標題: 霸王菇=靈芝菇? [打印本頁]

作者: Audric    時間: 2005-11-24 06:27 PM     標題: 霸王菇=靈芝菇?

有人可以介紹一下嗎?真唔真?
作者: kaixinren    時間: 2005-11-24 07:14 PM

霸王菇应该唔同靈芝菇。霸王菇我就吃过又见过,但靈芝菇就没听过,靈芝就知道。

圖片附件: 霸王菇.jpg (2005-11-24 07:14 PM, 96.1 KB) / 下載次數 9
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=671964&k=6efb73afee88df70113b1d02d87aff57&t=1727387944&sid=PkDTmC

作者: @娛樂滿紛    時間: 2005-11-24 07:20 PM     標題: 幫吾幫倒你 ??????

鴻喜菇:                 隸屬擔子菌亞門、層菌綱、傘啊目、白蘑科。
1 E& b0 `3 |; _3 K: z別稱:黑真珠、玉蕈、斑玉蕈、海鮮菇、膠玉蘑、真姬菇、蟹味菇、假松茸、松茸菇。5 h+ b8 e! Z& x: x% D
學名:Hypsizigus marmoreus
8 I5 g. `  b1 {* x: m* Y- |簡介 : 鴻喜菇是目前所開發之新興菇類,由日本引進栽培,鴻喜是由日語音譯而來,由於剛出來之菇蕾呈黑光色,狀極可愛。+ B! z" G. O) t
營養成份: 鴻喜菇新鮮美味、營養,蛋白質含量比一般蔬菜、水果出許多,所含氨基酸重類多達18種,並含有豐富的鐵、鈣、磷、鉀、鋅、鎂等人體必備的礦物質。
3 ^/ v; _; ]) c8 V+ k+ t3 l用途及料理:質地細緻味美、甘脆而不塞牙、口感極佳,煮湯、火鍋、油炸或炒、燴皆宜。唯菇柄常帶有苦味,主要原因是可能與菇本身的特性有關,故亦有業者也稱之為「                         靈芝菇                        」,蓋由於苦味之故。
作者: alexkelly    時間: 2005-11-25 12:31 AM

未聽過!反而"麻,芝,菇"我細個時就玩過!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 05:02 PM

Originally posted by alexkelly at 2005-11-25 00:31:
" w  E) _# ~4 C未聽過!反而"麻,芝,菇"我細個時就玩過!
* E. R/ B! z2 ?6 C& x
唔記得左點玩。。。可唔可簡單講講。。。我剩係叫得又係包剪"突"既手勢,不過唔記得邊個打邊個。
作者: Cristian    時間: 2005-11-25 05:04 PM

未聽過!可唔可簡單講講

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0