標題: 咖啡減肥法之實戰 [打印本頁]

作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 03:29 PM     標題: 咖啡減肥法之實戰

咖啡減肥法之實戰
+ w3 ~6 B& F9 \* u, s# P
( f- l& X3 m4 o6 y我曾經轉貼過“咖啡減肥法”﹐但自己並未試過9 o6 D( Z* p# {/ I) S/ ^
今年10月20號﹐我發覺比一年前肥左6KG﹐我好納悶
" [& d, p3 @, W5 O& V因為我公司離我屋企好近所以我每日都係快步行5分; Q- a8 W) C* ^" ?9 D
鐘返工﹐中午時分會行返屋企食飯所以每日來回四次0 j" o/ H& K# {3 w) {/ C8 }: ?
加上公司在3樓﹐所以總數爬80級樓梯﹐唔食煙飲酒: _" L  E3 A  u$ A  Z
點會肥咁快﹖歸根結底就係咖啡惹既禍﹐因為東南亞2 |, C0 z6 p& j: b, s
國家飲咖啡係加煉奶﹐每日起碼三杯加煉奶咖啡﹐就
: L' j6 ]5 X* q' p) O0 n雜誌所講﹐一杯有300卡路里全來自煉奶所以會致肥。$ h! r6 k! Y7 k- t' R  n8 n
就係咁﹐我反向思考﹐既然所有熱量出之煉奶﹐咁咖
1 b; ]. ]( H2 Q0 c+ ?0 c啡本身又如何﹖我上網一查得出答案﹐係一克黑咖啡
8 z# c8 e( Q- Q, n' D! \9 l% \0.3熱量即係100克30卡。- T  i9 `! B1 E. g/ q9 u, `) C7 L
于係我開始以此法減肥﹐除早上一杯煉奶美祿解甜癮# r1 Y6 J$ q# A1 [
﹐中午及下午各一杯以25克咖啡粉沖調既黑咖啡﹐其
+ t5 D1 i7 V  A( ^; U, k9 ~他三餐照吃。3 s0 {3 C5 j6 T5 ~9 G% z. D
兩個月後既同一日﹐我既體重比兩個月前減左7.5KG。
& V. y: k& [% q! a) z6 m$ ^! q+ x
& c" k, h9 Z3 W/ Q+ R副作用﹕
3 H0 d, p" T* P9 o+ d' ]/ C- _* `1﹕入睡困難5 }5 e" O% h  D0 _* k4 Q4 Q1 V
2﹕脾氣變得容易燥
& R# A( X5 \* ]8 t3 m- _, y* B+ m1 t3﹕輕微心悸
; R: x( }5 U* O6 w4 o停左後﹐以上副作用亦隨之消失。
. D. u9 m1 b2 ^( i! V% M& q以上純粹係我個人經驗。
# r8 R# }: c5 X# E: Y我本身係寒底﹐所以冇出現熱氣現像﹐至于想嘗試既人
& s% K5 G7 t5 n必須注意﹐初初開始就出現嚴重心悸or頭暈現像請立刻停止。
作者: coolala2005    時間: 2005-12-26 04:20 PM

黑咖啡難唔難飲?
作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 05:08 PM

苦到冇聲出
& W1 t6 f0 d6 h  G7 f$ s  b開始真係想嘔
作者: xylitol25    時間: 2005-12-26 05:24 PM

我都係寒底,但我每日飲大約3杯coffee,只覺得小便多左,但反而有少少便祕,仲不停爆暗瘡忝
作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 05:49 PM

事後分析﹕( z; \: S. V; @! H8 @
根據卡路里計算﹐每7000卡=1KG﹐而7,5KG, k) n8 U3 N! S4 ^8 x6 i
相當于52500﹐而我用黑咖啡代替奶咖啡﹐# c4 ^% W1 ^3 q$ g" ]: D
減少左540卡攝取量﹐61日相當于33000卡
! F& p5 }0 \0 J* B4.5KG﹐即係話有4.5KG是因為減少煉奶攝取
  \. h& \: L! X; a而達到﹐而黑咖啡則幫我去左3KG。
9 e; J  q# a6 Y2 @
. b  k" Q0 @5 A# p1 Y個效果唔錯﹐但絕對不如雜誌所講誇張。
作者: gogo8281    時間: 2005-12-26 05:52 PM

Originally posted by xylitol25 at 2005-12-26 05:24 PM:- g0 E  h$ p  I( M0 ?
我都係寒底,但我每日飲大約3杯coffee,只覺得小便多左,但反而有少少便祕,仲不停爆暗瘡忝
+ J+ N) P3 }' _3 R2 U你飲既係冇糖冇奶﹖
作者: xylitol25    時間: 2005-12-26 09:19 PM

有糖又有奶,唔會點肥但冇咩瘦到,但皮膚真係差左
作者: coolala2005    時間: 2005-12-27 02:51 AM

Originally posted by gogo8281 at 2005-12-26 17:08:/ w4 R$ w  c- o
苦到冇聲出
$ f" X+ t- j! P開始真係想嘔
- U9 x& j8 q  [. q  z) e  d
: \! b+ B& C' e1 V+ ]  ~( W
噢~! 咁我唔試囉.
作者: ashlai    時間: 2005-12-27 08:56 AM

25g coffee powder???? should be 2.5g, right?
作者: gogo8281    時間: 2005-12-27 09:33 AM

Originally posted by ashlai at 2005-12-27 08:56 AM:& F+ R) c1 u5 K: c% j" _
25g coffee powder???? should be 2.5g, right?
' ?' c% V) B6 |
咁你就稔到25G太多喇) [. h  ?3 Z9 d$ i1 l0 |- {' a
25G=一茶匙  50G=一湯匙
7 @/ ~+ }* \/ w2.5G?水都唔變色

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0