標題: 【轉貼】小心! 小巴有便衣! [打印本頁]

作者: iMacc    時間: 2005-12-7 03:02 PM     標題: 【轉貼】小心! 小巴有便衣!

各位:: u5 e! G. Z  U8 N& h

6 G' r0 k/ U* P9 b# A我今日係堅道搭小巴落中環﹐途中小巴司機突然大叫"扣安全帶"。說時遲那時快,司機
3 w8 _* s: {& ]/ U+ C: k已經將架車泊埋路障處,有三個交通警上車,但其中一個開口竟然是「我地有兩個便衣
# j* w* h: c& `! a. A4 L1 j警察係車度,發現有乘客冇佩帶安全帶,宜家要控告佢地。」跟住坐係我前面既男人就
) [, L5 [1 p. h, P突然企係身,出示警員證,然後就用手指住三個人話:「佢地三個冇扣帶....」咁我
0 s+ U8 j5 V* Z1 N3 k.........就梗係有扣帶啦。1 Q# I4 q5 @# \2 I/ F2 U+ s6 B$ ]
, E0 N' q; e$ Z& N& u
就係咁,我睇住三位女士黑哂面咁住身分證俾人登記資料,話遲d寄傳票俾佢地。: f) g$ R; S3 _

. @& n/ K5 p  d) `* k$ v6 G我在此奉勸大家,安全第一,搭小巴記住扣安全帶。
! |+ d: \1 ?& Y+ R3 L* V# V, [
- l$ A; R& ^6 F  z; \===================================
) I, R4 S% ], C( W( M捉賊無咁叻...雖然係為市民好...但都覺得佢哋典解唔多d去捉over speed呢~
作者: edward1906    時間: 2005-12-7 04:00 PM

waste哂納稅人d錢,有賊唔捉走去裝人扣安全帶
作者: super168    時間: 2005-12-7 04:18 PM

我都試過,我由旺角去觀塘,一上車個司機叫我地扣安全帶,有d冇扣,當車一開,有兩個坐後面就話要下車,個司機就停車開門,一個落左車,一個未落,未落車o個個出示警員證,之後就捉人,有人即刻扣番,不過佢地由車尾行到車頭,乜都睇晒,好彩之前個Friend話過我聽,所以有扣....
作者: iMacc    時間: 2005-12-7 04:53 PM

Originally posted by super168 at 2005-12-7 04:18 PM:3 ~+ a3 P6 {; X
我都試過,我由旺角去觀塘,一上車個司...
9 x6 v# ^% j. e+ m( N8 W5 ^我個fd話有d司機直頭一上車就話俾d客聽有差佬放蛇叫帶安全帶~
作者: admin    時間: 2005-12-7 05:31 PM

咁都得...
1 h1 }, F0 W/ s: M足小巴超速好過啦...
作者: babo    時間: 2005-12-7 06:22 PM

我想問下...係罰幾多錢@@?
作者: alienck    時間: 2005-12-7 07:48 PM

Originally posted by iMacc at 2005-12-7 04:53 PM:' s! s% u- \% o. J# J7 S( ~

/ D) m% c, U: Y7 I) W: j我個fd話有d司機直頭一上車就話俾d客聽有差佬放蛇叫帶安全帶~
; t5 }. r* B) J/ {- `1 |2 K/ [

, o5 x. E* ~. |4 Z" P咁都好呀! A$ V  i' n7 h0 I8 D
最重要係多d人扣左安全帶
作者: 阿感    時間: 2005-12-7 08:01 PM

Originally posted by edward1906 at 2005-12-7 04:00 PM:
; @: N% }( x! [3 }0 Fwaste哂納稅人d錢,有賊唔捉走去裝人扣安全帶
1 X9 B. \* f0 _! _3 R; G4 x
% o7 z8 x2 k# d3 H3 v
咁都話o徒哂納稅人d錢?而家d差佬冇去足賊咩?4 [: S4 G1 H4 `
唔好成日以為人地d差佬屎窟痕冇o野揾野做先得架,好多野唔係話你見唔到作有用就係冇用,試下睇野睇遠少少,弟時可能就係條安全帶救左你一命
作者: kaixinren    時間: 2005-12-7 08:05 PM

唔奇怪啊!我试过给便衣“黄脚鸭”抓过乱过马路添。
作者: Dr.anger    時間: 2005-12-7 10:28 PM

不過o的安全帶—日咁多人戴過。如果乾乾淨淨就話姐,想人扣都難..
作者: 阿感    時間: 2005-12-7 10:32 PM

Originally posted by Dr.anger at 2005-12-7 10:28 PM:
* F9 X9 F8 R: n不過o的安全帶—日咁多人戴過。如果乾乾淨淨就話姐,想人扣都難..
+ |# t) J% b2 B$ S" b* v6 T  T: i

7 d5 p6 }) L+ E/ Z! Q- l) j( h係呀係呀,仲有d位都好多人坐過架
作者: 良友    時間: 2005-12-7 11:02 PM

咁能on9既,D 交通警冇野做搵野做
作者: Dr.anger    時間: 2005-12-8 12:00 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-7 10:32 PM:0 [& `+ C" @  ^* Q6 ~* o2 x5 q

6 `# \  `$ I" H4 _* {
9 `3 w: Q3 r/ X" r5 @; P9 h7 U
; U+ M: y/ C* L2 s係呀係呀,仲有d位都好多人坐過架
+ C- ~, ?/ E; J: F& V位就有條褲o的布隔住姐。咁安全帶都有機會則住你隻手同頸掛?
6 ?" [: l5 ~; s: A你有冇試過用過o的成條都係汗或者磁nup nup既安全帶呀?
( D$ [9 b6 g8 z6 |0 u9 K7 \. ^: m& J- J4 `* g  X6 h( o4 J
[ Last edited by Dr.anger on 2005-12-8 at 12:02 AM ]
作者: acrux821    時間: 2005-12-8 12:17 AM

我估係 因為近排小巴意外多 , 佢地先出下黎做下樣
作者: tottifung    時間: 2005-12-8 01:23 AM

係因為捉呢啲冇危險吖嘛,你唔見佢哋捉倒揸住支AK47嘅葉繼歡?!
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-8 01:31 AM

加強票控係有咁既需要,不過講到出到便衣去捉人就真係好似唔係咁好囉。真係好浪費警力。。。=.="
7 S7 u% T) p' j/ k& K% J" V" N* q* n- \. a
不過大家其實真係扣安全帶啦。好多人都話唔方便同老土。不過我就覺得唔用就老襯啦。順便答埋上面有位板友既提問。(依家係有安全帶既小巴上唔扣安全帶,最高罰款5000入獄3個月。)所以為免不必要損失,真係扣返條帶啦。唔扣你俾人罰錢果時就老襯。。。仲有錢財是少,有起意外起黎,條安全帶就可能救返你一命。條命又係你既,D錢又係你既,唔扣真係蠢。。。' Y& p$ h8 w4 m2 @% s  j

" `! x, [1 y+ N/ y& }# B至於超速問題。今日都有進展。之前我地D測速器咪無用既,因為人地超速,在坐咁多位有幾多個真係去投訴先(我地多數為怕麻煩就無盡到自己責任(包括我自己),又係度話人地有關方面無做野真係有D唔係咁公道)其實如果我地真係多D投訊,咁人地警方、運輸處先可以做到野,只靠警察街頭做票控,邊有咁多警力24小時守住D超速黑點。如果我地可以盡返個責任,幫忙監察小巴超速問題D小巴司機都無咁招搖啦。(試過有次我搭紅色小巴出旺角,行西隧個測速器顯視速度已達110咪,真係好快,快過其他已經超速緊既小巴好多。咁有個男人就同佢講叫個司機開慢D,個司機無理不特止,仲繼續加油。之後個男人同佢講再唔減速就投訊佢,佢先肯減慢。所以其實投訊對司機真係有阻嚇力,不過就係我地唔用呢方面既權利先至令小巴司機變本加厲)。0 Z( @0 z) s5 ^- m9 z3 F
有D離題同過火,唔好意思。不過都係想大家有時設身處地林下者。。。講返個測速器先,有睇新聞都知依家考慮引進新系統,新系統既測速器會自動keep record,有晒超遠、開關門、剎車………紀錄,我覺得個概念幾好,岩晒我地呢D怕麻煩既香港人。到時唔駛我地做野,超速既司機都會受到處分。。。。最好廖秀東設立規則時就寫明唔開個測速機既都要罰,等D司機咁鐘意熄左佢丫拿。。。
作者: 阿感    時間: 2005-12-8 01:50 AM

Originally posted by tottifung at 2005-12-8 01:23 AM:" Z# i# K9 w0 a. A* b' E
係因為捉呢啲冇危險吖嘛,你唔見佢哋捉倒揸住支AK47嘅葉繼歡?!
" Q, p! B: A$ @, N8 |  V- ~2 B( F$ [; _
唔通o的o野冇危險唔使做咩?唔做咪又俾人插,有事o個時咪有人走出o黎講三講四,又話冇監管又剩
& X& d  k/ S5 t其實香港警察o既破案率同速度都算高,真係好唔明點解d人成日否定香港警察o既效率
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-8 01:58 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-8 01:50:
& R0 Z+ t4 w) D8 y; B" J4 O
5 J/ r9 l5 c$ b3 X* S/ S+ `3 G2 C2 ]: U4 N/ Y! z, k
唔通o的o野冇危險唔使做咩?唔做咪...
7 ?9 ?: D" i  L* h) j完全同意。。。有時大家講野真係唔林深一層。。
作者: Jk    時間: 2005-12-8 02:13 AM

一早就應該啦!:cool:
作者: bi    時間: 2005-12-8 07:31 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-7 08:01 PM:# b" o! B- ?' Z" n

1 ~+ J5 l% q0 E  K
# o. |5 k# Y' ]- j8 \: [  A  J' k咁都話o徒哂納稅人d錢?而家d差佬...
2 h: W1 ?- h$ z, B7 s' U+ F& F& o: r
6 m" ?* x$ q! L- W& r* j" e4 c
嘩~~~你好型呀=o=
作者: iMacc    時間: 2005-12-8 12:06 PM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-8 01:50 AM:5 I% ~, d4 @! \+ N. t& d% r$ l

( ~6 R9 j! N  A4 ]) O7 m; u3 g1 `- y0 ]( G4 Q8 W8 l& ?
唔通o的o野冇危險唔使做咩?唔做咪...
0 p. `3 W' l1 f/ Q3 n! M可能香港差人比唔到一個榜樣我哋睇...太多負面新聞, 害群之馬...好多香港人都覺得差人係有牌爛仔...老實講我都覺得班差佬以貌取人...我有次同班fd夜晚去完karaoke...有班差佬埋嚟講..."0靚仔~!身份証"...嘩大哥...唔駛咁吓話...我班fd咪即刻話"你都幾無禮貌架喎"...跟手佢就話"咁你攞唔攞吖"...跟手我班fd都費事同佢嘈...跟住佢問我哋做乜嘅時候就開始態度好轉...因為我有個fd係lawyer...雖然只係barrister不過都夠佢驚...因為我個fd話考慮投訴佢...欺善怕惡...最憎呢d人....; p$ v4 X  b6 b5 o, p

- ~# A$ B( o# H  u2 r6 l+ H, p9 b不過我都唔排除有好警察...我都有fd當差...佢都話樹大難免有枯枝...不過差佬喺香港人心目中嘅地位真係唔高~
作者: machi    時間: 2005-12-8 01:42 PM

好彩..我返工唔駛搭小巴 ^0^
作者: tomken    時間: 2005-12-8 02:37 PM

其實我覺得警察無必要要放蛇..
作者: kakeidevil    時間: 2005-12-8 04:36 PM

唔扣安全帶個司機有冇罪呢??
作者: 151515    時間: 2005-12-8 04:40 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-12-8 16:36:$ z# K+ @" Z' `; G& u9 Y% d5 f. Z
唔扣安全帶個司機有冇罪呢??
9 ^) N, w# u( l8 S

& N; w, A. d, v0 q司機有權趕他下車,有權不趕
, ^+ N$ g6 [& P9 k: _" h( p) @1 A9 |( J: O( N  C
我想應該冇罪% W! n. Q  V% l

作者: kakeidevil    時間: 2005-12-8 05:03 PM

Originally posted by 151515 at 2005-12-8 04:40 PM:1 I1 S- O% n/ |& u$ p" u$ I
" b) Q% k) E; C2 E! Z- M6 X

& t9 p6 K1 T1 V# W司機有權趕他下車,有權不趕
' ?' [4 ~% I2 Z7 }1 R; L( `3 b
- g6 g" o/ `6 j. j- p0 |3 m- E8 A2 X我想應該冇罪0 ~# f: B- Y" s7 I9 ~$ Q5 h2 \
, [1 r+ L0 ~, E* E1 d" B

3 @7 ~% |9 t2 V
/ c/ Q  p; k3 M如果唔趕咁有冇罪??
作者: 阿感    時間: 2005-12-8 09:33 PM

Originally posted by iMacc at 2005-12-8 12:06 PM:8 t6 V' [( F( q7 \$ P& u' Q
; L1 I9 Q: H& {7 L
可能香港差人比唔到一個榜樣我哋睇....
# [) F$ k2 F! x; [

2 K) k4 `" @/ E$ I  ]/ [7 `$ X( Z" G老實我對d差佬都唔係太好印象,不過捉賊方面d差佬真係做到野,唔會話有賊唔去捉
& \8 v' a5 [/ h* G  B* S2 N講起karaoke俾差佬查牌(或者機鋪等其他地),d差佬其實好難好好禮貌,因為果d地方比較多蠱惑仔/爛仔,對d蠱惑仔真係唔可以好聲好氣,唔係俾d蠱惑仔"藐" 返轉頭都似;不過d差佬見你冇乜野都唔會話為難你o既# t  I" Z" C+ q8 G
其實而家d差佬o既禮貌好左好多架喇,尤其是候生果d" W4 u# v& n0 g4 b4 [% W/ _
當然,佢地做野o既方法有時係值得相確o既
作者: eu_nts    時間: 2005-12-8 10:13 PM

其實攪到要揾警察上車告人,你哋諗吓係邊個造成!!
& @  r# T+ p, o1. 啲小巴司機嘅駕駛態度及安全意識?涉及小巴嘅交通意外有幾多?
$ x+ _, v& Y# T; Z/ @: g! u2. 條命係乘客自己嘅,但仍貪方便不扣安全帶!!
作者: 阿感    時間: 2005-12-8 10:30 PM

Originally posted by eu_nts at 2005-12-8 10:13 PM:# G/ E7 Y) z3 O* k$ R: H% ]
其實攪到要揾警察上車告人,你哋諗吓係邊個造成!!
, s7 K6 S/ q! a7 P  [, a5 H8 Z- V1. 啲小巴司機嘅駕駛態度及安全意識?涉及小巴嘅交通意外有幾多?* D, S5 ^/ N6 o) v
2. 條命係乘客自己嘅,但仍貪方便不扣安全帶!!1 c  g7 R. Z! I, l/ f  n6 m$ ?9 [: g
3 U9 P* i; g( s& }% J& O
  k  l& Z* ]4 y1.部份小巴司機不良嘅駕駛態度雖然會造成較多意外,而涉及小巴嘅交通意外o既數字我亦唔清楚,不過小巴司機有良好的駕駛態度,帶安全帶亦是合情合理的事
" |3 w1 N1 h, N2 M7 P2.最終責任當然是乘客自己,電視電台都賣行晒廣告,戶外宣傳/教育都做左,寬限期都過晒,d人仲係唔帶,自然要做d野令d人醒覺
作者: eu_nts    時間: 2005-12-8 10:38 PM

但係呢....喺電梯吸煙就真係要諗諗點執法喇
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-9 12:17 AM

Originally posted by 151515 at 2005-12-8 16:40:
. e/ F- d; ?  ]! K5 G' m8 T* Q7 V% K) v0 n6 p: z8 s
5 A  h$ g7 g( J
司機有權趕他下車,有權不趕
9 e( x( g4 L4 ?9 C# w* \
# y! C, W4 {* S! S+ V我想應該冇罪$ _9 p+ P5 j! @% A# w
  ]: u  y- k/ e: {+ q# h, K' i3 ^緊係有罪啦。。。無罪點會被罰款、甚至監禁。。。。
作者: pigcat    時間: 2005-12-10 02:12 PM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-8 10:30 PM:
2 `" m. P' g" p6 ]$ h6 C' E- X
/ a8 K% Z( E9 |4 J4 A- }9 g, s8 c
1.部份小巴司機不良嘅駕駛態度雖...
* ^6 u* h3 Y7 {; D# X; \
6 q# w$ h# D7 z3 L3 r7 }) q- Z1 W- B3 ?
感兄
5 L4 b$ J* K& h4 F: T唔洗勞氣: R! E; x5 A9 q; |& b% u
正如小學生多數唔中意風紀
2 e& |) O' O( N% j% \中,小學生唔中意訓導老師一樣7 e2 ^( z& l: c, X/ R
人地做咩都會唔順眼,就算係跟規距,為佢好都係~
作者: 阿感    時間: 2005-12-10 08:38 PM

Originally posted by pigcat at 2005-12-10 02:12 PM:
/ \( n- L  ^/ M6 y7 r3 f
0 d! ^* @7 ?% V' `, d7 I
; l+ E6 h8 N9 B+ R  Q9 ]4 r$ _, ^' f! l" {5 u# S5 I* O  w; e
感兄
5 o2 }  c) }3 N; h' y6 E唔洗勞氣
; q: W, U) h# j$ j5 X# X正如小學生多數唔中意風紀' a2 L' ^/ w. R3 L7 V
中,小學生唔中意訓導老師一樣
# A- h+ T2 o% v6 W9 h人地做咩都會唔順眼,就算係跟規距,為佢好都係~
( d' M' r; t' h, T7 v) K) Q' [+ P3 }  J! ]0 [
我醒多兩個good俾你http://www.26fun.com/bbs/images/smilies/icon8.gifhttp://www.26fun.com/bbs/images/smilies/icon8.gif
作者: AWU    時間: 2005-12-11 01:52 AM

其實d差佬本身都係跟上頭order做野,
0 `0 q' L" Y6 O! Y' H阿頭話呢期捉亂過馬路,咪捉亂過馬路果d囉;' R" a1 X; [' q( ?
呢期要捉唔攬安全帶,咪捉唔攬安全帶囉.
$ o0 E1 Q/ i# X' S7 f3 f! e* W: `- V$ Y
依家d差人都好人左好多o架啦.
9 r5 F5 b- C7 n" c% y' M7 _. S% E9 D有時係舖頭見d差人抄牌,都左望望右望望,好似好唔捨得抄咁,( ?: H& ^! f+ `& M
有次仲走入o黎問部車係唔係我o既,都算係咁啦., {$ a0 X: k' b* x9 v2 A0 }

/ W0 y( z% Y( H" _( d2 M( S# t咁o岩人地有order做緊就你唔好彩囉.
) I0 v/ Q  u7 F0 w( }" |# Q電視都賣晒廣告叫d人攬安全帶,自己唔攬怨得邊個?/ M3 q3 x5 s( @2 w

* q/ z  A3 F+ a+ n$ X; f試想一下如果政府將呢份job外判,有無人夠膽唔攬!!
作者: pigcat    時間: 2005-12-11 12:57 PM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-10 08:38 PM:
& H" F0 X# R# \3 L8 O4 P2 ^* i2 T2 V+ h" v
; T& ?& o# m- ?
我醒多兩個good俾你http://www.26fun.com/bbs/images/smilies/icon8.gifhttp://www.26fun.com/bbs/images/smilies/icon8.gif
2 @. I" u* G/ p& {5 b: Y
都係有果句講果句~~
- Z9 k* Y% F; i; P6 X4 Q6 ~thx~!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0