標題: 大家黎評下理 [打印本頁]

作者: 細水水    時間: 2005-9-8 11:59 PM     標題: 大家黎評下理

今日我3點半返到屋企打機..
1 d' t% e' n) y6 l2 q& v一路聽到d"咯咯"聲..
+ k7 B+ ^: h6 ?1 w9 d1 e$ j跟住4點半..正當我開槍打緊人既時候..
* [& d3 k$ B6 m- J4 L"砰"一聲...好x街咁..估中左..張床有玻璃碎
: W3 P3 r) S; ]5 s7 d床隔離係窗...一開窗廉...裂到蜘蛛網咁..6 g4 O- s- z4 P% ]4 r  }
右下角有個hole...一路裂落去..8 h( y3 P/ g- d' l( @
起初以為上面裝修..但睇過無可能...! p: ^# _! l2 L/ D% Q# U
搵管理處幫手
& z4 Q5 @0 {" ?2 K最後得出幾個可能性:: q1 E8 `0 y. S2 x9 Q7 v
1.下面遊樂場d細佬用石2 d3 F: W. q  M& b
2.或用氣槍) y* b7 ]( n* C/ X$ u" G- f( R
3.對面個座用氣槍
) O4 ~5 e' L/ z5 E4 \' E4.上面好高有人掉野..撞中出面條橫樑..返彈入黎..  }  A# |. F  i% \

+ ]3 h' Z- q! k" a6 N- R2 x我住2樓...公屋' W( e" p/ G; e7 d' ?
房屋處用左d好高超既推卸責任技術推哂..
) W- S1 e, _* w" V2 {' C( A0 q0 G2 X. J相影左..案備左..乜都無..窗要自己俾錢整...4 f! K6 {0 e) H; A" R" K' a" j, n
+ \+ T$ O4 d: s; a( E3 q
而家個窗仲不斷慢慢裂緊..
5 O( c# o1 p  H; f經已裂到最大個塊唔大過一毫子..: x! G5 Q5 E& M0 g- Y
之前近hole個位仲好長架..而家裂成一塊塊..
+ q" Z! S- I* z, V$ d# Q8 k0 v( C5 p, u
而家我一直幾個鐘d毛管仲豎起哂...訓要訓廳..
1 Y8 `' d; |' y9 }" M0 D+ T3 y/ ]( N1 A
你話d房屋處係咪人...
; V1 [) M# H# P責任唔負..唔搵人幫我地整..打發左我地就算..8 S' |' m3 o6 q- i+ N% m* _$ R
我住左2個月就咁..咁住2年咪俾人用炸彈炸?!!!!
作者: research2005010    時間: 2005-9-9 12:02 AM

報警行嗎?
作者: 細水水    時間: 2005-9-9 12:03 AM

報警佢至多咪話你俾人惡作劇跟住收工
作者: research2005010    時間: 2005-9-9 12:04 AM

跟住打去東方
作者: gundamman678    時間: 2005-9-9 12:10 AM

一路投訴落去! 佢地係咁架啦,推得就推,你就繼續煩到佢肯做野,再唔係搵區議員出面迫下佢地~~
作者: 細水水    時間: 2005-9-9 12:11 AM

咁...都要整返塊窗架...仲裂緊..
作者: gundamman678    時間: 2005-9-9 12:14 AM

或者係窗門扯白旗投降,可能襲擊者會罷手~~
8 R2 Q& ~* a7 \& f1 W- _2 ?
8 i+ e1 x$ }1 Y5 X) g' H* Y[ Last edited by gundamman678 on 2005-9-9 at 12:16 AM ]
作者: research2005010    時間: 2005-9-9 12:15 AM

投訴左, 受理左先好整, 唔係一句:「無證據證明你講的說話」就可以close file
作者: Killer6234    時間: 2005-9-9 12:16 AM

Originally posted by 細水水 at 2005-9-9 00:11:
% [+ C) R9 _4 X# ^咁...都要整返塊窗架...仲裂緊..
3 N9 [$ ^/ b; M- d& @4 I; x# T
拎牛皮紙貼住先啦跌出黎就麻煩嫁啦
8 J8 X0 N8 A1 k* G" C  Z0 n將件事搞大佢,有咁大搞咁等佢地冇得推. h6 s* U* q4 ^3 z
捉唔到人我諗房處都會俾番錢你搞好佢既
作者: research2005010    時間: 2005-9-9 12:20 AM

房處出錢又好似難d? 話晒呢d都係狙擊手, d管理員棍都無一支
作者: Killer6234    時間: 2005-9-9 12:23 AM

個人意見~~~" U2 ~+ e1 o: B4 {4 H& d

" a% ?( C: ?. A" I# S屋我都住左成十年,開頭住都有同你差唔多既諗法/ ^$ d0 @' ?: d& q7 l1 B$ W
但係住落左就知道一樣野,住屋唔想俾人搞得兩個方法
% V) u' k- V5 x6 S0 w7 @0 f9 j+ o" w1 F5 A+ q& ^* T
1:一係搵d差唔多年幾又係住呢條既人做fd,朋友多自然就有幫拖啦9 h+ s) H" g* u
2:唔想俾人恰就係做恰人果個,有咁惡做到咁惡,仲要搵到d入面大佬黎照* P/ ^3 G, M' F+ m5 k" F
! Q, ]* [6 Z8 y$ v0 p7 L" J/ k
以上個人意見....唔o岩聽唔好見怪
作者: 細水水    時間: 2005-9-9 12:31 AM

1.放心..佢地影哂相..好多管理員都知..  A, P) e, C+ y$ }9 c8 u8 {- y7 o3 C
+ X/ x6 @& q1 V3 D2 N
2.都話佢裂哂..貼住我驚會整散佢..
作者: Killer6234    時間: 2005-9-9 12:35 AM

貼住佢係等佢跌出黎都唔會四圍係,唔貼一跌就好惡搞% |4 m! a1 j0 X  i+ P  X6 ^
3 a/ _' S9 r: ]; W" Z
管理員知冇差用嫁,你要再搞大d不過要慢慢黎唔好跳級
作者: bengrace50    時間: 2005-9-9 12:43 AM

Originally posted by 細水水 at 2005-9-8 23:59:
( Z! ]$ D1 |: C( P9 M# A8 U今日我3點半返到屋企打機..
+ |$ S$ P( z) B4 X0 @一路聽到...
' u6 s% f- E) M% Z1 u0 Z( G& z9 B$ c5 G4 H
呢D就算證明到是被人打爛,到是只係證明到是刑事案件,最多搵人拉人。  房處是大業主,法例上大業主是負責維修主要結構。9 w2 u8 ^) R( l1 h+ T/ [  C  w
' R0 |" i- Z+ ^4 L0 `* S
你應該是報警而不是找房處。佢地在這方面無用,也無能為力。
" F* S, s. c7 z: @% M& M& ~4 K* `" p8 @5 @5 t
[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-9 at 12:56 AM ]
作者: 細水水    時間: 2005-9-9 01:10 AM

應該係槍..+ B4 d. W/ f; q, {' c9 f; k% @
對面得4個單位..9 y3 \/ q- G1 }! Q3 g8 m: U
* S( ^0 n/ E8 n" M5 ~
聽日去報警
作者: ciger    時間: 2005-9-9 01:13 AM

房署租約有冇講明這種情況誰負責出錢修理
作者: bengrace50    時間: 2005-9-9 01:17 AM

Originally posted by ciger at 2005-9-9 01:13:
8 ]% g6 c) z/ W房署租約有冇講明這種情況誰負責出錢修理
# x7 O9 z/ h9 {: ?/ R9 n7 L# V& s) z; N3 b4 I( T6 q2 ^+ Q
咁又唔知,因為小弟未住過公屋。 但按一般的房地產法例慣例是業主負責,但仍會依雙方合約內容為準,所以你仍然要睇番合約點講。! G- D3 L: H  F: m0 A9 E7 v
8 U4 j6 X' ^5 w1 v% L4 O
[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-9 at 01:26 AM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-9 01:19 AM

Originally posted by 細水水 at 2005-9-9 01:10:
; u! T( o; X0 o) g應該係槍..
2 n3 [! B9 Q3 B, @對面得4個單位..7 A- F; t3 U8 v, B0 l8 E! c

, i7 c6 K( T  j聽日去報警
! o$ p8 R& m9 H' B4 C2 B

( W2 E4 |8 x2 z) F" ~: O這樣肯定是刑事壞,你要準備用上4-5個鐘等CID同你錄口供。 你千析唔好掉左d碎片同用其它野攪塊窗同d玻璃,因為CID要收番來做證物的。+ ~) X) q3 r; m1 Y+ A! O$ K. K

, Q7 O4 G; D# c  e[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-9 at 01:24 AM ]
作者: 史艷文2    時間: 2005-9-9 02:01 AM

氣槍應該冇咁好力?$ k" R- c$ }6 {! ]- n# T
如果係,子彈應該入咗屋.
- l' M+ Z% S! V9 K  N' c2 s( ]4 c: ~! F2 H$ J
我估係用丫义射石仔.
作者: Killer6234    時間: 2005-9-9 02:37 AM

其實我都試過差唔多既野,果陣就係有班o靚仔係大堂踢波
' {; z8 M4 }5 O) {7 \" @$ e7 M兜個波射爆左個氣窗,一開門成班細路已經散晒水啦9 r3 |/ g, z, D
報警.....差佬上黎問你幾句影兩張相就話會查5 Q5 h! s  O8 G& f0 Z3 S) U( L
最串就係講左句『係爛左隻窗姐又整唔到人,算啦』1 h; v1 t9 ?: ^0 G
結果查條毛~~後尾係搵人交幾件細路仔出黎先搵到佢地
. E6 m5 ]) f- v+ ~0 e# z; ?
  ?2 X4 P! M# N+ r5 p不過報個警都係好既~~可能而家既差佬好過以前既:cool:
作者: charlie007    時間: 2005-9-9 02:51 AM

Originally posted by Killer6234 at 2005-9-9 02:37 AM:
" w* x/ m; d  {' {/ k$ j# O其實我都試過差唔多既野,果陣就係有班...
5 b7 C8 l8 @3 o8 q0 _
報警都冇用,冇人受傷差佬都唔會點做野
作者: bengrace50    時間: 2005-9-9 03:52 AM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-9-9 02:01:+ A8 F/ w- ^6 f/ i2 K% I2 D
氣槍應該冇咁好力?
1 O  I  `& T: X8 V/ Z" `" e如果係,子彈應該入咗屋.
4 _+ ^/ E- o! a7 `; r% m
  ~: y% U& x* q' i' K我估係用丫义射石仔.
' J# w& }% C0 S0 I- P' t2 n) q0 ]

4 c" c7 ~. L) M) g  x你唔好以為呀,超過2焦耳d氣槍連氣水罐都打穿ga
作者: bengrace50    時間: 2005-9-9 03:53 AM

Originally posted by charlie007 at 2005-9-9 02:51:( ~& G# w- T  Y% V

: h2 |' A* k4 G% f, E( ?報警都冇用,冇人受傷差佬都唔會點做野
7 V1 [$ R% O0 s/ }1 {# i
1 ^( e. n: I6 ]4 S邊個講ga, 刑事壞警察一定要接,仲一定會由CID查。 唔知就唔好亂估。
' V. A# E, u# T, K$ m' H. P; I7 f  t3 N
[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-9 at 03:56 AM ]
作者: bengrace50    時間: 2005-9-9 03:55 AM

Originally posted by Killer6234 at 2005-9-9 02:37:- t! J/ g2 e7 m$ l. M8 ?, t$ q( J
其實我都試過差唔多既野,果陣就係有班...
" b1 K+ ^: J- R$ C- x" M
, h, M2 ~6 x4 Z( ?8 I9 _" B如果真是有呢d事,做的人一定會在附近看住你,呢d是犯罪心理學,所以第日如果又有咁事發生,你唔好好似今次咁,你應立即報警。  起碼就算拉唔到佢,都嚇下佢,等佢知道你已報警。
作者: 細水水    時間: 2005-9-9 05:25 PM

Originally posted by 史艷文2 at 2005-9-9 02:01 AM:
* f. [7 k, z, l2 z5 \7 ], i氣槍應該冇咁好力?
- l4 X: L" D# G# k4 K如果係,子彈應該入咗屋.
" G/ R) N$ T5 G
! C8 i" n- o( ~3 F我估係用丫义射石仔.
- {$ H/ [# F6 E0 T你錯喇..3 R) H+ H6 T5 |$ k* W# V8 `. e9 v
佢係中左...爆左未有碎片掉落黎...子彈飛左好遠..
( l8 U: D# n; a
1 T+ }% W1 H* o, T7 I& W7 M6 w$ ^" H' _3 T  N  d9 P" a; V: o: C+ d
. `4 F2 W. G% n" g6 V) A# Y1 i

, K5 ~9 L0 D! ]1 ~5 w9 a5 e- _- Y3 ]6 x! w

: N( D; {+ S3 N. H; x3 p4 ?2 C頂..我丟左2個碎片
作者: 煉鋒號    時間: 2005-9-9 11:45 PM

跟住4點半..正當我開槍打緊人既時候..   <-------  我想問你段野入邊既呢句點解?& I% C  w3 I+ G9 I, c
+ W. Q! I/ [) ^0 }& p  J
你係打機開槍打人?定係屋企用氣槍射人? @@
作者: charlie007    時間: 2005-9-10 03:10 AM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-9 03:53 AM:( {7 A* `* Z$ c3 M  [9 T

6 D+ r, Y' o! a4 z  H8 O" p$ V3 `( \+ W" J. B8 j
邊個講ga, 刑事壞警察一定要接,仲一定會由CID查。 唔知就唔好亂估。: r% m4 I% T2 R2 X

$ L* Q+ I8 M/ P2 ^[ Last edited by bengrace50 on 2005-9-9 at 03:56 AM ]
* `& L5 w# ^4 D8 S5 y3 n0 j
你睇清楚我講咩先啦,我冇話差佬唔接,但得塊爛玻璃差佬做得 d 咩,(CID查)飲茶就會,哈哈
作者: bengrace50    時間: 2005-9-11 03:40 AM

Originally posted by charlie007 at 2005-9-10 03:10:
# G& R: d# f( T5 B% \2 |. N, J
' ~$ d* A5 \8 o+ Z9 X你睇清楚我講咩先啦,我冇話差佬唔接,但得塊爛玻璃差佬做得 d 咩,(CID查)飲茶就會,哈哈
) Q6 h' ?0 ^: X: f3 a

3 b' A- d' j% }, S8 M2 x查案是警察的責任,不是你的責任。 可以做乜是他去想,不是你去想。如果個個好似你咁諗,佢地就真係得閒到可以日日飲茶囉。
作者: charlie007    時間: 2005-9-12 01:00 PM

Originally posted by bengrace50 at 2005-9-11 03:40 AM:
9 R. s! _& e; J" Y2 u
/ G6 ?8 s+ t: K; p! E7 N5 w9 y  n$ J/ i- b* d' y/ g0 g
查案是警察的責任,不是你的責任。 可以做乜是他去想,不是你去想。如果個個好似你咁諗,佢地就真係得閒到可以日日飲茶囉。
% m- n* _  ^$ S7 D2 y你 d 理解能力係咪有問題,你好似睇唔明我嘅意思喎,你唔明搵人問下先啦,一味差佬點做點做,你講牙

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0