標題: 葡萄成熟時 的歌詞是今年最有「深度」! [打印本頁]

作者: join6471    時間: 2005-9-27 12:25 AM     標題: 葡萄成熟時 的歌詞是今年最有「深度」!

我相信無人抗議!

天才與白痴簡直膚淺!
作者: shaqkobe    時間: 2005-9-30 06:05 PM

天才與白痴D詞真係白過頭。不過依家好多歌都係咁,D詞太過白。
作者: fwl0610    時間: 2005-10-12 11:28 PM

葡萄成熟時  
歌手:陳奕迅 |  作曲:Vincent Chow/Anfernee Cheung
填詞:黃偉文 |  編曲:Adrian Chan

差不多冬至 早一晚還是有雨
當初的堅持 現已令你很懷疑 很懷疑
你最尾等到 只有這枯枝

苦戀幾多次 悉心栽種全力灌注
所得竟不如 別個後輩收成時
這一次 你真的很介意

*但見旁人談情何引誘
 問到何時葡萄先熟透
 你要靜候 再靜候
 就算失收 始終要守

日後 儘量別教今天的淚白流
 留低 擊傷你的石頭 從錯誤裡吸收
 也許 豐收 月份尚未到你也得接受
 或者要到你將愛釀成醇酒
 時機先至熟透*

應該怎麼愛 可惜書裡從沒記載
終於摸出來 但歲月卻不回來 不回來
錯過了春天 可會再花開

一千種戀愛 一些需要情淚灌溉
枯萎的溫柔 在最後會長回來
錯的愛 乃必經的配菜

REPEAT*

想想天的一邊 亦有個某某 在等候
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

別讓 寂寞害你傷得一夜白頭
仍得不需要的自由 和最耀眼傷口
我知 日後 路上或沒有更美的邂逅
但當你智慧都蘊釀成紅酒 仍可一醉自救
誰都心酸過 那個沒有
作者: fwl0610    時間: 2005-10-12 11:30 PM

才女 收鮮花一般較多
失蹤光陰一般較多
藉口都更多
傻更更當然肯聽你講
這些散餐根據你講
當然得我熱情和拍拖
寂寞地開心唱歌
尚且肯欺騙著我
如高手的你尚有伴侶可以無限拖
榮譽都歸於我高於一切平淡拍拖

這個白癡為了陪你活一次
沒智商得個痴
時常被騙極容易
誰若有日你鍾意
心計令我詐不知
然後最終眼看你 然後 都未曾在意
這個白痴 受你蒙騙亦可以
受你點 給你指 到最終的那時
時已至此 誰會最易
迫你成熟 開口講我願意 Woo Woo Woo
其實詐蠢全為你付出的機智

傻更更一般聽你說起
一堆一堆關於我的是非 彷似真
無端端講起因此你說彼此空間不可太少
因此所以未來難貼身
樣貌是七分認真 但得到一個別吻
還得到口訊在掛念我使我還著緊
回復高手的你出手傷我還是快感

這個白痴 為了陪你活一次
沒智商得個痴 時常被騙極容易
誰若有日你鍾意 心計令我詐不知
然後最終眼看 然後 你都未曾在意
這個白痴 受你蒙騙亦可以
受你點 給你指 到最終的那時
時已至此 誰會最易
迫你成熟 開口講我願意 woo woo

這個白痴為了陪你活一次
沒智商得個痴 時常被騙極容易
誰若有日你鍾意
心計令我詐不知
然後最終眼看然後你都未曾在意
這個白痴受你蒙騙亦可以
受你點給你指到最終的那時
時已至此 誰會最易
迫你成熟 然後承認愛意 woo woo
作者: Miz    時間: 2005-10-13 12:08 AM

d 詞的確 好有意思 好掂

but..我未聽過呢首歌...
作者: 天蠍座k仔    時間: 2005-10-13 11:14 AM

Originally posted by join6471 at 2005-9-27 12:25 AM:
我相信無人抗議!

天才與白痴簡直膚淺!
我唔明點解d歌詞白係唔好~~

葡萄成熟時d歌詞我真係唔知講緊咩野,不知你解釋比我聽丫~

但相反,天才與白痴d歌詞易明,我覺得幾好丫~~
作者: kakeidevil    時間: 2005-10-13 12:56 PM

各歌入各耳啫
大家梗有鍾意同唔鍾意既歌
嘈都冇謂
作者: 881903    時間: 2005-10-13 01:25 PM

唔知點解最近林夕喜歡用淺白到通俗的詞彙, 特別是古生同容小姐的歌. 可能針對年青人, 但個人覺得有些過火.
作者: 天蠍座k仔    時間: 2005-10-13 05:52 PM

Originally posted by 881903 at 2005-10-13 01:25 PM:
唔知點解最近林夕喜歡用淺白到通俗的詞彙, 特別是古生同容小姐的歌. 可能針對年青人, 但個人覺得有些過火.
我真係唔明d歌詞點解一定要難明至係好既呢?
淺d,白d,大眾化唔好咩?
作者: zz1988    時間: 2005-10-13 07:54 PM

錯的愛 乃必經的配菜

best!
作者: gigg11    時間: 2005-10-13 08:23 PM

Originally posted by 天蠍座k仔 at 2005-10-13 05:52 PM:

我真係唔明d歌詞點解一定要難明至係好既呢?
淺d,白d,大眾化唔好咩?
唔係唔好....
係太多..........

反映而家讀書既人愈來愈多
但係文化水平愈來愈低....(唔係指寫果d,係聽果d)
作者: skjeiw    時間: 2005-10-13 09:55 PM

大家可以咁睇,呢個係一個潮流,以前d歌係好多都勵志,親情等等,呢家d歌就隻隻都愛、愛、愛.
歌詞都係一樣,呢家d歌最緊要旋律好、歌詞一針見血,講幾多比喻都無用...好似無賴,天才與白痴果d又白痴、無賴,咁先中到果種失意...相反夕陽無限好同葡萄成熟時係有d暗示...
點都好,覺得好就聽,唔好就唔聽...都好0既...終於有人講講歌詞呢個問題...I love u boyz果d仲衰啦
作者: 881903    時間: 2005-10-13 10:38 PM

我都喜歡淺白而一針見血, 但一些太口語化的詞彙放在白話文上(特別是慢歌), 總有點格格不入, 但這些句子卻往往捉到聽眾注意力. 這算是一種商業上的成功, 但好像太"畫公仔畫出腸"了, 總覺得林夕可以用更好的字代替. 下面是一些例子:

誰都會散 怎知一拍便會散

沒智商 得個癡 時常被騙極容易

火花已燒完 耍我亦耍完
對白亦講完 責任也付完
彷彿有一拳 打中內心也只好自怨

不甘心 尤其這新婚 就像玩犧牲
想過搶新娘 我差點講真
作者: easy_man    時間: 2005-10-13 10:52 PM

其實我反而覺得係唔同歌手岩唱唔同既歌
若果你要古巨基唱葡萄成熟時既話~我認為佢一定俾唔到陳奕迅唱個陣既感覺你
相反地亦都係咁~所以爭論呢d歌詞既深度同宜家潮流既關係好似係太過火
無疑地~宜家既青少年係比較鍾意一d淺白易明既歌
但係淺白易明既歌係咪就代表無深度呢~係咪就代表呢d歌比含蓄既歌差呢
我個人認為唔係囉~一首歌有意思與否最主要係睇歌詞能否使你有更深入既思考
呢個時候各位仁兄都要有一個反思~自己會唔會因為對歌名或者歌手既第一印象有差異
而係未聽首歌之前就下左判斷呢??
最後~我想講~其實我都認為葡萄成熟時係一首好歌
但係係咪最有深度呢?畢竟~宜家仲有三個月既時間
maybe會有更加多既好歌出現呢
所以大家唔駛咁快下定論住
作者: 天蠍座k仔    時間: 2005-10-14 12:15 AM

Originally posted by easy_man at 2005-10-13 10:52 PM:
其實我反而覺得係唔同歌手岩唱唔同既...
我好同意呢位仁兄,一日未到年尾,一日都未知'葡'係咪最有深度既歌~~
本人認為'大風吹'也是一首有深度既歌~~如果大家細心留意下歌詞~
便會發現首歌形容小孩子同大人既世界既分別係好貼切~
小孩子的世界是天真冇邪,相反,大人既世界便複雜得多~

強力推介~~~安仔新歌~大風吹
作者: 艾力克    時間: 2005-10-14 09:26 AM

一首好歌,係應該讓人諗下首歌講咩,而歌詞又會表達倒個意思出黎,首歌先算有味道

一首k歌,主要就係易上口,易明,歌詞好似平時講野咁; 正所謂講得多都悶啦

所以k歌聽得多會悶,好歌(包括k歌)聽得多只會愈聽愈明佢o既意思,有一個更深o既體會

不過我想講,有時歌詞都要就番隻碟要表達d咩,要未必係因為作詞人o既水平;
eg. 基仔依隻碟係都要用d舊歌名,當你d詞要同上次o個首o既詞有分別時,所以先特登用d咁o既曲風姐
作者: 手田水    時間: 2005-10-14 01:24 PM

Originally posted by 天蠍座k仔 at 2005-10-13 11:14 AM:

我唔明點解d歌詞白係唔好~~

葡萄成熟時d歌詞我真係唔知講緊咩野

我唔知你係為罵而罵?定是什麼..我覺得葡萄成熟時
真係幾有深度..用葡萄比喻愛情

在你其他的言論.我真係覺得你有時係太過偏坦..你講的那方.
作者: 魔術師    時間: 2005-10-14 09:37 PM

一隻就講緊一個(傻仔)俾一個(聰明)既女仔玩
一隻就講緊無拖拍/俾人飛個陣 2隻唔同點比呀大哥
作者: ~極~    時間: 2005-10-15 07:17 PM

真係一個天才,一個白痴~
黃偉文d詞已經去到另一個境界

[ Last edited by ~極~ on 2005-10-15 at 07:20 PM ]
作者: 881903    時間: 2005-10-16 03:03 AM

有深度可能因為很少人用釀酒比喻愛情, 而近年歌詞表達多是較直接, 思想空間不多. 而當中那句"留低擊傷你的石頭, 從錯誤裡給收" 印象好深
作者: jameshohk    時間: 2005-10-16 11:14 AM

仲有...藍奕邦 - 六月
作者: jameshohk    時間: 2005-10-16 11:15 AM

六月
曲/詞: 藍奕邦
編曲/監製: 藍奕邦/李漢金

別 恨自己生於這悲情世代
怎麼永垂不朽 轉眼亦已不再
像 六月天空都會忽然飛霜
把它當 美景仔細慢嚐

慘 偏偏醉人漂亮 偏偏嘆為觀止
哀傷偏要是最博得俗世讚賞
淚光閃得明亮 亦可教人欣賞
勝過自彈自唱

@我對天 高聲一再呼喊 從無回覆一下
也許它根本當凡人是個笑話
淚滴變成飛花 人們無需念掛
愛不到我就算吧
(抱不起我亦能抱著雪花)@

難道你們都感到害怕

想 天天笑容燦爛 可惜世情冷酷
當中喜與怒樂與哀未到我揀
萬種悲歡離合 逐一化為灰燼
連同白雪花遍地瀰漫

Repeat @ with ( )

我也想 今生不再哭泣 樣樣事都不怕
也許先要把最殘酷視作笑話
淚滴變成飛花 人們無需驚訝
再多悲壯亦能笑一笑吧
唯願我從此不再害怕

O.P.: Sony/ATV Music Publishing HK
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-22 03:21 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-10-14 09:26:
一首好歌,係應該讓人諗下首歌講咩,而...
x2
作者: amigofans    時間: 2005-10-28 01:38 AM

睇下大家點睇啦, 林夕同wyman都係好野既, 單講 "葡萄成熟時" 同 "天才與白痴" 論英雄就有d吾公道!

不過我都勁like  "葡萄成熟時"
吃不到的葡萄等到最後變成酒......
如果你一直得吾到真愛,你就會好有共鳴!!

wyman d野係 搭落有味,正!
大開眼界, 三人的探戈, 1874, 防不勝防都係搭落有味既正歌!

d人父親節果時會law "單車" 出黎播,
但果d電視台監製知吾知首歌係 "鬧老豆" 架!!!

無錯易明係好,不過如果日日聽住首歌吾去了解下d歌詞, 係好事咩??
好難明? 你吾識中文咩?? 睇你有無心聽架姐!!

作者: 孤單α樂    時間: 2005-10-29 02:07 AM     標題: 睇下鍾意邊類嫁姐~!

d人鍾意淺白既歌詞就好似d人鍾意李白d詩咁"夠直接 簡單易白
你整到咁"深"<-- 搞到好似做乜野都咁復雜
但依2隻歌都好歌黎既"
人比人都比死人啦
咁歌比歌係咩呢???
自己諗下~
作者: 吳建仁    時間: 2005-10-31 03:06 PM

天才與白痴首詞係白, 但樓主你有冇認真諗過佢用咗啲咩手法, 當中又有啲咩深意呢?
如果你都係唔明嘅話呢, 就不妨睇吓元曲四大家之首關漢卿所寫嘅<四塊玉. 閑適>之中第二首閑適嘅最後嗰句.

林夕宜家嘅詞改變咗, 變得表面淺白, 內裡深奧. 當然, 佢好多時都會交行貨. 但如果話佢功力退步嘅話, 我唔認同.

[ Last edited by 吳建仁 on 2005-10-31 at 03:21 PM ]
作者: kin1241    時間: 2005-11-6 05:18 PM

但我覺得"葡萄成熟時" 較令人感動
作者: john009    時間: 2005-11-7 05:09 AM

葡萄成熟時, 正!
希望年尾攞到最佳填詞奬!
作者: laulp    時間: 2005-11-12 09:35 AM

我覺得浮誇D詞仲正
D詞淺白
但對浮誇果D人的心境描寫細緻
作者: kantang4910    時間: 2005-11-12 05:59 PM

Originally posted by 手田水 at 2005-10-14 01:24 PM:

我唔知你係為罵而罵?定是什麼..我覺得葡萄成熟時
真係幾有深度..用葡萄比喻愛情

在你其他的言論.我真係覺得你有時係太過偏坦..你講的那方.
Are you so young that feel 葡萄比喻愛情?You are actually wrong

葡萄比喻 LIFE, don't let 愛情 lead your LIFE . When you 成熟 , you will know 愛情 is part of LIFE , not all of it . 葡萄成熟時 is not a love song . Try to use this way and listen it again.
作者: 中山樵    時間: 2005-11-12 06:26 PM

Originally posted by laulp at 2005-11-12 09:35 AM:
我覺得浮誇D詞仲正
D詞淺白
但對浮誇果D人的心境描寫細緻
其實除左浮誇同葡萄成熟時之外, 《U87》裡面好多歌ge詞都好正
例如爛, 夕陽無限好:cool:
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-11-12 06:41 PM

Originally posted by kantang4910 at 2005-11-12 05:59 PM:

Are you so young that feel 葡萄...
差不多冬至 一早一晚還是有雨
當初的堅持 現已令你很懷疑 很懷疑
你最尾等到 只有這枯枝

苦戀幾多次 悉心栽種全力灌注
所得竟不如 別個後輩收成時這一次 你真的很介意

*但見旁人談何引誘
 問到何時葡萄先熟透
 你要靜候 再靜候
 就算失收 始終要守

日後 儘量別教今天的淚白流
 留低 擊傷你的石頭 從錯誤裡吸收
 也許 豐收 月份尚未到你也得接受
 或者要到你將愛釀成醇酒
 時機先至熟透

應該怎麼愛 可惜書裡從沒記載
終於摸出來 但歲月卻不回來 不回來
錯過了春天 可會再花開

一千種戀愛 一些需要情淚灌溉
錯的愛 乃必經的配菜

REPEAT*

想想天的一邊 亦有個某某 在等候一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

別讓 寂寞害你傷得一夜白頭
仍得不需要的自由 和最耀眼傷口
我知 日後 路上或沒有更美的邂逅
但當你智慧都蘊釀成紅酒 仍可一醉自救
誰都心酸過 那個沒有

其實從紅字可見
此詞的確以葡萄比喻愛情
你最多只能說藍字是教人生道理
作者: 吳建仁    時間: 2005-11-12 09:08 PM

"日後 路上或沒有更美的邂逅
但當你智慧都蘊釀成紅酒 仍可一醉自救"

呢句係講就算再冇"邂逅"(愛情), 只要"當你智慧都蘊釀成紅酒"(漸漸長大成熟), 都可以"一醉自救"(睇化).
全曲環繞愛情, 但臨尾兜一兜, "愛情只係生命中嘅一部份"作一個安慰.

呢個係我個人嘅理解, 唔知有冇解錯
作者: kantang4910    時間: 2005-11-12 09:46 PM

Originally posted by 吳建仁 at 2005-11-12 09:08 PM:
...
same as me
作者: 迷途小羔羊    時間: 2005-11-13 04:11 PM

Originally posted by 吳建仁 at 2005-11-12 09:08 PM:
...
也有道理既

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0