標題: 你們相信世界上有「中立、中肯」嗎? [打印本頁]

作者: join6471    時間: 2005-10-1 11:01 PM     標題: 你們相信世界上有「中立、中肯」嗎?

例如:政治、態度等等..........
作者: 亨九利    時間: 2005-10-1 11:12 PM

不信:cool:
作者: 周衡    時間: 2005-10-1 11:13 PM

信,不過不是人類所能做到的
作者: join6471    時間: 2005-10-1 11:20 PM

Originally posted by 周衡 at 2005-10-1 11:13 PM:; u* m6 O, e+ P! C6 p- J
信,不過不是人類所能做到的
+ q1 b. X! p6 A0 W

3 _  U* @5 ~5 b) @  A- U, l/ }: ~$ M
????
作者: cwleung1988    時間: 2005-10-1 11:53 PM

每個人都想自己可以中立、中肯甘做事...
- ^( c) T2 q$ O; \1 J1 e$ E3 J- a但好野唔到我地去決定點做...3 E! ]+ N5 e8 ~2 u! \, P; X
就算係社會中我地覺得最公平既法院...
, z$ O; g0 L4 E# z/ Y6 H3 B& k都會做出唔公平既定案...+ c1 [, H3 s" o9 v+ Q
人本來就係單細胞生物.... z: U5 @/ ~, O( i9 L
為左生存先係一齊住...9 S  t/ N* C' {' z
人本來一出世就係為左自己...
* ?" _# }) n! G9 e" ?8 Y) N可以上感情既阻礙...
+ l8 e6 Z. M* x& ]- n4 q8 D1 W試問我地又點可以做到中立、中肯呢?
作者: dnf002000    時間: 2005-10-1 11:56 PM

中立中肯的人相信有中立中肯,不中立中肯的人也相信。( C( B0 d; T- T2 T/ l; w$ L- v  ?

, \, b- i* R0 P% M( J- ^不中立中肯的人相信有中立中肯,那麼他會以為自己平時都能保持中立中肯,實質上系一種不夠客觀的偏執。
作者: dnf002000    時間: 2005-10-2 12:01 AM

Originally posted by cwleung1988 at 2005-10-1 11:53 PM:+ Z) }1 y( X) O0 u0 H
每個人都想自己可以中立、中肯甘做事....
' W" {4 E$ @* n7 s* M) D0 W
% E5 N, z( R1 _' ~7 b5 T8 o# ]+ |
同意,社會上只有相對的中立,人都會先考慮自己,再考慮別人,這是生物的自衛本能,要先保證自己的安全或欲望,其次再考慮別人的需要,而考慮別人的需要也是為了追求自己的生存本錢。
作者: ILOVEJAPAN    時間: 2005-10-2 12:42 AM

當不涉及自身利益及情感的時候: Z, `, _$ K( T* O! @
中肯就可能出現...
作者: 甘國武    時間: 2005-10-2 01:19 AM

世上沒有絕對的中立、中肯...
作者: 阿感    時間: 2005-10-2 02:31 AM

有中立,冇中肯
作者: ciger    時間: 2005-10-2 02:54 AM

人人都信有中立,中肯啦,因為最中立,中肯果個咪自己囉,係有幾何聽到有人話自己唔中立,唔中肯吖
作者: abcde1918    時間: 2005-10-2 08:49 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-10-1 11:12 PM:
7 b5 i/ f- w5 Z! _不信:cool:
7 L5 U! ?4 [" ^# }. k3 `
我都唔信
作者: gogo8281    時間: 2005-10-2 10:10 AM

絕對no way
作者: 阿感    時間: 2005-10-2 02:19 PM

中立同中肯唔同,中立係你身處o既位置,中肯係一種態度
作者: join6471    時間: 2005-10-2 09:15 PM

舉例:你們相信瑞士是中立國嗎?3 ^! G6 z4 r$ K
. J+ H9 E# D2 @( o4 F
           自由黨與范徐麗泰是中間派立法會議員嗎?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0