姐,又唔見查我?
0 I. b8 {- C, r( u% e7 c4 D  O( U4 U( y! Q9 P4 a3 A- Y
[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-2 at 08:00 AM ]
作者: HansChan    時間: 2005-9-2 08:03 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-2 07:56 AM:
+ f2 E' ?! i" d" K8 S7 p- d1 T1 l/ m

1 D% `% A* i0 e: {你睇下如果泊去停車場佢仲可以點...
* J; z. F, ~* w. w  F
% `8 z" f3 C& P6 x, A! U
試咩啫!
3 u4 f- T' c9 h: I  y# Z& P你試吓開元再話返俾我哋聽囉!
1 ?7 [5 t% }2 W4 n聽佢哋態度有問題係佢哋多方面執勤問題.....1 k  |. O3 B# c: s& m- h6 z
你就啫住D場黎講.......8 W- G3 @5 ]8 @. l- ]; a
okay, 你win晒好未!8 v% {* D0 P7 w1 s8 C/ w- ]
差佬係應該任何時候都差態度既! 人人都應該好似你甘心悅服甘俾差佬有必要又好冇必要又好用啲勁差既態度對待既!9 O5 z# h! W+ n; A& J! U2 d: D
甘鍾意試, 不如就你試啦!
作者: bengrace50    時間: 2005-9-2 09:07 AM

Originally posted by sam11 at 2005-8-31 02:09:
# _- s' F+ r+ x$ O+ l+ KHansChan...
/ l. f; a* G! g' r6 v0 T2 S+ M差人有乜得罪你....., k. k! j  k- N& r; ^
可能有d真係態度差....
+ I8 |/ W, h# j" _  W但佢地只係做自己野....
2 A# E  m( A* z, S+ Q2 ~* _# U有幾唔岩呀.....- ?; H! c  e0 a& }. g; p* s
佢地宜家又唔係屈你坐監.........
: Q  ]$ H! X4 G( f真係唔明你為何咁激動....! Q- P" p0 W* W2 |
8 X" P8 z: E8 [6 L8 B! i
4 u" V) I; b9 K$ G8 ^' [: o% G. V+ B8 n8 s- G
性格問題
7 Y) p' r  L. e* D: s2 @8 x* b6 j- S3 E* W
一句到尾,一隻手拍唔響。  問題好少會出現在一個人身上。  唔知大家明唔明我講乜?
作者: asathorasathor    時間: 2005-9-2 02:48 PM

Originally posted by HansChan at 2005-9-2 02:45 AM:
$ A: o9 ~$ L$ p" y6 {1 K# ~( i
0 O3 ?5 ~- p& b4 a' ~/ k1 r0 A已做多次!) B$ d  D7 P, g/ ~1 \
有時會有inspector打返...
+ B# P0 H9 V5 T4 w8 q
/ @& o7 u6 `2 ~: T" Y$ L. n% Z; }1 x% V% e2 Z9 G" f# u3 Y0 J
那你知道曾被你投訴的警察態度有改變嗎?簡單點說,就是你知道到他們態度依舊嗎?除非他們態度依舊,否則不能証明你的投訴没有正面作用丫。
6 F2 {3 K; }, u; a假如投訴警察課沒有給你應有的回覆,你可以主動聯絡他們。要是他們的工作也不濟,你可以找警監會、申訴專員公署。. z1 t& W# `) N6 j
要記着喔,你從正途找壞人的麻煩,就是替社會申張正義!再謝謝!
作者: HansChan    時間: 2005-9-2 03:36 PM

Originally posted by asathorasathor at 2005-9-2 02:48 PM:; I& C0 P; O9 P: r, i9 D; I

# O$ I+ o: ]& y: y) ^
1 k, J# u$ C3 D
2 e7 G0 q+ g! j+ E6 k那你知道曾被你投訴的警察態度...
+ l% C+ b: Q) K( k
' Q# e0 z+ x  X8 |我亦層試過一次再打返電話俾個inspector.....佢既回應係"我己將件事口頭告知佢上頭!"3 _* b. k: V. [& i  G2 M$ e
跟住我問"即係會點??" 佢答"佢阿頭會做嘢!".....我再問"甘即係點呀?會做啲咩呀?" 佢再答"答你唔到!"+ Y6 [- v+ H( l. i8 `* a! `5 Y
佢有冇改進我唔知呀!# d6 J" p2 D: @% P
但你講得岩, 我投訴都係想佢唔好做嘢時既死人態度甘!
$ q2 |( o0 r" H# \; p! E但比到我感覺係一雞死一雞鳴!
0 Y3 ~$ H$ m) p/ D再遇其他差佬........大多態度都唔好得去邊....... B5 y% n) V# l# ?; _6 i) O
(重申, 係有好禮貌的.....俾我見到同經歷係唔好態度多過好態度嗰啲好多!!)
作者: HansChan    時間: 2005-9-2 03:39 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-2 09:07 AM:
7 c/ X  F9 |, {4 }2 d$ W$ C. t3 f# [4 [

# z1 a. F$ b; l+ t性格問題
" T" m" K0 X! G: [" @" f1 Z0 U2 i. Q( }3 a( h$ c9 C
一句到尾,一隻手拍唔響。  問題好少會出現在一個人身上。  唔知大家明唔明我講乜?
9 N9 M% L* H0 ~$ r; C, b# o7 I  s6 |
你咪就係造出問題既人囉!# \1 x' c8 N( a0 \# M+ k4 q
你既性格咪有問題囉!& B" X  I1 r# y# L
我抱住我個friend個仔, 俾條死差婆"鞋落", 都仲可以係我有問題既! 你咪就係唔肯面對事實既人囉!
% f- ?, X/ Q' T3 I7 ?你哩啲叫乜嘢性格呀?2 ^4 C! B- E8 K. r8 z! m
重有"一隻手拍唔響。".....哩句說話甘似某某契弟講嗰句既!7 D$ ^$ p* U1 `. J0 ?1 T: {9 }
還有,你話"唔見查你!"....得,你好命!! 若有一日你俾啲唔好態度既差佬玩, 唔該你記住你今日講過既說話! 你記得到時做隻狗俾佢哋玩唔好還拖!!& u# l+ T; H/ s* J& S
你話我個款唔好的話, 我都費事同你嘈!
  v6 g* i: K' _- D" m. O$ w4 @但我個friend一幅慈母外表, 行過避一避上面滴落黎既水都要俾個死差婆甘黎"鞋落"........唔該你正常返少少你既性格去解釋一下點解會有甘既事情發生?????
  l3 j3 s+ u& l; ]你要查咪查囉! 態度唔好其一, 寸係第二!( D0 A5 @# j) e! k$ U3 g
我個friend同個死差婆大家都係女人, 做乜要做到甘死仆街先????? 避一避滴水就話要响大街大行搜佢身, 仲要甘既死人態度...........仲要去屈佢話一見到個差婆就回身速途, 你老味拍戲呀! 除咗個死差婆屎忽痕, 我諗唔到有乜理由!; G. |# @4 _% c7 d5 N
哩個世界就係有你哩啲逆來順受既人, 咪越來越多賤人响街囉!& }- O) F% M. s" ?2 O1 z

! H* Y' _+ U: I9 _係攞呵! 好人好姐冇人搞你攞呵! 行行下街俾人玩嗰啲人全部都係衰樣衰呀呵! 你靚仔唔玩你啦呵! 挑!!!!!!!!!
+ t0 `- c* U" B- Z4 g
1 ~: M% m- h' k/ c+ x[ Last edited by HansChan on 2005-9-2 at 03:58 PM ]
作者: kerberos    時間: 2005-9-2 08:12 PM

各位朋友,算吧啦.........$ g3 x: ]: y, I" g5 o  @; r
各人有各人的看法!' r5 `0 X1 L' i4 d2 O' y2 j
有人認為自己係 "差人 Gameboy"(差人鍾意玩佢 or 覺得自己好啱差人玩)
! `' g, p- J5 B/ Q8 D0 w6 _由佢得啦!, @  q9 I( k% Y2 y
始終,話不投機半句多!!!3 G, c8 q2 S* a
/ k: @* q$ S0 h; E! F4 _3 H
如有冒犯!望各位朋友見諒!!!
& D7 ?4 C$ \; \" k( h* R0 M3 X& B+ @! t. G9 B7 K0 t$ W& @
P.S. 我都好鍾意玩 Gameboy 同狗!
+ F  I8 s5 z! L+ r$ \但開工時絕對不會玩!!!而且人扮的更加無興趣!!!
作者: bengrace50    時間: 2005-9-2 11:07 PM

Originally posted by HansChan at 2005-9-2 15:39:  a- n4 g$ N, m
# O. _" f, Y# t: q  j" r/ ~$ D

7 z' \6 P1 m3 d& b你咪就係造出問題既人囉!* L+ j2 S3 V- O: `( V" _: I6 t
你既性...
# a! ]0 P7 X6 X& u. W

7 V! `" v/ S& O6 |3 u0 ]請你冷靜諗諗,以下的話我如果講錯就對唔住,大家都是對事不對人,希望分析事件。4 E, c4 n' K+ s. P. I; S$ p

% F5 S; z) h" h1 q  {: G2 ~請你冷靜諗諗,你對住我地唔識又未見過的人講野,你都『死差婆屎忽痕』、『契弟』、『挑』、『甘死仆街』左一句右一句。 你做我你信邊個?  你想人信你本身無問題都幾難,我可以好肯定當時閣下的態度好極有限。 無端端差人搵你地來玩? 人地真係咁得閒? 人地又唔識你地。
% Y. j( N( c3 s( A9 A* E! r
# {# J" U+ I7 B! {5 N/ r4 d一個人是鬧唔成交的。 如果你『林 jei jei』,佢真係想『吋』你,你無反應,只有激死佢。  但現在我見到的就是你好大反應。
3 _4 I1 p$ e5 i9 ~' j+ n, ?4 i: K  q4 P6 z$ }
所以我先叫你自己檢討下自己有無問題先。, C' L, h- Q& L1 W

' E0 f: p; G0 S* }# p0 y如果講錯就對唔住,如果我講錯就當我無知啦。
作者: sfxc0000    時間: 2005-9-2 11:10 PM

http://www.26fun.com/bbs/attachm ... checkmodpost=569628" A3 s  f0 c, G9 V* k/ A
請你o地講時講, 但講唔好用粗口 =.="
( S/ O9 ]; v. P% u
- }  p" Z/ D' `- ]5 X  t[ Last edited by sfxc0000 on 2005-9-2 at 11:11 PM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-2 11:14 PM

Originally posted by sfxc0000 at 2005-9-2 23:10:% I( A0 c0 Q5 W$ z+ a
[img]http://www.26fun.com/bbs/atta...
# L  Q  a7 z/ \2 X- v& k+ d: t
$ c0 T; l) H0 ?! J支持,講粗口本身人品好極有限,仲話人對佢無禮邊有人信
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 12:43 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-2 11:14 PM:
5 \$ |( M0 M" z3 V6 [& b& o( s4 i" n) ~4 n* L/ ]
& [2 I7 N5 O3 K/ S
支持,講粗口本身人品好極有限,仲話人對佢無禮邊有人信
. S" g% D  m8 F/ U' F/ Q正一偽君子!
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 12:51 AM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 00:43:) N" \' s0 |2 P+ b9 J: O) ?

3 N( f- V* [. D正一偽君子!
2 S9 H# ^+ V$ c. g3 D; m6 O& O
* J! R# F* @; N9 U4 b* @: P$ \8 Q4 y0 T4 @  b. I3 _, K2 z, g8 q
如果講錯就對唔住,如果我講錯就當我無知啦。
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 12:52 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-2 11:07 PM:
- C8 Y& ]9 V8 b8 @) @  G9 c  z" H- F; H4 ^8 W

$ k6 D, w! y! v+ l請你冷靜諗諗,以下的話我如果講...
9 N6 M7 B! {# z1 Z4 Y1 R* ]
對你啲封閉思想, 下下都父權主義, 我亦冇說話好講!
8 H' `* k4 ?8 N$ Q9 {8 J5 K你話我態度好極有限, okay! 你哩句說話已經屈緊我! 要檢討既係你自己!2 V5 w: F& r% F, |# Y, k9 P
照你甘講, 下下俾人吋就啞口, 甘就叫道肯高.....你都幾"於腐"!!(我文化唔好, 係唔識寫嗰兩個字!)
6 _1 O1 [  \5 n8 u, \. \我就會睇下對邊個囉!
9 ~% [; K: d# @4 G( r2 O我都講過十九幾次, 態度好既差人係有, 而大家亦都冇需有咩態度唔好!2 ]; `8 \' I% y3 W, ^9 @
而就如嗰個死差婆(我係甘叫佢o架喇!!), 我見佢同我朋友口角, 我唔通當睇唔到喇喎! 我行埋去問一聲做乜事就好唔正常同唔好態度喇!! 佢一句頂埋黎話個仔唔係我既我抱住佢做乜同去邊, 佢態度就好好同好正常喇!!! 甘我應該呢乜都唔做, 佢繼續"鞋落" 甘就最岩喇!你啲分辦事非能力都真係好有問題!!+ w4 Y8 x+ `& C2 t9 P8 T  W
或者唔關你分辦能力事......係你個人夠盲目!!
# A+ |0 A# w0 K# @6 g我講, 唔駛你信! 你唔信咪唔信囉! 甘多攻撃說話做乜? 冇人要你信喎! 你走出黎把鬼咩!* t  t) t7 Q3 N7 ?5 i4 o  O8 T

8 x# S# J9 |) i  w# T[ Last edited by HansChan on 2005-9-3 at 12:57 AM ]
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 12:53 AM

Originally posted by kerberos at 2005-9-2 08:12 PM:
3 F; O/ e9 W$ |! M3 g1 E) @各位朋友,算吧啦.........
7 g1 \1 ?; K8 S各人有各...
( E6 E# g5 l& J9 S* `: M你講嘢又冇point!
2 e4 U' @5 Z3 d, h& Y3 s只係defend而冇有力理由!/ L, ?# R+ R% c
你仲走出黎無料做乜?: L! o; i4 l  G& ?) U$ j& w9 R) ~- t
: t- I6 K' l/ B$ S
[ Last edited by HansChan on 2005-9-3 at 12:55 AM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 12:58 AM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 00:52:& u. a. b4 `) o( v

. B& X; v- Q" |+ A. U對你啲封閉思想, 下下都父權主義, ...
2 a8 `$ D! y- J) G% f

5 v9 X' i( e, j/ j都話如果講錯就對唔住,我講錯就當我無知囉。6 O% Q3 J/ Z/ g6 f( w
' n7 K) I  y4 b" I
不過最後提醒你,係街同差人玩分分鐘被人拉,尤其是你眼中的壞差人(我同意是有這種人,不過現在唔多),隨時拉你行為不檢加阻差辦公。 你自己唔著數。
9 I) w! N8 v9 G4 s0 R. {, c& r1 H
7 c! c' f4 P3 k, d* {! A* W: v其實被人查,身無野,查完咪算囉。  咁治安先有保證。  差人唔做野到時又話人懶惰。
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 01:00 AM

仲有!. p. N* A2 L$ c+ V' @
"挑", "死差婆", "屎忽痕"唔係粗口!!
/ o# c. x  v! _4 s' N* S4 q  {"仆街"都唔算係!(若一定要話係, 我講句sorry......好辦事了!)9 {( K* T& B- B2 X( L
7 Z! A' o6 ^4 Y: |. l; e" X! m. ^
(sfc兄!! 此段唔係反駁你的! 勿誤會!)
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 01:08 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-3 12:58 AM:
3 S( W- A" ?* Y: m7 N. x3 ~0 ^9 S& q8 n
  H3 q/ [2 I. l) J' k/ x
都話如果講錯就對唔住,我講錯就...
- k( d/ A) o4 D  W你好似由始至終都唔係對緊我講個point!!
/ B, E3 G. q- c0 Q從來冇話過差佬查人係有問題!
5 l# _. ?" K5 S; H2 [) ?查人時玩嘢, 甚至濫用職權就係一個問題!
# P  E5 J: t3 N" g" O我只係講個問題出黎, 你想一嘢以"差佬查人就係唔岩"黎取而代之............(仲要話係我講既!)2 {3 Z8 Y) k6 c- V) S" Y, W
仲有, 我一早都己認差佬要懷疑人, 用啲差啲既態度唔一定有問題, 而問題係無辜既人俾佢吋完, 喂, 你知人冇嘢值懷疑, 你講句唔好意思都應該啦下話.......我就從來冇聽過!* h2 P# {1 n9 H9 h( f. i8 I
我只係見過佢要人老憑企响度俾佢用差態度對待! 係甘多!( e) r. P& h' x: k0 _! }
你發表好, response好! 諗清楚人個point係乜先!!
8 u0 `6 P" d! t仲有, 唔係人人好似你甘怕事! 樣樣嘢有程度的......有啲嘢可以得過且過算......有啲嘢就唔得!!
6 F! o0 ]$ A. v, i* p所以我之前都話, 你記住你自己講過既嘢......到有一日真係甘好彩遇到啲唔好態度既差佬, 你唔好還拖......仲要用你今日大仁大義甘話到應該做死狗甘既態度回應!: D+ ~1 T" b% z) w& ~- R
8 Y  e+ o1 |5 e7 ^% j6 Y
[ Last edited by HansChan on 2005-9-3 at 01:10 AM ]
作者: sfxc0000    時間: 2005-9-3 11:07 AM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 01:00 AM:
/ A4 v* b" _! e7 ?6 a" \3 @仲有!. u6 }: \5 f$ A" S9 @) S5 F3 d0 o# L" x# M
"挑", "死差婆...
7 n3 m; T' ]9 i+ Z; m
總知大家討論還討論, 唔好太過激進就好了 ~.~
作者: billycwt    時間: 2005-9-3 11:58 AM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 01:08 AM:
8 n7 K4 G5 T, R' ?4 p5 y0 Z4 i
; R+ y' J  a8 y你好似由始至終都唔係對緊我講個poi...
/ Z7 e; V+ p/ n
% M, z1 @1 K& Y6 V# |咁o個d係差人黎ga ma!!!" f5 f; p( M: ]
咩都唔好意思前唔好意思後, 就會無左個勢ga la!!
+ s, c! ]$ v2 A2 D1 Q仲有唔查你又點知你係無辜呀!!" a3 V! C8 T- {
咁如果查o個個係疑犯, 又拉左佢, 咁你又會唔會多謝/唔該d差人呀??: S( L: a! H) D) E
其實差人點做野佢地都會有分數ga la!!
0 c( m( @( a+ Q我唸佢地都唔會周街搵人黎玩, 同埋濫用職權.2 R. G% e- ?% m2 K8 F
佢地態度唔好, 講真你真係吹佢唔漲ga wor!! 3 _, U- P2 o0 B" Q
我意思唔係叫你逃避~~~8 m4 E1 U: A5 H$ l) g9 L$ F
其實以你o既態度, 心態
; l  {% l4 N; D你應該試下去爭釣魚台呀, 又或者叫D日本人幫中國人兌換番d軍票等等~~$ G. f" m9 N- Y5 o
幾有意義呀~~) n; K& q% X3 t# f- Y; ?0 F

% a1 X4 {/ G2 {% b$ E2 g6 F[ Last edited by billycwt on 2005-9-3 at 11:59 AM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 02:02 PM

A very good story.
4 ?2 h5 v. C& n, Q% u) w0 K, A
' i6 R, m8 I+ A考試落第  2 ]6 f2 x, i' w4 e% p
: Z! y/ u# X. @6 w% a& x9 v; t
  《禮記》云:「自卑而尊人」,這是禮的本質、精神之所在。自己卑下,尊重別人,世出世間聖賢無不是教導我們學忍讓。謙虛、卑下、忍讓之人有福。《了凡四訓》載有一例,有一考生落第,去外散心至一問寺廟,大罵主考官,認為他的文章這麼好,居然沒有看清楚,讓他落第了。此時正好有一老道人聽到了他在抱怨不平,於是說:「大概你的文章寫的不太好。」他就責備說:「你沒有看到我的文章,怎麼知道不好?」老道人說:「真正有學問的人心平氣和,像你這樣浮躁,恐怕是不好。」這位考生聽了覺得很有道理,馬上氣燄就熄下來了,這是真讀書人。
/ j, G: e- T9 ~8 P/ A2 ]3 M  o- ]6 |9 C: G. U2 h( h( Z
他回去反省,再用功努力,過了三年再來考,他考中了。老道人教導他,分析給他聽,告訴他一個人是有命運的,你考試該不該中是命裡注定的,與你的文字不相干。考試是緣,命中有無這個福才是因,因緣聚會,果報才會現前。  h( h* j/ ]0 d4 ^. {
' B0 b' A; I  ?' @
你的心這麼不平、如此傲慢,你的因就不真、不純,文字寫得再好,那是緣,有緣沒有因,果報不能現前。這個道理,明白的人不多!
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 02:09 PM

Originally posted by billycwt at 2005-9-3 11:58 AM:
4 O. q3 ?( Q7 m
" I5 |  s; n9 _/ a! A( r! i! }2 u6 J4 V+ `6 n6 l- s' Y
咁o個d係差人黎ga ma!!!" W& U7 j+ M9 @4 I: }: G/ k
咩都唔...
) F! C9 X2 }' A5 ~; \& R
你都幾"於負"!!% _" a) j- ]3 s9 H& U3 \8 b
仲有我都唔係話下下要啲差佬講唔好意思喎!7 _& H* }6 ]8 T9 d6 q" j# B
佢首先對查既人有懷疑, okay, 你態度唔好......到你查清楚, 知人無辜,理應對自己之前既無禮道歉! 哩個只係一般情況下人人應做既嘢! 一係佢一開始就好好你聲氣(你話甘佢做唔到嘢, 吐個係應該佢哋自己control, 總之哩啲嘢係公平既, 一係你就全程好好聲氣, 一係就對自己冇禮道歉, 合理不過!)5 \& _2 a" a3 j4 [9 T. D
依你講法同口氣, 你係支持差佬大晒的!(okay, 係你既諗法!!)
8 X0 m( D- E4 O但好老實講, 大晒呀,差佬?!; L, W! C/ q" \7 N5 c, w
2 b1 W$ D6 u6 v* S
以下係某人post出黎既!
4 a# A9 G1 G6 J+ w- L! o- V 警隊條例   54 條: s4 G& j: b8 p

8 r3 a! K; W+ m7 L+ u1) 警務人員如在任何街道或其他公眾地方、或於任何船隻或交通工具上,不論日夜任何時間,發現任何人行動可疑,該警務人員採取以下行動,乃屬合法─
' l* g7 U/ t1 |( v8 ?(a) 截停該人以要求他出示身分證明文件供該警務人員查閱;
, T2 `4 X) C& P/ L(b) 扣留該人一段合理期間,在該期間內由該警務人員查究該人是否涉嫌在任何時候犯了任何罪行;及& F1 G6 \6 f2 K6 D- G
(c) 如該警務人員認為以下行動乃屬必需─
0 B& _$ J& C. `2 @- P" z5 P: H(i) 向該人搜查任何可能對該警務人員構成危險的東西;及, H7 v1 S, p. J, R6 N2 m
(ii) 扣留該人一段為作出該項搜查而合理需要的期
% {/ d3 ~0 U( P4 ^$ p; D5 J/ E0 `! ]6 q9 E
除此之外, 其他條例亦有授權警隊截停查閱
6 [! C* `$ k0 i, ]( }$ X, O) l' q
講法例喎!
2 Z5 s& o9 n+ _* e3 F% nokay喎! 一路都係講緊既嘢!
( L6 V& I6 _. K) z( {. @  t你自己都可以睇睇, 有邊句係法例支持,差佬用唔好既態度(有啲直頭係玩嘢既態度)去執勤????? 市民亦好似冇話過有義務去俾差佬冇禮對待喎!(犯人既另一回事, 基本上一個犯都某程度俾人剝奪咗某部份自由, 所以我咪話哦差佬下下當人犯甘對待囉!)
  I1 l/ a0 |6 [" |/ o" J3 F
8 O6 R; H! S" Q! Q講真, 佢哋要做嘢, 我哋合作, 冇乜唔妥! 好多嘢係灰色地帶, 冇得話一色一樣!所以咪話佢哋要做嘢, 大家之間一套大家接受到既方式同態度, 咪差佬市民都好做囉! 係有差佬做得到囉.......但做唔到既更多甘解.......甘係唔係即係有水準既差人响香港好少呢?!
3 p2 V. r7 f" S( }0 S' i, |4 l2 M
( N( _9 c6 g2 A5 Z嗱! 我抱我個friend個仔, 我個friend响我隔離, 條死差婆粗聲粗氣甘樣講嘢.......佢根本就唔係執勤! 明顯係玩嘢! 就算佢有理由懷疑, 乜嘢叫"madem問你嘢要答, 你問我嘢我唔一定要答!".....乜意思乜態度?? 你有權去查人, 人就冇權知清楚做乜俾你查???????仲要用啲甘既態度????????& s( q2 @8 J1 [2 ?
你同某某甘支時啲差佬用啲甘既態度玩嘢或做嘢.....你認為係合理.....不如你講講個差婆點合理????????????????????????????????& h6 d: x# Q* I5 m" |0 t

1 Z: ^7 X  q& G3 g" A& e; _釣魚台???你又知我冇去????????
3 l, {& v) S* ]! X* t3 ?唔係人人都好似你同某芋甘可以下下都逆來順受的!
- v' |- m! L- e/ ^# O! x  y) w2 r1 p: z) @4 a) R2 w4 z
[ Last edited by HansChan on 2005-9-3 at 02:10 PM ]
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 02:15 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-3 02:02 PM:
$ {9 R" A" {3 w" x* H' VA very good story.
! }1 [9 p4 s/ x- b* L3 W: n, E, q; [* g
[co...
, }/ O# Z- I7 |( U2 w+ e; v. P, m$ S/ q4 T
你改吓你啲"於負"既性格再講啦!
  L8 D+ q" ^+ c你甘支持做狗.........  k% f3 L$ Z: v+ X: `
中國人既嘢真係乜都可以兩面睇.......2 O7 @( J! U0 B) Q
一面就平和, 一面就"於負"同"逆來順受"......... b" V, [* l. s' u
我冇啲人甘假, 乜都將大仁大義掛响口.......
& J- t0 V: Z8 y* k2 i( R+ ]9 _2 P( e: H0 S# |
[ Last edited by HansChan on 2005-9-3 at 02:18 PM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 02:27 PM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 14:15:
. s3 H% T$ Q0 t  f: T2 ]4 A1 h
3 S* C% Q' Y5 E6 b7 v你自己都可以睇睇, 有邊句係法例支持,差佬用唔好既態度(有啲直頭係玩嘢既態度)去執勤????? 市民亦好似冇話過有義務去俾差佬冇禮對待喎!(犯人既另一回事, 基本上一個犯都某程度俾人剝奪咗某部份自由, 所以我咪話哦差佬下下當人犯甘對待囉!)" L2 @, X% k4 K: m
# Z4 \9 O9 U9 E( E8 q! B9 K1 _
8 _6 |7 x5 b3 P( z
有警察投訴科, 但無市民投訴科.  呢d你已win 晒0 W3 C( u+ L! p
& e9 j& F5 U5 n  o) @
唉, 無話可說
( J. l, ?: B2 s5 k7 \) F& B! B! N
* H, j. B; W* A[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-3 at 02:31 PM ]
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 02:33 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-3 02:27 PM:
9 l' R; J2 u+ R1 ^$ {2 v
+ F! n4 g; s* q% j
& \" @% H' i+ z% h" @7 x4 F唉, 無話可說
; L; [6 X, j$ p4 u你又冇point, 對人哋講緊既嘢又唔搞清楚......5 x' [. @6 A% F5 _& P2 ~" F
仲有乜好講?
/ \. {6 `+ E4 T6 ^9 v4 u我response你甘耐都有啲冇聊.....但哩期公司少嘢做,冇乜嘢要簽.....又見你講嘢"於負"....所以就浪費吓時間甘解啫!
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 02:48 PM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 14:33:5 f# h# o$ U% p& X

9 c2 Z2 @1 A" g. S, p- s7 i你又冇point
% V! [! m! G2 w1 k
8 S; U8 c3 N3 p) h0 b0 P3 W因為您只認為您的先係point, understand?5 o% i: O  O, R' u! O: P
, a$ X! v. a9 [: }& k- A
That's all.
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 02:59 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-3 02:48 PM:1 V8 Y' O2 w& j9 g% c9 {

* R$ Y: s$ Z5 b) X+ O: X0 q* _2 z: R4 f6 A
因為您只認為您的先係point, understand?7 z0 u. v. s0 ?, h* H
& j: B( b/ L' w, r5 H. v
That's all.
- @& `+ h4 F3 z$ Z* g2 q- l
唉!'唔係話乜!
7 W( h# G0 w; i6 ^我舉個例出黎(差婆).......你認為佢甘合理......你講吓佢點合理吖不如!! t- L8 \7 f( o3 a3 E
你有point的話, 你啲所謂理論講一講佢點合理同我點對佢唔合理吖?!: ?$ N" E' z8 x, H
你有啲咩point啫!(可能你有.....但我只從你之前所講,相當'於負')
# r" {+ w* b  O* c2 q5 |9 E7 ]我講多次了.....差佬係要做嘢.....問題係點做啫!' Q2 K7 H) x1 A
你讀書時, 你阿sir或miss都有權話你或罰你......但若佢鬧得冇理或過份......有權又如何?? (但對於你黎講.....你啲甘既死硬派父權主義.....你覺得冇問題都唔定!)
/ S: S" h2 k% n# ?0 J0 y, A( A3 F; N9 d  @" j: ]' @
[ Last edited by HansChan on 2005-9-3 at 03:03 PM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 03:02 PM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 14:59:
* Z- ?5 `# m7 d0 M5 K" L" \5 `5 P- f: Y9 W+ _
唉!'唔係話乜!+ T/ {5 o( M# g  v
我舉個例出黎(差婆)...
9 A3 w% a& c' m2 \& u8 J) G* X1 Q' t% i+ ]8 V; j
- B0 {* B+ M( L2 v/ k. N
Okay, I will reply you tonight.  I will off duty soon, okay?  see u.
作者: HansChan    時間: 2005-9-3 03:09 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-3 03:02 PM:# Z  P5 r. A* m- m% l5 U
0 S" A5 V1 ^+ L

% z% v) t9 d5 [9 J/ e* {3 C) H$ w8 l1 X. G% @% L& y! J" m( B
Okay, I will reply you tonight.  I will off duty soon, okay?  see u.
+ p$ c$ |* N. E$ t  d
好呀! 你得閒咪發下up 風囉!
/ N2 \- s  U' g7 m6 N+ \我response你都係浪費吓時間啫!
- o5 `) J( ?; B* [* H你拖定馬囉!' j, ?; t/ p9 g
問多幾個人, 出多幾道"於負"理論!. l6 K; z7 x8 _6 ]2 L+ B
(不過唔好教我要做狗喎!)
) y: T  g! i/ F+ m' S! X- Z我今晚就出去睇波.......我無聊時再覆你囉!& S- f& A7 F- `1 q8 }) z' I. }" E/ b
我就點都唔信佢甘既態度仲要講一句"唔係你個仔, 你抱住佢做乜呀!"(個bb個老媽子响我隔離) 同嗰句"madem問你嘢你要答, 你問我嘢我唔一定要答!" 係啲乜嘢正確既處理方式同態度...............
作者: 446622    時間: 2005-9-3 05:06 PM

呢個topic真係反映左好多人對差人憎恨,有時好人難做,' T! A, m* P: H3 F: n7 S) y
抱起朋友個仔都問東問西,難度做差人就唔會咁做????幫人抱住bb,係好閒既事,舉手之勞,咁都比人串,天理何在......
& P- d" h3 l4 K& M4 N* S8 \: \8 v, j" E( [  _, M9 A
當然梗有人唔信啦,佢地都係一時好彩啫,一世人流流長......
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 08:17 PM

Originally posted by HansChan at 2005-9-3 15:09:  e9 ?; d2 G. E2 U+ ~
8 j. G$ b; m$ y* M4 p! L9 D
好呀! 你得閒咪發下up 風囉!
# f$ h2 [/ c9 d  P' G# B我res...
5 _4 {3 U9 i% U9 q: L9 J* L4 ~) J' u" n: Z
既然如此,我亦無謂多說,各有各法吧。
作者: bengrace50    時間: 2005-9-3 08:19 PM

Originally posted by 446622 at 2005-9-3 17:06:
1 z- I& O+ g( Q" ^7 ~呢個topic真係反映左好多人對差...
/ L  ?/ N  @4 F+ }6 s3 w. d) C0 q8 K8 }5 b0 O0 E  p
咁你覺得為何有人會一世好彩,有人一出街就被人查。 有人被人查好快走得,警察對佢無乜野,但有d就同警察頂到『痕』? 有無得解?
作者: kerberos    時間: 2005-9-3 11:26 PM

有人會問:點解啲差人o甘差勁?查個身份証問長問短?又串?又當我係賊?又當我狗o甘玩?. C- ^4 ?0 T/ N5 C* X; w8 I* Y1 t# M
我又想問:點解我執行職務,截查可疑人,啲人要問候雙親?
" c/ ~9 K: |% ?4 z) M6 {            :點解啲人一路話自己趕時間,一路唔合作浪費自己時間?$ l* m4 z: S: N6 Y+ X
            :點解啲人一路話自己係良好公民,奉公守法,卻連跟警察合作都不願?- {8 d( |2 f  B( [& j
            :點解啲人不斷話差人態度有問題,但啲人對差人態度又如何?
, q" H4 o' F% g' F: T3 ~1 |! n4 ?4 z( W7 f0 v2 E& [3 @3 s+ t/ \
多謝各朋友!!!
9 u3 `$ ?6 z; q: G: I
! P' Z% s7 n) g) }( gP.S.    呢個topic真係反映左差人執法既困難,好人難做!!!# y8 F% h! L: B" ?7 Z! C
而個別個案不再浪費時間,因為點都係差人錯(一廂情願......)
作者: HansChan    時間: 2005-9-4 12:24 AM

Originally posted by kerberos at 2005-9-3 11:26 PM:
2 I( ?' X1 k7 G: N 有人會問:點解啲差人o甘差勁?查個身份証問長問短?又串?又當我係賊?又當我狗o甘玩?- }3 L9 `  v+ d! }( z$ v: s$ G
我又想問:點解我執行職務,截查可疑人,啲人要問候雙親?: r+ C% ^% @6 [
            :點解啲人一路話自己趕時間,一路唔合作浪費自己時間?# u0 C7 h3 P) k0 U6 |
            :點解啲人一路話自己係良好公民,奉公守法,卻連跟警察合作都不願?7 S% X5 i, b# E- S$ h. z; p2 ?2 {
            :點解啲人不斷話差人態度有問題,但啲人對差人態度又如何?
' D" {8 c! h& A* J% f- u$ O9 w! _$ s7 i4 v3 h8 r, g5 h! H  y7 r! v4 K) w6 @
多謝各朋友!!!
3 ~# ]. \; s$ z# I9 L# i
, k8 u4 T* C. ^; hP.S.    呢個topic真係反映左差人執法既困難,好人難做!!!" Z* G+ ~. H' y6 z
而個別個案不再浪費時間,因為點都係差人錯(一廂情願......)2 L; |* {' l9 x. \+ Z) H6 _
3 \/ w4 E% H2 s( H5 F4 B第一個問題, 唔評論! 若一開口就問候相親, 係嗰個人問題!
1 x$ y  n; i* ~
- O& c0 C& c2 {* _0 v: ]& r; q第二個問題, 人話你聽趕時間, 你唔快手啲, 仲要寸寸供, 火都黎埋, 點唔還拖?(本人個案, 以前讀緊大學, 有一朝返學趕時間中, 有差佬查份證, 佢問完我去邊同做乜工作之後, 我話趕時間, '麻煩快少少'...我得到既回應係.....'差人做嘢冇得快o架喎! 你趕時間你就搭的士, 邊個叫你自己效到啲時間甘盡??').............又係我唔合作??????? 9 c! y. N* M. ?3 G6 p2 N
* |5 {2 R* w' k8 V0 k( q
第三個問題, 的確有人係唔合作! 事實黎既! 我本人同差佬既衝突基於'好多差佬要人合作, 態度唔好之餘,  仲要玩嘢!......唔係好市民與否, 係基於差佬執勤時既操守同態度! 以你甘既為人, 下下protect自己友, 出發點下下係差佬自己本身冇問題, 有問題既一定係市民.....甘永遠有問題都唔係你自己! 虧你重有資格話一隻手拍唔響!8 X5 E! ]4 q6 y+ j

' B- S  d/ F& _, _/ O第四個問題, 基本上同上, 你出發點係你哋本身態度"一定"冇問題, 一有衝突就一定係市民唔好態度!!!  的確係有啲甘既市民.......但受害既市民亦不少!! 而家係你哋要做嘢, 你哋要求自己有水準係必要的.....你冇理由要求市民忍受你哋啲不禮貌態度而唔要求自己甚至容許自己態度差劣!! 係有做得好既差佬, 只係我見到,聽到同遇到既係差多過好既好多甘解! 做得好既係對自己有要求有水準既.......做得唔好, 冇水準既....就只會protect自己......一味就人哋錯, 出發點永遠自己係差佬就冇錯先.....; p) W& {. V$ U" e

! m9 f3 m" G  }7 y0 P2 F8 M唔好話個別例子exclude呀!! 起碼係有甘既死差佬先! 而我一直所講及評擊都係嗰啲態度差劣, 濫用職權,不知所謂, 出發點永遠係自己係差佬就一定冇錯(做人冇承擔囉!!)嗰啲差佬........4 I5 n$ N: h9 d
4 y( H5 }; `) n% W
對嗰既執勤有水準, 態度收放自如, 處理大小事件洽當, 對責任有承擔既少數好差人, 我相信大多數市民都樂於同佢哋合作的!
作者: bengrace50    時間: 2005-9-4 12:30 AM

Originally posted by kerberos at 2005-9-3 23:26:" ?: @) Q0 F! I7 z2 a
有人會問:點解啲差人o甘差勁?查個身份...
7 ~( q2 e3 a7 ]7 s9 ~& k
0 K- O: I9 @! x+ \' S# ]2 h1 w
其實我一路都話,『一隻手是拍唔響』的。 只不過無人聽得明。(呢句我講的)
' k7 w' u, i7 C* k+ S0 h3 y2 m+ ^0 a
人人都只係識用自己個角度睇野。市民係咁,好多警察都係。 9 s0 m1 Z3 ~( L4 u. x9 T
: t! }- G0 q! ^- g4 @+ u
警察就話點解做野係自己的權力執行,你唔合作就是犯法,我執法你就唔好咁多聲氣。 好多都是咁。 但又不懂從對方角度想想,而且對方是市民,未必懂警察的權力或執行法例的原因。& D( M0 _1 ~- q

0 U1 M: m; J) h市民就話我無犯法,咁多人唔查做乜查我?  但說出來其實就因為覺得『瘀』,尤其是在家或者有人識的地方。 又或者真的趕時間。  但就無想過點解人地會懷疑你自己、如果人人都唔俾查,叫警察點做野? 點阻嚇d壞人,難道壞人頭上寫明是壞人?
' b# s! [' Y2 Z5 ^: h
; S; V5 T7 m; I1 ]1 Q! x4 a) K講到態度,不論警察還是市民,我都經常聽到他們講到對方如何態度差勁。 但其實好多時雙方面都好大責任。 一方面警察就老『馮』,因為做慣左,而且因為是執法,諗住無須多說。  另一方面,市民就不理解警察的權力或執行法例的原因,只知覺得『瘀』或被阻時間。 所以一開聲就態度帶有攻擊性(你睇下你,俾人查完到依家仲未下火,舒服嗎?),而警察就沉不住氣,結果就有磨擦。% j5 ?( Q3 ^) M, a' ^

7 R" [8 T2 @( s& H) }警察做野本身從警察是其職業的角度當然是佢的自己事。但從社會角度去看,應該知道是為大眾做事。 如果無警方的工作,有誰敢出街?  讀過書的人應該明,這要互相體諒。
0 t3 T) ]5 M& q! u: z( J) q9 ]2 [& J6 X( c* I
其實如果是但一方能體諒對方,甚至至少忍下,從對方善良的出發點看件事,就跟本無須太過動氣。做人都開心d。 人的修養都好d。
8 L5 G2 I, i2 O# I" t3 T% q
+ l7 F3 ~  }  ]3 S如果下下人地唔對的話,但自己就無晒品,明明你對都無人會認同你(你唔好話唔駛人認同,呢d一定是晦氣話),結果大家都錯。 我其實想講的就是這點。
# n7 J) k0 l6 y$ m4 d, \5 N  v5 A+ @$ ~$ ~- z
總之,互相從對方角度想想,體諒,就無咁多磨擦。  警察/市民檢討下自己的態度,就會好d。 大學生的警察/市民,就要有番大學生的風度、修養,咁就懂得處理磨擦。 如果對方無大學生的風度、修養,咁就更無理由同d低水平過自己的人去計,這有失身份!
% T. H1 b  O: b3 r, g4 O& z3 }2 g# s5 J% }/ X+ f* r' W
[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-4 at 12:51 AM ]
作者: HansChan    時間: 2005-9-4 12:39 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-3 08:19 PM:
# d  z; Z  K* V) I" V# ^8 k2 J$ m. R0 z. u) {

$ U/ y: ]& y8 l3 g咁你覺得為何有人會一世好彩,有人一出街就被人查。 有人被人查好快走得,警察對佢無乜野,但有d就同警察頂到『痕』? 有無得解?
  R$ N! k0 |6 D6 v5 l! C
- u, c' N, C6 ~3 l5 Q
你既出發點好似某人!! 死硬派父權主義!
+ k6 V, t/ C3 h, P/ Y2 B冇因邊有果?
7 Q3 Q5 L: B  i6 t: d差佬要查人, 係阻緊人時間, 點都係事實!!(唔好話有冇權先!)% A% `6 w8 N; b% t$ ?
市民同差佬合作, 係公民責任, 係不爭既事實!
& b1 W, J/ e0 N- u但有情況係, 差佬楂住"市民要合作, 因佢哋有公民責任"黎任意亂黎.......自己既操守同態度一啲都唔注意, 而令人不既時候就話人唔合作......根本就乜道理都講唔通!!!( ?6 n2 F0 w8 r
(我唔係話個個case係甘! 我講我既不滿當然講緊以上情況既case!)
+ Y" w$ @+ \/ n  _% r+ i+ V9 u  y( s5 u% g0 p5 C) z  f
至於你哩啲, 自認靚仔所以冇人查....okay!!响你眼中俾得人查就樣衰囉!!
# S+ s8 j% k, C# o/ X" Z你哩啲父權主義死硬派.......差佬叫你食屎你都唔應反抗!(我唔係話差佬係甘呀!! 比喻咋!! 唔好惜題發揮!!) 因响你眼中係冇事非之分, 只有權力之分! 等於你老豆同你講乜你都話係岩都願意做一樣!
" l  a, B3 T, P8 S
5 w- ^3 I; s& e1 q有無得解?? 解咪就係有好既差佬, 但有更多衰既差佬.........同有好既市民同衰既市民囉!!
: R9 \+ t3 k+ R5 x$ c; g+ \9 S但响你眼中, 指出權力大既人既不事就等於唔好.......
5 C0 o2 J& r6 f
7 X8 q9 @3 K; l3 w; D% K% U& c9 |你甘叻, 好! 你吓到有一日你真係甘好彩俾人查而又遇著嗰啲死差佬又會點囉!
8 A6 Q6 P+ i0 Y/ t/ ~/ }$ n/ w* D/ {* Z1 B2 v% R9 ~+ x
個"死差婆"件事, 你又話佢處事公道態度良好兼有理喇!! 唉......針唔'吉'到肉就唔知痛......& r' K5 p6 ~" m0 m# x3 Y" I
但你既死硬派父權主義者......俾人'吉'....你都會話岩.......超! 講埋好舒服吖!!
作者: bengrace50    時間: 2005-9-4 12:42 AM

你send前,我amend左d野,你自己看看。
作者: HansChan    時間: 2005-9-4 12:42 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-4 12:30 AM:' V9 ^4 t( A0 I( ~; }$ X! `4 F

: B& B+ J# I2 S! @  J. p' b, ^2 b6 T% E+ B* Q- [
$ r! _; q9 a7 O# o; @; u
其實我一路都話,『一隻手是拍...
+ R) Z$ A0 x8 w: u, h
# u& }8 K% w& p- p/ B( |9 U你話自己靚仔唔會俾人查嘛!
' u5 A7 x1 _( O& {5 E6 S: q! {3 Z你學咩人扮大代啫!
$ N! a. j5 h: Y# J6 G你有乜資格呀!?得把口!!& q. g$ ~0 d+ U- T& J, T$ O0 D
(我明係討論.......但居於針唔'吉'到肉唔知痛既問題........版主你容許我甘講啦!!)
作者: bengrace50    時間: 2005-9-4 12:44 AM

Originally posted by HansChan at 2005-9-4 00:39:
$ L! o0 @* f) B( J$ j
- d  P1 d/ T1 [! r) ]' c, ], l2 d至於你哩啲, 自認靚仔所以冇人查....okay!!响你眼中俾得人查就樣衰囉!!! t4 N. P+ H' |+ s1 p
你哩啲父權主義死硬派.......差佬叫你食屎你都唔應反抗!(我唔係話差佬係甘呀!! 比喻咋!! 唔好惜題發揮!!) 因响你眼中係冇事非之分, 只有權力之分! 等於你老豆同你講乜你都話係岩都願意做一樣!
* N. Q* s+ N0 T/ ~  ^! j. w
, ^6 M# z6 T/ m6 @9 S
' ], }7 n/ h0 {" |9 `# j9 {你話自己靚仔唔會俾人查嘛!
$ L% I& r; t( e0 }& X1 w7 M你學咩人扮大代啫!9 s) @0 `9 U2 a$ c- z( v) ~
你有乜資格呀!?得把口!!( v' C* f6 v; g: @6 J
/ u& g8 [, q. b! z# T* h9 l
1 r/ s8 H6 _' w5 I6 c( t' o
呢種就是大學生的邏輯同說話方法?唔係嘛?! 你d說話態度似大學生嗎? 仲有無人講過自己靚仔,無俾人查過。  起碼路障就試過。呢度都好多人俾人查過(好似你咁係街俾人查就未),但是否就如你的結果? 講咁耐仲唔變,無得救!- Y% ^# ]0 m0 j/ q4 a
# `; j& p) h* U
[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-4 at 12:59 AM ]
作者: HansChan    時間: 2005-9-4 01:00 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-4 12:44 AM:" I$ c/ }* J7 w1 D! X4 I3 I

3 v) j. [5 x0 o* Z+ e1 ]9 {
* @6 \7 P/ y: t! G( Y; w呢種就是大學生的邏輯同說話方法...
( s! L8 }9 D7 D4 [" ~0 a- N我捂知你學歷去到邊, 亦冇興趣知!! A" Z9 I( K1 l" c* e0 t
但你既然以學歷來攻擊我, 我亦不防直說!!
3 Y% V  A6 W. h$ A0 }( Y你連邏輯都未搞清!!( M0 Z4 _" U/ }) }
你一味就死硬派父權主義......可以講係不分事非黑白, 一啲思想都冇!! 簡單黎講就唔明你讀書黎做乜!!0 n" T) c& Q) J, z/ R9 ?
至於你之前既騎牆派偉論.......出自第二個人口, 我都partly agree.......但居於你一直所講, 俾到出黎既表現, 係一個死硬派既(講咗百九幾次......打多幾隻字都費事再重覆!)同你自認靚仔差佬唔會查你, ......我會覺得你得把口多於一切.......
# p, T: O; K4 Q! i/ p我俾差佬查過好多次......好多我識既人都俾差佬查過.....我既經歷係十次有八次都係態度唔好既差人.....都會有兩次係有責任同有水準既好差人........
. E4 ], ?( E8 O/ u( Q我講出既例子當然係衰嗰啲........講出不滿嘛!!
" w% t: N$ G! v2 S& I  |% d, B! P我有乜理由會冇端端講"喂!! 我今日俾人查身份証呀!!個差人好好態度呀!!"甘吖???????
+ e8 Z5 q) p; z! V4 q0 @3 L: q你話自己靚仔唔會俾差佬查, 即你既立論都係以你自己諗或幻想作base........ 我是有講出好多例子既! 你話我講出黎態度唔好, okay!!因講起都火滾嘛!! 但事件係事實......要有唔同睇法係可以的!!8 |% [* w  A) ?, s1 _7 \7 r- \
甘我都好有興趣知道"死差婆事件"同"回校要搭的士事件"當中既所謂執法人員點絕對處事恰當有理, 同我就點不當同冇理囉!!' G% d' R( X; |% t9 o8 t' s

; E% y) T, p! \唉.........回到都唔知第幾個post.....你都唔講吓......就一味揾位入我, 連人咩學歷都唔放過......你又算係咩人呀??? 知識份子, 大理想思想家!
0 ]7 S" B0 s2 Q1 j+ [' |
% T9 a: F: W: M我响度講差佬不是既例子唔係响哩個topic開始, 响之前一個topic我己講好多! 可以有唔同睇法的!!但你嗰啲"唔係下嘛,甘就叫大學生"之類既說話可以稱之為混仗!! 我唔算大學生又如何??? 關你咩事??!!! 你要講我衰你用point去回應返差佬既嘢啦!!
/ f. ]/ W: C: D$ r& V: `* D, k% }8 f$ z
, ^4 p  d; q! R+ S+ T6 |講到而家你都仲係甘, 冇point兼唔清楚人講乜, 唔係下話你!!!!! (我只係甘講咋!! 從冇諗住改變你既死硬派乜乜為人!!!)
2 d# Y  A* \. U3 r( a; w' U
0 \. \6 R) S' o. S6 b/ x[ Last edited by HansChan on 2005-9-4 at 01:05 AM ]
作者: 絕風    時間: 2005-9-4 02:26 AM

Originally posted by 古剎之楓 at 2005-8-19 08:41 AM:
: {9 T# X& W$ u* m我個日都係咁la......我得14咋
8 S2 |7 P; m2 ~1 T  c唔夠歲數,你有無事?
作者: bengrace50    時間: 2005-9-4 10:34 AM

Originally posted by 絕風 at 2005-9-4 02:26:6 _, {/ ~% |6 R5 z
1 X# u% r% y2 R6 A* z; Z
人之作孽,莫甚於口。言語尖刻,必為人忌。
' A. N, Z6 ^( N! k  `- h
1 Q0 g0 _6 T$ a% C" o1 m2 w
7 [' I: l1 r6 R( f" \( M# M幾好
作者: rexhong2002    時間: 2005-9-5 11:39 PM

我都係我受害者,驚察也愛爆粗,查証時好合作,有d仲要串住o西,又乜又物,雖然都有唔少有禮
" y$ O) p4 l4 [! Q# i9 Q3 r+ e註:粉嶺果d
作者: bengrace50    時間: 2005-9-6 01:59 AM

Originally posted by rexhong2002 at 2005-9-5 23:39:
% r& W' D" ~" ~' Z) ?我都係我受害者,驚察也愛爆粗,查証時好合作,有d仲要串住o西,又乜又物,雖然都有唔少有禮* q% ?& R# }9 A# J
註:粉嶺果d
- ?" O. R' }/ _2 N8 O( T7 p5 M. j" j% w0 l0 W& O, e2 n: a
. s5 l1 w6 r! n: X; ]
那一行沒有敗類呀,你講給我知。 但如那位兄台與其他人說起時仍然火氣未燒,苦的只是自己,失禮的也是自己,而且很難令人相信他自己沒有責任。  況且就算他說的是真,但說警察都是壞蛋就太主觀。  難道陳球大貪污就要說土木工程的都是壞蛋貪污的?
作者: HansChan    時間: 2005-9-6 03:49 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-6 01:59 AM:! ^) d% _! y+ f" y0 T7 c7 E5 _
( y! Q) q) a6 e* e. C/ Q

6 ^  L# z% n% ~) c3 c% S" r6 T' r' z4 R
那一行沒有敗類呀,你講給我知...
, g' W) Y+ C' {+ N3 N7 g3 ~
最失禮莫過於'有人'又撩事鬥非, 講嘢扮晒大代....而又唔對人講緊啲乜.....自己發表一啲扮晒清高既理論但自己又乜都唔識.........1 f1 f( m  T' x- H; u8 S' L) `
究竟哩啲人以為自己係聖人定還是同十個八 個都係甘既香港差佬一樣"自以為是"???????
作者: bengrace50    時間: 2005-9-6 04:12 PM

同你講道理想你『下下火』就叫扮清高『扮晒大代』扮聖人? & U0 @# D' x1 w! x

: B* b/ u' N8 Q1 ^% @7 x7 n" Q6 A; g怪唔得你被警察查親都咁多麻煩野啦!  真正是好心對你都無用,因為你好野是唔鍾意聽,咁你叫D警察同你講乜好? 唔該、你好、麻煩你.....甚至同你解釋大道理點解check你你都唔鍾意聽,因為到時你又會有理由發脾四(你依家都未下火,己是證明).....你話同你講乜好,咁佢地咪為有同你講D你覺得唔好聽的說話囉。 呢個世界好簡單,你點對人,人點對你。 0 x3 w3 h4 D' M" u# O
# y5 U$ p6 f. v& h) s
十足我老闆同我講個經歷,佢同我講,有次佢同佢上司講到有次工作完結,老闆讚佢,咁佢就話:『都係你領導有方』。  2 D' k$ p& \7 M% H7 v0 S
+ ~) ^4 b2 B; z( q6 Z7 e( @5 ]# U
點知老闆當眾同佢講:『你咁快擦鞋?』, @/ ^2 ~& g8 j$ w. L

9 D  T3 V5 Z1 Z2 l+ V. Q我老闆就即時好怒回應:『得體的場合說得體的說話是應該的。 好聽得體的說話你唔鍾意聽,唔通叫我同你講《我小你咩》?』

8 ?2 a# m; N; g3 ~" i: C4 w
2 c) p4 M% D7 a  M0 S佢老闆就好怒,但都無話可說。
4 Y/ L. S1 O6 s# }0 y" m5 J* U! V! N* h& l. N

3 g, S5 e) x7 y/ f1 y『人之作孽,莫甚於口。言語尖刻,必為人忌。  』你自己諗諗以上故事對你的啟發啦,唔好諗錯以為我罵你,如果你咁諗我無話可說,不過我想都是如此。  你都無得救。  不過我都估到你又會覆番我話:『我有無得救關你乜叉野事呀....你又好好咩.........之類』,唉。  無你咁好氣。4 f+ ]$ }- t5 s* t; z
  v( h8 E; M+ j) o+ x* N
[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-6 at 04:24 PM ]
作者: HansChan    時間: 2005-9-6 05:28 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-6 04:12 PM:
: Z- o- F+ V! N5 ^/ z3 I$ K. b' X1 M同你講道理想你『下下火』就叫扮清高...
! ]' V7 E' X6 K( t3 H1 P聖人教誨你哋要聽!! 知冇??5 y; B( B  H9 }( d8 ^, b: m
有啲人九唔搭八, 以為自己好有道理......同我公司班o靚差唔多! 個個講到自己同個客幾熟幾熟......叫佢拎生意返黎就哩樣問題嗰樣問題!, A; Z) q& H8 f2 E2 B* Q
始終有啲人滿口仁義道德, 以為自己字字真言......實情發生乜事都未知......好似一個唔識游水既人去教人游水甘......一味得個講字!!!叫佢分析吓某啲嘢啦, 就乜都係人哋有問題先.....唔該都冇聲轉移咗件事落第二度.........
+ M/ X: O; z9 N+ M0 T3 D唉.......我未見過真正既聖人, 我唔知係唔係個個聖人都係把口就天下無敵.....做就乜乜伸真囉!!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0