標題: 抗議味精﹐打倒味精﹐DOWN DOWN MSG!!! [打印本頁]

作者: 替天行動    時間: 2006-1-16 01:19 AM     標題: 抗議味精﹐打倒味精﹐DOWN DOWN MSG!!!

兩個禮拜前食完碗肉骨茶之後﹐成晚都好口渴﹐好口乾﹐猛飲水都無得救﹐之後果蕉頭早喉嚨痛到乜甘﹐之後喉嚨發炎就作感冒。。。
, O* x9 E- w  u' H; e2 ?) U+ T9 w- S, Z& g) q. B+ l
前幾日開始好番﹐今日食左碗牛肉粉之後﹐又黎料喇。。。。口好乾﹐好口渴
4 K0 M- C4 v% r- _& E% w
2 j8 @4 H. y7 S: m4 G/ Q6 E6 {尼D野都試過好多次架喇﹐成日都中蕉﹐班廚師靜係掛住“好味﹐好味﹐好味”﹐貪方便狂落味精﹐搞到D無辜市民中左蕉都唔知道。而家搞到我成日都唔願意出街食飯﹐費事比班友仔賺尼D陰質錢。。。  ^" @0 A2 l; J) `
! h/ {( a; G! Q2 R3 ~
而家食LUNCH都無食中式喇﹐通常都去惠康買三文治﹐雖然唔係話最健康﹐但我唔覺得有味精囉。。。
! G% ]; B4 L+ Z3 a, D6 H* d
% B  B) T2 \5 S# J8 w抗議味精﹐打倒味精﹐DOWN DOWN MSG!!!
作者: jiese    時間: 2006-1-16 07:47 AM

are allergic to msg?
作者: MRSLEE    時間: 2006-1-16 10:45 AM

有時食得多味精...會頭痛添呀.... 味精上腦~~
作者: super168    時間: 2006-1-16 02:29 PM

外國人叫做"中國餐館証"
作者: ㄚ宏    時間: 2006-1-16 09:06 PM

用雞湯塊來替代就好了( C- w" P* l, K% o& T
我也常常下廚房煮東西給朋友填肚子
作者: 機密    時間: 2006-1-16 09:23 PM

Originally posted by 替天行動 at 2006-1-16 01:19:3 z  F$ `4 q/ n
兩個禮拜前食完碗肉骨茶之後﹐成晚都...
6 g7 O9 w; h5 m2 Z" ]0 m你飲水少!
作者: 機密    時間: 2006-1-16 09:24 PM

Originally posted by ㄚ宏 at 2006-1-16 21:06:
9 x! m, R8 _# n2 o3 j6 B* d用雞湯塊來替代就好了# g7 h  c# N( q8 j
我也常常下廚房煮東西給朋友填肚子
( {7 K* {) i, n: d
用冬菇頭、花生煲水都可以代替。
0 o" m, F0 p( e, N; S& c' ?( g或用高湯代替味精都得。5 o! ~& N* Y8 f0 v, U% f

5 U: w& ~- ~+ Q2 Y2 \( z9 q! W7 @[ Last edited by 機密 on 2006-1-16 at 09:27 PM ]
作者: 替天行動    時間: 2006-1-16 11:43 PM

我自己煮野食就梗係唔會落味精啦﹐但公仔麵同埋D急凍點心都會有既﹐除非唔食﹐否則都幾難避免﹐因為係自己揀黎食﹐所以係無得怨﹐但D味精既份量算係接受得到。。。問題係如果你出街食﹐你永遠都唔會知道個廚師落左幾多味精﹐但當你食完之後幾個鐘﹐你就會知道架喇。。。。
& T# D8 t1 v) M: g3 L  f
& P8 w0 h% L# i9 Q% z5 q4 W- ]我無對味精有敏感﹐身體亦唔會有咩特別反應﹐不過就係會非常口渴﹐飲幾杯水都一樣﹐訓完覺就會喉嚨痛(因為訓緊果時無得飲水﹐喉嚨會好乾)。
$ x: T6 G" O9 H0 {5 ^( F0 a
$ l" w6 h2 T( y  j" h* T唔知香港飲食業幾時會醒﹖炒野唔落味精都一樣可以好好味。。。
作者: 機密    時間: 2006-1-17 12:02 AM

Originally posted by 替天行動 at 2006-1-16 23:43:; d, P2 r6 L$ a
我自己煮野食就梗係唔會落味精啦﹐但...
2 N+ o& L% ?$ D/ X/ D; Z我就會叫杯水,食物覺得太咸就先用水洗洗先食,咁就可以食少d。
+ _4 c3 c0 j  S4 j& H) o太咸會令身體缺水,結果同飲太少水一樣,令喉嚨因缺水而喉嚨痛。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0