標題: 有冇人可以幫我一個重要問題~ [打印本頁]

作者: waithung    時間: 2005-12-9 06:30 PM     標題: 有冇人可以幫我一個重要問題~

希望大家幫忙~唔該~~: c0 K! X* D9 ]0 n# P' O
# P% Y  m! B1 n' l3 @# @
我最近發現我同人溝通好有問題~~~特別同女性ar~
5 Z; @* z, L" O好似朝早起身~~冇野同阿媽講~~你眼望我眼~都唔知想點
: A( l' F% P1 c: u- W不過呢個問題都唔太重要~
& S7 C8 ^/ w6 Z! @4 k* u7 P" q, N最慘係有個喜歡的女仔~~朝朝同佢又係你眼望我眼,冇野同佢講~
5 F8 ?7 k7 k/ M& X& e$ g5 c! k1 w呢個問題淨同d女性之間出現~
6 m3 n) o' }& f# u我自問唔係一個怕羞的人~唔係唔敢同佢地講野~而係冇野同佢地講~平時同d男性溝通就完全冇問題~
+ d0 o& ?; t1 c1 J$ z5 [% f$ W但一對住阿媽個d就冇野講~就係唔知咩原因~
; x, u% W  R, _
  ~, g$ P7 D2 ]; w如果下次又''你眼望我眼''.....又冇野講時~~點樣做好?
作者: kakeidevil    時間: 2005-12-9 06:39 PM

見到女仔第一眼,最好有禮貌囉
& _% U* `- P$ |9 t如果係朝頭早見到既講聲早晨..+ g* F+ J9 B% `1 H# W
打開左個話題自然有野講架啦~~~
作者: waithung    時間: 2005-12-9 07:19 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-12-9 06:39 PM:5 i; b) p' z, H; R
見到女仔第一眼,最好有禮貌囉
/ V2 C! v$ q: d, X如果係朝頭早見到既講聲早晨..
- i6 V' m% \( h打開左個話題自然有野講架啦~~~
8 ]# H$ E! c2 a- v. L6 p$ G
專登行過去同佢講早晨ar?
作者: 極樂    時間: 2005-12-9 07:23 PM

=.= 9 ^8 m& o9 E1 u! d9 h& t1 R
我都有呢d溝通問題
作者: matthewyik    時間: 2005-12-9 08:05 PM

me2......
' F% o% @: @7 H對著一些靚架女仔總不提不起勇氣跟她們對話
( z9 |: b" |7 A. }3 H$ k6 h4 P2 Y* Z有時連眼神的接觸也覺害怕......
作者: kakeidevil    時間: 2005-12-9 08:29 PM

Originally posted by waithung at 2005-12-9 07:19 PM:  a4 R7 v/ g/ D% v4 ~: y% c

: c- j9 l1 t5 n) l& H* T) B/ m' ^$ X專登行過去同佢講早晨ar?
0 O% I* ~9 F! @9 h' y9 [/ t$ [( \

( G  k+ `0 Q. D, n$ V
+ T6 E, T$ b- |# z, ~1 {& M3 I( D, \' A+ D0 Q
隨你,睇情況
作者: fungme    時間: 2005-12-9 09:42 PM

見到阿媽好簡單...一家人好重要既係關心大家
! V6 L' Y( K5 l% D問佢依排點樣呀...如果佢有打麻雀就問佢依排d輸贏...
- D6 B5 I' x% T6 [' ?) s大吉利是身體有D唔好就慰問下
  u0 z( R3 _# [  g1 c5 k- K: W9 F至於自己喜歡既女仔就SAY聲HI...咁佢起碼對你都有D IMPRESSION
1 {& U, ]) d" ~, H9 o7 {  E* x% \6 h希望依D少少意見對你有幫助
作者: 151515    時間: 2005-12-9 09:46 PM

不要膽怯,我和我的朋友都鍾意男仔大膽.
作者: austin666    時間: 2005-12-9 10:38 PM

我係人地同我打招呼, G# @9 X0 y, c7 P! {5 w
其實我都唔想理佢
9 P* b" N8 {7 l4 }焗住要應人2 O4 T1 W, I7 n: r; I; A

4 p  T( z5 q2 U2 a% q如果遇到同我一樣的人8 c. {6 w0 P* [4 A% P1 ?
我就呼籲你咪啦
9 ^! a7 a" C; K直接傾下計好過
7 Y9 R8 D7 J, O8 E4 k! O咪咁鬼老土
作者: 阿感    時間: 2005-12-9 11:14 PM

Originally posted by 151515 at 2005-12-9 09:46 PM:3 _3 M$ |6 L. d; H! u; u
  ]+ w% z! P8 g2 {+ ~; y: P4 J/ u
好似同緊某人講:cool:
作者: 151515    時間: 2005-12-9 11:27 PM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-9 23:14:
* H+ w& ]) M1 D7 X9 U- B" I3 I& R) o6 N; V% \1 R4 Y0 U. e2 g

3 @2 i1 y$ _" L; Z! p: k好似同緊某人講:cool:
$ w# ]5 y0 q9 q. C' e

7 F! j: w( C+ ywho?
作者: coolala2005    時間: 2005-12-9 11:36 PM

Originally posted by 阿感 at 2005-12-9 23:14:
2 Q: P% P9 @' Q1 w/ d* Z6 h: H7 R2 n4 H$ s+ L% k* g+ l3 b# z+ k5 V
3 e5 Z1 w+ c% d( y/ m) q7 a' X
好似同緊某人講:cool:
/ H5 T! c/ a5 X
6 s  j2 Z! g, n' V+ s& NC君
作者: 機密    時間: 2005-12-9 11:42 PM

Originally posted by waithung at 2005-12-9 18:30:
! o: {+ D2 R1 s  r1 B希望大家幫忙~唔該~~
4 u  |4 ?9 a# q2 B7 t" p% Q$ y  G5 M0 V$ r$ u, p/ Q
我最近發現我...
3 }: ?6 y+ O7 }6 ~5 M
4 X; w/ e& U; F1 i
如果你並非一向條咁,我覺得你要去看看醫生,因為你可能是有病。 你唔好以為我說笑又或者想玩你,我是認真的。 * j& v5 i. u, M' ^% Q, A' k

' i6 o$ \/ k4 F/ _0 i3 v& @病徽1 v! a$ P: F% w, d7 D8 O
說話方面的困難︰患者有時所表達的思及內容,別人不能跟上,有時他們會創作一些字眼或用奇怪的表達方式。有時他們又不多說話,令人很難和他們交談。5 e) q0 s0 I$ |

' T7 Z1 s9 }& \1 f你亦不要怕去面對,人人都會有病的時候。 你要正確的去面對。
作者: waithung    時間: 2005-12-10 12:32 AM

Originally posted by 151515 at 2005-12-9 09:46 PM:; J* C3 o5 X- P7 P5 I) a; Z
# S+ `1 v8 k% F3 ?
我覺得我唔係冇膽ge~
" ]1 f% ?+ Z) o9 H3 U最大問題係>>>>冇話題!!7 B4 R0 f- w# Y$ T+ a$ x! T
我同佢講野,成日一句起,兩句止.....
作者: coolala2005    時間: 2005-12-10 01:52 AM

Originally posted by waithung at 2005-12-10 00:32:2 q1 W  w. e! B; t7 V8 n9 p

6 g0 j% `0 y7 o. `" {, ]+ L" e" p我覺得我唔係冇膽ge~
; Z: A1 x# U7 E6 ?2 X/ I# x6 ?+ u最大問題係>>>>冇話題!!
  q; E2 a  l  Z' |# M我同佢講野,成日一句起,兩句止.....
( `2 ]9 H; @0 @3 i' u$ {' `3 G

P& ?# ~0 a: X' A6 ]6 m6 e* D' Z其實, 傾計呢樣貴精不貴多o既.
! H% v5 `9 t9 r5 ?1 U# w你講得多, 但冇意思o既會令人好煩.
1 M2 ?5 g1 K- ]5 [你講得少, 但大家吹得開心咪ok囉,
' |5 T- S! Q0 Y  B0 y; K# D1 x6 B! T+ H根本無須介意"成日一句起,兩句止".1 j0 A' K  b, S2 [0 @

" i5 l" ]6 M& r6 _  r小小個人意見, 不一定.
作者: 2000    時間: 2005-12-11 01:55 PM

如果是新識既可以點頭表示友好先←通常對方都會俾返反應....試多幾次之後可以同佢say下hello同問佢做緊咩.....而對住阿媽你可以講下你今日做左d咩呀or問下佢做左d咩呀........甚至講下自己有咩打算同睇法.....你唔同阿媽講可能因為你心中會諗佢都幫唔到我既....另外你媽可能驚煩到你又唔同你講野......其實俾佢知多d佢都會進步.......不過呢種情況好多人都會......只要你主動講先就冇問題......記住主動幾緊要ga
$ H' J! M# T5 S( n' m另外話題呢d可以由生活小事開始←即多些留意周圍注意小處和自己...你會發覺好多好有趣既事....最好當然多閱讀啦........上EF都有幾多好野睇.....不過最好當然睇多d報紙同課外書啦........畢華流曾經講過社交圈子中最多話題既通常唔係d咩咩專家....反而係d咩書都睇下既人....因為咩都可以講上兩句.......而且唔同類型既書可以廣闊自己的視野←咸書都可以增值.......睇多d書、認識多d自己同多留意周圍....話題自然會多ga la......同女仔相處就要自然D啦..抱住做朋友心態←做到固然好,做唔到又冇咩所謂....切忌太扮野或虛偽......即點同男仔相處就點同女仔相處...當然要斯文d同正經d啦:cool:......記住你可以嘗試講多d自己野先,人地因為你咁做自然會俾返相當回應你...男仔面皮要夠厚
作者: waithung    時間: 2005-12-11 06:55 PM

Originally posted by 2000 at 2005-12-11 01:55 PM:' }( H% l* L5 Y. S
如果是新識既可以點頭表示友好先←通常...
  M5 _0 s' E, `6 V3 a
2 l" W4 \* O2 L, ~2 Y  U2 a& ^多謝你的意見~我會盡量試試~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0