<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流
返回列表 回復 發帖
Originally posted by kaixinren at 2006-5-6 08:31 PM:
我屋企新买左只小猫,只有大概1个月。...
貓貓一個月大,應該仲未戒奶(我想吧). 因為rain rain攞番嚟嘅時候已經
2個月. 所以已經斷奶了. 我想你應該去寵物店買一些專為貓BB的奶粉&
奶樽. 直至貓貓大約二個幾月後慢慢幫佢斷奶. 要買專是俾幼貓食嘅乾
糧.(本人建議HILL'S.)
     另外要準備嘅還有貓沙盆, 貓沙, 貓沙扒等等............由細要教識貓
貓去貓沙盆如厠. 要不然. 日後想教就難教了.
    至於餵食份量及次數方面, 可以參考包裝說明書, 我本身是每日二次.
每次1/4杯. 隨著年齡而增長........................
   如有任何問題. 歡迎在此留言.

p.s. 為了你及貓貓嘅健康著想. 請盡快帶貓貓去獸醫診所打該要打的防
      疫針. 再等貓貓6個月大嘅時候. 就帶佢去閹或結紮.

多谢gary兄的指教!

我现在系喂BB貓专用的貓粮给她,她也吃的很好。但我觉得貓粮依然偏硬,所以用少少水将貓粮泡软後再给她吃。这样的方法可以吗?分量是否要固定,定系随时都有貓粮准备好,并放在碗内,让她可以随时有的吃?小貓会唔会唔会吃到知饱的?
貓沙盆, 貓沙, 貓沙扒,貓玩具等都已经准备好了。一直都有教她如何自己去如厠。
防疫針原来要尽快打的?我仲以为要等到6星期後先打~~~

by the way, 我感觉上貓仔有点偏瘦,请各位睇睇系唔系?

再次多谢gary兄!!

PS。附上几张貓仔的相片,几可爱嘅!

[ Last edited by kaixinren on 2006-5-7 at 01:57 PM ]

268 x 239 PIXEL下載

370 x 272 PIXEL下載

314 x 293 PIXEL下載

284 x 346 PIXEL下載

305 x 310 PIXEL下載

195 x 268 PIXEL下載

愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
Originally posted by kaixinren at 2006-5-7 11:54 AM:
多谢gary兄的指教!

我现在系喂BB...
雪仔. 唔駛客氣..歡迎加入貓奴一族
你用水將貓糧泡軟是可行的. 直至她2,3個月後就不用了.
份量及次數最好要固定. 不要放滿任她吃. 因為有些貓兒會不懂
控制食量. 引致過肥.
  我覺得剛出生的貓兒是這樣的. 不會太瘦. 剛好. 只要有足夠
的營養便可. 所以貓糧方面要選好一些. 本人建議Hill's.

p.s. 貓貓叫咩名呀= =?? 好Q呀. 得閒post多D佢嘅生活照上嚟俾大家睇吓la.~^^~

這是我的仔仔Rain Rain↓↓↓↓↓

貓仔的屎有点烂,点算啊??琴日喂左沙丁鱼(没油没盐),白饭,猫粮。
是不是唔可以吃鱼和白饭??
现在有麽办法可以补救?!请帮帮手,我现在好心急啊!!

[ Last edited by kaixinren on 2006-5-8 at 10:31 PM ]
Originally posted by kaixinren at 2006-5-8 06:57 PM:
貓仔的屎有点烂,点算啊??琴日喂左...
乜話....沙丁魚...人食嘅定貓食架??
千萬不要給人食的食物給貓兒食...因為人食的食物有好多
鹽食物...貓兒食了輕則會有皮膚病...重則就會有生命危險..切記切記.
乾貓糧已經有足夠的營養供給貓兒.
    至於貓兒臭臭有點爛,這個不用擔心.因為貓兒還是BB,身體各方面機
能還未完全成長..所以要些時間慢慢適應.只要不要亂喂她就好了.

猫仔没事了~~吓死我了~~搞到我今日做麽都没心机
Originally posted by kaixinren at 2006-5-9 11:07 PM:
猫仔没事了~~吓死我了~~搞到我今日做麽都没心机
猫仔没事就好了..養小動粅是雖要時間和耐性的,我們一起努力吧..

hi~之前出過post的
個時話隻貓仔唔痴自己~~
唔...經我努力左一輪...
算係有少許進步啦~
佢始終最痴我阿媽~只有阿媽唔係到時,我先會so我
見大家d貓咁可愛~
我都想介紹下佢俾大家認識
a moonlish one, but cheerful
個時話隻貓仔唔痴自己~~
唔...經我努力左一輪...
算係有少許進步啦~
佢始終最痴我阿媽~只有阿媽唔係到時,我先會so我
見大家d貓咁可愛~
我都想介紹下佢俾大家認識
*唔知post唔post到相

2560 x 1920 PIXEL下載

a moonlish one, but cheerful
Originally posted by marie_s at 2006-5-11 10:40 PM:
個時話隻貓仔唔痴...
淨色貓[尤其白貓]特別高傲.....三色貓就 nice 好多.....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。