標題: 辦公室之苦[月+] [打印本頁]

作者: research2005010    時間: 2005-8-25 08:07 PM     標題: 辦公室之苦[月+]

老細好鍾意偏幫佢間教會d人, 好唔公平, 有錢的OT就係佢間教會的靚仔做晒, 無錢的就分晒俾一個姐姐 (average OL樣)
, o% _7 R+ A9 ?( ?3 M1 N
" Z2 X8 `3 L9 K各位不如分享一下你地類似的經驗或者其他的辦公室苦事7 m$ D& ~- |* H( t4 T
1 \$ o8 p0 h% K2 c' m; b& h* N
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-8-26 at 08:06 PM ]
作者: astepor    時間: 2005-8-25 09:30 PM

la d都5係有乜特別,因為我2前返教會(我依家死都5返),個e生傳道講到明,如果有2個病人同時入院,佢會立即去救個信教先.
! c. ]/ H8 e' Y* p所謂信教既人,我覺得重衰過d壞人,因當佢地做一d衰野(即只不合道德又不是非法),佢地就會羅聖經既乜乜段去為自己辯護,講到理直氣壯.
作者: research2005010    時間: 2005-8-25 09:33 PM

咁都得? 唔係應該救危險d那一位先?
作者: 史艷文2    時間: 2005-8-25 11:33 PM

我以前個阿頭係基督徒,佢將D汙糟邋遢同粗重功夫叫晒我做,
' o8 [, Q6 I5 x7 o佢自己人既就唔駛點做,呢個仆街基督徒,收受利益,叫雞,9 n. U) O% B6 p: ~8 X4 M( ~
在公司鈎人老婆,欺上瞞下,見你得閒D佢都唔中意.6 d9 C5 ?) l1 w7 }# ~2 ^" T, Z$ b
大家一齊食飯,佢祈禱,都要大家唔准郁唔准出聲,
; i/ Y( p9 D# ~: }7 W' o* k7 s+ ^咁神心!!!又做埋咁多衰嘢!!!把口仲仁,義,道,德!!!我呸!!!!!!!!!!!!
9 d  E6 }. z3 I3 `% D佢叫Victory Wong(黃X光)個老婆叫李X玲,家住粉嶺!
8 J( P1 q% E& \3 _
7 }" c2 f8 V  A" W[ Last edited by 史艷文2 on 2005-8-25 at 11:36 PM ]
作者: 死仔飽    時間: 2005-8-26 03:08 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-8-25 11:33 PM:3 e- q' v. ?' }
我以前個阿頭係基督徒,佢將D汙糟邋遢...
. }5 s  w6 w9 K  M# b

* z& Z" K% O/ z$ ?0 ]- h' [, M+ H. E& I. v
算吧啦, 有d 基督徒係咁.....) p2 D, N) {4 A! }
& ^4 I3 W) {$ x8 Q  K
口講一套, 做就另一套.......# s- m0 n% a2 {1 j- M
& f3 W" J1 `+ W9 l& ]: A6 [! T5 [
又會有d 信主就有friend做, 唔信就招呼都唔打,
  V- E0 r; K* F/ I( H" J- U; K% `) X! }3 |1 O
如果你既另一半唔係信主既, 9 y7 f8 O5 l, w1 S
) ?2 i9 M& ]# m; B$ P
教會既人就會叫你既另一半一齊信 or 同佢分手...+ E+ k7 d1 Y) i- I( h

" F' t2 }% L+ U# g. O, j4 F真係見怪不怪....
4 n7 V3 Y. ^: p8 n
4 C: A  r! ~6 y我唔係話全基督徒都係咁, 但係有一部份基督徒有咁既情況
$ @' d3 j- F& L2 D" _
4 S) c' A9 J# q有時真係...我舊公司信印度教果d 差差真係仲nice......5 [0 A# \! k' J3 h7 I) V2 t
* o9 q4 I7 `7 C* d' s! Z
at least 唔會因為係唔知佢個教而會有歧視
作者: waterfire    時間: 2005-8-26 05:43 AM

一樣米養百樣人% {/ b3 n. D8 g" b
唔係話個個信教都係咁
5 l* Q7 g% j: u我都見過一d 真係好誠心, 對每個人都好好ge 人
' {: K8 u5 j- ]: E) I, r" m但我好歧視一d 麻目信教ge 人, 可以話佢信錯教
作者: 史艷文2    時間: 2005-8-26 11:37 AM

嗰條友D嘢我講一部份咋!' B; |/ u# n2 O. S( h- J+ b6 {
如果講晒,起碼寫15000字!
作者: rest365days    時間: 2005-8-26 12:00 PM

"辦公室之苦"....... 借題發揮? :cool:
作者: research2005010    時間: 2005-8-26 01:56 PM

如果你覺得此標題有問題, 請問你是否有更好提議?
作者: gundamman678    時間: 2005-8-26 02:00 PM

信教唔係唔好,只不過係有d人資質有限,信左教又但識d唔識d,歪曲既d道理!2 n2 K8 ~+ C) ~+ I( t9 {
好似上述個醫生咁,有乜理由係救個信教先?? 乜聖經教人係咁架咩??- V- N9 T7 ~5 E( q5 Z1 @5 p# S0 C. r

3 J9 q+ M: X* T2 s! X% H/ J8 k[ Last edited by gundamman678 on 2005-8-26 at 02:01 PM ]
作者: astepor    時間: 2005-8-26 04:15 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-25 09:33 PM:" u2 b; q: y3 U3 C: p; A7 C/ ?
咁都得? 唔係應該救危險d那一位先?
% ]- \5 y* {0 G  O詳情,個e生傳道係講左:如果有2個人同時離我間e院,我都會救個信教先,我地都係主裡面既弟兄姊妹,其實神都係咁既邏輯,信佢既,認佢係唯一既真神,佢就會寬恕你以前所做過既罪,.......<以下刪幾百個字>
作者: gundamman678    時間: 2005-8-26 07:41 PM

Originally posted by astepor at 2005-8-26 04:15 PM:
* A' q( N" J  H
; q; e& J6 ]! @& G9 F! {$ x5 `詳情,個e生傳道係講左:如果有2個人...
) q+ p" Q" T: T9 @' p
2 h4 W* A* [6 [) G; {
咁都唔成理由啦......救人不是不分對方是誰,就算是罪大惡既人,有危急時都要救架咩?
3 t6 w& Q  ]6 K4 a呢d人做乜醫生.......?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0