標題: [8/27吹水加分題]七歲小朋友慘被冷血兇徒.... [打印本頁]

作者: iad    時間: 2005-8-26 05:59 AM     標題: [8/27吹水加分題]七歲小朋友慘被冷血兇徒....

現今社會令人髮指,小朋友都唔放過
4 e# }. \6 Z# K* ?, i6 b+ g% S2個人兇殘,冷血無情....
0 W% s: d. b; ?" ~/ R睇完之後個令我眼濕濕,小朋友隻手可能會永久殘廢...
2 Y) }. m8 `4 P* Q3 q( |! L. x& }" f
[ Last edited by sfxc0000 on 2005-8-26 at 09:09 PM ]
作者: gundamman678    時間: 2005-8-26 10:02 AM

應該是熟人所為........希望警方會追緝到!
作者: tintintinf2    時間: 2005-8-26 11:25 AM

但係個細路..咁都斬唔死...算大命
作者: 3nine    時間: 2005-8-26 09:23 PM     標題: 七歲男童被斬

請各方義士提供線索
作者: research2005010    時間: 2005-8-26 09:32 PM

今日新聞?邊度發生?
作者: suntan    時間: 2005-8-26 09:35 PM

睇新聞, 真係恐怖. 都唔知有冇攪錯, 斬都斬果個債仔老豆, 點會咁忍心斬個7 歲靚仔. 希望快o的緝拿真兇!
作者: research2005010    時間: 2005-8-26 09:36 PM

如此追債手段? 係邊一間財務公司 ? 邦民? UA? 安信?
作者: suntan    時間: 2005-8-26 09:37 PM

睇新聞, 真係恐怖. 都唔知有冇攪錯, 斬都斬果個債仔老豆, 點會咁忍心斬個7 歲靚仔. 希望快o的緝拿真兇!
作者: 月月鳥    時間: 2005-8-26 10:05 PM

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=76413&fpage=1
- V$ H6 E$ Y! Q4 W- L
! g3 m- U! j% T* lwelcome
作者: research2005010    時間: 2005-8-26 10:07 PM

江湖規矩, 禍不及妻兒... ...
作者: 誠    時間: 2005-8-26 10:12 PM

Originally posted by research2005010 at 26-8-2005 21:36:
; i+ g+ r  V, E0 W7 h如此追債手段? 係邊一間財務公司 ? 邦民? UA? 安信?
, w$ C$ X' m( D1 {3 I% c
唔會掛, 一定係d外圍或者d大耳窿做嘅啦.2 a/ |! s+ y8 ?% \! ?& C# a" ^
人神共憤
作者: tonykwl    時間: 2005-8-26 10:21 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-26 10:07 PM:  [& [- E5 s  w
江湖規矩, 禍不及妻兒... ...
! X8 f: `9 k' E) v* a8 @% v# O8 g2 J6 n7 @- t1 Z
係囉, 真係無良~!
作者: 查比    時間: 2005-8-26 10:58 PM

個靚仔好勁,眼淚都唔流一滴,仲要係7歲!!!!!
作者: pakho    時間: 2005-8-26 10:59 PM

人渣,細路都唔放過
作者: kk4683    時間: 2005-8-26 11:00 PM

點都好
5 v- I$ w$ z0 T! i# K% ~+ B& p都唔駛斬到個細路咁傷呀1 h! f" I. u  p/ G/ _
d人真係冷血架
作者: Eddie14    時間: 2005-8-26 11:07 PM

but it might not be caused by oweingmoney. The boy had a fight at school and broke a person head, it is possible that the person's family might have a gangster background, and they knived this kid as a revenge for that person. So i think they should start investigate with the kid at school who got hurt by the boy
作者: 丹山    時間: 2005-8-27 12:58 AM

講真 我擒晚半聽到收音機都覺得好嬲 有種覺得果d人真係好應該死
% U8 W2 a( @/ A. v第二日睇埋新聞見個細路傷成咁 就更加覺得 原來 有d人真係應該死5 W6 ]2 i+ H5 @
係即死 唔應該比機會佢地
作者: hotimmy007    時間: 2005-8-27 03:26 AM

我睇到新聞
7 n& i. y$ H# c; a8 r# k有d驚驚地,毛骨悚然
5 m# U) P. o8 {6 X7 i個小朋友比人砍成咁( }, R# G0 F+ m4 l
希望警方快d捉到個兇手
+ i# [7 O+ m3 [and希望小朋友無事4 Z8 h5 V( v# b3 n8 @
開開心心繼續生活
作者: bengrace50    時間: 2005-8-27 07:07 PM

無論前世有什麼恩怨、無論其家人對你做了什麼,縱使是接受這個『生意』去傷人的受託者,對一個七歲小朋友做出如此行為,真的連打鈀打嫌浪費子彈,用碎肉機打成肉漿餵狗,相信狗也嫌臭!  所謂罪不及家人,這種『下地獄的』是所有人的公敵!
作者: hayatokasami    時間: 2005-8-27 11:07 PM

其實我覺得呢單野未必咁簡單,可能係佢父母同人有仇,仲要係深仇大恨,如果唔係人地點會用刀斬你咁大鑊,仲要斬個仔添,真係聽到都心寒.; Y( J1 K$ ]; T8 Y# t( n% @/ ~3 }
就算人地真係得罪左你都唔駛斬人la,更何況係斬人個仔!?我都唔明個人見到個7歲小朋友點解可以忍心斬落去,仲要斬六刀,刀刀都深到見骨,好明顯真係想命,如果個小朋友隻手好返之後真係有咩後遺症話咁就一世ga la,七歲就要受d咁苦,唉!2 D7 N" n6 ?3 Q/ X9 l1 o& z
禍不及妻兒,將一個同自己無仇無怨小朋友斬成咁真係令人髮指!
作者: Heymen    時間: 2005-8-28 01:28 AM

斬人個個一定 同佢父母有野啦, 就算當佢點錯相, 都唔會點左個7歲啦, 佢仲要把刀包哂布, 一D淨返用黎check 身分既野冇
作者: red16    時間: 2005-8-29 07:21 AM

是啊,这条新闻,我也看到了....寒啊.....
- Z1 e/ t( u  `0 q) C  V不过我相信,警方一定能够抓到凶徒的
作者: mingP    時間: 2005-8-29 05:02 PM

其实见到这个新闻的人应该都会觉得这个小朋友很可怜吧............
/ G1 I+ f9 ^, F, Y1 f2 m  t我想不到那两个“兽心病狂”的人既然这样对待一个只有7岁的小朋友。
4 h3 m6 T, C& Q% k9 k7 @看新闻说那小孩的手可能会残废就觉得那两个凶徒心里过以的去吗???
4 Z# a) Z! ~, K; v6 e3 Z新闻还说那两个凶徒可能是那小朋友的亲戚,心里在想,如果真的是自己亲戚所为,; x, V! d7 k( N. x  ~
那这个小孩不是太可怜了吗??
6 D9 B& [7 n- R" G$ ?$ V+ j( Q3 \# @. M1 k9 q" I
希望那个小朋友能早日康复和早点走出阴影,
, L7 f) g6 m$ E* q6 o) i还有希望早点找到那两个可恶的凶徒!!!
作者: bigfish    時間: 2005-8-30 01:35 AM

今日睇新聞, 開始懷疑會唔會係熟人所為, 可能佢得罪左佢繼母班親戚, so 惹來教訓6 X2 {" F' Q9 [, ~- e
前幾個月佢已經遭到幾次襲擊, 呢d 似係兇手煙幕, 等人以為只不過係尋仇咁簡單, 查實就係冷血o既家庭糾紛  X& r' h: O4 W1 j
點都好, 希望賢仔可以康復, 仲希望真兇可以落網, 安排個心理醫生俾佢做個正常人兼補償返賢仔失去o既一切啦
作者: SEEK    時間: 2005-8-30 02:35 AM

小朋友是無辜的!
作者: 幻影小子    時間: 2005-8-30 09:25 PM

當我睇左依篇新聞之後...我覺得要個小朋友咁細個! }  e; O; K2 I7 S9 z3 W
就要受d咁既經歷...真係唔係一件好事...希望佢唔好
6 o2 t! y9 X% d- ]# I& L7 R( v因呢件事...就係佢個生命之中...加上呢d咁既童年陰
: W  H$ ^  Q9 B' t( n影...對佢日後既人生...有一個唔好既影響...我都唔明
- H7 a% F$ U7 [$ F  w點解呢兩個人同個主使竟然可以咁冷血...連一個小朋
; Y8 ?/ K! N+ u& O5 q  }6 C! ?3 c友都唔放過...唔通佢地冇諗過...如果佢地細過個陣都, F8 F8 w* Z3 D7 p8 e( d" v* i8 Z
試過比人劈...咁會點呀?!...就算人地得罪佢地...都唔* ]! [1 ]3 X( v, u# W
關個小朋友事啦...咁細個...就算係個小朋友得罪佢地
+ M# s9 m4 [/ }' I0 J! n5 T1 e...咁細個...佢做到d乜呀??...都唔洗搵人來劈佢啦.....
作者: long winer    時間: 2005-8-30 09:29 PM

咁樣同誅九族冇乜分別,咁文明嘅社會有d咁落後嘅事發生,真悲哀
! @* n# n2 ?  l  H, S
( n; K* s( Y  _希望賢仔快d好返啦!!!
作者: jordi    時間: 2005-8-31 12:36 AM

凡事有因就有果 ! . d6 J) {) v; P1 e. h
只不過果就報左係小孩身上 .....
6 O8 r9 o$ H8 l) I$ P6 g: z/ ^收數佬 , 要劈就劈個債仔 !
作者: 你話呢    時間: 2005-8-31 02:05 AM

如果兇徒係要攞佢條命,就唔斬佢隻手啦,分分鐘既呃大家既慈善$$
作者: joseph1234    時間: 2005-8-31 05:46 AM

個小朋友咁細個無啦啦受d咁既苦已經好慘,不過我今日o係yahoo個新聞留言版見到d人渣既留言仲火滾。佢話個小朋友受o個幾刀又有人送禮物﹑又有明星探佢,好幸福喎﹗呢d人渣你完全唔明佢咩構造﹗一個咁細小朋友都要妒忌﹗仲講埋d大言不慚既野,真係係人聽到都想去斬佢,等佢都幸福埋一份﹗' {! N. q% j1 g! `6 k
8 o0 v5 P5 l0 v) f
有人話認為傳媒過份渲染﹑又話驚其他人為左得到d類似既待遇自殘身體云云。大佬﹗個小朋友上晒報紙而家會好開心啦肯定﹗全香港報紙都講緊佢爸爸有幾爛賭累屋企,個小朋友唔慌好受lor﹗俾條生路人行下好喎﹗仲有﹗自殘根本唔會得到人同情﹗
  M# H2 g2 c8 c% Z
- P+ D$ j4 z7 ~4 G) H真係講起都火滾。最火滾真係有d冷血人﹗乜Q都講得出﹗
作者: iad    時間: 2005-8-31 08:34 AM

味係,無論小朋友大朋友老人家見到賢仔甘可憐比人砍,應該出只一顆真心關懷同情..
2 q5 `! M$ v# S" W為什麼有禮物送有明星探好幸福呢, 每一個人係平等的,kelly係明星也好不是也好,佢真係會探賢仔.我信kelly真好有愛心的....8 o9 O. a/ ]+ y
妒忌賢仔有甘多好處..我心信有禮物送有明星探係大家可以出一份心意為賢仔打氣支持佢,
" Y  A/ ]" D  W0 T黎d野唔可以(黎保*)一位7歲小朋友既童年既陰影.....6 X6 A' n* y2 h" n) g

1 b5 N" ?* O7 _6 d. n+ E0 @7 zps個2條斬人既仆街早死早著....你死左打落第18層地獄係秒秒都比牛頭馬面斬賓周紅燒炸春袋# \* K2 Y2 J  {( [
炸完要自己食返...
  \- w( ~% B5 \' j( N6 q" s0 ]' V9 L7 L
希望賢仔身體健康
作者: rest365days    時間: 2005-9-1 09:02 AM

尋晚拉咗個繼母, 刀手, 同埋的士司機. 警方用"拘捕"字眼, 應該夠哂料做野.
作者: anthonypoon    時間: 2005-9-1 08:09 PM

果個人都變態ge  {, E/ I/ x( A
拉佢上大陸打[把]啦2 n% V1 \: u6 O) Y  g
真係點解會有d咁pk ge人
作者: bigfish    時間: 2005-9-2 12:34 AM

Originally posted by bigfish at 2005-8-30 01:35 AM:
' S; f4 l$ d) c+ m今日睇新聞, 開始懷疑會唔會係熟人所...
2 N8 y5 M2 x- U
估中左喎, 會唔會有分加呢??

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0