標題: 覺得日文定係韓文比較難呀? [打印本頁]

作者: hongkongpeople    時間: 2005-8-29 12:50 AM     標題: 覺得日文定係韓文比較難呀?

覺得日文定係韓文比較難呀?唔知有幾多人係學緊日文同韓文呢?
作者: nanami_04    時間: 2005-8-29 12:54 AM

個人應為 韓文 難好多....
8 G2 _" L+ j& Q
" J1 }+ o) C- }+ A; C+ d) z1 c  g原因...少接觸! I% W% V( ?7 J- d7 |' C2 v+ x

" Z2 G3 L; E# m0 C- ~  z我上年讀書o個陣有日文讀..不過係最最最最最最最最最最最最最基本既50音同埋 1 d 簡單既拼音...再加上 e+ 既 games 大部份都係日文...令到日文好似易過韓咁...
作者: 446622    時間: 2005-8-29 01:49 AM

係呀,我都覺得日文比韓文易,
+ V4 Y4 e8 i0 w" j1 ^/ H因為韓文d字好難睇,亦無得估下,好難跟到發音,
4 X9 r( t8 ?# a( R# P8 b想學都比較難.呢個國家問題,想外國人投資都好難啦.
作者: Rika    時間: 2005-8-29 02:42 AM

打機成日見到日文,又有漢字,韓文太難寫又唔多接觸,韓文好似難D
作者: Gretzky    時間: 2005-8-29 04:16 AM

日文易學難精,韓文難學難精。" [) [) `; n; }$ t, T
- a  m0 X* X4 N% q
But Koren is a beautiful language...sounds very good to the ear.
作者: fmchelloauntie    時間: 2005-8-29 02:45 PM

學過日文,同埋有唔少korean 朋友...
& }$ g) k) D9 L, w( @: @7 P0 t日文如果有心學係真係好易...& h. j4 r6 R( b  ^& a
korean 既發音,其實都幾似日文...唔會太難講...不過要識寫就幾難..
作者: gundamman678    時間: 2005-8-29 06:19 PM

個人覺得韓文同泰文一樣咁"蹺"口!
作者: 風刃    時間: 2005-8-31 01:13 AM

嘿~ 點解唔整埋投票.....
作者: SEEK    時間: 2005-8-31 01:16 PM

學過日文,易好多,韓文好難聽,D字又難寫!
作者: hongkongpeople    時間: 2005-9-1 12:11 AM

seek 點解會覺得韓文好難聽呢????
作者: SEEK    時間: 2005-9-1 04:33 AM

Originally posted by hongkongpeople at 2005-9-1 12:11 AM:* }, I  R2 r" K% S$ y) a
seek 點解會覺得韓文好難聽呢????
7 i) O- s( T7 k. n; ?* k% B& ?6 _
" H) o! P) {2 @1 |7 i
個人感覺~冇得解!
作者: men    時間: 2005-9-1 10:32 AM

日文有漢字,look like easy
作者: hongkongpeople    時間: 2005-9-2 12:38 AM

有部份日文的漢字同中國的漢字意思上係有頗大出入架
作者: fmchelloauntie    時間: 2005-9-2 05:27 PM

Originally posted by hongkongpeople at 2005-9-2 12:38 AM:
! x% q% ?0 E7 \. F* N有部份日文的漢字同中國的漢字意思上係有頗大出入架
& }, J7 {, e+ [. S+ n; e1 v" d正確...仲有如果要識哂日文漢字既讀音,真係記死你...
作者: skjeiw    時間: 2005-9-4 07:09 PM

d人話學完日文再學韓文係超易架...我學緊日文...遲d先學韓文
作者: kaixinren    時間: 2005-9-4 08:58 PM

日文睇起來繫容易,但語法同敬語十分難!
作者: hongkongpeople    時間: 2005-9-4 11:58 PM

d人話學完日文再學韓文係超易架??????真係唔係好覺喎.........

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0