標題: 其實新手機買番黎之後,叉電要叉幾耐架? [打印本頁]

作者: 一敗塗地    時間: 2005-10-17 10:16 PM     標題: 其實新手機買番黎之後,叉電要叉幾耐架?

如題......
作者: kaixinren    時間: 2005-10-17 10:18 PM

建议14-16钟!
第1,2次要完全用完電先再插。

[ Last edited by kaixinren on 2005-10-18 at 12:20 AM ]
作者: d228216    時間: 2005-10-17 11:06 PM

Originally posted by kaixinren at 2005-10-17 10:18 PM:
建议14-16钟!
第1,2次要完全用完電先再插。

[ Last edited by kaixinren on 2005-10-18 at 12:20 AM ]
其實鋰子义電係唔駛用盡先义....

第一次义 14-16钟 正確, 但又唔好過24钟, 會义爆
作者: 托迪仔T    時間: 2005-10-17 11:06 PM

部部都有d唔同...買嗰陣個sales冇講你知咩? @@"
作者: 阿感    時間: 2005-10-18 12:06 AM

但係新機通常义7,8個鐘就會停(個screen顯示,同火牛唔熱),我o既經驗就係咁
作者: herothree    時間: 2005-10-20 10:55 PM

yup, it's 6-8
my new nokia manu told mei

but...haha
i'm planing to get a new phone already

canadian cell phone is not as demanding
plus my phone was free

do hk phone service offer free phones if u sign a contract???
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-21 12:20 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-10-18 00:06:
但係新機通常义7,8個鐘就會停(個screen顯示,同火牛唔熱),我o既經驗就係咁
停左都未代表佢叉夠。。。最後都係聽返個sales既建議。
作者: ming8964    時間: 2005-10-21 01:46 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-17 11:06 PM:

其實鋰子义電係唔駛用盡先义....
第一次义 14-16钟 正確, 但又唔好過24钟, 會义爆
FULLY CHARGE 後會自動停止叉電程序, 不要危言聳聽!!!
若無此功能, 根本過不了安全測試, 不能公開發售!!!
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-21 05:04 PM

Originally posted by ming8964 at 2005-10-21 13:46:

FULLY CHARGE 後會自動停止叉電程序, 不要危言聳聽!!!
但點解個個sale都係咁講丫???
作者: ming8964    時間: 2005-10-21 07:02 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-10-21 05:04 PM:
但點解個個sale都係咁講丫???
基本上d sales 係無料, 無common sense!!!
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-21 07:30 PM

Originally posted by ming8964 at 2005-10-21 19:02:

基本上d sales 係無料, 無common sense!!!
唔會呀。說明書都係咁講話第一次要叉耐D架喎。。
作者: 阿感    時間: 2005-10-22 12:58 AM

Originally posted by ming8964 at 2005-10-21 01:46 PM:

我比較信你呢個講法
作者: kakeidevil    時間: 2005-10-22 01:39 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-10-21 07:30 PM:

唔會呀。說明書都係咁講話第一次要叉耐D架喎。。
係呀..第一次叉電要叉耐d..叉足舊電先好用
作者: AWU    時間: 2005-10-22 02:18 PM

節錄自西門子中文網頁:

新電池在使用前應該充電多久?  
新電池剛開始使用時蓄電能力還不是十分完全,因此新的電池應該裝在手機上充電8小時,等到用了幾次之後,新電池應該先經過2至-3次的完全充電/ 放電循環,使內部化學物質活化,電池的能力才會發揮到極限。用戶最好將電池電量耗用完再將電池完全充滿後使用,否則會縮短使用時間。

鋰電池需要完全放電嗎?有必要的話應該多久放電一次?  
鋰離子電池完全不須放電,但為延長電池壽命,建議最好將電量耗盡再行充電。  

什麼是電池的記憶效應呢?
如果電池屬鎳鎘電池,長期不徹底充、放電,會降低電池容量,這種現像被稱為電池記憶效應。 如果使用鋰電池則不用擔心這種現象。

鋰電池與鎳氫電池有什麼不同呢?
目前市場手機所使用的電池可分為下列三種電池:
1. 鎳氫電池( NI-MH Battery ) : 價格較便宜,重量比鋰離子及鋰聚合物電池要重,有電池記憶效應。
2. 鋰離子電池 ( LI-ION Battery ):比鎳氫電池要輕且壽命較長,目前廣為手機供應商採用,具較輕微的電池
記憶效應。
3. 鋰聚合物電池 :在目前手機所使用的三種電池中重量最輕,體積最小且通話時間最長。

http://www.stsl.siemens.com.tw/FAQ/fqa_1.html
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-22 03:02 PM

Originally posted by AWU at 2005-10-22 14:18:
節錄自西門子中文網頁:

新電...
唔該晒呀。大家要注意下啦。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0